Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

jest jedno małe ale ... podłogówka musi jakoś współgrać z pozostałymi instalacjami. Jak nie zrobisz podłogówki a resztę instalacji tak, żeby tynkami już przykryć to się może okazać, że coś podłogówka "nie wchodzi". Także możliwe ale kwestia przypilnowania instalatorów żeby było dobrze rozplanowane a zwłaszcza tynkarzy, żeby nie przesuwali rur/kabli na podłodze podczas tynkowania.

tak sobie tylko myślałem zrobić całe ogrzewanie+wode przykryć tynkami a później tylko wywiercić otworki do rurek od podłogi i porozkładać ogrzewanie podłogowe i na to posadzkę

dla majstra od ogrzewania to na pewno łatwiej wszystko obrazu zrobić a ja myślę o podzieleniu tego na 2 etapy

witamy!

dostalismy pozwolenie 8) i planujemy na poczatku wrzesnia wystartowac ale.... no wlasnie, chcielibysmy poradzic sie w pewnej sprawie.

wedle wstepnych naszych obliczen wynika ze bedze szybciej, prosciej i chyba taniej jesli wylejemy scianki fundamentowe z betonu a nie tak jak tradycyjnie i wszyscy robia z bloczkow. nasze watpliwosci dotycza szalunkow ktore musielibysmy postawic na wysokosc 108 centymetrow i pytanie z czego je postawic zeby wytrzymaly napor betonu z gruszki? a moze zalewac po polowie na dwa razy? i czy w ogole moze pewniej byloby wypozyczyc albo zlecic postawienie szalunkow firmie? jesli tak to jakiej i czy znacie kogos kto sie tym zajmuje? trudno znalesc w internecie namiar na firme ktora wypozycza szalunki a moze taka nie istnieje? a moze ktos juz stawial scianki takim sposobem i moze sie z nami podzielic opiniami?

pozdrawiamy :wink:

to witamy w klubie ;-)

też brałem to pod uwagę w moim "trudnym przypadku" ;-)

ale wybili mi to z głowy wszyscy

podzwoniłem i popytałem mam namiary na wypożyczalnie szalunków ale cena dość spora + do układania musi być kat albo mały dźwig i więcej stali bo sam beton nie może byc tylko zbrojony bloczki maja inną wytrzymałość

wyszła cena o wiele większa i o wiele więcej pracy majstry w ciągu 2 dni mieli wymurowane bloczki na przeszło 1 m

U mnie hydraulik chcial miec tynki a dopiero on pozniej wejdzie robic instalacje co, wode, kanalize oraz podlogowke. Pozniej wchodzi gostek robic posadzki.

pozdr. Fred

troche od dupy strony na moje !

tez rozmawiałem z elektrykiem - kazał zrobić tynki a później on chciał rowki tylko robić do kabli to powiedziałem mu ze ma iść na bazar ogórki sprzedawać a nie brać sie za elektrykę

po to chce robić tynki maszynowe żeby było gładko jak dupcia niemowlaka i w jednej całości a nie zrobić ładne tynki a później kuć do kabli czy rurek

nigdy juz tak ładnie nie zagipsujesz tego

a do podłogówki wystarczą 2 otwory np. o srednicy 20 cm to wystarczy wywiercić na wysokości gdzie i tak przyjdzie posadzka i zakryje

Witam po przerwie...Ci dekarze to chyba zmora wszystkich... ja też się ze swoimi borykam :evil: opierzenie tak zrobione,że chyba sama bym to estetyczniej wykonała, uszkodzona rama w veluxie, który notabene jest źle osadzony, do tego nie sprawdzili dostawy dachówek i brakuje mi 10 gąsiorów i 2 początkowych, których teraz nie ma w hurtowni i nie wiadomo kiedy będą :(

Poza tym też jestem w kropce z tymi oknami i moskitierami- w projekcie mam szprosy (dosć duże okna) i podobno jak jest moskitiera to ich wcale nie widać, a moskitierę muszę mieć (tylko pytanie czy wszędzie) bo przy tym lesie i jeziorze to zwariowac można i jak taka moskitierę w oknie tarasowym zamontować, żeby grało z roletą i mozna ją było zamknąć jak się np na taras wyjdzie? (okna mam mieć otwierane, a nie przesuwane). Ehhh chcę już skończyć !!!!!

taki nasz juz loss "budujących gospodarczo" :(

a odnośnie okien to mieliśmy z żonką dylemat

w projekcie okna ze szprosami i cały czas chcieliśmy takie ale w związku ze chcemy zachować w środku styl nowoczesny to obawialiśmy sie "konfliktu czasowego" (nasz sąsiad Marzin delikatnie to zasugerował ;))

nie chce w domu żadnych firanek a do szprosu to raczej musi być no i jak jedna kobitka na forum napisała ze żałuje że brała szprosy bo czuję sie jak w wiezieniu to była jej opinia z która nie za bardzo sie zgadzam ;-)

no i na dzien dzisiejszy szprosy sa w modzie a za 2 lata mogły by nam sie znudzić wiec postanowiliśmy w ostatniej chwili zrezygnować zawsze 1 tys mniej ;)

a odnośnie moskitier to nie brałem na wszystkie okna bo szkoda kasy i doszliśmy z żonka ze w pomieszczeniu gdzie są 2 okna wystarczy 1 żeby miało moskitierę (koszt prawie okna :()

na tarasowe nie ma sensu brać bo nie wyobrażam sobie mieć moskitierę o szerokości 270 cm ;) a inaczej nie da sie tego zamontować

ale wolałem moskitiery niż szprosy ;) bo to naprawdę b. funkcjonalne tym bardziej że przenosimy sie w większości na "wieś" gdzie komarów,much i innego tego typu ustrojstwa jest cała masa - wiem bo większość swojego życia mieszkałem na wsi i musiałem zafundować rodzicom siatki bo mi gady dzieciaka gryzły :evil:

My braliśmy w u Litwinowicza w Poznaniu na Wolsztyńskiej 24 - nie było powodów do narzekań. Dostaliśmy gotową dokumentację do oddania na pozwolenie na budowę.

obiecuje ze udostępnię tobie i inny którzy do mnie pisali także na priva dopiero jak sprawdzę ekipę bo już raz polecałem gostka (przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd) który miał mi robić - miał zacząć ok 15 lipca a jak dzwonię to tłumaczy się że ma poślizg (na tą chwile przeszło miesięczny) przez pogodę :evil:

mam nadzieje ze nowa ekipa mnie nie wykiwa i jak tylko dostaną około przyszłej środy wieźbę z tartaku to zaczną działać

Hmmm, moim zdaniem błąd, chyba, że inaczej zabezpieczysz posadzkę.

Papę dam i połączę z papą z wierzchu ściany fund., żeby nie podciągało wilgoci na ściany.

a nie wystarczy folia ?

też można ja zagiąć i "podpiąć" do pozostałej papy z fundamentów

takie rozwiązanie jest tańsze i nie powiedziane że gorszę

ojciec na wsi ma dachy garażu smołowany i papowany - często pojawiają sie przecieki

co na to wasi kierbudzi ?

niech każdy sie podpyta i zobaczymy ile będzie za ile przeciw - wybierzemy ta technikę która będzie miała większość ;)

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasz dekarz bierze 10zł/m2 za papowanie termozgrzewalną. Na posadzkach powinno byc taniej...Jeżeli masz butlę gazową turystyczną to może lepiej i taniej zrobić samemu :-)

jesli wiem to musi byc to gaz techniczny a nie turystyczny i faktycznie samemu jest prosto połozyc papę tylko nie za długo trzeba grzac w jednym miejscu (mam juz 2 dachy za soba hihih, ale zawsze coś) pozdrawiam

Potrzebuję tablicy z licznikiem prądu trójfazowego - może ktoś już nie potrzebuje i mógłby mi sprzedać. Chcę pożyczyć prąd od sąsiada, ale muszę mieć swój licznik. Ewentualnie proszę o info skąd cóś takiego wziąć .

T.

koło 100 zł na Wołczynskiej jest hurtownia elektryczny i tylko nie rumunskie liczniki bo oszukuja

Witam- czy możecie mi polecić w Poznaniu lub okolicach dobrego projektanta, do adaptacji projektu gotowego. Najlepiej by było gdyby pomógł mi również poruszać się z tą całą papieroplogią aż do pozwolenia na budowę.

polecam mojego p. Bączyk kole 1500 zł za cała papierologie (dobrze zrobiona)692679133

Witam

szukam ekipy od wykonania tarasu x2, na podbetonie. (3m x 6m)

oraz tarasu nad garażem. (2,5 x 6m). strop teriva.

wykonanie:

- hydroizolacja

- wylewka ze spadkiem (dylatacje)

- termoizolacja, paroizolacja, (na tym nad garażem).

Macie jakies ekipy naprawdę godne polecenia, bo tego nie warto spaprać.

Dawno tu nie zaglądałam , bo już mieszkamy, ale szukamy namiarów na wykonawcę podbitki . Jezeli macie kogoś , dajcie znać.

A jeśli ktoś chce skorzystać z namiarów na dobrą ekipę do ocieplania + tynki zewnętrzne to chętnie się podzielę. młoda ekipa polecona przez forumowicza arka-geodetę, za co jeszcze raz mu dziękuję. BARDZO solidne chłopaki, terminowe, sensowne cenowe i same naj.robią też tynki wewnętrzne ,ocieplenie poddasza , ale u mnie robili ocieplenie , tynk zewn., i kilka innych drobnych wykończeniówek. jeśli chcecie zobaczyć jak robią zapraszam , okolice kicina -puszcza zielonka.

są naprawde rzetelni, gdzieś spod obornik , ale dojeżdżają wszędzie. tylko z terminami krucho, ale może ktoś sobie skorzysta.

namiary:ARTUR LIBERSKI 601 168 111

pozdrawiam budujących , byle do przodu :lol:

Heh misiak chyba wykrakales!!! ze w tym roku chyba nie zaczne!!

decyzja o wz miesiac temu zostala wysłana a nie wszyscy sasiedzi ejszcze ja odebrali noz kur....!!!!! i nawet podpis sasiada ze odebral nic nie daje( mojego urzedasa nie ma bo jest na urlopie i taki cielok go zastepuje!!!))) i tak mi powiedzial:/ i w dup... z terminami;/

A jeśli ktoś chce skorzystać z namiarów na dobrą ekipę do ocieplania + tynki zewnętrzne to chętnie się podzielę. młoda ekipa polecona przez forumowicza arka-geodetę, za co jeszcze raz mu dziękuję. BARDZO solidne chłopaki, terminowe, sensowne cenowe i same naj.robią też tynki wewnętrzne ,ocieplenie poddasza , ale u mnie robili ocieplenie , tynk zewn., i kilka innych drobnych wykończeniówek. jeśli chcecie zobaczyć jak robią zapraszam , okolice kicina -puszcza zielonka.

są naprawde rzetelni, gdzieś spod obornik , ale dojeżdżają wszędzie. tylko z terminami krucho, ale może ktoś sobie skorzysta.

namiary:ARTUR LIBERSKI 601 168 111

pozdrawiam budujących , byle do przodu :lol:

dzieki asiulkaa, a mozesz zdradzić jaka cena za metr takiego wycieplenia poddasza i obłożenia płytą GK?

Witam,

szukam kogoś do wybudowania garażu w Poznaniu, prace mogą się zacząć praktycznie od razu (jeżeli będzie materiał). Prośba o kontakt - może kogoś ekipa ma przerwę i chce "wskoczyć" na taką tygodniową robótkę.

Pozdrawiam,

Piterek

PS. Czy możecie podać szacunkowe koszty wybudowania garażu 4mx6m?

jak moi zaczna to podesle tobie namiar bo ostatnio polecilem gostka co mnie wykiwal i nie mam zamiaru nikogo wkopywać w niesolidną firmę !

maja zaczać w wtorek - sroda za tydzien bo nie maja wieźby ktora ja zalatwiam :(

Ja też się przyłączam do prośby o info na cieślę.

Jednocześnie mam pytanie - czy warto brać suszone drewno na więźbę - naczytałem się, że więźba z drewna prosto z lasu marnie poddaje się impregnacji, podczas schnięcia na dachu lubi uciekać do lasu (czyt. skręcać się) itp.

Macie jakieś namiary na tartaki, które suszą więźbę?

Cześć,

ja swoją suszyłem ale to był remont wieźby i nie chciałem mieszać mokre/suche. Wieźbę wysuszyli mi w tartaku Vitto (chba tak się pisze) Dębieńko tuż przed Stęszewem. Mają podobno bardzi duże suszarnie!

Pzdr

Piotr

Cześć,

ja swoją suszyłem ale to był remont wieźby i nie chciałem mieszać mokre/suche. Wieźbę wysuszyli mi w tartaku Vitto (chba tak się pisze) Dębieńko tuż przed Stęszewem. Mają podobno bardzi duże suszarnie!

Pzdr

Piotr

Dzięki za info, jutro ich sprawdzę i zobaczę jakie mają terminy.

Hmmm, moim zdaniem błąd, chyba, że inaczej zabezpieczysz posadzkę.

Papę dam i połączę z papą z wierzchu ściany fund., żeby nie podciągało wilgoci na ściany.

a nie wystarczy folia ?

też można ja zagiąć i "podpiąć" do pozostałej papy z fundamentów

takie rozwiązanie jest tańsze i nie powiedziane że gorszę

ojciec na wsi ma dachy garażu smołowany i papowany - często pojawiają sie przecieki

co na to wasi kierbudzi ?

niech każdy sie podpyta i zobaczymy ile będzie za ile przeciw - wybierzemy ta technikę która będzie miała większość ;)

Hej, zauważ, że napisałem: jeśli zabezpieczy w inny sposób 8)

Dam papę i folię. Żeby być trochę spokojniejszym po wyczynach ekipy.

Co do papy na dachu, to duży wpływ mają warunki atmosferyczne :)

Moskitiery takie drogie? Ale Ty chyba myślałeś o tych w roletach?

A propos papy na podłodze- ja tez robię ekipa się troszkę dziwi, ale ufam kierbudowi. :D Powiedział, że skoro budujecie dla siebie to nie warto oszczędzać te parę groszy. Zawsze będę spokojniejsza, że domek dobrze zaizolowany.

Na ocieplenie ścian też daliśmy styropian 15 a nie 12 w nadzieji, że będzie dobrze i cieplutko :wink:

Heh misiak chyba wykrakales!!! ze w tym roku chyba nie zaczne!!

decyzja o wz miesiac temu zostala wysłana a nie wszyscy sasiedzi ejszcze ja odebrali noz kur....!!!!! i nawet podpis sasiada ze odebral nic nie daje( mojego urzedasa nie ma bo jest na urlopie i taki cielok go zastepuje!!!))) i tak mi powiedzial:/ i w dup... z terminami;/

Scooby, kolego, Pan w UMP robi z Ciebie balona. Jeżeli faktycznie wysłali pismo do sąsiada (w moim przypadku do Aquanetu nawet nie wysłali a kłamali że wysłali i zasłaniali się terminami, aż spotkałam się z Dyrektorem Wydziału i "bujankę urzędasów" zakończyłam) to pismo idzie max tydzień i 2 tygodnie leży na poczcie, po czym nie odebrane wraca. Wobec tego wchodzą przepisy KPA i uznaje się powiadomienie za skuteczne. Jedź tam i poproś akta swojej sprawy - masz prawo wglądu i zobacz czy jest jakiekolwiek potwierdzenie nadania listu. Jak nie ma to zapytaj gdzie jest. A jak jest to sprawdx zwrokę. Jak nie ma to idx do Dyrektora i twardo postaw sprawę. Mi jeden palant powiedział, że on jeszcze żółtej karteczki z potwierdzeniem odbioru nie podczepił, bo nie miał czasu odebrac z kancelarii :) a kancelaria przeciez każdemu wydziałowi dostarcza i dostał do sprawy. Pracowałam w UMP to wiem. Poza tym jak masz WZ to możesz składac wniosek o pozwolenie na budowę nie czekając na uprawomocnienie. Mi też się uprawomocniło w trakcie opracowywania pozwolenia. Jedno drugiemu nie przeszkadza. Kto Ci kazał czekać ?????????????? Dopiero do wydania pozwolenia muszą być WZ uprawomocnione.

Nie daj się im.