Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Moskitiery takie drogie? Ale Ty chyba myślałeś o tych w roletach?

no właśnie są takie drogie :(

placilem za rolete + moskitiere (bo to prawie 2 roleta)

dobrze ze tylko 3 szt. wiec tylko tysiak :(

w inni producenci maja troszkę tańsze ale dziwna jakość tak jakby miały sie za chwile rozwalić !

wiem że taniej kupić nakładaną siatkę w ramce na okno 120/120 to wydatek jakieś 150-170 netto ale później problem z przechowaniem przez co bardziej jest narażona na uszkodzenia (mój szwagier takie ma i przechowuje w piwnicy bo ją ma ale i tak już mu sie dziura zrobiła i musi wymienić wiec dlatego decyzja do dopłaty do rolety)

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Powiedcie mi, jak szybko mogę prowadzić prace po zalaniu stropu, chcodzi mi głównie o możliwość wejścia dekarzy od więźby.

Mój majster mówi, że strop musi stać na stęplach ponad 3 tygodnie, ale już po kilku dniach mozna prowadzic prace na piętrze.

Mam poważne opóźnienia, a dekarze mają wejsc od wrzesnia. :(

Witajcie !

Pilnie potrzebny namiar na małą kopareczkę na gasienicach do wykopania fundamentów (okolice Suchy Las lub Rokietnica)

Jak szybko nie znajdę to z urlopu nici ;-(

A rozmawiałeś z Rumcykiem. Oni mają sporo koparek. Nie warto na naszą glinę brać małej koparki bo zapłacisz za sporo godzin. Lepeij większą i zaszalować w miejscach gdzie zrobi się za szeroki fundament. Deski będziesz i tak potem potrzebował do wielu spraw. z dugiej strony na glinie a szczególnie tak jak u Ciebie (woda) warto zrobić ciut szersze ławy.

PS. Domek jak widzę wytyczony :D [/code]

Witam

Powiedcie mi, jak szybko mogę prowadzić prace po zalaniu stropu, chcodzi mi głównie o możliwość wejścia dekarzy od więźby.

Mój majster mówi, że strop musi stać na stęplach ponad 3 tygodnie, ale już po kilku dniach mozna prowadzic prace na piętrze.

Mam poważne opóźnienia, a dekarze mają wejsc od wrzesnia. :(

moj mowi to samo, a w kwestii opoznien sie nie wypowiadam...

Witolo

Hej Jasia!

No, "podziewalem sie" troche w plenerze (urlop... w kajaku), dopiero teraz na dluzej w Poznaniu bede. Niestety maly nawal pracy (ludzi mi trza!) w firmie i nie wiem kiedy ta mapke dokoncze...

A moze chcialabys pomoc? Jakbym dostal liste ludzi z miejscowosciami, to raz dwa bym to poskladal :)

Tymczasem na budowie panowie poszli ostro do przodu, mam juz scianki dzialowe na parterze, czesc okien i rolety :) Na dachu lezy juz folia i dachowki czekaja na rozlozenie...

Najnowsze zdjecia wrzucam jak zwykle tutaj:

http://rokietnica.org/

Teraz czekaja mnie dwa konkrety:

- opracowanie systemu ogrzewania cieplym powietrzem z kominka. ekipa twierdzi, ze lepiej dac z wentylacja mechaniczna, ja wolalbym proste-grawitacyjne (tansze, cichsze i bezawaryjne). z tego co czytalem na forum to nie ma problemu, zeby tak u mnie zrobic, najdluzsza rura mialaby ok. 280cm.

- decyzja gdzie zamowic instalacje centralnego odkurzacza...

Jesli znacie jakis sprawdzonych fachowcow z okolicy to bede wdzieczny za namiary :)

Teraz czekaja mnie dwa konkrety:

- opracowanie systemu ogrzewania cieplym powietrzem z kominka. ekipa twierdzi, ze lepiej dac z wentylacja mechaniczna, ja wolalbym proste-grawitacyjne (tansze, cichsze i bezawaryjne). z tego co czytalem na forum to nie ma problemu, zeby tak u mnie zrobic, najdluzsza rura mialaby ok. 280cm.

- decyzja gdzie zamowic instalacje centralnego odkurzacza...

Jesli znacie jakis sprawdzonych fachowcow z okolicy to bede wdzieczny za namiary :)

Wincek, jeżeli robisz wentylację mechaniczną to ciepło z kominka możez tylko i wyłącznie rozprowadzać płaszczem wodnym. Wentylacja mechaniczna wymaga też odrębnego doprowadzenia powietrza do kominka (kominek nie może czerpać powietrza z pomieszczenia, więc to ogranicza wybór kominków. Większość tych ponad 9 000 ma taki wlot). Wentylacja grawitacyjna jest cicha , tania (tradycyjna) ale najczęściej mało skuteczna i nie ma tu mowy o odzysku ciepła, no ale możesz sobie powietrze z kominka rozprowadzać kanałami. Pamiętaj tylko, że razem z tym ciepłym powietrzem z kominka rozprowadzasz zawsze troche dymu - nie ma siły, zawsze jakiś brud Ci na ścianach się osadza. Sama widziałam :)

Na ul. Malwowej jest firma zajmująca się odkurzaczami - 3 rodzaje. Mi mój instalator instaluje rury pod odkurzacz Disana, ale w sumie jednostke centralna można dokupić w przypływie gotówki później.

Ludziska,

w jakich granicach kształtują się stawki za wykończenie poddasza, tzn

- ocieplenie wełną

- obicie płytami GK

- szpachlowanie, ale bez malowania.

Dzwoniłem dziś do pięciu i wołali od 32 do 55 zł m/2. Troszkę duży rozrzut chłopaki mają....

P.s. Sprawdzałem też ceny wełny i płyt GK

Dane: Hurtownia Efekt Rokietnica

Wełna Isover Unimata

15-ka - 26,8zł/m2

5 -ka - 8,6zł/m2

Płyta Lafarge 24zł/m2

ceny brutto.

Witam wszystkich!

Jestem nowy na tym forum, mamy już pozwolenie (uprawomocni się 27-ego sierpnia) na budowę domku Rozeta 2: http://www.dobry-dom.pl/projekt/82/1632 pracowni projektowej DOMENA z Wrocławia.

Domek chcemy z żoną postawić w Kostrzynie (za Swarzędzem w kierunku na Wrześnię), w tym roku fundamenty w przyszłym reszta prac, może nawet do wprowadzenia się na zimę, zależy od tępa prac.

Przede mną kilka strategicznych decyzji:

- budowa z generalnym wykonawcą czy systemem "ja sam materiały i znajduję ekipy do kolejnych etapów"?

- z czego budować ściany zewnętrzne nośne 24,ceramika, keramzyt? Wiem na pewno, że będzie 24+ocieplenie.

Pozdrawiam!

Wełna Isover Unimata

15-ka - 26,8zł/m2

5 -ka - 8,6zł/m2

Płyta Lafarge 24zł/m2

ceny brutto.

Sam siebie cytuję... to tak trochę jak picie do lustra.

W poszukiwaniu cen za wełnę wlazłen na allegro i znalazłem takie coś:

http://www.allegro.pl/item226561855_mineralna_welna_szklana_najtaniej_45mm.html

Za wełnę o grubości 150mm chcą połowę tego, co hurtowania w Rokietnicy. Z tym, że ta aukcja jakas taka lewa....

Wełna Superglass (overstock - "nadmiar zapasów") :o

Wełna Isover Unimata

15-ka - 26,8zł/m2

5 -ka - 8,6zł/m2

Płyta Lafarge 24zł/m2

ceny brutto.

Sam siebie cytuję... to tak trochę jak picie do lustra.

W poszukiwaniu cen za wełnę wlazłen na allegro i znalazłem takie coś:

http://www.allegro.pl/item226561855_mineralna_welna_szklana_najtaniej_45mm.html

Za wełnę o grubości 150mm chcą połowę tego, co hurtowania w Rokietnicy. Z tym, że ta aukcja jakas taka lewa....

ceny dobre, najlepiej podjechac i sprawdzic

Witolo

Wincek, jeżeli robisz wentylację mechaniczną to ciepło z kominka możez tylko i wyłącznie rozprowadzać płaszczem wodnym.

W praktyce można też inaczej 8)

Wentylacja grawitacyjna jest cicha , tania (tradycyjna) ale najczęściej mało skuteczna i nie ma tu mowy o odzysku ciepła, no ale możesz sobie powietrze z kominka rozprowadzać kanałami. Pamiętaj tylko, że razem z tym ciepłym powietrzem z kominka rozprowadzasz zawsze troche dymu - nie ma siły, zawsze jakiś brud Ci na ścianach się osadza. Sama widziałam :)

Od grzejników też będzie brudno :lol:

jako główny czepialski wspomnę, że kominek nie ma odzyskiwać tylko oddawać ciepło spalania ze sprawnością zapewne 50-70%.

Nie zapominajmy o jednym : jak się robi wentylację z odzyskiem, to ciepło które zasysamy z salonu, kuchni itp. zostanie oddane z jakąś tam sprawnością (zależnie od centrali) do powietrza które nawiewamy wszędzie więc warto spojrzeć szerzej na problem.

Witam,

Zostało mi 13m2 wełny mineralnej Rockwool (12cm, fasrock duże płyty - 50x100). Dodatkowo mam ok 350 szt kołków do wełny (rdzeń ocynkowany z końcówką powlekana tworzywem - w celu eliminacji mostków).

Wełne oddam za 65PLN/m2 a kołki po 65gr za sztukę. Za całość zniżka :)

chętnych proszę na PRIV

Witam wszystkich!

Jestem nowy na tym forum, mamy już pozwolenie (uprawomocni się 27-ego sierpnia) na budowę domku Rozeta 2: http://www.dobry-dom.pl/projekt/82/1632 pracowni projektowej DOMENA z Wrocławia.

Domek chcemy z żoną postawić w Kostrzynie (za Swarzędzem w kierunku na Wrześnię), w tym roku fundamenty w przyszłym reszta prac, może nawet do wprowadzenia się na zimę, zależy od tępa prac.

Przede mną kilka strategicznych decyzji:

- budowa z generalnym wykonawcą czy systemem "ja sam materiały i znajduję ekipy do kolejnych etapów"?

- z czego budować ściany zewnętrzne nośne 24,ceramika, keramzyt? Wiem na pewno, że będzie 24+ocieplenie.

Pozdrawiam!

W imieniu całej grupy witam http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c012.gif

ceny dobre, najlepiej podjechac i sprawdzic

Witolo

Dzwoniłem popytać o tę tanią. Sobie odpuszczam.

Tutaj mają od ręki i normalną wełnę w przyzwoitej cenie.

http://www.allegro.pl/item224057545_welna_mineralna_isover_uni_mata_gr_150mm_brutto.html