krzysgier 25.08.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Witam Was. Planuje rozpocząc budowe domu we wrzesniu. DOM w Firletkach(156m użytkowej a 200m całkowitej , dach 4-spadowy i 3 lukarny). Mam dwie wyceny od firm budowlanych za stan surowy otwarty na 180.000 i druga 200.000zł(robota z towarem i niczym sie niemartwie). Co o tym sądzicie ? Dużo? Czy jestem w stanie dużo zaoszczedzić samemu biegając za towarami i szukając murarza? prosze o podpowiedzi i opinie. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 25.08.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 witam poszukuje dobrego i niedrogiego fachowca do odwiertu studni, ponadto gdyby ktos znal sensownego geologa to tez poprosze o namiar.z gory dziekuje Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.08.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Mice, co to jest to "pętlowe", bo nie kumam? no przeca napisałaś : założyliśmy sobie pętlę na szyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.08.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Witam Was. Planuje rozpocząc budowe domu we wrzesniu. DOM w Firletkach(156m użytkowej a 200m całkowitej , dach 4-spadowy i 3 lukarny). Mam dwie wyceny od firm budowlanych za stan surowy otwarty na 180.000 i druga 200.000zł(robota z towarem i niczym sie niemartwie). Co o tym sądzicie ? Dużo? Czy jestem w stanie dużo zaoszczedzić samemu biegając za towarami i szukając murarza? prosze o podpowiedzi i opinie. pozdro No ale z czego ten domek, z czego dach, ze schodami czy bez, jaki strop, ze ściankami działowymi czy bez ... itp Szklana kula dzisiaj nie działa, a nikt nie będzie szukał w necie tego projektu Ogólnie dach kopertowy + lukarny = kupa siana reszta standard więc kwota zależy głównie od dachu i robocizny jeśli mówimy od zdjęcia humusu do położenia dachówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysgier 26.08.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Mice!Wycena jest ze zdjeciem humusu, ze schodami, pierwszymi wylewkami, tarasami, balkonami, schodami, ścianami działowymi i kominami(klinkier powyżej dachu). Z cegły poroton-24, a dachówka ceramiczna roben, okna połaciowe nie są wliczone.Ogólnie w tej wycenie jest kompleksowa robota i towarem stanu surowego otwartego(bez okien, drzwi i instalacji), strop lany. Proszę o Wasze opinie pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 26.08.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 witam poszukuje dobrego i niedrogiego fachowca do odwiertu studni, ponadto gdyby ktos znal sensownego geologa to tez poprosze o namiar. z gory dziekuje Witolo Pan Adam - 697023814. Nie wiem czy jest tani, ale na pewno wszechtronny. Studnie kopane, wiercone, płytkie głębokie, wąskie i szerokie . Facet kończył goelogię więc chyba jest geologiem. Ludzie których zatrudnia to m.in. studenci geologi. Zadzwoń popytaj. T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 26.08.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Mam pytanie do tych co budują z kredytu (kto nie buduje ). Banki zazwyczaj wymagają ubezpieczenia domu/budowy i cesji praw na bank. Ile płacicie za ubezpieczenie domu? Ile kosztuje ubezpieczenie na każde 100 tyś PLN ??Gdzie najlepiej ubezpieczac?? T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 26.08.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Mice! Wycena jest ze zdjeciem humusu, ze schodami, pierwszymi wylewkami, tarasami, balkonami, schodami, ścianami działowymi i kominami(klinkier powyżej dachu). Z cegły poroton-24, a dachówka ceramiczna roben, okna połaciowe nie są wliczone.Ogólnie w tej wycenie jest kompleksowa robota i towarem stanu surowego otwartego(bez okien, drzwi i instalacji), strop lany. Proszę o Wasze opinie pozdro. Wiem, że szukasz porady, ale naprawdę trudno ocenić czy to drogo, czy tanio Nawet jak podlinkujesz projekt ciężko będzie znaleźć tak pilnego forumowicza, który to dla Ciebie policzy. Bierz kartkę, ołówek i do roboty. Ja myślę że opcja którą wybrałeś będzie droższa od gospodarczej o jakieś 15-20%..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 26.08.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Mam pytanie do tych co budują z kredytu (kto nie buduje ). Banki zazwyczaj wymagają ubezpieczenia domu/budowy i cesji praw na bank. Ile płacicie za ubezpieczenie domu? Ile kosztuje ubezpieczenie na każde 100 tyś PLN ??Gdzie najlepiej ubezpieczac?? T. W pierwszej wersji bank zaproponował nam ubezpieczenie zapisując to w umowie. Kwota 900 Ponieważ prawdopodobnie poupadali na głowy, powiedzieliśmy że ubezpieczymy się we własnym zakresie. Kwota ubez 200 tyś, składka 300 złotych. Ubezpiecz tam gdzie Ci pasuje. Ja wlazłem do pierwszej lepszej w Rokietnicy budki i załatwiłem to w 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 26.08.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Mam pytanie do tych co budują z kredytu (kto nie buduje ). Banki zazwyczaj wymagają ubezpieczenia domu/budowy i cesji praw na bank. Ile płacicie za ubezpieczenie domu? Ile kosztuje ubezpieczenie na każde 100 tyś PLN ??Gdzie najlepiej ubezpieczac?? T. W pierwszej wersji bank zaproponował nam ubezpieczenie zapisując to w umowie. Kwota 900 Ponieważ prawdopodobnie poupadali na głowy, powiedzieliśmy że ubezpieczymy się we własnym zakresie. Kwota ubez 200 tyś, składka 300 złotych. Ubezpiecz tam gdzie Ci pasuje. Ja wlazłem do pierwszej lepszej w Rokietnicy budki i załatwiłem to w 10 minut. Marcin, rozumiem, że 300 zł za rok ?? T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 26.08.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 składka za ubezpieczenie domu do kredytu zależy od oprocentowania - my w Multibanku mamy ok. 0,01% wartości domu po wybudowaniu (mimo, że jeszcze nie zakończylimśy stanu surowego) czyli co miesiąc odchodzi nam 45pln , ale dobrze się rozejrzeć samemu po ubezpieczalniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 26.08.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 My płaciliśmy coś pomiędzy 200 a 300 zł za ubezpieczenie roczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domelus 26.08.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Witamnie macie kogoś do polecenia, kto instaluje alarmy? Konkretnie to wolałbym skorzystać z jakiejś poleconej firmy niż z montażu agencji ochrony. Budowa Skórzewo pod Poznaniem. Macie jakieś w tym doświadczenia? Ile płaciliście za taką instalację? Istalacja oparta na czujkach PIR czy też kontraktronach? Pozdrawiam, Domelus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 27.08.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 My będziemy zakładać w Solidzie (agencja ochorny) - wtedy nie mają wymówki jak coś spieprzą i będą musieli dojeżdżać na fałszywy alarm Budowa w Lusowie - tam bardzo szybko dojeżdżają - Skórzewo jest blisko, więc może tam też szybko dojadą....ale oczywiście nie namawiam - każdy ma wolny wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 27.08.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Marcin, rozumiem, że 300 zł za rok ?? T. Tak. Odnosnie agencji ochrony. Siedziałem swojego czasu na dachu i u sąsiada obok zaczęło wyć. Mija 5 minut - nic, mija 10 minut - nic , kolejne 5 minut i przyjechało dwóch łysych. Przez ten czas wyniósłbym z tego domu wszystko co cenne.... Nie neguję tych, którzy taką usługę wykupili. Z tym że jest to bardziej kupienie "psychicznego spkoju" niz prawdziwe zabezpieczenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 27.08.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 My kupimy usługę w Solidzie - mają swoich ludzi blisko naszego domu - sama byłam świadkiem jak po 3 minutach od zawycia alarmu już byli - na pewno nie do wszystkih tak jeżdża, ale ja mam nadzieję być w gronie szczęściazy do których podjadą "natychmiast" Mam też pytanko z innej beczki - czy znacie firmę Portes ze św. Michała? Handlują m.ni. drzwiami firmy Krzysztof Przybyłek? Napiszcie coś o nich jeśli ich znacie - PROSZĘ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.08.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 My kupimy usługę w Solidzie - mają swoich ludzi blisko naszego domu - sama byłam świadkiem jak po 3 minutach od zawycia alarmu już byli - na pewno nie do wszystkih tak jeżdża, ale ja mam nadzieję być w gronie szczęściazy do których podjadą "natychmiast" Nie wnikając w "renomę" Solidu. To będziesz miała szczęście jeśli patrol będzie stał blisko Ciebie i nie będzie miał pod "ochroną" więcej jak 20-30 domów, bo powyżej to już spore ryzyko wystąpienia alarmów prawie jednocześnie w dwóch domach a wtedy co ? Rozdzielą się i jeden pieszo idzie ? Raczej jadą do pierwszego a drugi domek sobie wyje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 27.08.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Wiem, wiem... zawsze jest takie ryzyko. Ale chyba wolę to niż wydawać tyle samo pieniędzy miesięcznie na jedzenie dla psa ludożercy, który do tego brzydko pachnie i chce żeby go wyprowadzać na spacer nie bacząc, że na dworze mróz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domhub 27.08.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Moj malzonek bez uzgadniania zdecydowal sie na ochrone przez firme. To jednak chyba moze byc inna bajka bo ta firma dziala daleko od Poznania tylko lokalnie i wiem gdzie faktycznie stoja czekajac na alarm- ale ...gdybym sama miala decydowac to powiedzialam dziekuje za takie uslugi po tym jak miesiac temu w Komornikach czekalam na meza 45 min w samochodzie obserwujac Pana ktory zachowywal sie dziwacznie na posesji obok- facet chyba po pijaku wszedl na posesje (nie wiem jak) w domu widocznie nikogo nie bylo, chcac wyjsc (pewnie po pijaku sie zbudzil)zaczal szarpac sie z zamknieta brama walac ja i kopiac na co nikt z sasiadow nie reagowal- zobaczylam tablice (chyba juventus- nie dam glowy) i zadzwonilam co by ludziom nie niszczyl tej bramy- tam po przesluchaniu MNIE!!!!" a skad a po co a w ogole" czekalam 15 min i NIKT!!!!!!!!! NIE PRZYJECHAł nawet gdy dostali adres i informacje co sie dzieje... rany to jest zwykle wyludzanie pieniedzy- najgorsze to ze sasiedzi wszystko tez maja w powazaniu nie ma roznicy czy mieszkasz sam w lesie czy na ulicy pelnej domkow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaloska 27.08.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Mice, co to jest to "pętlowe", bo nie kumam? no przeca napisałaś : założyliśmy sobie pętlę na szyję a ja oczami wyobraźni zobaczyłam wieniec, który niczym pętla opasa dom, a że go jeszcze nie mam i droga do niego daleka (i w dodatku pod górkę ) to wymyślić nie mogłam co to takiego to "pętlowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts