Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

krzysgier

w tej chwili szacuję, że przy bardzo dobrych materiałach w budowie systemem prawie-gospodarczym, przy dosyć skomplikowanym domku (takim jak Twój) powinno wyjść ok. 625 zł/ m2 stan surowy otwarty.

625x 200=125.000 + 30% zysku firmy = 162.500.

Ja bym obstawiał raczej tak :

850 x 200=170.000 + 30% zysku firmy = 221.000 pln

I było by to ok. 50% całej inwestycji.

No i to przy założeniu, że ruszamy jeszcze w tym roku.

Ceny materiałów sie ustabilizowały, wiec tu raczej juz wielkich podwyżek nie będzie. No ale niestety robocizna bedzie cały czas drozeć, bo fachowców jest zbyt mało, a popyt na nich rośnie.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wykończanie poddasza - pytanko

Do tych co już po, albo co kumają :wink:

Ktoś z Was dawał płyty GK podwójnie? Mi radzono żeby zamiast jednej warstwy płyty o grubości 1,2 dać na przekładkę 2 razy płytę 0,9. Niby że nie będzie tak pękać. Nie wiem czy warto, bo podwójne płyty do podwójny koszt.

Druga sprawa, czy pomiędzy wełną a deskowaniem dawac jakąś folię, czy pozostawić wełnę na działanie powietrza.

Marzin

Rzeczywiście trudne pytania zadajesz :)

Ja jestem jeszcze "przed" natomiast dwóch warstw płyty bym nie dawała - są ponoć jakieś specjalne haczyki do których powinno się zamocować płyty żeby nie pękały pod wpływem "ruchów" pracującego drewna, no i taśmy do łaczenia styków płyt - tego się będę trzymać przy moim poddaszu :wink:

Co do wełny pod deskowaniem - z tego co pamiętam, to przy pełnym deskowaniu nie kładzie się folii między deski a wełnę - w każdym razie nigdy nie widziałam w "światłych gazetach" żeby ktoś tam jeszcze pakował folię :roll:

Może ktoś inny będzie miał odmienne zdanie.... chętnie zweryfikuję opinię jeśli jest mylna... :lol:

Ktoś z Was dawał płyty GK podwójnie? Mi radzono żeby zamiast jednej warstwy płyty o grubości 1,2 dać na przekładkę 2 razy płytę 0,9. Niby że nie będzie tak pękać. Nie wiem czy warto, bo podwójne płyty do podwójny koszt.

Druga sprawa, czy pomiędzy wełną a deskowaniem dawac jakąś folię, czy pozostawić wełnę na działanie powietrza.

Foli faktycznie też bym nie dawał...

ale płyty chyba sam zrobię podwójne...

trochę ciszej i sztywniej...

łaczenia płyt bardzo często pękają...

Mam pytanko do Ciebie odnośnie ilości betonu na strop...

Jak wyliczyłeś ilość? Facet powiedział że jakaś ilość musi wpłynąć w kanały :-?

aniazpoznania i marcinor.

Pogrzebałem trochę w necie. To ze strony Isover-a. Od nich mam wełnę:

Izolacja dachu w przypadku pokrywania desek papą powinno składać się z folii paraizolacyjnej (od strony wewnętrznej), warstwy wełny, membrany dachowej (od strony zewnętrznej). Folia paraizolacyjna, jak i membrana dachowa zakupiona w Isover może bezpośrednio stykać się z wełną. Pomiędzy membraną dachową a deskowaniem należy zostawić szczelinę wentylacyjną (min. 2cm – budowy dachu).

&

Folia wiatroizolacyjna montowana jest pasami poziomymi. Górny pas folii nachodzić musi na dolny pas (montaż od dołu). W przypadku nieszczelności poszycia dachowego (dachówek, blachy) kapiąca woda, śnieg nie może dostać się do materiału izolacyjnego lecz powinien spłynąć po powierzchni folii. Zakładki powinny mieć szerokość około 10-15cm. Można je sklejać taśmami samoprzylepnymi dwustronnymi. Należy jednak pamiętać aby stosować odpowiednie taśmy wysokotemperaturowe.

Na temat zabudowy poddasza jest fajny temat:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98340&start=120

Niestety nikt nic nie napisał na temat dawania płyt podwójnie....

marcinor - u mnie z liczeniem ilości betonu nie było problemu. Miałem płyty stropowe, więc potrzebowałem tylko policzyć objętość wieńca. Poszło ze 3 metry3

pszeszukaj forum dot tapetowania tapta z włókna szklanego , na to kładzie sie później gładź i maluje

\koszt około 20 zł m2 + gładź i malowanie

Witam,

wybaczcie, ale nie jetsem w stanie przeczytac całego wątku (małe dziecko, praca, dom ..), ale mam prośbę PILNIE potrzebuję elektryka lub osoby, która pomoże mi w mieszkaniu wymienić całą instalację elektryczną ...

Czy znacie kogoś kompetnetnego ?

pozdr. cieplutko

pszeszukaj forum dot tapetowania tapta z włókna szklanego , na to kładzie sie później gładź i maluje

\koszt około 20 zł m2 + gładź i malowanie

Już po ptakach.... :roll:

Dziś miałem urlop i musiałem temat poddasza zamknąć w sensie że zamówić materiały, bo od poniedziałku rusza robota. Pod drzwami hurtowni zdecydowałem, że dam podówjnie płyty o grubości 0,95. Między płyty flizelina.

Mam nadzieję, że się to sprawdzi. W sumie rozwiązanie trochę podobne do tego o którym piszesz.

czesc

Czy możecie podać mi aktualną cenę za 1m2 wykonania domu - stan deweloperski . Buduję się pod Poznaniem, więc najprawdopodobniej ekipa będzie z Pozniania. Budowlaniec podał mi cenę min. 2 tys zł za metr. Dom będzie miał 157m2+38m2 garaż. Łącznie pod 200. Czy to dużo czy mało?Jakie ceny można uznać za okazyjne, a jakie wychodzą poza wszelkie normy?Pozdrawiam

Jeżeli te 2 patyki jest za metr kw domu w stanie dewelopreskim, to cena mega promocyjna. Zapytaj o materiały z których będzie budował.

Popierając przedmówcę :) jeśli to jest kwota za budowę "kompleksową" w niezłym standardzie materiałów, to myślę że jest to dobra i rozsądna cena. A jeśli projekt masz skomplikowany (dach 12-spadowy z lukarnami, szmery bajery) no to już by była rewelacja.

No i diabeł tkwi w szczegółach - co ma tkwić w tzw. stanie developerskim. Jedni tam widzą takie rzeczy jak np.: parapety wewn., rolety okienne czy wylanie schodów, werandy itd. - a inni nie.

....

marcinor - u mnie z liczeniem ilości betonu nie było problemu. Miałem płyty stropowe, więc potrzebowałem tylko policzyć objętość wieńca. Poszło ze 3 metry3

Wiem jaki masz strop :D

Myślę że na tym forum wszyscy wiedzą :wink:

Ja będę za dwa tygodnie kład taki sam, dlatego Ciebie się pytam o ilość...

Dużo wlatuje do otworów w płytach?

Pozdrawiam

Witam,

wybaczcie, ale nie jetsem w stanie przeczytac całego wątku (małe dziecko, praca, dom ..), ale mam prośbę PILNIE potrzebuję elektryka lub osoby, która pomoże mi w mieszkaniu wymienić całą instalację elektryczną ...

Czy znacie kogoś kompetnetnego ?

pozdr. cieplutko

poszło na priv

Wiem jaki masz strop :D

Aaaaaa

Myślę że na tym forum wszyscy wiedzą :wink:

....bardzo wylewny jestem.

Ja będę za dwa tygodnie kład taki sam, dlatego Ciebie się pytam o ilość...

Dużo wlatuje do otworów w płytach?

Napchaj w otwory worki po cemencie, styropian, wełnę. Policz objętość wieńca, dodaj 10 % i finito! :D

Napchaj w otwory worki po cemencie, styropian, wełnę. Policz objętość wieńca, dodaj 10 % i finito! :D

Gość z Międzychodu :wink: powiedział że mam nie zapychać...

Trochę betonu ma wlecieć do środka... Wtedy jest dobrze powiązany strop z wieńcem...

Sam nie wiem. Pierwszy raz będę to robił...

Może ktoś wie jak powinno być?

Gość z Międzychodu :wink: powiedział że mam nie zapychać...

Trochę betonu ma wlecieć do środka... Wtedy jest dobrze powiązany strop z wieńcem...

Sam nie wiem. Pierwszy raz będę to robił...

Może ktoś wie jak powinno być?

Aaaa, nasz wspólny znajomy!

No ale jak nie zapchasz, to tam może lecieć i lecieć! Ja bym zapchał. Wieniec jak stężeje to i tak trzyma wszystko w kupie.

P.s. Mam pomysł. Zapchaj co trzeci otwór. :wink: