Bikerus 29.08.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 krzysgier w tej chwili szacuję, że przy bardzo dobrych materiałach w budowie systemem prawie-gospodarczym, przy dosyć skomplikowanym domku (takim jak Twój) powinno wyjść ok. 625 zł/ m2 stan surowy otwarty. 625x 200=125.000 + 30% zysku firmy = 162.500. Ja bym obstawiał raczej tak : 850 x 200=170.000 + 30% zysku firmy = 221.000 pln I było by to ok. 50% całej inwestycji. No i to przy założeniu, że ruszamy jeszcze w tym roku. Ceny materiałów sie ustabilizowały, wiec tu raczej juz wielkich podwyżek nie będzie. No ale niestety robocizna bedzie cały czas drozeć, bo fachowców jest zbyt mało, a popyt na nich rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 29.08.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 ile płaciliście za wykonanie podbitki i czy macie kogoś godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.08.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Wykończanie poddasza - pytanko Do tych co już po, albo co kumają Ktoś z Was dawał płyty GK podwójnie? Mi radzono żeby zamiast jednej warstwy płyty o grubości 1,2 dać na przekładkę 2 razy płytę 0,9. Niby że nie będzie tak pękać. Nie wiem czy warto, bo podwójne płyty do podwójny koszt. Druga sprawa, czy pomiędzy wełną a deskowaniem dawac jakąś folię, czy pozostawić wełnę na działanie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 29.08.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Marzin Rzeczywiście trudne pytania zadajesz Ja jestem jeszcze "przed" natomiast dwóch warstw płyty bym nie dawała - są ponoć jakieś specjalne haczyki do których powinno się zamocować płyty żeby nie pękały pod wpływem "ruchów" pracującego drewna, no i taśmy do łaczenia styków płyt - tego się będę trzymać przy moim poddaszu Co do wełny pod deskowaniem - z tego co pamiętam, to przy pełnym deskowaniu nie kładzie się folii między deski a wełnę - w każdym razie nigdy nie widziałam w "światłych gazetach" żeby ktoś tam jeszcze pakował folię Może ktoś inny będzie miał odmienne zdanie.... chętnie zweryfikuję opinię jeśli jest mylna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 29.08.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Wykończanie poddasza - pytanko Do tych co już po, albo co kumają Ktoś z Was dawał płyty GK podwójnie? Mi radzono żeby zamiast jednej warstwy płyty o grubości 1,2 dać na przekładkę 2 razy płytę 0,9. Niby że nie będzie tak pękać. Nie wiem czy warto, bo podwójne płyty do podwójny koszt. Druga sprawa, czy pomiędzy wełną a deskowaniem dawac jakąś folię, czy pozostawić wełnę na działanie powietrza. Foli faktycznie też bym nie dawał... ale płyty chyba sam zrobię podwójne... trochę ciszej i sztywniej... łaczenia płyt bardzo często pękają... Mam pytanko do Ciebie odnośnie ilości betonu na strop... Jak wyliczyłeś ilość? Facet powiedział że jakaś ilość musi wpłynąć w kanały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 29.08.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 U mnie na strop - 124m kwadratowe (no i na parę pdociągów i słupków) wyszło 20 m sześciennych.Nie wyliczałam sama - wzięłam od wykonawcy WZ z betoniarni na potwierdzenie ilości betonu wlanego w mój strop.... no chyba, że beton zamawiasz sam i musisz dokładnie wyliczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.08.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 aniazpoznania i marcinor. Pogrzebałem trochę w necie. To ze strony Isover-a. Od nich mam wełnę: Izolacja dachu w przypadku pokrywania desek papą powinno składać się z folii paraizolacyjnej (od strony wewnętrznej), warstwy wełny, membrany dachowej (od strony zewnętrznej). Folia paraizolacyjna, jak i membrana dachowa zakupiona w Isover może bezpośrednio stykać się z wełną. Pomiędzy membraną dachową a deskowaniem należy zostawić szczelinę wentylacyjną (min. 2cm – budowy dachu). & Folia wiatroizolacyjna montowana jest pasami poziomymi. Górny pas folii nachodzić musi na dolny pas (montaż od dołu). W przypadku nieszczelności poszycia dachowego (dachówek, blachy) kapiąca woda, śnieg nie może dostać się do materiału izolacyjnego lecz powinien spłynąć po powierzchni folii. Zakładki powinny mieć szerokość około 10-15cm. Można je sklejać taśmami samoprzylepnymi dwustronnymi. Należy jednak pamiętać aby stosować odpowiednie taśmy wysokotemperaturowe. Na temat zabudowy poddasza jest fajny temat: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98340&start=120 Niestety nikt nic nie napisał na temat dawania płyt podwójnie.... marcinor - u mnie z liczeniem ilości betonu nie było problemu. Miałem płyty stropowe, więc potrzebowałem tylko policzyć objętość wieńca. Poszło ze 3 metry3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 29.08.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Marzin Dzięki za linki. Zawsze można się czegoś nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 30.08.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Wykończanie poddasza - pytanko Do tych co już po, albo co kumają Ktoś z Was dawał płyty GK podwójnie? Mi radzono żeby zamiast jednej warstwy płyty o grubości 1,2 dać na przekładkę 2 razy płytę 0,9. Niby że nie będzie tak pękać. Nie wiem czy warto, bo podwójne płyty do podwójny koszt. Druga sprawa, czy pomiędzy wełną a deskowaniem dawac jakąś folię, czy pozostawić wełnę na działanie powietrza. pszeszukaj forum dot tapetowania tapta z włókna szklanego , na to kładzie sie później gładź i maluje \koszt około 20 zł m2 + gładź i malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 30.08.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam i prosze o pomoc!Gdzie moge kupic beton z gruchy docelowo Kostrzyn Wlkp.Mam z Neki w cenie 260 za m3 z transportem macie może inne namiaryna producentów betonu?Z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daisy-stokrotka 30.08.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam, wybaczcie, ale nie jetsem w stanie przeczytac całego wątku (małe dziecko, praca, dom ..), ale mam prośbę PILNIE potrzebuję elektryka lub osoby, która pomoże mi w mieszkaniu wymienić całą instalację elektryczną ... Czy znacie kogoś kompetnetnego ? pozdr. cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.08.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 pszeszukaj forum dot tapetowania tapta z włókna szklanego , na to kładzie sie później gładź i maluje \koszt około 20 zł m2 + gładź i malowanie Już po ptakach.... Dziś miałem urlop i musiałem temat poddasza zamknąć w sensie że zamówić materiały, bo od poniedziałku rusza robota. Pod drzwami hurtowni zdecydowałem, że dam podówjnie płyty o grubości 0,95. Między płyty flizelina. Mam nadzieję, że się to sprawdzi. W sumie rozwiązanie trochę podobne do tego o którym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 30.08.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 czesc Czy możecie podać mi aktualną cenę za 1m2 wykonania domu - stan deweloperski . Buduję się pod Poznaniem, więc najprawdopodobniej ekipa będzie z Pozniania. Budowlaniec podał mi cenę min. 2 tys zł za metr. Dom będzie miał 157m2+38m2 garaż. Łącznie pod 200. Czy to dużo czy mało?Jakie ceny można uznać za okazyjne, a jakie wychodzą poza wszelkie normy?Pozdrawiam Jeżeli te 2 patyki jest za metr kw domu w stanie dewelopreskim, to cena mega promocyjna. Zapytaj o materiały z których będzie budował. Popierając przedmówcę jeśli to jest kwota za budowę "kompleksową" w niezłym standardzie materiałów, to myślę że jest to dobra i rozsądna cena. A jeśli projekt masz skomplikowany (dach 12-spadowy z lukarnami, szmery bajery) no to już by była rewelacja. No i diabeł tkwi w szczegółach - co ma tkwić w tzw. stanie developerskim. Jedni tam widzą takie rzeczy jak np.: parapety wewn., rolety okienne czy wylanie schodów, werandy itd. - a inni nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 31.08.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Witam i prosze o pomoc! Gdzie moge kupic beton z gruchy docelowo Kostrzyn Wlkp. Mam z Neki w cenie 260 za m3 z transportem macie może inne namiaryna producentów betonu? Z góry dzieki W Garbach w Stanbudzie zapłacisz 240 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 31.08.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 .... marcinor - u mnie z liczeniem ilości betonu nie było problemu. Miałem płyty stropowe, więc potrzebowałem tylko policzyć objętość wieńca. Poszło ze 3 metry3 Wiem jaki masz strop Myślę że na tym forum wszyscy wiedzą Ja będę za dwa tygodnie kład taki sam, dlatego Ciebie się pytam o ilość... Dużo wlatuje do otworów w płytach? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 31.08.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Witam, wybaczcie, ale nie jetsem w stanie przeczytac całego wątku (małe dziecko, praca, dom ..), ale mam prośbę PILNIE potrzebuję elektryka lub osoby, która pomoże mi w mieszkaniu wymienić całą instalację elektryczną ... Czy znacie kogoś kompetnetnego ? pozdr. cieplutko poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 31.08.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Poczukuje hurtowni budowlanej solidnej terminowej i w przystepnych cenach okolice Kostrzyna Wlkp.Dzisiaj dzwoniłem w sprawie bloczków M6 o mają po 3,35 zł za sztuke plus transport kto wie gdzie są taniej?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 31.08.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Wiem jaki masz strop Aaaaaa Myślę że na tym forum wszyscy wiedzą ....bardzo wylewny jestem. Ja będę za dwa tygodnie kład taki sam, dlatego Ciebie się pytam o ilość... Dużo wlatuje do otworów w płytach? Napchaj w otwory worki po cemencie, styropian, wełnę. Policz objętość wieńca, dodaj 10 % i finito! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 31.08.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Napchaj w otwory worki po cemencie, styropian, wełnę. Policz objętość wieńca, dodaj 10 % i finito! Gość z Międzychodu powiedział że mam nie zapychać... Trochę betonu ma wlecieć do środka... Wtedy jest dobrze powiązany strop z wieńcem... Sam nie wiem. Pierwszy raz będę to robił... Może ktoś wie jak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 31.08.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Gość z Międzychodu powiedział że mam nie zapychać... Trochę betonu ma wlecieć do środka... Wtedy jest dobrze powiązany strop z wieńcem... Sam nie wiem. Pierwszy raz będę to robił... Może ktoś wie jak powinno być? Aaaa, nasz wspólny znajomy! No ale jak nie zapchasz, to tam może lecieć i lecieć! Ja bym zapchał. Wieniec jak stężeje to i tak trzyma wszystko w kupie. P.s. Mam pomysł. Zapchaj co trzeci otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts