Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Mam pytanko.

Ile można "dać" murarzowi za wykonanie parteru łączenie ze stropem i ściankami nośnymi i działowymi za prosty dom o powierzchni ok. 130 m2.

Proszę o konkretne kwoty :D

Pozdrawiam budowniczych :wink:

Szczegóły może link do projektu bo tak to trudno co mówić. Ceny różne zależnie od technologii liczby ścianek zakretasów, podciągów etc.

http://www.dobredomy.pl/?id_project=40&infopage=2

ściany tylko jednowarstwowe z U220 (ocieplenie później, we własnym zakresie). Strop TERIVA. I tyle.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie serdecznie!

Pilnie szukam studniarza z okolic Kórnika. Podeślijcie proszę kontakt, jeśli kogoś znacie.

Wrzuciłem wczoraj moje pytanie na Grupę Wielkopolską, ale wygląda na to, że nie jesteśmy tam zbyt aktywni. 0 odpowiedzi :(

Wierzę, że tu będzie lepiej :D

Zastanawiam się mocno nad kupnem działki w Radzewie, ale nie ma tam wody. Gmina Kórnik nie ma kasy i sama nic w najbliższych latach nie zrobi. Jedyna możliwość to kopać studnię. Od właściciela działek dowiedziałem się, że jest dobra woda, ale na głębokości 125 m !!! i że taką studnię mogę mieć już za jakieś 20 tys. zł !!!. Chciałbym znaleźć fachowca, który zna ten teren i powie mi, czy znajdę dobrą wodę na znaczniej mniejszych głębokościach (czyli za znacznie mniejsze pieniądze).

Serdecznie pozdrawiam

Marek

Przyłącze gazowe

Najpierw wskazówka dla tych co zajęci budową. Umowę o przyłączenie do sieci podpisałem 23.02.2007.

Przyłącza do dziś nie mam.... Nie czekajcie, bierzcie się do roboty.

Gazownia w par.1 punkcie 3 umowy zobowiązała się wykonać przyłącze do dnia 31.08.2007. Niestety terminu nie dotrzymała. Parę dni przed jego upłynięciem przysłała ankes z propozycją jego przesunięcia. Aneksu nie podpisałem.

W umowie jest napisane o karach umownych i innych duperelach, ale wiem, że jako mały człowieczek niewiele wywalczę z takim molochem, podpierając się tymi zapisami.

Ma ktoś z was jakieś doświadczenia jak skutecznie powojować o swoje prawa? Wyzywanie Pań które odbierają telefon nie jest moim ulubionym zajęciem, ale nie lubię też, kiedy odsyła się mnie do Gazkompleksu, jako do wykonawcy, który jednak nie jest stroną naszej umowy..... i tak leci od telefonu do telefonu. :(

Przyłącze gazowe

Najpierw wskazówka dla tych co zajęci budową. Umowę o przyłączenie do sieci podpisałem 23.02.2007.

Przyłącza do dziś nie mam.... Nie czekajcie, bierzcie się do roboty.

Gazownia w par.1 punkcie 3 umowy zobowiązała się wykonać przyłącze do dnia 31.08.2007. Niestety terminu nie dotrzymała. Parę dni przed jego upłynięciem przysłała ankes z propozycją jego przesunięcia. Aneksu nie podpisałem.

W umowie jest napisane o karach umownych i innych duperelach, ale wiem, że jako mały człowieczek niewiele wywalczę z takim molochem, podpierając się tymi zapisami.

Ma ktoś z was jakieś doświadczenia jak skutecznie powojować o swoje prawa? Wyzywanie Pań które odbierają telefon nie jest moim ulubionym zajęciem, ale nie lubię też, kiedy odsyła się mnie do Gazkompleksu, jako do wykonawcy, który jednak nie jest stroną naszej umowy..... i tak leci od telefonu do telefonu. :(

Marzin - proponuję ci pisemną korespondencję za poświadczeniem odbioru. Ważne aby była kierowana do właściwego departamentu czy jak to się tam nazywa.

1. Pismo do gazowni z informacją, że termin upłyną z dniem... i prośbą o bezzwłoczne wykonanie usługi w terminie do.... W przypadku nie wywiązania się z zobowiązań będziesz zobligowany do uruchomienia sankcji z umowy

2. Jezlei nie odpowiedzą w zadanym terminie - zaczynasz naliczać kary ale musisz ich o tym poinformować

NIe przejmowałbym się specjalnie jakimś tam podywkonawcą ponieważ "gazownia" i tak przerzuci całość tych kar jakie naliczysz na tego podwykonawcę który się spóźnił

Od chwili wysłania posta podzwoniłem tu i tam. Gazkompleks na 12 września ma ustalone zajęcie pasa jezdni. Wszystko wskazuje na to, że w przyszłym tygodniu mogę mieć gaz.

I tak pozostaje jeden problem. Przez prawie miesiąc przed położeniem płytek powinienem wygrzewać podłogówkę. Za dwa tygodnie zacznie się układanie płytek....

:-?

Zastanawiam się mocno nad kupnem działki w Radzewie, ale nie ma tam wody. Gmina Kórnik nie ma kasy i sama nic w najbliższych latach nie zrobi. Jedyna możliwość to kopać studnię. Od właściciela działek dowiedziałem się, że jest dobra woda, ale na głębokości 125 m !!! i że taką studnię mogę mieć już za jakieś 20 tys. zł !!!. Chciałbym znaleźć fachowca, który zna ten teren i powie mi, czy znajdę dobrą wodę na znaczniej mniejszych głębokościach (czyli za znacznie mniejsze pieniądze).

Jeśli woda jest na 125 m to wyzej jej raczej nie znajdziesz.

Koszt takiej studni to od ok. 160 zł do 290 zł za metr (z pompą) do tego musisz doliczyc obudowę itp.

Zapytaj np. tutaj : Ilski Zbyszko 061 868 96 54

Ja zrezygnowałem z wierconej studni, bo koszty "all in" za ok. 50 m wiercenia wynosiły od 11 tys zł do 18 tys zł w zaleznosci od firmy.

Od chwili wysłania posta podzwoniłem tu i tam. Gazkompleks na 12 września ma ustalone zajęcie pasa jezdni. Wszystko wskazuje na to, że w przyszłym tygodniu mogę mieć gaz.

I tak pozostaje jeden problem. Przez prawie miesiąc przed położeniem płytek powinienem wygrzewać podłogówkę. Za dwa tygodnie zacznie się układanie płytek....

:-?

ad. 1 - gaz - kary skrupulatnie odliczysz od ceny, więc spokojnie 8) jak na wojnie 8)

ad. 2 zainteresował mnie problem płytek i ogrzewania podłogowego - pewnie nie tylko mnie - dlaczego trzeba grzać przed położeniem? i czy w trakcie układania - i dlaczego - też trzeba grzać?

Na razie odkryłam tylko, że bezfugowo na ogrzewaniu podłogowym nie poszalejemy bo jest ryzyko pęknięcia i fuga musi być.....

ad. 1 - gaz - kary skrupulatnie odliczysz od ceny, więc spokojnie 8) jak na wojnie 8)

prawie się zgodzę :)

tyle że odsetki można liczyć dopiero od daty protokółu odbioru instalacji wewnętrznej gazu - wcześniej nie ma szans (bo odbiorca również nie wywiązał się z umowy w której jest napisane że data ta doczyczy również przygotowania odbiorcy do poboru gazu :))

ad. 2 zainteresował mnie problem płytek i ogrzewania podłogowego - pewnie nie tylko mnie - dlaczego trzeba grzać przed położeniem? i czy w trakcie układania - i dlaczego - też trzeba grzać?

Na razie odkryłam tylko, że bezfugowo na ogrzewaniu podłogowym nie poszalejemy bo jest ryzyko pęknięcia i fuga musi być.....

Z gazem to jjsod ma rację. Przeczytałem umowę i stoi jak wół że mam też obowiązki, których też nie dokonałem... :-?

Podłogówka - grzać należy przed położeniem płytek, a po posadzkach. Chodzi o to, żeby posadzkę stopniowo z dnia na dzień doprowadzić do najwyższej temp jaka może być w układzie, a następnie ją powoli wychłodzić. Cała ta operacja ma trwac około miesiąca. Cel: wyeliminowanie wszelkich napięć i naprężeń betonu.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=77855&highlight=wygrzewanie

prawie się zgodzę :)

tyle że odsetki można liczyć dopiero od daty protokółu odbioru instalacji wewnętrznej gazu - wcześniej nie ma szans (bo odbiorca również nie wywiązał się z umowy w której jest napisane że data ta doczyczy również przygotowania odbiorcy do poboru gazu :))

Nie widziałam umowy, ale jeżeli tak jest to faktycznie należy zrobic instalację wewn. i zglosić w Gazowni, że odbiorca gotowy a oni w polu. Wowczas można naliczać, tak jak piszesz - masz rację.

Nie widziałam umowy, ale jeżeli tak jest to faktycznie należy zrobic instalację wewn. i zglosić w Gazowni, że odbiorca gotowy a oni w polu. Wowczas można naliczać, tak jak piszesz - masz rację.

Moim obowiązkiem nie było poinformowanie gazowni o tym że wypełniłem warunki, tylko posiadanie tych warunków przed przystąpieniem gazowni do prac. Oni zakładają że to mam, a miał będę.

Cześć

pytanie do "mieszkańców" Rokietnicy i okolic

Jakie są Wasze (czyli osobiste ewent. bezpośrednich znajomych) doświadczenia z firmami ochroniarskimi które realnie działają w tej okolicy?

Powoli zaczynam się przymierzać do tematu, Golęczewo jest trochę na uboczu i firma która nie działa (czyli np. nie ma patrolu na stałe) w tej okolicy po pierwsze policzy sobie pewnie drożej za usługę, po drugie będzie nieskuteczna (zanim dojadą w razie czego...).

Które firmy zatem warto zapytać o ofertę?

Mam identyczny problem, ale z energetyką. Termin już minął, a oni dopiero złożyli papiery do pozwolenia na budowę.

Tia, ja mam tak jak pisałem 14 miesięcy po terminie z umowy :lol:

Do momentu jak nie zrobili instalacji do skrzynek nic nie szło przyśpieszyć, a potem zjebka 3x w tygodniu, od panienki w okienku do dyrektora generalnego w Poznaniu i tak przez kilka tygodni 8)

Aha, dzwoniliśmy całą rodziną na zmianę :o :wink: