lidka87 11.09.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 to za tydzień na swoim mój mąż już tam śpi ma fajnie cieplutko przy kominku...... Jak to czytam to aż mnie ściska w dołku. Kiedy ja tak będę mogła napisać??? A tak serio to GRATULACJEbardzo dziękuję warto czekać nasza budowa trwała od 15,02,2007 przeleciało teraz jak patrzę to i mnie ściska zostanie kilka drobiazgów ale co tam drobiazgi.pozdrawiam serdecznie lidka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 11.09.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Buduje sie w Gowarzewie - 5 km od Swarzędza, To my prawie sasiadami jestesmy A gdzie sie budujesz?? w Kruszewni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 12.09.2007 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Na chwile obecną pomaga mi w załatwieniu pozwolenia, ekipe budowlaną załatwiam z okolic jarocina nie wiem jeszcze ile bedą chcieli za wymurowanie domu, Gronowski też ma mi zrobić kosztorys ale mysle ze jego oferta będzie mniej korzystna. mnie tez kosztorys robil Gronowski ale wybralem pewniejsza i tansza firme z okolic Borku Wlkp. Poza tym slyszalem, ze ekipy p. Gronowskiego ciagna kilka budow i strasznie dlugo trwa budowanie i wciaz trzeba sie upominac i dzwonic. Poza materialy z jego hurtowni nie sa najtansze. pozdr. Fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 12.09.2007 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witam, mam pytanie dotyczace podlogowki: mam dwie wyceny hydrauliki i jeden z hydraulikow chce stosowac system oparty na RTL (tanszy) a drugi chce stosowac jakis specjalny rozdzielac do podlogowki, ktory kosztuje ok. 3tys. zl. Czy ktos z Was ma juz podlogowke i na jakim systemie oparta? i jak to dziala w rzeczywistosci? ktory wybrac? z gory dziekuje. Pozdr. Fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 12.09.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witam, mam pytanie dotyczace podlogowki: mam dwie wyceny hydrauliki i jeden z hydraulikow chce stosowac system oparty na RTL (tanszy) a drugi chce stosowac jakis specjalny rozdzielac do podlogowki, ktory kosztuje ok. 3tys. zl. Czy ktos z Was ma juz podlogowke i na jakim systemie oparta? i jak to dziala w rzeczywistosci? ktory wybrac? z gory dziekuje. Pozdr. Fred Wszystko zalezy jaką rolę będzie pełnić Twoja podłogówka, tzn czy jest to jako dodatek do "normalnego" ogrzewania. Zawór RTL to zwykły zawór termostatyczny, który zakłada się na powrocie z rury od podłogówki. Precyzja sterowania tym zaworem jest powiedzmy taka średnia... Np tutaj poczytasz o tym zaworze Rozdzielacz jest rozwiązaniem lepszym. Są dwie możliwości. Zakładasz rozdzielacz, ale regulację pozostawisz na poziomnie manulanym (ręczniym). Ja wybrałem taką opcję, w moim dzienniku znajdziesz fotki. Lub wzbogacasz rozdzielacz o zawory elektryczne, których pracą sterują czujniki rozmieszczone w każdym z pomieszczeń w którym jest podłogówka. Takie rozwiązanie ma forumowiczka K74. Zajrzyj do jej dziennika. Cena 3 tyś złotych to lekka przesada. Podaj, ile będziesz miał obwodów to policzymy, ile to powinno kosztować. P.s. Odnośnie rozdzielacza zajrzyj tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lyba_oli_maz 12.09.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 a w ogóle - nadal szukam więźby.... podawane wcześniej namiary niestety tylko do 8 metrów a ja potrzebuję min 9,5........... Polecam tartak w Kiszkowie ( http://www.tartak.pl ). Mają więźbę do 12 metrów. Ale radzę się spieszyć bo terminy realizacji mają dłuuuuuuugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 12.09.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Wszystko zalezy jaką rolę będzie pełnić Twoja podłogówka, tzn czy jest to jako dodatek do "normalnego" ogrzewania. Zawór RTL to zwykły zawór termostatyczny, który zakłada się na powrocie z rury od podłogówki. Precyzja sterowania tym zaworem jest powiedzmy taka średnia... Np tutaj poczytasz o tym zaworze Rozdzielacz jest rozwiązaniem lepszym. Są dwie możliwości.Zakładasz rozdzielacz, ale regulację pozostawisz na poziomnie manulanym (ręczniym). Ja wybrałem taką opcję, w moim dzienniku znajdziesz fotki. Lub wzbogacasz rozdzielacz o zawory elektryczne, których pracą sterują czujniki rozmieszczone w każdym z pomieszczeń w którym jest podłogówka. Takie rozwiązanie ma forumowiczka K74. Zajrzyj do jej dziennika. Cena 3 tyś złotych to lekka przesada. Podaj, ile będziesz miał obwodów to policzymy, ile to powinno kosztować. P.s. Odnośnie rozdzielacza zajrzyj tutaj Podlogowka bedzie jedynym ogrzewaniem tych pomieszczen oprocz lazienek gdzie bedzie dodatkowo drabinka. Pytasz o ilosc obwodow tzn. ile pomieszczen bede ogrzewal? bedzie to okolo 80m2, tzn. kuchnia (~12m2), salon (~28m2), korytarz (~15m2), lazienka parter (~10m2) oraz lazienka pietro (~17m2). Jesli mozesz to podaj jaki rozdzielacz powinienem zakupic (gdzie?) a jesli masz namiary na solidnego hydraulika to chetnie skorzystalbym z jego uslug. Z gory dziekuje. Pozdr. Fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domhub 12.09.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witajcie, mam pytanie odnosnie podatku od nieruchomosci- dostalismy pisemko od gminy ze mamy zaplacic podatek od nieruchomosci. Od kiedy placi sie taki podatek- nie czasem dopiero od momentu zamieszkania? Czy w trakcie budowy,np wykopy- to tez nieruchomosc? Niby sie nie rusza...ale powazanie podpowiedzcie mi jak to jest? pozdrawiam domhub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 12.09.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 domhub Podatek od nieruchomości płaci się również za "ziemię" - ale tylko wtedy, gdy jest związana z prowadzeniem działalności gospodarczej. A co tam konkretnie napisali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 12.09.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 muriel, tartak Zębowo to bardzo duży tartak - ja u nich zamawialam 15 m3. Zadzwoń tampozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 12.09.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Podlogowka bedzie jedynym ogrzewaniem tych pomieszczen oprocz lazienek gdzie bedzie dodatkowo drabinka. Jeżeli jest ich więcej niż jeden, to raczej zrezygnuj z RTL. Ale pomiętaj, to tylko moja opinia. Pytasz o ilosc obwodow tzn. ile pomieszczen bede ogrzewal? Nie. Chodzi o to w ilu pomieszczeniach będziesz miał ogrzewanie podłogowe. Jesli mozesz to podaj jaki rozdzielacz powinienem zakupic (gdzie?) Wiesz, ja nie jestem wyrocznią, trochę się naczytałem, jestem już po tym etapie, więc wiem może troszkę więcej niż ty. Podaj liczbę powieszczeń z podłogówką, to pomyślimy nad doborem rozdzielacza. a jesli masz namiary na solidnego hydraulika to chetnie skorzystalbym z jego uslug. Z gory dziekuje. Poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domhub 12.09.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 domhub Podatek od nieruchomości płaci się również za "ziemię" - ale tylko wtedy, gdy jest związana z prowadzeniem działalności gospodarczej. A co tam konkretnie napisali? nie mam przy sobie tego pisma, ale bylo cos takiego podatek rolny -0 podatek od nieruchomosci -chyba jakies 120 PLN My nie prowadzimy tam zadnej dzialalnosci- normalnie budujemy dom w ktorym zamieszkamy w przyszlym roku (mam nadzieje), w tej chwili jest to plac budowy z budowa w stanie surowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 12.09.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 a jakie to są grunty? - tzn. jakie przeznaczenie (może od tego wyszli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 12.09.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Jeżeli jest ich więcej niż jeden, to raczej zrezygnuj z RTL. Ale pomiętaj, to tylko moja opinia. To nie tak, nawet przy 4 pomieszczeniach możesz robić RTL-e. Kwestia wyrównania ceny rozdzielacza vs. ileś RTLi i ilości miejsca na skrzynkę z zaworami lub rozdzielacz. Dopiero powyżej kilku sztuk opłaca się robić rozdzielacz, ale co ja tam wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domhub 12.09.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 a jakie to są grunty? - tzn. jakie przeznaczenie (może od tego wyszli) Wiem ze gdy kupowalismy dzialke to ten teren mial charakter gruntow rolnych ( z pozwoleniem na zabudowe- cos takiego) -slyszalam tez (od sasiada) ze pare miesiecy temu zamieniono przeznaczenie tych gruntow na budowlane faktycznie jak wroce do domu to sie porzadnie wczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 12.09.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witajcie, mam pytanie odnosnie podatku od nieruchomosci- dostalismy pisemko od gminy ze mamy zaplacic podatek od nieruchomosci. Od kiedy placi sie taki podatek- nie czasem dopiero od momentu zamieszkania? Czy w trakcie budowy,np wykopy- to tez nieruchomosc? Niby sie nie rusza...ale powazanie podpowiedzcie mi jak to jest? pozdrawiam domhub W tej chwili masz policzony podatek za grunt - powierzchnia działki x stawka podatku za m2. Po wybudowaniu i odbiorze budynku będzie doliczony podatek za nieruchomość - powierzchnia domu x stawka podatku za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domhub 12.09.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 W tej chwili masz policzony podatek za grunt - powierzchnia działki x stawka podatku za m2. Po wybudowaniu i odbiorze budynku będzie doliczony podatek za nieruchomość - powierzchnia domu x stawka podatku za m2. teraz mi jasniej , dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 12.09.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Hej potrzebuje szybka stal od reki. tz namiary....okolice zachodnie poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_pn 12.09.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 a w ogóle - nadal szukam więźby.... podawane wcześniej namiary niestety tylko do 8 metrów a ja potrzebuję min 9,5........... Polecam tartak w Czempiniu.Pan Lech Kaczmarek tel 609 733 179 lub 61 282 64 06. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 12.09.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Hej potrzebuje szybka stal od reki. tz namiary....okolice zachodnie poznania. Novastal przy lutyckiej albo centrostal szczecinek. Zapodaj w google i będziesz miał namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts