jola.d 27.11.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 moim zdaniem humus mozesz sciagnac ale wytyczac w tym roku jak nie chcesz robic fundamentow to nie ma co - szkoda kasy i jest ryzyko ze moze sie cos poprzestawiac albo ktos zlosliwie cos zrobic bedziesz musiala na wiosne jeszcze raz to samo robic moj geodeta - kolega odradzal mi ale ze chcialem w tym roku zaczac to mi zrobil i oznajmil mi ze jak sie nie uda w tym roku zrobic to chce sprawdzic mi to na wiosne czy napewno jest wszystko ok (oczywiscie po znajomosci w cenie ) Mój geodeta był dokładnie tego samego zdania, z tą różnicą, że kazał mi zacząć budowę jeszcze przed otrzymaniem pozwolenia na budowę... i chyba miał rację, teraz muszę czekać do wiosny pozdrowionka jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 27.11.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 tylko trzeba uwzazc zeby po sciagnieci humusu jak sie nie uda wylac fundalentow to w wykopie moze sie zbierac woda i wiosna trzeba bedzie poczekac az zejdzie ale to oczywiscie zalezy od gleby POd humusem mam glinę, więc raczej na 100% musiałabymna wiosnę wypompowywać wodę z "dołków" pozdro jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 27.11.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Decyzja została podjęta - zaczynam! Nooo, to jesteś chłop z ja.... yyyy znaczy zdecydowana babka! Niestety "life is brutal and full zasadzkas" i jak się dzisiaj okazało mój murarz leży w szpitalu, a Bartki nie mają teraz wolnych terminów Czyli pozostaje wiosenka 2007. Eeee, może tak miało być? POd humusem mam glinę, więc raczej na 100% musiałabym na wiosnę wypompowywać wodę z "dołków" A może jednak jakoś się uda w tym roku zrobić choćby fundamenty... W kazdym razie trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.11.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Co tu taka cisza? Naprawdę nic się nie dzieje? U mnie dziś małe święto, bo pierwszy raz na budowie będzie kierownik, he he. A tak poważnie, to miałem małe spięcie z majstrami, Bartkami znaczy. Ponieważ dziś kończony jest dość ważny etap (strop) a jutro zalewany wieniec, pofatyguję się te 200 km i przywożę kierbuda, co by sobie oblukał plac boju i obaczył ową kość niezgody, która poróżniła inwestora z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 28.11.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 U mnie dziś małe święto, bo pierwszy raz na budowie będzie kierownik, he he. Marzin, przecież nie podpisywaliśmy umowy (dla nie zorientowanych - byłam dziś u Marzina na włościach) pozdrowionka jola Przed chwilą rozmawiałam z prawdopodobnym moim kierbudem i stwierdził, że bierze 2500zl za domek. Czy to jest dużo? potrzebuję szybkiej informacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 28.11.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Co tu taka cisza? Naprawdę nic się nie dzieje? Poza twoją budową to do wiosny chyba nic się większego nie wydaży. U mnie sama papierologia. Nie ma o czym pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.11.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Marzin, przecież nie podpisywaliśmy umowy Hi hi, no nie, ale jak juz byłaś, to wszystko na budowie OK? (dla nie zorientowanych - byłam dziś u Marzina na włościach) Niestety nie było nam dane poznać się... Poza twoją budową to do wiosny chyba nic się większego nie wydaży. U mnie sama papierologia. Nie ma o czym pisać. Architekt poprawia projekt (dwie strony A4 błędów) potem znów będziemy go sprawdzać. Trochę to wszystko potrwa. No widzisz, a jednak coś się dzieje. No cóż, żeby wątek nam nie spadł na koniec, będę tu trochę spamował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 28.11.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Marzin, przecież nie podpisywaliśmy umowy (dla nie zorientowanych - byłam dziś u Marzina na włościach) Niestety nie było nam dane poznać się... Nic straconego, na wiosnę robisz grila A jesienią zwalicie się do mnie A teraz pilnie poszukuję info. na temat cen kirebudów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.11.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 A teraz pilnie poszukuję info. na temat cen kirebudów... Mój kosztował 600 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 28.11.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Przed chwilą rozmawiałam z prawdopodobnym moim kierbudem i stwierdził, że bierze 2500zl za domek. Czy to jest dużo? potrzebuję szybkiej informacji... 1 ktory mial byc (ten co mi robil adaptacje ) mial 2 ulice do mnie i odchodzily mu koszty dojazdu zawolal 1800 zl !!! zrezygonwalem z niego po przebojach z adaptacja mam nowego starszego pana (bardzo wymagajacy, ale to chyba dobrze?) ktorego bede zabieral po drodze na dzialke i chce 1200 zl - oczywiscie jak zajdzie potrzeba to tez pojedzie sam ale ponoc najlepiej sie sprawdza duet kierbud+inwestor bo kierbuda za bardzo na budowach nie sluchaja a jak cos on wypatrzy to ja bede mogl opierdzielic wykonawce U mnie dziś małe święto, bo pierwszy raz na budowie będzie kierownik, he he. A tak poważnie, to miałem małe spięcie z majstrami, Bartkami znaczy. Ponieważ dziś kończony jest dość ważny etap (strop) a jutro zalewany wieniec, pofatyguję się te 200 km i przywożę kierbuda, co by sobie oblukał plac boju i obaczył ową kość niezgody, która poróżniła inwestora z wykonawcą. oj bylem i sprawdzilem marcin moze zaczniesz na tych wycieczkach zarabiac ? - ustaw pana z biletami !!!! porozmawialem troche z bartkiem i wgadalem sie ze jeszcze jola bedzie bo pisala na forum a on na to ze na forum nic nie da sie ukryc i ze jola juz byla a ja mu na to ze my to prawie jak rodzina - o wszystkim wiemy i sobie piszemy (widzialem lekki strach w oczach ) wiec on nagle wyskoczyl ze mial male spiecie z toba odnosnie stropu i stwierdzil ze lepiej poprawic niz mialbys byc niezadowolony (domyslil sie ze pewnie i tak na forum bedziesz o tym pisal wiec postanowil mi to sam powiedziec zeby sie jakos wybronic) a ja na to staraj sie bo jak na forum podpadniesz to mozesz zapomniec o zleceniach ale oglonie mysle ze nie jest taki zly ja moglem wybrac mojego sasiada co sie obok mnie buduje (on tez ma firme budowlana ) ale stwierdzilem ze wole zostac z nim dobrym sasiadem niz miec go (po opierdzieleniu za bledy) za wroga (kargule ) a tak bartkow bede mogl opierdzielic jak cos zle zrobia albo kierbud wylapie ze cos zle zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OMAE 28.11.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 jola.d co do kierownika to moj bierze 1000 zl, bo my wykanczamy domek-kontynuacja budowy ale normalna cena z tego co sie orientowalam to 1500 zl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_Ko 28.11.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Witam Wszystkich Ja tez, pilnie sledze, no i zazdroszcze tym co już zaczeli. Ja czekam na WZ, podobno mam dostac na gwiazdke, ale przy dzialce siedliskowej, gdzie nie istnieje plan zagospodarowania terenu to troche trwa. Architekt i geodeta już wybrany, swoją drogą ciekawe ile ten drugi zawola za mapkę do celów projektowych dla działki 10000m2 - pewnie mi oczy wyjda-albo nie. Gość od instalacji, wtym PC i BOS do spotkania w czwartek, a przyszly tydzień wycieczka po bankach. A POTRZEBNA EKIPA DO STANU SUROWEGO OTWARTEGO na sierpień przyszłego roku, z praktyką w silikatach na klej - bede wdzięczny za kazde info. Pozdrawiam i trzymam kciuki za tych co juz walcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 29.11.2006 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Witam Serdecznie Zaczynamy z budową domu na wiosnę 2007 http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=437 napisaliście już tak dużo informacji... ufff próbuję oszacować koszty budowy - działkę już prawie mam muszę budować zarządzając całą budową więc będzie cholernie trudno Z grubsza oszacowałem koszty budowy i prosiłbym o weryfikację stan surowy otwarty z dachem (brass) ok 180 tys / ~ 800 zł/m2 stan surowy zamknięty (z piecem, tynkami itd) ok 350 tys / ~ 1.600 zł/m2 (to łączny koszt ze stanem surowym otwartym) wykończenie podłogi (panele, płytki) + malowanie itd w całym domu, łazienka, kuchnia ok 80 tys czy nie da się taniej ??? swoją wycenę oparłem o wypowiedzi na forum i musze przyznać że strasznie drogo to wychodzi Jakie są wasze doświadczenia ? Będę się budował w Dębogórze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 29.11.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 marcin moze zaczniesz na tych wycieczkach zarabiac ? - ustaw pana z biletami !!!! Niedługo mam zamiar skończyć bramę, i w sumie ciężko będzie wejść. Ale każdy z tego topicu dostanie klucze od bramy! porozmawialem troche z bartkiem i wgadalem sie ze jeszcze jola bedzie bo pisala na forum a on na to ze na forum nic nie da sie ukryc i ze jola juz byla a ja mu na to ze my to prawie jak rodzina - o wszystkim wiemy i sobie piszemy (widzialem lekki strach w oczach ) wiec on nagle wyskoczyl ze mial male spiecie z toba odnosnie stropu i stwierdzil ze lepiej poprawic niz mialbys byc niezadowolony (domyslil sie ze pewnie i tak na forum bedziesz o tym pisal wiec postanowil mi to sam powiedziec zeby sie jakos wybronic) a ja na to staraj sie bo jak na forum podpadniesz to mozesz zapomniec o zleceniach ale oglonie mysle ze nie jest taki zly ja moglem wybrac mojego sasiada co sie obok mnie buduje (on tez ma firme budowlana ) ale stwierdzilem ze wole zostac z nim dobrym sasiadem niz miec go (po opierdzieleniu za bledy) za wroga (kargule ) a tak bartkow bede mogl opierdzielic jak cos zle zrobia albo kierbud wylapie ze cos zle zrobili Mam nadzieję, że Bartek jest świadomy jaka jest potęga forum. A poprawki które zrobił, to mu się udały, ale nie do końca. Zbyt duży pośpiech i za duża chęć upraszczania pewnych rzeczy. Np w projekcie między płytami stropowymi są ok 5 cm przerwy. Zwróciłem mu uwagę, że tych szczelin nie ma, jezszcze zanim zaczął poprawiać ułożenie płyt. Potem w trakcie drugiego ukaładania zadzwoniłem kolejny raz, przypominając mu o tym, żeby to poprawić. No i zgadnijcie jak było, kiedy wczoraj wieczorem dojechałem na budowę. Poprawiłem to dziś wcześnie rano sam. Powiedziałem to Bartkowi, a on mi na to, że teraz między płytami musi szlować.... A co mnie to obchodzi??? I takie to upraszczanie sobie życia przez wykonawcę. A teraz foty, bo dziś zalewałem strop. http://img297.imageshack.us/img297/9183/pict1789wz8.jpg http://img146.imageshack.us/img146/3503/pict1784ms1.jpg i fota dla K74, od niej dostałem namiar na betoniarnię - dzięki. http://img88.imageshack.us/img88/1557/pict1788qt0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 29.11.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 mam nowego starszego pana (bardzo wymagajacy, ale to chyba dobrze?) ktorego bede zabieral po drodze na dzialke i chce 1200 zl - oczywiscie jak zajdzie potrzeba to tez pojedzie sam ale ponoc najlepiej sie sprawdza duet kierbud+inwestor bo kierbuda za bardzo na budowach nie sluchaja a jak cos on wypatrzy to ja bede mogl opierdzielic wykonawce Misiak, może podałbyś mi jekiś namiar? marcin moze zaczniesz na tych wycieczkach zarabiac ? - ustaw pana z biletami !!!! dobrze, że się złapałam na promocję porozmawialem troche z bartkiem i wgadalem sie ze jeszcze jola bedzie bo pisala na forum a on na to ze na forum nic nie da sie ukryc i ze jola juz byla Misiak, akurat się żegnałam z Bartkiem (niestety musiałam zmykać do pracy), gdy Ty zadzwoniłeś do niego i dałeś cynka, że jedziesz ja moglem wybrac mojego sasiada co sie obok mnie buduje (on tez ma firme budowlana ) ale stwierdzilem ze wole zostac z nim dobrym sasiadem niz miec go (po opierdzieleniu za bledy) za wroga (kargule ) a tak bartkow bede mogl opierdzielic jak cos zle zrobia albo kierbud wylapie ze cos zle zrobili To fakt z sąsiadami nie warto zadzierać, bo można sobie za płotem wielkiego chwasta wychodować i później nawet "randap" nie pomoże pozdrawiam jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 29.11.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Witam Serdecznie Zaczynamy z budową domu na wiosnę 2007 http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=437 napisaliście już tak dużo informacji... ufff próbuję oszacować koszty budowy - działkę już prawie mam muszę budować zarządzając całą budową więc będzie cholernie trudno Z grubsza oszacowałem koszty budowy i prosiłbym o weryfikację stan surowy otwarty z dachem (brass) ok 180 tys / ~ 800 zł/m2 stan surowy zamknięty (z piecem, tynkami itd) ok 350 tys / ~ 1.600 zł/m2 (to łączny koszt ze stanem surowym otwartym) wykończenie podłogi (panele, płytki) + malowanie itd w całym domu, łazienka, kuchnia ok 80 tys czy nie da się taniej ??? swoją wycenę oparłem o wypowiedzi na forum i musze przyznać że strasznie drogo to wychodzi Jakie są wasze doświadczenia ? Będę się budował w Dębogórze Jeśli nic nie robiłeś z dachem, dach "Cię zje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 29.11.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Witam Serdecznie Zaczynamy z budową domu na wiosnę 2007 http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=437 próbuję oszacować koszty budowy czy nie da się taniej ??? Jakie są wasze doświadczenia ? Będę się budował w Dębogórze Jeśli nic nie robiłeś z dachem, dach "Cię zje" Dokładnie, podobają mi się bardzo niektóre projekty Archipelagu ale ze względu na udziwnione rozwiązania (czyt. zaj...te koszty) m.in. dachów zrezynowałem. Oszczędności wolę podzielić i dać żonie na kuchnię, a sobie na pracownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 29.11.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Jeśli nic nie robiłeś z dachem, dach "Cię zje" A jeśli nie dach to ta prześliczna, nietypowa stolarka okienna Co do Twojej wyceny, to nie chcę straszyć, ale moim zdaniem te 800 czy 1600 za m2 dotyczy raczej prostych, zwartych domków (vide: projekt domu Marzina) a nie tak rozbudowanego i fantazyjnego domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 29.11.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 Jeśli nic nie robiłeś z dachem, dach "Cię zje" A jeśli nie dach to ta prześliczna, nietypowa stolarka okienna Co do Twojej wyceny, to nie chcę straszyć, ale moim zdaniem te 800 czy 1600 za m2 dotyczy raczej prostych, zwartych domków (vide: projekt domu Marzina) a nie tak rozbudowanego i fantazyjnego domu... No OK, ale jak mam wycenić poszczególne etapy dla banku ? Cała inwestycja będzie z kredytu więc coś muszę tam wpisać. Oczywiście kosztorys inwestorski zlecę ale czy to rozwiąże mój problem rzeczywistych kosztów budowy (+/- 10%) ? Niestety niesądzę. Swoją tezę zbudowałem w oparciu o informacje przedstawione przez Hankę&Maćka którzy budowali Klarysę. Napisali że stan surowy otwarty z bachem Brass zrobili za 140 tys ale były oferty i za 160 (w tym dach 55 tys brutto) Potem okna 17 tys - dostawali oferty i za 50 tys pozostałe elementy do stanu surowego zamkniętego dobiły do 220 tys zł Przypuszczam że ich standard wykończenia (ogrzewnie podłogowe) dodatkowo podbił cenę. Oni budowali w (chyba) Budgoszczy Edit: nie mam złudzeń że będze taniej ale chciałbym zamknąć budowę na 350 tys i potem sobie spokojnie robić wykończeniówkę czy to realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 29.11.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 mam pytanko do misiak:czy zamawiałeś wraz z projektem kolornik na cd? bo zastanawiam sie czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts