Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

. Kubik po 280zł i tasma 10zł za kubik. Normalnie?

Kurcze Scooby ten B20 z kamlotami to rzeczywiście przegięcie. No ja aż takich kamlotów nie miałam a i tak zadzwoniłam do Smirnowa i narobiłam rabanu - teraz już beton cudeńko mi przysyłają.....

a cena juz patrze - 250 netto (b20 + tasma)

Mojego kierbuda na zalewaniu też nie było, ale był przed odebrac zbrojenia.

a ja do "dora" nawet nie zadzwoniłem kur....! i kirbud tez mnie wkurzyl bo dzis wyjatkowo nie mogl podjechac, i zbrojenia nie odebrał i nawet nie widzial czym zalewaja... i zadnego podbetonu nie zrobili...no to ale mam najwazniejsza czesc domu!!! wrrr bo jak to mowia podstawa sa fundamenty...

a cena moja to 230netto a 280 to brutto.

scoob pokazałam to paru osobom i wiesz co? nikt by za to nie zapłacił......

masz nie podsypane (suchy beton), "niezezbrojone" zbrojenie - znaczy nie połączone, może pękać - cholera, mogli to chociaż drutem powiązać..., beton lipa...... btw - skąd ten beton? nadaje się na czarną listę.....

fuszerę Ci odstawili moim zdaniem :-(

ale może to tylko moje zdanie (i moich majstrów w sumie...)

masz z nimi umowę? jakaś gwarancja czy coś? ja sobie w umowach wpisałam 1) kontrole kierownika 2) płatność dopiero po akceptacji kierownika

narazie (odpukać) wszytsko gra....

ale jak masz umowę to ja bym sie biła - przynajmniej o kasę, bo skuć już przecież nie skują..... ale pilnuj ich dalej

trzymam kciuki

Scooby, troszkę luziku. Nie stresuj się za bardzo kupką kamieni. Ja też miałem beton z Dory i teraz, kiedy trzeba było już czasami kuć np wieniec, to stwierdziłem że od nich jest najbardziej twardy. Jak dobrze walniesz młotkiem to dosłownie w oczach pokażą się gwiazdki. A te zbrojenie przy wykuszu, też ujdzie, ważne że pręty dość dobrze na siebie zachodzą. Fakt, powinny być ze sobą powiązane.

Weź wrzuć tutaj rzut fundamentów, okolice wykuszu.

P.s. A Tobie nie buduje czasami Bartek S. ?

Poszukuję namiarów na ekipy ocieplające poddasze + położeni GK i płytkarzy... Help... - najlepiej sprawdzeni i polecani :wink:

A mi już robią :D Ale nie żebym się cieszył, że Ty masz problem.... :( Namiarów podawał nie będę, bo następne wolne terminy ma na przyszły rok, coś kole lipca :o

Ale tutaj lista samych polecanych gości od GK. Obdzwaniałem ich kiedy ja szukałem:

Erwin 788 236 385

Piotr 509 472 639

Artur 601 168 111

Roman 885 832 673

Rozrzut cenowy od 32 - 50zł/m2

Scooby, troszkę luziku. Nie stresuj się za bardzo kupką kamieni. Ja też miałem beton z Dory i teraz, kiedy trzeba było już czasami kuć np wieniec, to stwierdziłem że od nich jest najbardziej twardy. Jak dobrze walniesz młotkiem to dosłownie w oczach pokażą się gwiazdki. A te zbrojenie przy wykuszu, też ujdzie, ważne że pręty dość dobrze na siebie zachodzą. Fakt, powinny być ze sobą powiązane.

Podzielam zdanie Marcina. To nie są jakieś straszne uchybienia...

Przecież dopiero zaczynasz, to są pierwsze prace...

Jak będziesz się tak denerwował to kto będzie mieszkał w Twoim domku? :wink:

Gratuluję rozpoczęcia i pozdrawiam! :D

Witam,

czy mozecie mi powiedziec ile placiliscie za polozenie komina wystajacego poza polac dachu ? mi powiedzieli 1.5zl / za 1x cegle klinkierowa. troche mnie to zdziwilo bo bo cena kominow do dachu to 20zl m2 co daje za sztuke 0.40gr ;/

pozdrawiam

Ja nie płaciłem osobno, była kwota za kominy i tyle.

Scooby

przyłączam się do osób uspokajających :D

Dora to bardzo dobry beton - brałam od nich cały czas. Ze stropu też wymiatałam kamienie (ale zalewany mialam potężnym B25).

W sprawie podbetonu: mój kierbud powiedział, że oczywiście że lepiej, gdyby był. Ale my budowaliśmy na takim piachu, że stwierdził, że mniej szkodliwy jest brak podbetonu niż wymieszanie betonu z tym piachem (jak na plaży, mówię Ci).

W sprawie wiązania: ważne, żeby razem 'trzymało". Mój kierbud był przy zalewaniu. Zauważył jedno miejsce "nie polączone" i po prostu dołożył tam 3 pręty i stwierdził, że teraz będzie w porządku.

Nie przejmuj się, ja też w trakcie budowy kilka rzeczy musiałam odpuścić - przynajmniej tak mi się wydawało. A teraz stwierdzam, że i tak mam zbudowany dom chyba najlepiej na osiedlu (równo w pionie i w poziomie co do milimetra :wink: ).

Pozdrawiam serdecznie i gratuluję początku

Zakrzwianka

Słuchajcie! Możemy pocieszać scoobiego , ale kurcze nie można udawać, że nic się nie stało. Otóż stało się. Kierownik budowy powinien odebrać zazbrojenie fundamentów. Przy zalewaniu może nie być, bo dyskusja o betonie to najmniejszy pikuś - poproś w Dorze o atest na te partię betonu - muszą ja dać. Problemem jest - brak podbetonu i zazbrojenie fundamentów. Nikt z nas nie musi się na tym znać, ale kierownik jak bierze kasę to musi je odebrać i podpisać się w dzienniku, że są ok. Osobiście (ale może ja jestem radykalna) wypierdol......a bym kierownika na zbity pysk. Co znaczy, że nie ma czasu na kluczowe etapy budowy? To chyba nie ma czasu pracować! Mój kierbud akurat fundamenty ma jako oczko w głowie, bo ma ileś remontów pod sobą i za sobą i mówi mi prawdę, że to ważne, bo jak czytam na forum, że się ludziom potem ściany rysują to kogo ma inwestor szukać? Włożysz kupę forsy w ten dom jeszcze, a fundament to PODSTAWA i nie ma co się tu oszukiwać.

Nie oszukujcie scoobiego, że nic się nie stało, bo się stało. Następnym razem nie rób nic, póki kiero nie zrobi odbioru. Niech Ci nawet powieka nie mrugnie. Walcz o swoje, bo TO Twoja kasa.

Właściwie jestem tu na Waszej Grupie przypadkiem, pytałem wczoraj o drewno kominkowe w Waszym regionie...

Cześć!

Ja wprawdzie z innych okolic ale dla znajomych obiecałem się wywiedzieć... Czy ktoś z Was ma namiary na jakieś sensowne drewno kominkowe? Wschodnie okolice Poznania najlepiej...

Z góry dzięki za pomoc - podWrocławiak ;)

może dziś ktoś mi pomoże... :wink:

...ale pozwolę sobie jako forumowicz wybudowany i już mieszkający na swoim, napisać parę zdań odnośnie startu scoobiego. Bardzo niepokojąco takie wykonanie ław wygląda - wiązań nie ma po prostu, nazwijmy rzeczy po imieniu. Ława musi pracować jako całość, tutaj, jeśli masz nieciekawy grunt, będą problemy. Ja, pomimo porządnego zbrojenia, walczyłem z pęknięciem ściany fundamentowej, Tobie scoobie, tego nie życzę, ale taka ława to potencjalne źródło wielu kłopotów. Pytanie czy kierownik widząc takie zdjęcia podpisze się w dzienniku budowy że "wykonano zbrojenie zgodnie ze sztuką..."... Może warto jednak uruchomić nerwy, na koszt kolegów budowlańców albo kierownika zazbroić ponownie i jeszcze nadlać?

Pomyśl też czy tak dzałająca ekipa powinna Ci robić np. strop - jeśli pójdzie im równie artystycznie to będziesz miał nie tylko pod nogami ale i nad głową sporo ton stresującego betonu. Nie traktuj tego jako straszenie, po prostu przyjdzie Ci w tym domu żyć więc nie możesz dopuścić do takich konstrukcyjnych uchybień.

O dzieki za wsparcie. poprostu dla mnie (osoby ktora sie nie zna na betonie) wydawało sie to dziwne i pytałem sie tego co przywiozl i mówi ze tak musi byc a pozniej na forum słysze krytyke...

a kamienie wyszly tylko w tym naroznku a na reszcie sa w srodku...

a foty mam wzucic z zbrojenia calego wykuszu?

jakim styropianem izolowaliscie? 8 czy 10? bo ja chyba bede 10 bo sciany 15 bede ocieplal

rozpocząłem poszukiwania ekipy do elewacji domu i tutaj szok, po pierwsze ekipy maja terminy na przyszly rok a po drugie jakies kosmiczne ceny 60 za m2 za robocizne????

Czy ktos mnie robi w konia czy takie sa teraz stawki?

Jezeli ktos ma fajna ekipe to prosze o namiary a przede wszystkim piszcie jakie teraz sa stawki (ocieplenie styropian, siatka plus tynk)

pozdrawiam

Witolo