Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Skoro zaczęliśmy opisywac wyceny elewacji to u mnie to wygląda tak:

(oferta z Nadstagi)

wełna rockwool 15cm lamelowa - 56,92 pln netto za metr kwadratowy

zaprawa do wełny fast specjal-W 25kg - 25,06pln netto/worek

siatka szklana 145 AKE - 1,19pln netto/metr kw.

narożnik z siatką L 2,5m - 3zł/szt

dla porównania - styropian grubości 15cm - 158pln netto/metr sześcienny

Tynk Baumit - w ich palecie kolor nie ma wpływu na cenę (oferta z Euro-Mat)

tynk silikatowy 14,50pln netto/metr kw

tynk silikonowy - 16,50pln netto/metr kw.

tynk nanopor (tylko w Baumicie) - 21pln netto/metr kw.

farba elewacyjna ok. 300pln netto/10l - starczy na 30metrów kw.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja właśnie jestem po akcji tynk. Dosłownie przed chwilą zamówiłem.

Zaczęło się od najdroższych marek i najdroższych opcji, potem byłem lekko osłabiony cenami i liczyłem jak to może wyglądać w innych konfiguracjach. W ostateczności wróciłem jak to zawsze bywa do punktu wyjścia.

Materiały zamówiłem w firmie STO na Strzeszyńskiej. Tynk silikonowy o ziarnie 2mm, barwiony w masie.

Cena jednego metra w ich systemie to: 58,15 zł netto/m2

Co wchodzi w skład ich systemu:

- klej do styropianu ISPO Garu

- styropian EPS Arbet 15-ka

- masa to zatapiania siatki Ispo Nr 1

- siatka STO gramatura 175g/m2

- podkład gruntujący STO Prep Miral

- tynk silikonowy STO Silco K2 baranek

Dla porównania opcja z tynkiem akrylowym: 52,81 zł netto/m2

A teraz jak to było u innych. Do porównania dawałem zawsze:

- klej do styropianu

- styropian

- klej do zatapiania siatki

- siatka

- podkład (jeżeli dany system tego wymagał)

- tynk silikonowy barwiony w masie o gramaturze 2mm

Caparol: 58,99 zł netto/m2 (wycena z ul. Szarych Szeregów)

Ceresit: 55,6 zł netto/m2 (wycena z firmy Chemik)

Kabe: 49,78 zł netto/m2 (wycena z firmy Piątka z ul. Obornickiej)

Jest fajna opcja jezeli chodzi o zaoszczędzenie paru groszy. Zamiast tynku barwionego w masie, można kupić mineralny i pomalować go farbą silikonową czy akrylową. W moim przypadku byłoby taniej o ok 2 tyś złotych, ale... jest jedno ale. Trzeba zapłacić majstrowi za nakładanie tynku i potem za malowanie. Minusem jest też to, że nie możemy malować "za ciosem" tzn zaraz po nałożeniu tynku, tylko po jakimś czasie. Wiąze się z tym rozwalanie i ponowne układanie rusztowania. Jeżeli ktoś sam zdecyduje się na malowanie, to jest to opcja godna uwagi.

Dzięki, oczywiście forum już przeszedłem wzdłuż i wszerz wcześniej :wink:

Dlatego tak zależy mi na innej wycenie, żeby porównać czy skórka jest warta wyprawki :roll:

Dzięki, oczywiście forum już przeszedłem wzdłuż i wszerz wcześniej :wink:

Dlatego tak zależy mi na innej wycenie, żeby porównać czy skórka jest warta wyprawki :roll:

Spróbuj zapytać o Terranovą. U mojego ojca od kilku lat jest na chałupie ich tynk. Akryl. Kolor jest dość ciemny, i do dziś na pd ścianach nie ma żadnych odbarwień.

Namiary:

Hurtowania Mat Budowlanych w Lusowie. Tel. 606 988 783

Wczoraj robił mi wycenę na Terranovę. Co prawda na tynk silikonowy, ale przecież ze zmianą jednej pozycji dużo roboty miał nie będzie. Facet dopiero startuje, więc jest skłonny do większych negocjacji niż starzy wyjadacze. Właśnie do niego dzwoniłem, poinformować, że kupiłem gdzie indziej i przy okazji dodałem że może zadzwoni znajomy i żeby on kupił to musi dostać dobre ceny :D

słuchajcie, a wiecie może ile kosztuje wynajem przyczepy campingowej na 2-3 tygodnie i gdzie można takowe znaleźć? interesuje mnie Rokietnica lub oczywiście okolice Poznania :D

dzięki i pozdrawiam! :D

Widziałam taki wynajem jeden na Obornickiej (bliżej wiaduktu) a drugi przy A2 na wysokości Tarnowa Podgórnego.

Cen nie zanm.

Ale jeśli chcesz takie coś dla fachowców to znając ich strasznie poniszczą.

Przyczepy dla ekipy nie pożyczaj! Będzie do remontu.

Możesz pozyczyc dla siebie jeśli chcesz wzorem Anglików na Discovery Travel mieszkac w przyczepie do czasu zakończenia budowy (cąły czas im sie dziwię :roll: )

Jesli chcesz dla ekipy to mam znajomego, który jakis czas chciał sprzedac podniszczoną przyszepę (kupował dla swojej ekipy bo z daleka ich ściągał za małe pieniądze).

Hej. ktos z was niedawno (ale nie moge znalesc) wklejał liste tartaków z nr tel. wczesniej nie zapisalem a teraz potrzebuje:| wiec jak moge prosic.

a co do tynkow to gdzie kupujecie materiały? i jakich macie wykonawcow? czy jak matarialy STO to firma wykonawcza to STO i produkty prosto ze STO?

ja wklejałam :wink: zajrzyj do dziennika :wink:

MICE spoko az tak zle nie jest;p a co do szukania to mam wymówke internet w orange. max 180kb/s wiec troszke dłuzej bym szukal i dlatego wole sie spytac:p i dziekuje bardzo

muriel o tartak widze pierwsza klasa opisany choc akurat nie masz tego co ja znam,(ale nr tel nie mam) na przezmierowie tartak. podjade tam(mam 5min tam) i zobacze jak maja ceny.a gdzie ty kupowalas? i chyba lepiej odrazu wziosc impregnowane? a co do zwirowni to nie masz "dolaty" jeszcze . Ja placilem 18zł za tone z transportem.. A co i ile wyszlo i jak z transportem bylo to opisze w dzienniku, postaram zrobic to do wieczora.

muriel o tartak widze pierwsza klasa opisany choc akurat nie masz tego co ja znam,(ale nr tel nie mam) na przezmierowie tartak. podjade tam(mam 5min tam) i zobacze jak maja ceny.a gdzie ty kupowalas? i chyba lepiej odrazu wziosc impregnowane? a co do zwirowni to nie masz "dolaty" jeszcze . Ja placilem 18zł za tone z transportem.. A co i ile wyszlo i jak z transportem bylo to opisze w dzienniku, postaram zrobic to do wieczora.

Tartak w Przeźmierowie (61) 814 29 72