Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okna na profilu Veki Perfectline 5 komorowe i okucia Winkhaus, szyby k=1,0. Bez bajerów i rowerów. Okna składane przez firmę Sapmont.

A możesz uchylić rąbka tajemnicy dlaczego Sapmont? Czy wysyłałeś zapytanie ofertowe do wszystkich przedstawicieli Veki? Bo ja też szukam Veki pięciokomorowej i zauważyłem, że Oknoplast Kraków także robi na Vece. I dostałem oferty od 20191PLN (Technika Okienna Gniezno), następnie Bereźnicki, Dako, Defor i na końcu salon firmowy Oknoplastu w Poznaniu (26500PLN). Do Sapmontu też wysłałem, ale milczą (jak dzwoniłem to powiedzieli, że w przyszłym tygodniu wiec czekam).

A może miał ktoś doświadczenia z w/w firmami i może polecić albo nie polecić :wink:

My mamy właśnie takie okna :D - do tego jeszcze klamki secustic

Zamawialiśmy je u naszego lokalnego przedstawiciela w firmie ONKO w Opalenicy. Robiliśmy wycenę także w Sapmoncie, ale lokalna oferta wyszła okazyjniej niż Sapmontu. Śmiało możemy polecić firmę ONKO - terminowi, profesjonalna ekipa monterska, okna również ok.

Czandra, nie liczyli mi jeszcze dokłądnej powierzchni bo nie mam na piętrze scianek wewnętrznych.

Podobno żeby określić powierzchnię do tynkowania wewnątrz "pi razy drzwi" przemnaża się powierzchnię podłóg razy 4 - ale to jest bardzo orintacyjne.

U mnie to będzie 220m x 4=880 m2do otynkowania.

Tynkowanie maszynowe trwa tylko odrobinę krócej niż ręczne - naniesiony na ścianę tynk rozprowadza się długimi łatami, a potem tak samo jak taki nakładany ręcznie, się go obrabia żeby był gładki.

Ania, bardzo mi pomogłaś. Teraz mam większą orientację. U mnie wyjdzie zatem jakieś 780 m2 do otynkowania. Jeszcze raz dziękuję za informacje.

Pzdr.

A czy masz może jakąś opinię o okuciach MACO MULTI-MATIC stosowanych przez Oknoplast?? Bo rozumiem, że Winkhausy są najlepsze?

Nie wiem czy są najlepsze ale uznawane za b.porządną markę. O tych Maco zupełnie nic nie słyszałem więc nie jestem w stanie pomóc :(

Ja zamówiłam okna Drutexu z okuciami Maco - jeszcze ich nie mam, ale z tego co wiem to są niemieckie, więc liczę , że dobre.

Spzedawca coś mi tłumaczył, że Maco to jedna z trzech firm, które powstały z podziału jednej bardzo dużej (wspólnicy się rozstali) - wymienił te dwie pozostałe firmy - nazwy brzmiały znajomo (z reklam oczywiście), ale nie zacytuję bo już nie pamiętam :(

Odnośnie Oknoplastu - bardzo chwalił tę firmę mimo, że nią nie handluje.

Czandra - super, że mogłam pomóc :D

Mice jesli chodzi o działke to juz sie orientuje, ja niestety dzialki wybrac pod katem pasywnosci nie moglem (poniewaz nie kupowalem dziialki tylko mam od wielu wielu lat) ale tak sie sklada ze jest nawet idealna :p ale gwc hmm mogłbym moze zrobic bo mozliwosci sa ale slyszałemze to zwraca sie dopiero po 40, 50latach wsumie warto dla nastepnych pokolen...a zdradz cos o swoim domku, dziennika nie prowadzisz? a jaka grubosc ocieplenia? Rekuperator pewnie bedziesz miec?

Scooby, zamiast kombinować na własną rękę z ewentualnymi przeróbkami pod dom pasywny, zwróć się do jakiegoś fachowca, projektanta lub audytora energetycznego. Mogą dokonać w twoim domu niezbędnych zmian. Unikniesz wówczas niepotrzebnych wydatków np. na budowę kominów, które mogą okazać się zbędne itp. Reku w takim domu to podstawa, a i GWC również. Najważniejsze jest jednak wykonanie, o czym pisał Mice, czyli znająca się na rzeczy ekipa.

Pzdr.

Kominki z płaszczem wodnym - czy już ktoś z Was przerabiał ten "problem" ? :roll:

Tak i od 2 tygodni ma i użytkuje.Zacznę od tego że od 11 lat mam kominek zwykły otwarty, do tego ogrzewanie gazem ziemnym i mimo że kominek w zasadzie grzeje jedno pomieszczenie to znacznie to obniża (szczególnie w okresach przejściowych) koszty ogrzewania. Mając obecnie (w nowym domu)w perspektywie ogrzewanie gazem płynnym uznaliśmy że płaszcz wodny to bardzo rozsądne rozwiązanie i jest super. Parę szczapek drewna i cieplełko w domu. Miły telewizorek za szybką ( no jakkoś ta szybka jest dla mnie największym minusem no ale coś za coś). Czyli przyjemne z pożytecznym.

Wybraliśmy Makroterma z powodu możliwości zakupu całego ustrojstwa (sterowników, przyłączy, wymienników, pompy) w jednym komplecie, oraz ze względów etetycznych.

W sumie na rynku ze sprawdzonych marek które mają forumowicze w rachubę wchodzi CTM (ma go Majka), Lechma i Makroterm.

PS Bardzo ważne jest posiadanie śiwadomego instalatora już od początku tworzenia instalacji grzewczej.

Mice jesli chodzi o działke to juz sie orientuje, ja niestety dzialki wybrac pod katem pasywnosci nie moglem (poniewaz nie kupowalem dziialki tylko mam od wielu wielu lat) ale tak sie sklada ze jest nawet idealna :p ale gwc hmm mogłbym moze zrobic bo mozliwosci sa ale slyszałemze to zwraca sie dopiero po 40, 50latach wsumie warto dla nastepnych pokolen...a zdradz cos o swoim domku, dziennika nie prowadzisz? a jaka grubosc ocieplenia? Rekuperator pewnie bedziesz miec?

scooby, więc po kolei. Poczytaj więcej i dłużej a potem wyciągaj wnioski. Jak rozpatrujesz zwrot GWC ? Po co ma się Tobie zwrócić ? Jak kupujesz lepszy samochód to się Tobie po ilu zwraca ?

Zapraszam do wątków na forum o domu pasywnym, gwc, reku, solarach sporo się dowiesz również o moim domku :wink: tutaj nie miejsce na takie dywagacje. Dom energooszczędny (jeszcze raz powtarzam, nie robię ppasywnego z założenia) to kompleksowo przemyślana budowa ale przed zakupem projektu, a już z pewnością przed postawieniem fundamentów.

Dziennika nie prowadzę, nie mam czasu a i humanista ze mnie cienki :lol:

Mice prosze ciebie. Nie porownuj gwc do samochodu:p JA uwaza ze jak sie robi to juz pożadnie wiec taniego gwc bym nie zrobił. A czytalem ze mozna za 1000zł juz to zrobic a niektorzy robia za 10tys... Ok to nie zasmiecamy tego watku i do zobaczenia w innym temacie.

ps. jesli chodzi o mnie to tez nie robie pasywnego tylko wartos sie zblizyc do tego jak najwiecej. A domu jak p. Lipinscy nikt z nas nie osiagnie, ani ty ani ja ani pan kowalski. Bo tam to byli sami naukowcy itp a i ilu sponsorow!!! To byl dom pokazowy a wybudowanie takiego dla przecietnego polaka straszna udreka...bo wiadomo proba szczelnosi sie nie uda i łupss...

Ale wielki plus dla ciebie za chec zrobienia czegos innego niz wszyscy!

wrócę jeszcze do kominka z płaszczem wodnym.

Na początku roku badałam tę sprawę bardzo dokładnie na Budmie - co ciekawe, wszystcy producenci i handlowcy "od kominków" odradzali to rozwiązanie, a polecali DGP.

Weźcie pod uwagę, że kominek z płaszczem działa jak piec CO. Czyli jest włączony do instalacji. Wynika z tego, żeby "rozpędzić" ogrzewanie, potrzebuje trochę czasu. Przy DGP cieplo mamy naychmiast:ogrzane powietrze leci bezpośrednio do innych pomieszczeń. Poza tym, jeżeli nie jest to jedyne źrodło ciepła, do kosztu samego kominka dochodzi koszt dodatkowej instalacji (tak więc nie jest to koszt wyższy tylko o różnicę w cenie kominka).

Polecam przemyślenie sprawy

pozwolę sobie trochę wziąć się między wątki o domu pasywnym i kominkach, ale mam chwilowo silna potrzebę "sprawdzenia" wykonawcy dachu, a Wy przerabialiście to już jakis czas temu..... więc chociaz to nie na temat, bardzo proszę o pomoc - czy ktoś z was korzystał/korzysta z usług tartaku w Werkowie k. Wągrowca?

tam złożyliśmy zamówienie i bardzo mi zależy żeby poznać Wasze opinie jeszcze zanim zacznie się coś dziać :wink:

z góry dzięki

wrócę jeszcze do kominka z płaszczem wodnym.

Na początku roku badałam tę sprawę bardzo dokładnie na Budmie - co ciekawe, wszystcy producenci i handlowcy "od kominków" odradzali to rozwiązanie, a polecali DGP.

Weźcie pod uwagę, że kominek z płaszczem działa jak piec CO. Czyli jest włączony do instalacji. Wynika z tego, żeby "rozpędzić" ogrzewanie, potrzebuje trochę czasu. Przy DGP cieplo mamy naychmiast:ogrzane powietrze leci bezpośrednio do innych pomieszczeń. Poza tym, jeżeli nie jest to jedyne źrodło ciepła, do kosztu samego kominka dochodzi koszt dodatkowej instalacji (tak więc nie jest to koszt wyższy tylko o różnicę w cenie kominka).

Polecam przemyślenie sprawy

A ja się nie zgadzam :wink: zarówno w punkcie 1 jak i 2 :wink:

Po pierwsze kominek testowaliśmy już i ciepłe kaloryfety są zależnie od tego jaką temperaturę zada się kominkowi do wpompowania ciepełka do kaloryferów a więc może być ciepełko już po 20-30 min.

Co do ceny powiedziałabym nawet że koszt jest identyczny.

Bo:

1 Koszt samego wkładu kominkowego to niezależnie od typu 3 - 4 tys (nie patrząc na te z marketów budowlanych)

2. Do DPG trzeba miec turbinkę i rozprowadzenie powietrza oraz anemostaty to +/_ kolejne 4tys w góre

3. Do kominka z płaszczem wodnym trzeba mieć zbiornik wyrównawczy, pompę, i instalację z wymmiennikiem żeby współdziałała z resztą instalacji CO koszt podobny tj. 4 tys w górę

PS. Nie ma u nas zbyt dużo producntów konimków z płaszczem wodnym i lepeij stąd reklamować to co się ma - to tak a propo Budmy

PS. Co do wielkiej instalcji do płaszcza wodnego to mity i głupota. Cała zabawa polega na tym że w zasadzie instalcja otwarta kominka stanowi odrębną inatlację (dosłownie kilka rurek) którą przekazuje ciepełko do instnejącej instalacji (podłogowka czy kaloryfery) przez wymiennik. I to cała tajemnica.

2. Do DPG trzeba miec turbinkę i rozprowadzenie powietrza oraz anemostaty to +/_ kolejne 4tys w góre

jak to było ? "mity i głupota" :wink: u mnie tzw. DGP będzie miało 2m rury i 2 anemostaty ... w sumie pewnie z 200pln reszta obiegu jest załatwiona za free ...

PS. Co do wielkiej instalcji do płaszcza wodnego to mity i głupota. Cała zabawa polega na tym że w zasadzie instalcja otwarta kominka stanowi odrębną inatlację (dosłownie kilka rurek) którą przekazuje ciepełko do instnejącej instalacji (podłogowka czy kaloryfery) przez wymiennik. I to cała tajemnica.

A co do wielkości, mój kominek będzie miał jakieś 2,30 wysokości i 0,7 szerokości, głębokość max 0,5 dla wkłądu 14kW. Zmieścisz tam instalację płaszcza ?

jak to było ? "mity i głupota" :wink: u mnie tzw. DGP będzie miało 2m rury i 2 anemostaty ... w sumie pewnie z 200pln reszta obiegu jest załatwiona za free ...

A co do wielkości, mój kominek będzie miał jakieś 2,30 wysokości i 0,7 szerokości, głębokość max 0,5 dla wkłądu 14kW. Zmieścisz tam instalację płaszcza ?

No to z kosztami przy Tobie Mice wymiękam ale pewnie wiele zależy od projektu domu u nas byłoby to samo.

Co do wymiarów spoko wodza wszystko się zmieści. Taki wkład 18 kw to wymiar 45 na 70 a wysokość zależy od marki (z nożkami czy bez itp). Nad tym zbiornik wielkości wiadra tylko kwadratowy i wsio. Pompa w skrzynce przy rozdzielaczu.

Zapraszam na ogledziny można zmierzyć i zobaczyć.

PS. Wydaje mi się że wybór kominka z DPG czy z płaszczem w dużej mierze zależy od domu, rozplanowania, wielkości i innych tego typu niuansów. Co już wynikło z naszej dyskusji.

Jedno jest pewne bez komnika to salon zupełnie jest do niczego :wink: :roll:

[/i]

Wciornastek

ale nie wiem, po co się tak denerwujesz.

Różnica w kosztach jest, sprawa chyba raczej oczywista :wink:

20 - 30 minut to do rozgrzania kaloryferów, a gdzie ciepełko w domu?

I jeszcze a propos budmy: akurat byli tam i producenci, i handlujący kominkami z płaszczami wodnymi.

A i tak najważniejszy jest w tym momencie cel, dla którego stawia się kominek. Jeżeli ktoś chce mieć kotłownie w salonie - no przecież nikt mu nie zabroni :D

Pozdrawiam serdecznie

No i tu jest cały problem. Jedni nazywają to kotłownią w salonie, inni uważają że salon bez kominka to kicha. Jest też trzecia opcja. Lenistwo. Ja kominka nie chiałem, bo i tak w nim palił nie będę. Palenia w piecach, kominkach ma po dziurki w nosie.

Budować przewód kominowy, kupić kominek, potem go ładnie obudowac to kilka ładnych tysiączków. Szkoda kasy, żeby go uzyć raz na ruski rok...

A i tak najważniejszy jest w tym momencie cel, dla którego stawia się kominek. Jeżeli ktoś chce mieć kotłownie w salonie - no przecież nikt mu nie zabroni :D

Ja właśnie chciałbym za wszelką cenę uniknąć tej salonowej kotłowni - więc pewnie będę palił okazjonalnie.

W takim przypadku kominek z płaszczem się po prostu nie opłaca i zdecydowałem sie na DGP, które zamierzam zrobić tanim kosztem.

Wciornastek

ale nie wiem, po co się tak denerwujesz.

Różnica w kosztach jest, sprawa chyba raczej oczywista :wink:

20 - 30 minut to do rozgrzania kaloryferów, a gdzie ciepełko w domu?

I jeszcze a propos budmy: akurat byli tam i producenci, i handlujący kominkami z płaszczami wodnymi.

Pozdrawiam serdecznie

Ależ kochanie kto tu mówi o nerwach :wink: :wink: tak jak mówiłam zależy od tego jak leży :wink: :D :D

Co do ciepełka to hmm.... muszę sama do kogoś się udać i fakt ciepłego nadmuchu od razu skontrolować - serio myślę że trochę w tym "od razu" jest przesady ale coż "każda sroka swój ogon chwali" i nie ma w tym nic złego

A co do kotłowni w salonie cóś w tym jest ale...........te romantyczne chwile z małżonkem, szampan perli się w keiliszku, skóra przed kominkem hm, hm... :oops: :oops:

Wróćmy do rzeczywistości p szczerze mój małż uwielbia palić w kominku :D