krys1 03.10.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 ??? scooby nic się nie przejmuj, tak se tylko piszemy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 03.10.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Rzadko się odzywam na forum ale teraz nie mogę sobie odmówić tej przyjemności - wczoraj zamknęliśmy tzw. stan surowy otwarty - mamy dach!Pozdrawiam całą budującą brać (i sióstr?) http://images28.fotosik.pl/94/21925d11cfc2d8fe.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 03.10.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 A jeszcze a propos dyskusji o płaszczach wodnych. Też się nad tym zastanawialiśmy. Jak przy wielu innych decyzjach podeszliśmy do tego pod kątem okresu zwrotu z inwestycji. Przykład:Zakładamy że jesteśmy w stanie dzięki płaszczowi obniżyć rachunki za gaz o 500 zł rocznie. Bo będziemy palić w kominku bardzo nieregularnie. Załózmy że płaszcz + dodatkowe koszty z nim związane to np. 6000 zł. Czyli zwróci się po 12 latach. Jeśli finansujesz budowę z kredytu, dodaj odsetki od tej kwoty 6000 zł = wyjdzie 13-14 lat. Warto, nie warto?Każdy może wstawić "swoje" sumy do tego prostego modelu - i zadecydować. Biorąc pod uwagę jeszcze dodatkowe rzeczy typu hałas wydzielany przez płaszcz (syszaem że nieco burzy romantyczny nastrój). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 03.10.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Rzadko się odzywam na forum ale teraz nie mogę sobie odmówić tej przyjemności - wczoraj zamknęliśmy tzw. stan surowy otwarty - mamy dach! Pozdrawiam całą budującą brać (i sióstr?) http://images28.fotosik.pl/94/21925d11cfc2d8fe.jpg ŁA.....GRATULACJE.......JA TEŻ TAK CHCE....... a u mnie dopiero przymiarka do stropu............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 04.10.2007 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 A jeszcze a propos dyskusji o płaszczach wodnych. Też się nad tym zastanawialiśmy. Jak przy wielu innych decyzjach podeszliśmy do tego pod kątem okresu zwrotu z inwestycji. Przykład: Zakładamy że jesteśmy w stanie dzięki płaszczowi obniżyć rachunki za gaz o 500 zł rocznie. Bo będziemy palić w kominku bardzo nieregularnie. Załózmy że płaszcz + dodatkowe koszty z nim związane to np. 6000 zł. Czyli zwróci się po 12 latach. Jeśli finansujesz budowę z kredytu, dodaj odsetki od tej kwoty 6000 zł = wyjdzie 13-14 lat. Warto, nie warto? Każdy może wstawić "swoje" sumy do tego prostego modelu - i zadecydować. Biorąc pod uwagę jeszcze dodatkowe rzeczy typu hałas wydzielany przez płaszcz (syszaem że nieco burzy romantyczny nastrój). no tak i drewno tez nie jest za darmo tez kiedyś tak chciałem mam kolegę stolarza który no chyba już 4 lata mieszka w swoim domku nowym ma kominek brał bez płaszcza ze względu na cenę ale ma nadmuch to chyba jest to ten wasz DGP (nie czytałem wiec nie wiem czy to dokładnie to ) a i zrobił sobie jakiś prowizoryczny płaszcz - własnej prod. w kominku niestety pali rzadko bo raz ze ciągle go nie ma w domu wraca późno i mu sie po prostu nie chce a dwa ze ma małe berbecie i ciągle sie kręciły obok kominka (ogień niestety przyciąga dziecko) i ze względów bezpieczeństwa ograniczał palenie niestety na to co palił (w ciagu tech 4lat)obok kratek wylotowych ma już brudno reszta ścian też nie wygląda najlepiej podobnie miał na starym mieszkaniu było ciepło ale za razem niestety brudno(nie wiem może ta wasza technologia jest inna nie wnikałem tylko pisze co widziałem) wiec postanowił zrobić prowizoryczny płaszcz z rurek nie pytajcie sie jak ale jakoś mu to wyszło i podłączył sie pod kaloryfery jest lepiej ale mimo wszystko pozostaje kotłownia w salonie, czas na palenie w kominku no i drewno qpic, składować załadować żeby nie było kominek ma w projekcie i pewnie jakiś tam założę mam nadzieje że nie będę żałować decyzji o zmianie ogrzewania z ekogroszku na gaz (bo nasi politycy nie zajmują sie tym co mają a ruski robią z nami co chcą ;( ) pociesza mnie fakt ze kuzyn ma kotłownie i pali węglem a śmierdzi w całym domu, przy czym sporo kurzu wydostaje sie z kotłowni na dom gdy dokłada do pieca Dziś przyjechała więźba - cieśla powiedział, że jest dobra !, ale tartak boje się bez "ale" polecać, bo np. Misiak ma 2 krokwie pogięte. [/b] no pogięte one nie były jedna b. gruba belka była lekko krzywa ale ze przychodziła jako zabezpieczenie i podpórkę krokwi raczej nie wpłynęło to na kształt dachu co prawdę parę szt było z sporą ilością oflisu (chyba tak to sie nazywa) no i jedna to już całkiem jakościowo słaba tylko problem jest taki ze mi zostały 2 belki i nie wiem czy moi 'spece" od dachu którego jeszcze nie skończyli ba nawet nie zaczęli kłaść dachówki czasami nie pomylili belek a to co brzydkie jakies 30-40 cm miało być odcięte! przyjechałem po 2 dniach to już było po zawodach a ze zostało dowiedziałem sie parę dni temu jak skończyli wieźbe oczywiście pozwoliłem sobie zadzwonić do tartaku i poinformować o słabej jakości paru elementów na co pan zapytał sie dlaczego nie zareklamowałem przecież mogłem i chciał to przyjąć nawet po miesiącu ale mu uświadomiłem ze już jest na dachu - no i dupa sam sobie jestem winien ze nie reklamowałem ale udało w ramach rekompensaty dostać gratis 200 m b łat i kontr łat bo zabrakło wiec tartak ok tylko musi być przy rozładunku cieśla który uczciwie powie ze drewno jest do dobre albo do dup.... i oddać odrazu tak miało być z pierwsza ekipa która mnie wystawiła chciała odebrać wieźbe sama rozładunek miałem katem bo nikomu nie pasowało tym bardziej że tartak parę razy przekładał dostawę ! nowi nie powiedzieli że coś jest nie tak bo wiedzieli ze będzie sie z tym wiązać jeszcze większy przestój a na pocieszenie powiedzieli ze drewno nie jest takie złe i widzieli o wiele gorsze (chodziło im o parę belek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 04.10.2007 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 muriel - w podanym przez Ciebie namiarze nadzieja. Po obdzwonieniu wszystkich z podanej wyżej listy, straceniu 3 godzin i zrobieniu 100 kilometrów nigdzie nie znalazłem od ręki aluminiowych parapetów. Wszędzie na zamówienie Q@#$% Bleeeee. Kapitalizm znalazłam wizytówkę - żebyś nie musiał jechać Poznań, ul. Górecka 31, tel. 061 830 36 10 powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 04.10.2007 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Jakiś czas temu gdy obdzwaniałam tartaki to za kubik większość chciała 500 netto i bez dowozu, w końcu wzięłam z Rokietnicy nie najtańsze ale mi przywieźli. Jak będziesz chciał nr tel. to daj znać Dzięki Krys Znalazłem podobne warunki w tartaku w Przeźmierowie a jest to troszke bliżej mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 04.10.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witam Budowniczych. Gdzie mozna kupić tanio i dobrze wykonane belki stropowe, nadprożą a także pustaki stropowe. Docelowo Kostrzyn Wlkp. Z góry dzięki Ja kupowałam cały strop i nadproża w Konbecie z Książa Wielkopolskiego - ld amnie OK - http://www.konbet.com.pl Ponoć dobre sa tez u Muchy http://www.mucha.com.pl/ Musisz sobie sprawdzić dostepność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 04.10.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 muriel - w podanym przez Ciebie namiarze nadzieja. Po obdzwonieniu wszystkich z podanej wyżej listy, straceniu 3 godzin i zrobieniu 100 kilometrów nigdzie nie znalazłem od ręki aluminiowych parapetów. Wszędzie na zamówienie Q@#$% Bleeeee. Kapitalizm W liroju znlazłem podchodzące kafelki, nawet pasują, ale chcę aluminium i tyle. http://s1.directupload.net/images/071003/temp/ce86p4et.jpg Płytki parapetowe klinkierowe we wszelkich wzorach i kolorach ma Paradyż, kupowałam na Obornickiej w tym namiocie gdzie napis "Giełda płytek", czas oczekiwania 3 dni. Bardzo dużo jest też tego typu rzeczy w Centrum Klinkieru przy A2 w Przeżmierowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 04.10.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witam Już wcześniej o to pytałem, ale powtórzę pytanie. Gdzie jest poza BUDMAREM duży wybór cegieł i płytek klinkierowych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 04.10.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Misiak, komin masz ql, pamiętaj co mówiłem o fugach i będzie ekstra Mice Mozesz uszczegółowić kwestię fug przy kominach ?? Ja równiez skłaniam się ku Twojemu pomysłowi zastosowania cegieł połówek przy obróbce komina systemowego. Muszę tylko znależć odpowiedni model cegły, a to nie jest takie łatwe. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 04.10.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Mice Mozesz uszczegółowić kwestię fug przy kominach ?? Ja równiez skłaniam się ku Twojemu pomysłowi zastosowania cegieł połówek przy obróbce komina systemowego. Muszę tylko znależć odpowiedni model cegły, a to nie jest takie łatwe. Pozdrowionka Muszą być prawie zlicowane z cegłą, wtedy klinkier nie zamaka, jesli jest kratówka woda ma dalej do szczelin no i łatwiej uszczelnić przy obróbkach komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzikapietrucha 04.10.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witam wszystkich po paru miesiącach papierkologii I donoszę, że mamy juz pozwolenie na budowę, z czego się bardzo cieszymy, bo nasz domek będzie trochę nietypowy - pokusiliśmy się o przeniesienie starego domu z bali Jesteśmy teraz na etapie zrobionego wykopu i próbujemy go czymś zalać - najlepiej Betonem B20 Prosiłabym o radę - gdzie w okolicach Swarzędza takowy tanio kupić? Dzwoniłam do firmy Garby - cena 265 netto za m3 - uważacie że jest OK? Pozdrawiam wszystkich budujących!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 04.10.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Gratulujemy końca papierologii!! Niestety, na temat Swarzędza się nie wypowiem, ponieważ jesteśmy dokładnie po drugiej stronie Poznania. Chciałabym zapytać, czy warto impregnować cegły i fugi na kominie klinkierowym? (zaprawa Sopro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 04.10.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 A ja mam do Wszechwiedzącego Forum pytanie bardziej filizoficzneo rekomendowaną kolejność prac wykończeniowych Tynkarze będą działać w II połowie października, tynki będą schły pewnie bardzo powoli. Nie chcielibyśmy przerywać dalszych prac na zimę i najchętniej bezpośrednio po tym robilibysmy ocieplenie elewacji. Wiemy o tym że nie jest to idealne rozwiązanie, lepiej by było poczekać aż totalnie wyschną (4 tygodnie po końcu tynkowania?). Czy niebezpieczeństwo np. grzyba, odparzeń jest rzeczywiście duże przy kontynuacji prac? - przy założeniu że poddasze na razie pozostanie nieocieplone wełną... Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 04.10.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja też ocieplę od razu ściany, ale wełną, i liczę, że jakoś to wyschnie. Nie stać mnie na grzanie nieocieplonego domu podczas wykonczeniówki w zimie, a niedługo nie będzie już można ocieplać ze względu na temperature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 04.10.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 A ja mam do Wszechwiedzącego Forum pytanie bardziej filizoficzne o rekomendowaną kolejność prac wykończeniowych Tynkarze będą działać w II połowie października, tynki będą schły pewnie bardzo powoli. Nie chcielibyśmy przerywać dalszych prac na zimę i najchętniej bezpośrednio po tym robilibysmy ocieplenie elewacji. Wiemy o tym że nie jest to idealne rozwiązanie, lepiej by było poczekać aż totalnie wyschną (4 tygodnie po końcu tynkowania?). Czy niebezpieczeństwo np. grzyba, odparzeń jest rzeczywiście duże przy kontynuacji prac? - przy założeniu że poddasze na razie pozostanie nieocieplone wełną... Co myślicie? Wietrzyć, wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć. A jak tynki już trochę podeschną "naturalnie" to można: 1) wypożyczyć taką maszynę do osuszania - wyciągnie sporo wilgoci z domu. 2) jeśli już macie zamontowaną instalację c.o. (albo zamontowaną tymczasowo jakąś "kozę") to można delikatnie grzać, zeby wspomóc wysychanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 04.10.2007 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witam wszystkich po paru miesiącach papierkologii I donoszę, że mamy juz pozwolenie na budowę, z czego się bardzo cieszymy, bo nasz domek będzie trochę nietypowy - pokusiliśmy się o przeniesienie starego domu z bali Jesteśmy teraz na etapie zrobionego wykopu i próbujemy go czymś zalać - najlepiej Betonem B20 Prosiłabym o radę - gdzie w okolicach Swarzędza takowy tanio kupić? Dzwoniłam do firmy Garby - cena 265 netto za m3 - uważacie że jest OK? Pozdrawiam wszystkich budujących!!! witam, cena betonu - to zależy czy z gruchą, czy z taśmą, czy z niczym jak z gruchą to dla mnie ok w okolicach Swarzędza masz spory wybór betoniarni, wrzuć na http://www.pf.pl i podzwoń (my braliśmy częściowo ze stanbudu właśnie - wykonawcy bardzo chwalili jakość) a w ogóle to zapraszamy też na grupę jesienną http://forum.muratordom.pl/grupa-zaczynajacych-jesien-2007-wielkopolska,t105167.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość hubx 04.10.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witam szanownych grupowiczów.Jestem na etapie rozglądania sie za drzwiami wejściwymi, mogę dostac takowe f-my KMT model plus z szbką za 1500 PLN z montażem, ale nie wiem co to za firma, oczywiście sprzedawcy bardzo chwalą, ale oni oferują drzwi tylko tej firmy. Jak ktoś może sie podzielic swoją wiedzą lub doświadczeniem to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 04.10.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 a w ogóle to zapraszamy też na grupę jesienną http://forum.muratordom.pl/grupa-zaczynajacych-jesien-2007-wielkopolska,t105167.htm ja tez bardzo zapraszam:) 1) wypożyczyć taką maszynę do osuszania - wyciągnie sporo wilgoci z domu. Masz na mysli nagrzewnice? czy ludzie wymyslili inna maszyne do wyciagania wilgoci? w atut rtenta sa juz od42bruuto za dziem takie 15hm a taka np 29kw ale olejowa to 51zł brutto za dzien a miesiac to 900zł. a tak apropo to ja tez sie zastanawiałem co z tymi tynkami... i nie robie zima bo to bezsensu...tynki gipsowe to bardzo duzo wody a jak nam zamarzna przed wyschnieciem to zaczna pekac i bedzie trzeba kuc i robic na nowo. Ja bede je robil wczesna wiosna pozna zima. aniazpoznania mysle ze jak ocieplisz sciany to i tak nie bedziesz miala dodatnich temp. no chyba ze bedzie nagrzewnica... dzikapietrucha huhu wedlug mnie drogo po tej drugiej stronie poznania. Na zachodzie o 230netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts