Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

a ja myslę że to 800 to dużo

my dalismy 350 na początku września i nawet wtedy ktoś mówił że to dużo.... może zapytaj jeszcze innych geodetów? tych akurat dużo w okolicy

Muriel możesz dać namiar na tego geodetę - mój zawołał 600 + 70 za drewno, za cztery narożniki i wykusz.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiesz, niektórzy to na wiosnę już dawno będą popijać z rana kawę na własnym tarasie...

ale ja nie z tych:p ja wystartowałem jesienia wiec tynku musze zrobic w styczniu a to nie jest za dobry pomysl...nawet jak bede osuszał ....

a swoja droga mój instalator twierdzi ze lepiej mu wszystko zrobic przed a tynki pozniej i poprostu musza uwazac na rury! ale jak chce pozniej to mowi ze bedzie duzo klucia i wyprawek :| wrrr i tak i tak niedobrze:(

a swoja droga mój instalator twierdzi ze lepiej mu wszystko zrobic przed a tynki pozniej i poprostu musza uwazac na rury! ale jak chce pozniej to mowi ze bedzie duzo klucia i wyprawek :| wrrr i tak i tak niedobrze:(

U mnie tynki były przed instalatorem (tak sobie życzył) i stwierdzam, że wyprawek jest naprawde niewiele - jedynie podejścia do grzejników ok 10 cm od posadzki w górę (trochę zaprawy gipsowej, którą zostawili w tym celu tynkarze i po sprawie :roll: ) Przejścia przez ściany zasłoni posadzka...jedynie zapiankowaliśmy co większe dziury. W jednym miejscu trochę tynku odprysnęło przy przebijaniu się przez ścianę, ale to też jesteśmy w stanie naprawić we własnym zakresie. Mając rozciągnięte ogrzewanie podłogowe nie wyobrażam sobie tynków po instalatorze :o Mimo szczerych chęci ze strony ekipy tynkarskiej nie ryzykowałabym uszkodzenia instalacji...

a ja myslę że to 800 to dużo

my dalismy 350 na początku września i nawet wtedy ktoś mówił że to dużo.... może zapytaj jeszcze innych geodetów? tych akurat dużo w okolicy

Mi się też wydaje że 800 to kosmos, ja bodajże spotkałem się z cenami 400-500 ;no ale też wszystko zależy jaki ma się domek skomplikowany

na etapie wybierania gniazdek byłam już raz cztery lata temu, ale teraz za jakieś pół roku pewnie powtórzę swój wybór bo te mi się nie znudziły :lol:

są białe (wyszłam za założenia że jak zmienię kolor ścian to nadal będa pasować - z kolorowymi mogłoby być różnie, szczególnie że lubię raczej zdecydowane kolory). nie są jakies wymyślne bardzo, takie z wypukłym kółeczkiem w prawym dolnym rogu. Takie.... delikatne :wink: nie moge znaleźć co to za producent, ale poszukam jeszcze

w kwestii zaopatrzenia polecam poznańską Elektroskandię (dawne El-Centrum) na Dziadoszańskiej

http://www.elektroskandia.pl

mega wybór i bardzo dobre ceny

Ja za geodete placilem 700zł a projekt to sami widzicie jaki...

A takie pytanie jaka firma okien najlepsza? wy juz pewnie macie to za soba ...a ja sie zastanawiam...pewnie plastiki w okleinie kazdej strony... a nawet nie wiem o ile drozsze sa drewniane.

Wg mnie najlepsze w tej chwili okna produkuje oknoplast z krakowa. W każdych testach wychodzą najlepiej. Co do drewnianych to bym się 500 tys razy zastanowił. Dobre okna drewniane są BARDZO drogie.,

Wy o wytyczaniu budynków, a ja dołożę teraz do pieca! W końcu grupa wiosenna, na jesiennej bym nie pytał :wink:

Jakie kontakty/gniazdka ?

Macie już coś wybrane? Jakiego producenta, jakieś ciekawe rozwiązania?

My już się prawie :wink: zdecydowaliśmy... Bardzo podoba nam się system Legranda o nazwie Valena :) prosta, klasyczna forma... :)

taki chyba zainstalujemy :)

http://www.legrand.pl/inter/liblocal/images/050/050080/050_080_00_00.jpg

Też zaczęliśmy sprawę okien.

W tej chwili ceny mamy takie: 20 tys. za 5-komorowe profil Galean (dwustronna okleina), 25 tys. za meranti. Dąb 50 tys :o Takie różnice w cenach były u Braci Bertrand, polecanych na forum np. przez Rezi'ego. Na rzie obsłyga bez zarzutu (ale czego się nie robi, żeby złapać klienta :wink:)

My już się prawie :wink: zdecydowaliśmy... Bardzo podoba nam się system Legranda o nazwie Valena :) prosta, klasyczna forma... :)

taki chyba zainstalujemy :)

http://www.legrand.pl/inter/liblocal/images/050/050080/050_080_00_00.jpg

Wyglądają fajnie, motyla noga! A cenowo jak? Macie już obcykane miejsce gdzie to kupicie?

Muriel, dzięki za namiar na Elektroskandię.

W tej chwili ceny mamy takie: 20 tys. za 5-komorowe profil Galean (dwustronna okleina), 25 tys. za meranti. Dąb 50 tys :o Takie różnice w cenach były u Braci Bertrand, polecanych na forum np. przez Rezi'ego. Na rzie obsłyga bez zarzutu (ale czego się nie robi, żeby złapać klienta :wink:)

Zakrzewianka - te meranti jakoś podejrzanie tanie.... - tak mi się zdaje.

Wyczytałam kiedyś w ktorymś z mądrych czasopism, że poza "prawdziwym meranti" jest ponoć sporo podróbek wykonanych z drzew pokrewnych gatunków, ale o dużo gorszych parametrach - ponoć można to rozpoznac po wadze okna (tylko nie pamietam czy oryginalne to są te lekiie czy bardzo ciężkie, ale chyba te cięższe.... muszę poszperać w gazetach...)

aniazpoznania

zapewniali mnie, że wzystko wg parametrów: 3-warstwowo klejone, mikrowczepy tylko warstwa wewnętrzna. Drewno z DLH, wg ich wytycznych. Też słyszalam o 2 rodzajach meranti, dlatego drążyłam temat. Zaklinali się, że to jest to twarde (z resztą moja druga połowa handlowala kiedyś oknami, więc nie ukrywam, że się na tym zna).

Ciągle się zastanawiam nad wyborem. Marzył mi się dąb, ale jest poza zasięgiem..... :(

jaką dają gwarancję na te okna???