Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wy o wytyczaniu budynków, a ja dołożę teraz do pieca! W końcu grupa wiosenna, na jesiennej bym nie pytał :wink:

Jakie kontakty/gniazdka ?

Macie już coś wybrane? Jakiego producenta, jakieś ciekawe rozwiązania?

My już się prawie :wink: zdecydowaliśmy... Bardzo podoba nam się system Legranda o nazwie Valena :) prosta, klasyczna forma... :)

taki chyba zainstalujemy :)

http://www.legrand.pl/inter/liblocal/images/050/050080/050_080_00_00.jpg

Barzdo dobry wybór :D :D

Mam prośbę. Nie wiecie gdzie w Pozku lub okolicach mozna dostac takie tasmy korkowe do oddzielenia parkietu od kafli.

Wciornastku centrum korka jest niedaleko mnie, w Biskupicach (przy trasie, zaraz za stacja paliw tylko po drugiej stronie) i można tam dostać najdziwniejsze rzeczy z korka więc pewnie listwy też.....

Witam.

Właśnie jetem na etapie budowy komina. Zastanawiam sie nad gotowym systemem, w projekcie mam gotowy SCHIEDEL cena tego systemu przy 16+W/20+W kanale wentylacyjno-dymowej do kominka i drugi kanał wetylacyjno-dymowy do pieca wielofunkcyjnego na węgiel obydwa długości 2,7m w cenie 2800zł za całości. Czy mozecie mi polecić tańszy system gotowy w zastępstwie? A moze najlepiej będzie budować z cegieł?

a ja myslę że to 800 to dużo

my dalismy 350 na początku września i nawet wtedy ktoś mówił że to dużo.... może zapytaj jeszcze innych geodetów? tych akurat dużo w okolicy

Mi się też wydaje że 800 to kosmos, ja bodajże spotkałem się z cenami 400-500 ;no ale też wszystko zależy jaki ma się domek skomplikowany

Na geodetę nie powinno się wydawać więcej niż 400 - 500 PLN. Poniżej 400 PLN geodecie nie chce się ruszać z domu. Ale do 400 PLN przy mało skomplikowanym domu powinien każdy znegocjować. Kwestia jeszcze czy masz swoje słupki geodezyjne i deski czy też geodeta ma mieć swoje. Lepiej samemu zorganizować bo geodeta sobie za to słono policzy, a przecież słupki można samemu zrobić lub pożyczyć/odkupić od kogoś kto już nie potrzebuje. W tartaku słupek kosztuje 2,5 PLN (potrzebne 4 na oś). Ja miałem 6 osi i za wytyczenie geodeta wziął 400 PLN netto (słupki miałem swoje). Mój brat tyczył miesiąc wcześniej (10 osi) i też zapłacił 400 PLN. Gedeta gdzieś z Puszczykowa więc do mnie (do Lusowa) miał kawałek. Polecam bo chłopaki naprawdę porządnie to wytyczyli - sprawdzaliśmy z bratem i na najdłuższych przekątnych różnica 0-2 mm czyli praktycznie wytyczone idealnie. Jakby kto chciał to podaję numer: 607875993. Mogę polecić tych geodetów (bo ten geodeta ma swoich kilku ludzi) z czystym sumieniem . Pozdrawiam. T.

Witam.

Właśnie jetem na etapie budowy komina. Zastanawiam sie nad gotowym systemem, w projekcie mam gotowy SCHIEDEL cena tego systemu przy 16+W/20+W kanale wentylacyjno-dymowej do kominka i drugi kanał wetylacyjno-dymowy do pieca wielofunkcyjnego na węgiel obydwa długości 2,7m w cenie 2800zł za całości. Czy mozecie mi polecić tańszy system gotowy w zastępstwie? A moze najlepiej będzie budować z cegieł?

Ja właśnie dzisiaj kupiłem gotowe kominy w firmie PLEWA ul. Świerzawska, Poznań (wpisz w przeglądarkę to wyskoczy na pierwszym miejscu). Wydają się OK. Ja łącznie wziąłem ponad 15 metrów komina (dwa kominy po 7,66 m) i zapłaciełem 5000 PLN brutto z dostawą i szkoleniem z montażu. Na razie wygląda to nieźle. Misiak dzięki za namiary :D .

T.

Ja właśnie dzisiaj kupiłem gotowe kominy w firmie PLEWA ul. Świerzawska, Poznań (wpisz w przeglądarkę to wyskoczy na pierwszym miejscu). Wydają się OK. Ja łącznie wziąłem ponad 15 metrów komina (dwa kominy po 7,66 m) i zapłaciełem 5000 PLN brutto z dostawą i szkoleniem z montażu. Na razie wygląda to nieźle. Misiak dzięki za namiary :D .

T.

spoko ale tak naprawdę zaczęło sie chyba o marcina z tymi kominami ;)

widzisz szkoda ze nie dogadaliśmy jeszcze tego! zostaly mi 3 szt kermazytow do komina gazowego i jeden wklad

wrazie co jak zabraknie mam to na zbyciu ;)

mam jeszcze 70 szt. cegły klinkierowej połówki (6cm) martixa na zbyciu własnie do obłożenia np. takiego komina

Jakie kontakty/gniazdka ?

Macie już coś wybrane? Jakiego producenta, jakieś ciekawe rozwiązania?

My kupowaliśmy w hurtowni Nova France w Przeźmierowie, na ul. Wysogotowskiej. Mają dość ładną ekspozycję. Można sobie pooglądać.

O własnie tam byliśmy!!! Też ktoś polecił nam to miejsce... Za wszystkie potrzebne gniazdka i kontakty wyliczył nam Pan coś ponad 1800 zł - przy czym do garażu i pomieszczenia gospodarczego wybraliśmy troszkę tańszy system o nazwie Carnival...

Mam prośbę. Nie wiecie gdzie w Pozku lub okolicach mozna dostac takie tasmy korkowe do oddzielenia parkietu od kafli.

Wciornastku centrum korka jest niedaleko mnie, w Biskupicach (przy trasie, zaraz za stacja paliw tylko po drugiej stronie) i można tam dostać najdziwniejsze rzeczy z korka więc pewnie listwy też.....

Dzięki za namiar. Znalazłam też strone netową

http://www.kork.home.pl/testowy/552/listwy-korkowe.html?

Tu są właśnie takie listwy jak potrzebuję pewnie je zamówię

Do tych co już mają lub zamawiali okna i stolarkę ... ma ktoś wyceny bram garażowych ? Qrde doba jest za krótka, żeby to wszystko ogarnąć jak samemu się wiele rzeczy robi :roll:

Mice tak od ręki to wejdż na stronę firmy Bilbo. Mają ceny.

Po moich poszukiwaniach moge powiedzieć że róznica w cenie na bramę segmentową 310 x 240 z napędem może sięgać nawet 1 tys zł.

Forumowicze, pomocy.

Stolarz robi mi takie drzwi:

http://s5.directupload.net/images/071009/temp/wxfvm7pe.jpg

.... i muszę mu dostraczyć te okrągłe szkiełka.

Ktoś coś wie, gdzie takie cosik można dostać???

Wyciąć u szklarza. Może na Obornickiej tam gdzie mają lustra?

Forumowicze, pomocy.

Stolarz robi mi takie drzwi:

http://s5.directupload.net/images/071009/temp/wxfvm7pe.jpg

.... i muszę mu dostraczyć te okrągłe szkiełka.

Ktoś coś wie, gdzie takie cosik można dostać???

no wiesz, a zawiasy też mu dostarczasz? :wink: moim zdaniem chłop powinien mieć swoje źródła... (a tak się tylko czepiam... :wink: )

ale to chyba jakieś hartowane szkło (czy cuś) powinno być... do zbicia (tfu,tfu) trudne :)