natus 01.12.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Cześć Sasha, to Ty prawie mój sąsiad będziesz...ja też na wiosnę chcę zacząć w Stęszewku, ale coś czuję w kościach opóźnienia. WZ mam, jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu podpiszę umowę notarialną i działka w końcu już będzie moja, projekt zamówiłam, a reszta stoi odłogiem Wszystkim gratuluję postępów i trzymam kciuki (za siebie też) Pozdrawiam N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 01.12.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Cześć Sasha, to Ty prawie mój sąsiad będziesz...ja też na wiosnę chcę zacząć w Stęszewku, ale coś czuję w kościach opóźnienia. WZ mam, jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu podpiszę umowę notarialną i działka w końcu już będzie moja, projekt zamówiłam, a reszta stoi odłogiem Wszystkim gratuluję postępów i trzymam kciuki (za siebie też) Pozdrawiam N. No nie wiem do końca czy będziemy sąsiadami... możemy być takimi trochę dalekimi - ale sąsiedzkie piwko zawsze możemy wypić ja będę się budawał w Dębogórze a to tereny na północ od Poznania. spoko, liczę że możemy polecać sobie ekipy budowlane i mam nadzieję dobrze razem na tym wyjdziemy Kończę finalizować tę działkę a potem zaraz kredyt na budowę i do dzieła. Jak będziesz budował? W systemie gospodarczym czy raczej dasz zlecenie dla jakieś jednek firmy? Muszę przyznać że mam dylemat co zrobić i nie ma się nawet kogo poradzić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 02.12.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Raczej w systemie gospodarczym- nie stać mnie na firmę budowlaną, do ekip jakichś namiary już mam, ale dopóki nie kupię tej działki i nie będę mieć projektu w ręce, to nie dzwonię. Teraz biję się z myślami- z czego budować...w projekcie BK, a ja zupełnie irracjonalnie koniecznie cegłę chcę. Pozdrawiam Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 02.12.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Raczej w systemie gospodarczym- nie stać mnie na firmę budowlaną, do ekip jakichś namiary już mam, ale dopóki nie kupię tej działki i nie będę mieć projektu w ręce, to nie dzwonię. Teraz biję się z myślami- z czego budować...w projekcie BK, a ja zupełnie irracjonalnie koniecznie cegłę chcę. Pozdrawiam Natalia Ja zupełnie robię inaczej Proaktycznie wybralm projekt (ale jeszcze nie mam go w ręku) i już teraz próbuję oszacować jego koszt. Jest kilka osób które buduje Klaryse więc poziom kosztowy za materiały znam. Dzwonię do wykonawców, spotykam się proszę o oferty (na razie firmy). Ten czas to dobry czas na przygotowanie, zaplanowanie całego procesu budowlanego. W czasie zimy załatwię wszystkie formalności - z kredytem włącznie - i zaczynamy zabawę. PS Ja wogóle nie znam się na technologiach budowlanych, ale dzięki forum i rozmowom zdecydowanie skłaniam się ku tradycyjnym i sprawdzonym technologiom z dobrymi jakościowo materiałami (ale bez kosmosu) To czy ściana będzie ceramiczna czy też innego materiału ma dla mnie dalsze znaczenie, ale jestem za ceramiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 02.12.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Poszukuję dobrego / zaufanego / kierownika budowy - taki PM Zadania: odbiór prac wsparcie merytoryczne inwstora bieżące monitorowanie jakości prac logistyka dostaw - zarządzanie dostawami materiałów (co i na kiedy) Macie / znacie/ kogoś takiego? Możecie podać kontakt?[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 02.12.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Natalio - spoko chyba faktycznie źłe Cię zrozumiałem i cieszę się że się czynisz przygotowania Życzę powodzenia i samych dobrych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 02.12.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 witam jestem po spotkaniu z kierbudem. Pan od razu przypadł nam do gustu. Rzeczowy, nie spieszy się, objaśnia ogólne wrażenie super Wczoraj złożyliśmy wniosek o kredyt. Miałam strasznego stresa, ale klamka zapadła. Zobaczymy jak wycenią naszą dzałeczkę- czyli wkład własny. odliczamy mam nadzieję ostatnie chwile do uzyskania pozwolenia na budowę. a potem oby do wiosny pozdrawiam Atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 02.12.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Atka, no to gratulacje:) a jak się kształtuje koszt usług takiego super kierownika? PozdrawiamNatalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 03.12.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 do wszystkich kobitek z naszej grupy budującej! chciałabym podzielić się fajnym przepisem na świąteczne ciasteczka migdałowe (może warto na chwilkę oderwać się od projektów, papierów, komputera itd i odstresować i zrelaksować troszkę? ) 150 gram miękkiego masełka 200 gram mąki 80 gram cukru 80 gram mielonych migdałów wykonanie: wszystkie składniki łączymy ugniatając jednolite ciasto i wkładamy na pół godzinki do lodówki. po czy wałkujemy ciasto na grubość ok 4-5milimetrów i wycinamy lampką do wina półksiężyce. układamy na blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego pieca 180 stopni na 5-7 minut. od razu po wyjęciu posypujemy ciasteczka cukrem no i gotowe! prawda że łatwe? a jakie pyszne! ciasteczka mogą spokojnie czekać w blaszanym pudełku 2-3 tygodnie do Bożego Narodzenia. powodzenia i smacznego http://img224.imageshack.us/img224/5151/pc010028np4.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 03.12.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Teraz biję się z myślami- z czego budować...w projekcie BK, a ja zupełnie irracjonalnie koniecznie cegłę chcę. Może policz ile bedzie kosztował BK, a ile cegły. A jeżeli tylko dlatego chcesz cegłę, że jest "solidniejsza" to powiem Ci, że moi rodzice ponad 10 lat temu wybudowali dom z BK i wszystko jest OK. Z tego powodu nie miałem kłopotów z wyborem materiału. Nie wspomnę o takich drobiazgach, jak np wiercenie dziur, przebijanie się przez ścianę - bajka! Odnośnie cegieł, to bum budowlany ma chyba lekki wpływ na jej jakość. Rozmawiałem z moim wykonawcą, i mówił że trafia się dużo syfu. Cegły są nierówne, rozpadają się, pękają i później jest dużo odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 03.12.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Teraz biję się z myślami- z czego budować...w projekcie BK, a ja zupełnie irracjonalnie koniecznie cegłę chcę. Może policz ile bedzie kosztował BK, a ile cegły. A jeżeli tylko dlatego chcesz cegłę, że jest "solidniejsza" to powiem Ci, że moi rodzice ponad 10 lat temu wybudowali dom z BK i wszystko jest OK. Z tego powodu nie miałem kłopotów z wyborem materiału. Nie wspomnę o takich drobiazgach, jak np wiercenie dziur, przebijanie się przez ścianę - bajka! Odnośnie cegieł, to bum budowlany ma chyba lekki wpływ na jej jakość. Rozmawiałem z moim wykonawcą, i mówił że trafia się dużo syfu. Cegły są nierówne, rozpadają się, pękają i później jest dużo odpadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 03.12.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Odnośnie szamba. Widziałęm, że producenci są: w Tranowie Podgórnym, potem przy trasie z Pniew na Gorzów, wieś pomiędzy Pniewami a Międzychodem. Dziś będę wracał, to przylukam, czy nie mka jakiegoś telefonu. Betonowe szamba są też przy trasie wylotowej Poznań - Świecko, dokładnie w Sadach, po prawej stronie jadąc do Poznania. W Międzychodzie jest producent o nazwie Paech (chyba nie przekręciłem... ) Heh, niezłą przeplatankę tu mamy, szamba nam się mieszają ze świątecznym ciastem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 03.12.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Odnośnie szamba. Widziałęm, że producenci są: w Tranowie Podgórnym, potem przy trasie z Pniew na Gorzów, wieś pomiędzy Pniewami a Międzychodem. Dziś będę wracał, to przylukam, czy nie mka jakiegoś telefonu. Betonowe szamba są też przy trasie wylotowej Poznań - Świecko, dokładnie w Sadach, po prawej stronie jadąc do Poznania. W Międzychodzie jest producent o nazwie Paech (chyba nie przekręciłem... ) Heh, niezłą przeplatankę tu mamy, szamba nam się mieszają ze świątecznym ciastem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz_Ko 03.12.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 witam jestem po spotkaniu z kierbudem. Pan od razu przypadł nam do gustu. Rzeczowy, nie spieszy się, objaśnia ogólne wrażenie super Wczoraj złożyliśmy wniosek o kredyt. Miałam strasznego stresa, ale klamka zapadła. Zobaczymy jak wycenią naszą dzałeczkę- czyli wkład własny. odliczamy mam nadzieję ostatnie chwile do uzyskania pozwolenia na budowę. a potem oby do wiosny pozdrawiam Atka Czesć Atka13 Wysłałem ci wiadomość na priva. Możęsz potwierdzić i odpowiedzieć, bo nie jestem pewien czy moja skrzynka z forum dobrze działa. Wydaje się żę informatycy muratora coś nam namieszali przy ostatnim liftingu forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 03.12.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 W temacie szamb...a co myslicie o szambach z poliestru rodzimej produkcji http://www.szamba-poznan.pl ...sama się właśnie nad takim zastanawiam..bo później, jak juz bedzie kanaliza, chciałabym je wykorzystywać jako zbiornik na deszczówkę...a tą z kolei do podlewania ogrodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 03.12.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Atka, no to gratulacje:) a jak się kształtuje koszt usług takiego super kierownika? Pozdrawiam Natalia Kirbud 1500 zł 750 w momencie dach na domku 750 na zakończenie wykończeniówki pozdrawiam Atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 03.12.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 do wszystkich kobitek z naszej grupy budującej! chciałabym podzielić się fajnym przepisem na świąteczne ciasteczka migdałowe (może warto na chwilkę oderwać się od projektów, papierów, komputera itd i odstresować i zrelaksować troszkę? ) 150 gram miękkiego masełka 200 gram mąki 80 gram cukru 80 gram mielonych migdałów wykonanie: wszystkie składniki łączymy ugniatając jednolite ciasto i wkładamy na pół godzinki do lodówki. po czy wałkujemy ciasto na grubość ok 4-5milimetrów i wycinamy lampką do wina półksiężyce. układamy na blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do nagrzanego pieca 180 stopni na 5-7 minut. od razu po wyjęciu posypujemy ciasteczka cukrem no i gotowe! prawda że łatwe? a jakie pyszne! ciasteczka mogą spokojnie czekać w blaszanym pudełku 2-3 tygodnie do Bożego Narodzenia. powodzenia i smacznego Wyglądają super ale u mnie musiałyby mieć rogi żeby tak długo nikt ich nie zjadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 03.12.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 natus napisał: Atka, no to gratulacje:) a jak się kształtuje koszt usług takiego super kierownika? Pozdrawiam Natalia Kirbud 1500 zł 750 w momencie dach na domku 750 na zakończenie wykończeniówki pozdr Atka możesz namiar do tego kierownika podać? Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 03.12.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 marzin dzieki za info, jak bedziemy w kraju to musimy sie rozejrzeć atka13 no co ty? moje tez do swiat nie doleza, jeszcze spokojnie ze dwie porjce zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 03.12.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Atka13, który bank wybraliście jesli to nie tajemnica ? I jak wygląda sprawa z wyceną projektu? my mamy projekt architektoniczny bez instalacji ... zastanawiamy się czy wystarczy do wyceny przez rzeczoznawcę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts