Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Do tych co już mają lub zamawiali okna i stolarkę ... ma ktoś wyceny bram garażowych ? Qrde doba jest za krótka, żeby to wszystko ogarnąć jak samemu się wiele rzeczy robi :roll:

Mice tak od ręki to wejdż na stronę firmy Bilbo. Mają ceny.

Po moich poszukiwaniach moge powiedzieć że róznica w cenie na bramę segmentową 310 x 240 z napędem może sięgać nawet 1 tys zł.

A dzięki :D Ja mam wycenę ciut poniżej 4k za bramę segmentową złoty dąb coś koło 2,5x2,2 z napędem a nie mam czasu bo zamawiam razem z oknami na już i chciałem tylko porównać :wink:

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Myślę intensywnie nad rozplanowaniem instalacji elektrycznej.

Jakie obwody elektryczne warto wydzielić w swoim domu, a jakie trzeba wydzielić. Które urządzenia domowe wymagają własnego bezpiecznika, np pralka, kuchenka, reku, odkurzacz lub inne sprzęty kuchenne ?

Mam już swoją małą listę (na razie 20) obwodów, ale chciałbym ją z czyms porónać, więc jak macie jakąś sciągę, to poproszę :D

Z tymi szkiełkami to było tak.

W oryginale są to drzwi Urzędowskiego, ale ponieważ u nich kosztują prawie pięć klocków, zapytałem stolarza za ile mi takie zrobi. Powiedział że za 2,5 patyka, ale za szkiełkami mam sam polatać. Robi je stolarz z mojego rodzinnego Drezdenka, a niby w Poznaniu są hurtowanie, gdzie takie coś sprzedają. Uzgodniliśmy, że mi będzie wygodniej je dostać.... :roll:

Witam

Jakie obwody elektryczne warto wydzielić w swoim domu, a jakie trzeba wydzielić. Które urządzenia domowe wymagają własnego bezpiecznika, np pralka, kuchenka, reku, odkurzacz lub inne sprzęty kuchenne ?

Mam już swoją małą listę (na razie 20) obwodów, ale chciałbym ją z czyms porónać, więc jak macie jakąś sciągę, to poproszę :D

U mnie np w gwarancji pieca było napisane, że musi być na swoim oddzielnym obwodzie.

Warto też zrobić oddzielny obwód na lodówkę. Wyjeżdżasz, zostawiasz na chodzie lodówkę i kocioł. Mam też zrobiony oddzielny obwód i puszczony na strych do zasilania wszelkich wzmacniaczy antenowych i takich tam....

Skoro u Ciebie wyszło 20 obwodów, tzn że chyba o niczym nie zapomniałeś, a raczej zrobiłeś więcej niż trzeba.

Witam

Jak bardzo chcesz wydzielać to np. jeszcze mikrofalówka, sprzęt AV, turbina od DGP, system alarmowy, piec ...

A ilość obwodów zalezy od przeznaczenia pomieszczenia/odbiorników, rodzaju/charakteru obciążenia, mocy przyłączonej i ilości odbiorników. I oczywiście fi kabla :lol:

Jak bardzo chcesz wydzielać to np. jeszcze mikrofalówka, sprzęt AV, turbina od DGP, system alarmowy, piec ...

A ilość obwodów zalezy od przeznaczenia pomieszczenia/odbiorników, rodzaju/charakteru obciążenia, mocy przyłączonej i ilości odbiorników. I oczywiście fi kabla :lol:

Mice, zaraz wskoczy Ci tysięczny pościk! Gratulacje! 8)

Tak :o Dzięki :lol:

Skoro mowa o elektryce - czy zakładacie wokół domu uziemienie? :o

Kolega mnie starszy, że mam kopac koło domu i montować uziemienie - o co mu chodzi? :-?

Fosę i wilcze doły też doradzał :wink:

Jeśli chcesz mieć naprawdę dobrą ochronę to jeszcze cała elektryka i szafy dystrybucyjne muszą być do tego przystosowane. ogólnie w miarę dobra i działająca instalacja to tak z 10k minimum :lol: i nitk gwarancji zadziałania nie da tak czy siak :roll:

Tak :o Dzięki :lol:

Ave Elita http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/h040.gifhttp://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/h040.gifhttp://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/h040.gifhttp://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/h040.gifhttp://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/h040.gifhttp://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/h040.gifhttp://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/h040.gifhttp://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/h040.gif

Skoro mowa o elektryce - czy zakładacie wokół domu uziemienie? :o

Kolega mnie starszy, że mam kopac koło domu i montować uziemienie - o co mu chodzi? :-?

Fosę i wilcze doły też doradzał :wink:

Jeśli chcesz mieć naprawdę dobrą ochronę to jeszcze cała elektryka i szafy dystrybucyjne muszą być do tego przystosowane. ogólnie w miarę dobra i działająca instalacja to tak z 10k minimum :lol: i nitk gwarancji zadziałania nie da tak czy siak :roll:

No... ja też się właśnie zastanawiam nad tym i doszłam do wniosku, że nie robię. Nie dość, że żeby mieć jako taką pewność że nic w domu nie trzaśnie to trzeba jakieś drogie zabezpieczenia w rozdzielni i przy każdym droższym sprzęcie robić (ogłupieć można, B+C i jeszcze jakieś D, każde po kilka stówek :o), to i tak jak to ktoś napisał "nieprzewidziane są drogi pioruna" :lol: Jakiś hazard normalnie :o :)

To ja już wolę ubezpieczyć dom - wyjdzie duuuużo taniej (nawet w perspektywie kilkuletniej) no i 99% pewności, że jak już coś się wydarzy to przynajmniej kaskę się dostanie.

Nieco pokrewnie: czy ktoś z Was robił może taką nieco bardziej "wymyślną" instalację elektryczną? Chciałabym mieć w salonie/jadalnie/kuchni zaprogramowane sceny świetlne i sterowanie tym oświetleniem na pilota i zastanawiam się z jakim kosztem należy się liczyć i czy to jest jakimś niezbyt dużym nakładem pracy wogóle do zrobienia?

I czy montował ktoś halogeny bezpośrednio w stropie Teriva?

I czy listwa z 5 gniazdkami to jeden punkt czy 5 punktów?

Dzięki za szybkie odpowiedzi :D

Ja instalacji odgromowej nie będę robić - dosłownie kilka metrów od mojego domu jest słup ze średnim napięciem i transformator, ponadto w okolicy rośnie z 80 trzydzietometrowych topól - to powinno bardziej zaitersowac ewentualny piorun :wink: (mam nadzieję).

Czyli "fosa" z wkopanego w uzimienia nie jest potrzebna gdy nie robię instalacji odgromowej?......

Co do halogenów w stropie to chyba sie nie da..... :roll:

Ave Elita

Dzięki, dzięki http://www.cosgan.de/images/smilie/sportlich/f030.gif

a żeby nie było, że nie w temacie. Po wczorajszych zapowiedziach przygruntowych przymrozków dzisiaj zabezpieczałem kotłownię deskami i styropianem :roll: Mam nadzieję, że zima się wstrzyma i pojawi najwcześniej w połowie listopada :D

czy ktoś z Was robił może taką nieco bardziej "wymyślną" instalację elektryczną?

Ja chciałem ale się rozmyśliłem. Po pierwsze drogo, po drugie jakoś wolę naturę. Jedyne bajery jakie chcę mieć to instalacja alarmowa z możliwością sterowania tym czy tamtym przy okazji. Ale żadnych EIB, PLC czy tym podobnych ...

Jesli chodzi o bezpieczniki to do alarmu obowiązkowo sie robi.

A jesli chodzi o scene swietlna to tez mysle o tym tz codzi o rozmieszczenie swiatla. A co do pilota to to juz mniejszy problem.

Zastanawiam sie jakie okna(producenta wybrac) szukam plastikow, czy mozecie doradzic,odradzic co co godne?