Tomcus 10.10.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Poszukuję keramzytowych kształtek wieńcowych (tudzież: pustaków szalunkowych) do stropu Muchy 23+3cm. Są dostępne do innych stropów, ale ja potrzebuję właśnie takie które mają róznicę pomiędzy tą dłuższą ścianką a tą krótszą dokładnie 26 cm. W V-budzie widziałem takie eLki które mają różnicę 23,5 cm, w Konbecie są takie na strop 24 cm (http://www.konbet.com.pl/oferta/oferta-ksztaltki.htm), ale nie mogę nigdzie namierzyć takich na strop 26 cm. Może ktoś korzystał z takiego rozwiązania dla stropu Muchy i wie gdzie to dostać ??? T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidka87 10.10.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 witam wczoraj napisałam ze wróciłam na forum i co nic myślałam ze krys jakies gratulacje prześle albo marzin a tu nic więc jeśli kogoś to interesuje to my od 10 dni mieszkamy a od wczoraj mamy internet pozdrawiam lidka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 10.10.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Skoro Chłopaki nawalili to ja składam gorące GRATULACJE!!!!!!!!! Pewnie wcześniej nikt nie napisał bo zazdrościmy - w każdym razie ja bardzo , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
javas 10.10.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 WitamCzy ktoś posiada na dachu Meyer Holsen typ Tandem w kolorze stara czerwień albo w sumie obojętnie jakim. Oferują mi ją na w Poznaniu na Dębcu w Dach-Budzie, ale tam mają wyłożone kilka sztuk.Bardzo chciałbym zobaczyć ją na żywo na jakimś dachu. Będę wdzięczny za namiary w okolicach Poznania.Dach 4 spadowy ponad 300 m i zastanawiam się jak ten kształt będzie wyglądał na tym dachu.Ewentualnie mogą być zdjęcia z dowolnego miejsca w Polsce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 10.10.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Niestety nie mam. A odnośnie dachów - dekarz nie chce zrobić mi opierzenia kominów taśmą jaką zamówiłam razem z dachówkami z Nelskampa - tweirdzi, że te taśmy to "gówno" i nie da gwarancji na takie opierzenie Czy ktoś z Was uszczelniał kiedyś dach dookoła komina taką taśmą? (niekoniecznie do dachu Nelskampa - poprostu taśmą kominową) Nie mam ochoty wyrzucać 350zł bo gościowi się nie podoba materaił (albo nie potrafi go dobrze użyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.10.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 fredblasz - chyba się nie dogadaliśmy. Instalacja przed tynkami być rozprowadzona, w posadzkach najlepiej w peszlach i wszędzie tam gdzie kable będą na wierzchu, np sufit poddasza, strych, więźba. W ścianach można dać kabel w bruzdę i go otynkować. Jak ktoś bardziej ambitny, to też może wpuścić w peszel. Ale większe bruzdy i więcej roboty. Pisząc o dekielkach chodziło mi o tymaczasowe pokrywki, zaślepiające puszki kontaktów/włączników. Innych nie mam, bo wszelkie łączenia odbywały się w tych puszkach. U Ciebie będą podsufitowe, co? Tomcio B - do każdej puszki powinien być dostęp. Na amen to tylko pręty zbrojeniowe w fundamentach się zalewa. Albo ogólnie: prowizorki robi się na amen krys1 - chyba za szybko ten stres, przymrozek był przy gruncie, na wysokości stropu raczej już na plusie. Przy zalewaniu stropu na części mieszkalnej powiedz, żeby dali do betonu dodatki powodujące, że przynajmniej na minus 5 można sobie gwizdać. Drugie info czytaj na priv. Tynki - mam zrobione przez tych samych majstrów. Cały czas jest opcja żeby to jeszcze gładzić.... Mój majster od wykończeniówki mówi, że takich "porów" zazwyczaj nikt nie akceptuje. Martuszek - mamy trochę inne podejście do tematów zabezpieczania się, he he. No, ale do rzeczy. Nie zakładam alarmów, bezpiecznych okien, szyb Mega Strong XXL. Moje prywatne zdanie jest takie, że jak ktoś chce Ciebie okraść, to to zrobi. Może daltego różnimy się podejściem do tej sprawy, ponieważ ja należę już do grupy tych okradzionych, Nie jeden raz. Szkoda kasy na P2, okucia, alarmy..... W drzwiach wejściowych również. Zleciłem wykonanie tych drzwi stolarzowi, bo chciałem mieć w domu solidną, rzemieślniczą robotę, a nie mieszaninę plastiku i jakiegoś meranti jak u Urzędowskiego. Tam użycie drewna nie przekracza pewnie 50-ciu %. Jeżeli chodzi o szkiełko, no to logiczne że nie wstawię takiego jak w oknach. Będzie matowe, odcień szkła lekko zielonkawy. Mam już parę namiarów, parwdopodobnie zrobią mi to co chcę i będzie próżnia w środku. Teraz tzreba tylko znaleźć chwilkę czasu, żeby się w te miejsca przejechać. Brachol - świnto racjo! Tomcus - da się! Dobudować na budynku policji piętro. Będzie jeszcze bliżej! lidka87 http://www.cosgan.de/images/smilie/liebe/h030.gif My tacy zabiegani teraz... Oczywiście że zauważyliśmy Twój Comeback! aniazpoznania - zobacz do mojego dziennika. Zrobiłem opierzenie z takiej właśnie taśmy. Może dlatego, że dachówki kładłem sam i z taśmy było łatwiej. Powiedz dekarzowi, że ma robić i tyle. Na Twoją odpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 11.10.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 witam wczoraj napisałam ze wróciłam na forum i co nic myślałam ze krys jakies gratulacje prześle albo marzin a tu nic więc jeśli kogoś to interesuje to my od 10 dni mieszkamy a od wczoraj mamy internet pozdrawiam lidka. Gratulacje, gratulacje gratulacje Co Lidka zadowolona? A serio podziel się wrażeniami z mieszkania. Już ogrzewacie domek. No i jeszcze jak zwykle pytanko ale już ogólne czy ktoś poza Kasią z Domu z Widokiem kupował płytki przez e-płytki? Jakie są ewentualne uwagi ( bo Kasia miała mało pochlebne)? Jeśli kupowaliście, czy to warto zważyszy na koszty przesyłki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.10.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 No i jeszcze jak zwykle pytanko ale już ogólne czy ktoś poza Kasią z Domu z Widokiem kupował płytki przez e-płytki? Jakie są ewentualne uwagi ( bo Kasia miała mało pochlebne)? Jeśli kupowaliście, czy to warto zważyszy na koszty przesyłki? Ja rozważałem e-płytki, ale wszystko kupiliśmy na miejscu. Tak to w życiu bywa, że w czasie prac trzeba coś szybko dokupić. Wsiadasz w autko i masz. Tak to u nas było i dalej jest, bo roboty płytkarskie trwają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 11.10.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 witam wczoraj napisałam ze wróciłam na forum i co nic myślałam ze krys jakies gratulacje prześle albo marzin a tu nic więc jeśli kogoś to interesuje to my od 10 dni mieszkamy a od wczoraj mamy internet pozdrawiam lidka. Ale plama, przepraszam No pewnie, że gratulki, ale ja się nie domyśliłam, że ty już na swoim. No teraz to już zazdroszczę. krys1 - chyba za szybko ten stres, przymrozek był przy gruncie, na wysokości stropu raczej już na plusie. Przy zalewaniu stropu na części mieszkalnej powiedz, żeby dali do betonu dodatki powodujące, że przynajmniej na minus 5 można sobie gwizdać. Jakie gruntowe??? Mieszkam na 1 piętrze, mój termometr na gruncie nie leżał. Jaki spokój??? Zdenerwowałam się bo myślałam, że mi jeszcze wodomierz walnie. Trzeba go też chyba jakoś zabezpieczyć, nie? Lecę już na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 11.10.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Tomcio B - do każdej puszki powinien być dostęp. Na amen to tylko pręty zbrojeniowe w fundamentach się zalewa. Albo ogólnie: prowizorki robi się na amen A co zrobić z puszkami, w których zrobione są rozgałęzienia, bo o takie mi chodziło. Czy one mogą być przykryte tynkiem, czy raczej ich dekle powinny być cały czas dostępne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 11.10.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Tomcio B - do każdej puszki powinien być dostęp. Na amen to tylko pręty zbrojeniowe w fundamentach się zalewa. Albo ogólnie: prowizorki robi się na amen A co zrobić z puszkami, w których zrobione są rozgałęzienia, bo o takie mi chodziło. Czy one mogą być przykryte tynkiem, czy raczej ich dekle powinny być cały czas dostępne?? A masz puszki tylko do rozgałęzień ? Nie lepiej zrobić głębsze pod kontaktami/gniazdami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 11.10.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Tomcio B - do każdej puszki powinien być dostęp. Na amen to tylko pręty zbrojeniowe w fundamentach się zalewa. Albo ogólnie: prowizorki robi się na amen A co zrobić z puszkami, w których zrobione są rozgałęzienia, bo o takie mi chodziło. Czy one mogą być przykryte tynkiem, czy raczej ich dekle powinny być cały czas dostępne?? A masz puszki tylko do rozgałęzień ? Nie lepiej zrobić głębsze pod kontaktami/gniazdami ? Dzieki Mice Jest to jakiś pomysł, który sprawdzi sie w kilku miejscach. Powiedzcie mi, jak można skutecznie zabezpieczyć okna dachowe przed kradzieżą. Nie wiem czy zdążę zakmnąć dom przed zimą, wiec mam małego stracha. Czy jedynym zabezpieczeniem jest ich zamontowanie na wiosnę, czy są jakieś inne proste sposoby?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 11.10.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Jest to jakiś pomysł, który sprawdzi sie w kilku miejscach. A proszę znajomemu tak zrobiliśmy całą instalację, sobie też tak będę robił Powiedzcie mi, jak można skutecznie zabezpieczyć okna dachowe przed kradzieżą. Nie wiem czy zdążę zakmnąć dom przed zimą, wiec mam małego stracha. Czy jedynym zabezpieczeniem jest ich zamontowanie na wiosnę, czy są jakieś inne proste sposoby?? Ja wyjąłem same środki, ramy mam zamontowane na gotowo i całość przykryta ramami (z kontrłat) z folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrMonika 11.10.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 szukam w miarę niedrogiej ekipy do postawienia domu - fundamenty i mury na wiosnę 2008 - może możecie kogoś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.10.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 szukam w miarę niedrogiej ekipy do postawienia domu - fundamenty i mury na wiosnę 2008 - może możecie kogoś polecić? Teraz już nie chodzi o tanią ekipę. Teraz sprawy się rozbijają o jakiekolwiek ekipy.... Namiarów chyba już dawał nie będę, bo Bartek, którego tutaj polecaliśmy, roboty ma do połowy 2008 roku. Tomcio B - to Ty robisz po staremu. Rozgałęzienia przy sufitach. Też tak miałem robić, ale zatrudniłem elektryka. Teraz łączenia robią w głębokich gniazdkach. Zobacz np na stronę Legrand. Dzięki temu rozwiązaniu nie ma puszek przysufitowych. A jeżeli już zdecydujesz się na robienie wg starej sprawdzonej metody, to zostaw dostęp do każdej puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 11.10.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Tomcio B - to Ty robisz po staremu. Rozgałęzienia przy sufitach. Też tak miałem robić, ale zatrudniłem elektryka. Teraz łączenia robią w głębokich gniazdkach. Zobacz np na stronę Legrand. Dzięki temu rozwiązaniu nie ma puszek przysufitowych. A jeżeli już zdecydujesz się na robienie wg starej sprawdzonej metody, to zostaw dostęp do każdej puszki. Fakt Plan miałem robienia "po staremu", ale chyba już mi przeszło.... Może mi ktoś przesłać zdjęcia takiej instalacji, tzn jakieś połączenia i rozprowadzenia ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 11.10.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Plan miałem robienia "po staremu", ale chyba już mi przeszło.... Może mi ktoś przesłać zdjęcia takiej instalacji, tzn jakieś połączenia i rozprowadzenia ... połączenia są identyczne tylko, że w puszkach pod gniazdami. A rozprowadzenia to już z jakimś elektrykiem warto choćby skonsultować jeśli nie miałeś nigdy z tym do czynienia. Są pewne zasady których należy się trzymać przy prowadzeniu instalacji, przekroje, pomieszczenia, obciążenia itp. foto 1 - jak widać do puszek kabli sporo się schodzi i jest co robić http://img255.imageshack.us/img255/8139/84sm4.jpg foto 2 - wstępne porządkowanie kabli przed tynkami http://img179.imageshack.us/img179/9240/81fh9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.10.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Fakt Plan miałem robienia "po staremu", ale chyba już mi przeszło.... Może mi ktoś przesłać zdjęcia takiej instalacji, tzn jakieś połączenia i rozprowadzenia ... Pozdrawiam Mice Ci już pokazał jak to mniej więcej wygląda. Zadje się, że w moim dzienniku są te puszki w zbliżeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baczek22 11.10.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Mam pytanko? kupiłem cegłe a budowe zaczynam na wiosne w związku z tym cegła będzie przez zime leżeć na świerzym powietrzu z góry nie jest zabezpieczona folią, moje pytanie czy trzeba przykryc ją tak żeby nie zamokła? cegła jest ceramiczna więc czy jest taka potrzeba z góry dziękuję za wszelkie porady i pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 11.10.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Marzin, obejrzałam Twój dziennik (swoją drogą gratuluję i zazdroszczę - też chcę już być na tym etapie!!! Domek podobny do mojego - też dach dwuspadowy kryty czarną dachówką rzymską Ty okładałeś komin płytami, a ja mam klinkierowy - nie wiem czy da się tam gdzieś tą taśmę szczelnie zainstalować..... co sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts