Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

witam serdecznie no to rozumiem takie powitanie super.mieszkamy 10 dni więc bałagan worki kartony ogrzewamy kominkiem z płaszczem super sprawa kaloryfery,podłoga i woda gorąca a siedzenie przy kominku jest b.przyjemne (tylko ten nieład mnie dobija )mam nadzieje ze za miesiąc będzie lepiej pozdrawiam serdecznie dziś mija 8 miesięcy jak ruszyła budowa.pa pa : :wink:

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marzin, obejrzałam Twój dziennik (swoją drogą gratuluję i zazdroszczę - też chcę już być na tym etapie!!! Domek podobny do mojego - też dach dwuspadowy kryty czarną dachówką rzymską :)

Ty okładałeś komin płytami, a ja mam klinkierowy - nie wiem czy da się tam gdzieś tą taśmę szczelnie zainstalować..... co sądzisz?

Twój domek też ma 92 metry kwadratowe? :wink:

A wracając do obróbki komina, to Twój murowany można obrobić tą taśmą, a na kominie ładnie połączyć to stosując listwę opierzeniową.

Lidka87 - 8 miesięcy to niezły wynik. Naprawdę!

Martuszek - mamy trochę inne podejście do tematów zabezpieczania się, he he. :lol:

No, ale do rzeczy. Nie zakładam alarmów, bezpiecznych okien, szyb Mega Strong XXL. Moje prywatne zdanie jest takie, że jak ktoś chce Ciebie okraść, to to zrobi. Może daltego różnimy się podejściem do tej sprawy, ponieważ ja należę już do grupy tych okradzionych, Nie jeden raz. Szkoda kasy na P2, okucia, alarmy..... W drzwiach wejściowych również.

Zleciłem wykonanie tych drzwi stolarzowi, bo chciałem mieć w domu solidną, rzemieślniczą robotę, a nie mieszaninę plastiku i jakiegoś meranti jak u Urzędowskiego. Tam użycie drewna nie przekracza pewnie 50-ciu %. Jeżeli chodzi o szkiełko, no to logiczne że nie wstawię takiego jak w oknach. Będzie matowe, odcień szkła lekko zielonkawy. Mam już parę namiarów, parwdopodobnie zrobią mi to co chcę i będzie próżnia w środku. Teraz tzreba tylko znaleźć chwilkę czasu, żeby się w te miejsca przejechać.

Marzin, to może powinieneś posłuchac kogoś kogo nie okradziono??????????

Drewno - rozumiem, sama nie kupuję drzwi u Urzędowskiego. Ale wstawianie zwykłej szyby to na prawdę lekkomyślność i założę się, że sąsiedztwo komisariatu Ci nie pomoże. Zwykła szyba jest problemem nawet w drzwiach wewnętrznych w domu, w którym są dzieci. Z czasem się przekonasz. A u mnie była jedynie próba włamania, ale jakoś tak obserwuję, że złodzieje nie przepadają za rotweilerami 8) Jak mają wybór, to pójdą tam gdzie nie ma psa.

Co do Twoich drzwi i zwykłej szybki, to na prawdę możesz spodziewać się zwykłych przypadkowych złodziejaszków. Do szyby P4 nie dopłacisz wielkich pieniędzy, więc oszczędność jest tu tak pozorna, że wręcz żadna i zapieranie się w imię czego nawet nie wiem, jest bez sensu. Zauważ też, że żadna szanująca się firma nie zaoferuje Ci drzwi wejściowych ze zwykłą szybą. Możesz jeszcze rozważyć rezygnację z szyby w ogóle. Nie masz wiatrołapu, więc nie musisz dodatkowo go doświetlać.

Ciekawe, ale osoby pracujące w organach ścigania nie lekceważą sobie takiego szczegółu jak drzwi we własnym domu. Znam to środowisko i domy, które budują. Nie gardzą drzwiami antywłamaniowymi, wzmocnionymi szybami i monitoringiem, więc nie ma co tak lekkawo kwitować tematu.

Pozdrawiam serdecznie i daj znać jak się wprowadzicie, to przyjadę zobaczyć dzidziusia :)

Niestety nie mam.

A odnośnie dachów - dekarz nie chce zrobić mi opierzenia kominów taśmą jaką zamówiłam razem z dachówkami z Nelskampa - tweirdzi, że te taśmy to "gówno" i nie da gwarancji na takie opierzenie :x

Czy ktoś z Was uszczelniał kiedyś dach dookoła komina taką taśmą? (niekoniecznie do dachu Nelskampa - poprostu taśmą kominową) Nie mam ochoty wyrzucać 350zł bo gościowi się nie podoba materaił (albo nie potrafi go dobrze użyć) :evil:

i podobno ma racje...tak twierdza i moi dekarze a ja im wierze bo znam chłopaków a sa to Górale, czyli fach chyba znaja - blacha i to cynk a nie ocynk wyginany na falce nie zgrzewany. pozdrawiam

Jakub - nie załamuj mnie... mam wyrzucić 350zł w błoto?... :cry:

Góralom mozna zarzucić wszystko, ale nie to, że są nowocześni. :wink: Ania, ile ludzi na forum, tyle będzie różnych porad. Czy taśma jest beee, przekonamy sie za jakiś czas. Najwyżej ją wywalę i założę opierzenia z cynku. Wtedy wrócę na forum i publicznie się pokajam.

Martuszku - ja nie wiem dlaczego Ty założyłaś, że jedyny cel jaki mi przyświeca, to taniość, taniość, taniość. No więc wcale nie!!!

Po kij mam zakładać P2 czy P 20000000002, skoro w oknach mam zwykłe szyby! He? Po cholerę? Mój dom jako taki sam w sobie jest antywłamaniowy, bo wygląda jak szopka. Żaden złodziej się nie połasi. Pojedzie dalej szukać przedniejszych rokietnickich chałupek :wink:

Niniejszym sprawę umażam. Szybki znalezione. Cena ok 90 zł/szt. Jutro jadę obejrzeć i zamówić. TUTAJ

P.s. Przeprowadzka musi nastąpić do końca tego miesiąca, dlatego pewnie jakiś czas dzidziuś posiedzi z mamą u teściów, zanim tatuś trochę tego nie ogarnie. A jak już wszyscy będziemy razem, to damy znać cioci Marcie, żeby do nas wpadła. :D

Słuchajcie

muszę się tym podzielić, bo myślalam, że z tego dachu zlecę!!!!

Nie dość, że dekarze krzywo przybili łaty i teraz odbijają całość :evil:

to jeszcze się okazało, że murarze zamurowali komin dymny od góry :o

A pytali mnie, po co ja właściwie po tym dachu łażę

:roll:

Witam

W jaki sposób zakończyliści komin systemowy, chdzi mi o czapę.

Czy: wylewaliście płytę betonową, robiliscie czapę z blachy, montowaliście gotową czapę (chociaz np w PLEWIE kosztuje ona majątek), czy jakaś obróbka z klinkieru (tak to przynajmneij wygląda na Waszych zdjęciach).

witam serdecznie no to rozumiem takie powitanie super.mieszkamy 10 dni więc bałagan worki kartony ogrzewamy kominkiem z płaszczem super sprawa kaloryfery,podłoga i woda gorąca a siedzenie przy kominku jest b.przyjemne (tylko ten nieład mnie dobija )mam nadzieje ze za miesiąc będzie lepiej pozdrawiam serdecznie dziś mija 8 miesięcy jak ruszyła budowa.pa pa : :wink:

witam

czy do kominka doprowadzałaś rurę z dodatkowym wlotem powietrza z zewnątrz. Jeśli tak to jaką średnice?

RYz stemle 888 033 933

Z obróbkami komina rzeczywiście na 2 babka wrożyła: 2 ekipy powiedziały, że jak najbardziej, a 2 - że z tego nie robią. I co zrobić?

Marzin

czy możesz dać jakąś instrukcję mocowania tej taśmy kominowej? Na rzie wychodzi na to, że muszę się zachowywać jak już sama nie wiem kto i biegać po dachu i sama wszystko sprawdzać :-?

Czy do kontroli układania dachówki wolaliście swojego kierownika budowy?

muszę się zachowywać jak już sama nie wiem kto i biegać po dachu i sama wszystko sprawdzać :-?

Wiesz co, my codziennie sprawdzamy naszych wykonawców. Zapewne wygląda, że się czepiamy ale niemal codziennie wychodzi jakiś babol.

A niby włącznie z kier budem chodzą i sprawdzają. Myślę, że gdyby nie oko inwestora to mielibyśmy krzywą wieżę w Pizzie.

to jeszcze się okazało, że murarze zamurowali komin dymny od góry :o

A niby dlaczego nie ? Ja też mam zamurowany.

Chyba, że chcesz włożyć tam wkład jeszcze ale o tym murarz powinien zostać poinformowany wczesniej bo on nie jest od myślenia :lol: Niestety :-?

U mnie wykonawca zostawił za to luzem "nakładkę" na wkład od pieca z zamkniętą komorą spalania luzem, po prostu położył na komienie :o

TomcioB niech zaleją betonem od góry, w kominie z boku niech zostawią wloty powietrza. Kilka stron wcześniej jest fotka mojego komina z kotłowni tak zrobionego.