krys1 12.10.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Mice a jak wyladuje dym z tego zamurowanego komina? Bo nie rozumiem.... Na dole palę, u góry powienien lecieć dym z komina? Czy tak? ale powinien leciec bokami a nie gora po to jest czapka ) tak mi sie przynajmniej wydaje Ale Zakrzewianka ma chyba cały zamurowany, tak zrozumiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 12.10.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Mice a jak wyladuje dym z tego zamurowanego komina? Bo nie rozumiem.... Na dole palę, u góry powienien lecieć dym z komina? Czy tak? No właśnie, Mice do odpowiedzi zgłoś się. No co ja wyrocznia jakaś, dopiero elita, a nie lider heh, tak jak napisał brahol, po to są otwory z boku, przecież do środka nie powinno padać, bo z wyczystki poleci chyba, że macie odprowadzenie kondensatu ale raczej nie o tym mowimy skoro ma być "dym" Zakrzewianka to jak ? napisałaś od "góry" tylko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 12.10.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 No co ja wyrocznia jakaś, dopiero elita, a nie lider Dla mnie łosz end goł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 12.10.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Słuchajcie muszę się tym podzielić, bo myślalam, że z tego dachu zlecę!!!! Nie dość, że dekarze krzywo przybili łaty i teraz odbijają całość to jeszcze się okazało, że murarze zamurowali komin dymny od góry A pytali mnie, po co ja właściwie po tym dachu łażę Zakrzewianka - chyba mamy tą samą ekipę budowlańców U mnie też nie wybudowali jednego przewodu, ale na szczęście wentylacyjnego i zauważyliśmy w porę. Cieśle zamontowali kalenice 24cm za wysoko... i nic z tym już nie zrobię. Moje konkluzja - NIE JESTEŚ SAMA!!!!!!!! Trzymam kciuki za Twoje nerwy i zdrowie! (uważaj z tym łażeniem po dachu!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 12.10.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Cieśle zamontowali kalenice 24cm za wysoko... i nic z tym już nie zrobię. Znaczy jak, skos (kąt) dachu masz inny niż ścian szczytowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 12.10.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Marzin czy możesz dać jakąś instrukcję mocowania tej taśmy kominowej? Na rzie wychodzi na to, że muszę się zachowywać jak już sama nie wiem kto i biegać po dachu i sama wszystko sprawdzać Tutaj instrukcja Czy do kontroli układania dachówki wolaliście swojego kierownika budowy? Na szczęście wystarczy stanąć na dole i wszystko widać. Dachówki muszą tworzyć proste linie - w poziomie - w pionie - po przekątnej (to najbardziej odzwierciedla dokładność nabica łat i kontrłat). TomcioB - w moim dzienniku możesz zobaczyć oryginalną czapkę Plewa. Wcale nie była taka droga, skora JA ją kupiłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 12.10.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Ojojoj jaka dyskusja z tym kominem Brachol czapka jest na takim wylocie komina, gdzie jest komin wentylacyjny (z boku mogą być np. otwory - takie na przestrzał - i u góry wtedy zamurowane. Czapkę się daje, gdy ktoś buduje komin z dziurawki (żeby do dziurek woda nie wleciała). Komin wentylacyjny można też wyprowadzić do góry, bez tych otworów z boku - ale wtedy też musi być u góry otwarty. Ale jak ma być komin dymny, to na dole palimy, u góry leci dym - wtedy to jest komin dymny i musi być u góry otwarty. Którędy ma lecieć dym? A kominiarz, jak wyczyści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 12.10.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Cieśle zamontowali kalenice 24cm za wysoko... i nic z tym już nie zrobię. Znaczy jak, skos (kąt) dachu masz inny niż ścian szczytowych ? Kąt jest troszkę inny - dach miał miec nachylanie 30stopni a będzie miał pewnie trzydzieścikilka, bez tragedii ale trochę mało krokwie wystają poza obrys domu. Miały wystawać 75cm, a wystają 60cm Poza tym murarze muszą teraz domurowac szczyty do krokwi i kalenicy - ponoć dzisiaj to robią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 12.10.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 aniazpoznania nie martw się - ważne, żeby wszędzie był równy kąt nachylenia. A co kierownik budowy na to? Żebyś tylko nie miała problemów z odbiorem..... pozdrawiam i trzymaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejowy 12.10.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Niestety nie mam. A odnośnie dachów - dekarz nie chce zrobić mi opierzenia kominów taśmą jaką zamówiłam razem z dachówkami z Nelskampa - tweirdzi, że te taśmy to "gówno" i nie da gwarancji na takie opierzenie Czy ktoś z Was uszczelniał kiedyś dach dookoła komina taką taśmą? (niekoniecznie do dachu Nelskampa - poprostu taśmą kominową) Nie mam ochoty wyrzucać 350zł bo gościowi się nie podoba materaił (albo nie potrafi go dobrze użyć) witam ja komin właśnie taką taśmą obrabiałem, bardzo ładnie to wygląda i po wykończeniu listwami nie ma prawa przeciekać. Wskazówka: lepiej kupuić taśmę ołowianą niż aliminiową bo lepiej ją można uformować do dachówek no ale jest droższa. I lepiej żeby była perforowana bo ją bardziej można naciągnąć. Niestety rolki tylko występują 5m i tu jest du...... zimna. Jak ci zabraknie to musisz dokupic całe 5 m. Ja kupiłem ją na allegro firmy Vaflex za 219zł http://www.allegro.pl/item255482552_na_twoj_dach_tasma_do_obrobki_komina_olowiana.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 12.10.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Marzin TomcioB - w moim dzienniku możesz zobaczyć oryginalną czapkę Plewa. Wcale nie była taka droga, skora JA ją kupiłem.... No Marzin skoro już TY kupiłeś tą czapę, to rzeczywiście nie mogła być droga A tak na poważnie to w PLEWIE poinformowali mnie ze obecnie czapa do komina 32x50 kosztowac bedzie około 300 netto, a może nawet lekko ponad wydaje mi sie ze jest to bandycka cena, chociaz może się mylę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 12.10.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 maciejowy a możesz przybliżyć jeszcze, co to za listwy? Ta taśma jest taka perforowana, ale co z tą listwą? (muszę się jeszcze tego uczyć.... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 12.10.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 A tak na poważnie to w PLEWIE poinformowali mnie ze obecnie czapa do komina 32x50 kosztowac bedzie około 300 netto, a może nawet lekko ponad wydaje mi sie ze jest to bandycka cena, chociaz może się mylę ... I ja coś tak płaciłem... Wieczorem zajrzę do f-ry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 12.10.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Mam pytanko? kupiłem cegłe a budowe zaczynam na wiosne w związku z tym cegła będzie przez zime leżeć na świerzym powietrzu z góry nie jest zabezpieczona folią, moje pytanie czy trzeba przykryc ją tak żeby nie zamokła? cegła jest ceramiczna więc czy jest taka potrzeba z góry dziękuję za wszelkie porady i pzdr Przykryj tę cegłę . .Folia nie kosztuje majątku a po co ma cegła namakać ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 12.10.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 aniazpoznania nie martw się - ważne, żeby wszędzie był równy kąt nachylenia. A co kierownik budowy na to? Żebyś tylko nie miała problemów z odbiorem..... pozdrawiam i trzymaj się a z tym odbiorem to bez przesady prosze :| nie bedzie zadnego problemu, zapewniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 12.10.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 POMOCYPoszukuje Stempli.Dostałem namiar w cenie 8zł za szt. Gdzie mozna kupić albo odkupić taniej Stemple,także poszukuje gotowych wkładów (pustaków) do kanałów wentylacyjnych .Mam w cenie 5.20zł szt na metr 4szt wieć 1m kosztuje 20.80-czy to jest dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 12.10.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 A tak na poważnie to w PLEWIE poinformowali mnie ze obecnie czapa do komina 32x50 kosztowac bedzie około 300 netto, a może nawet lekko ponad wydaje mi sie ze jest to bandycka cena, chociaz może się mylę ... I ja coś tak płaciłem... Wieczorem zajrzę do f-ry. Na f-rze ma cenę za cały system kominowy. Bez rozbicia na detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 12.10.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 aniazpoznania nie martw się - ważne, żeby wszędzie był równy kąt nachylenia. A co kierownik budowy na to? Żebyś tylko nie miała problemów z odbiorem..... pozdrawiam i trzymaj się Kierowniczka budowy kazała domurwać szczytowe ścianki, wiec mam nadzieję, że będzie OK, ale nie przyszedł jeszcze dekarz ( ) i nie wiem na razie jak to będzie wyglądało finalnie (martwię się trochę o wygląd tych krotkich kawałków krokwi - 60cm wystających pod kątem - poza obrys domu - wolałabym porządny duży okap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 12.10.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witam W jaki sposób zakończyliści komin systemowy, chdzi mi o czapę. Czy: wylewaliście płytę betonową, robiliscie czapę z blachy, montowaliście gotową czapę (chociaz np w PLEWIE kosztuje ona majątek), czy jakaś obróbka z klinkieru (tak to przynajmneij wygląda na Waszych zdjęciach). ja tez nie kupowałem bo szkoda kasy moje majstry zalepili gore tylko do spalin czapka zostala a bokami bedzie zasysane powietrze (po wskazówkach Mice ) byleś i nie obejrzałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.10.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 kupowal ktos moze ostatnio cement I? Jezeli tak to poprosze o namiar gdzie mozna taki kupic i w jakiej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts