Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

brachol napisał:
  Zakrzewianka napisał:
Mice

a jak wyladuje dym z tego zamurowanego komina? Bo nie rozumiem....

Na dole palę, u góry powienien lecieć dym z komina? Czy tak?

ale powinien leciec bokami a nie gora po to jest czapka ) tak mi sie przynajmniej wydaje 8)

Ale Zakrzewianka ma chyba cały zamurowany, tak zrozumiałam

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

krys1 napisał:
  Zakrzewianka napisał:
Mice

a jak wyladuje dym z tego zamurowanego komina? Bo nie rozumiem....

Na dole palę, u góry powienien lecieć dym z komina? Czy tak?

No właśnie, Mice do odpowiedzi zgłoś się.

No co ja wyrocznia jakaś, dopiero elita, a nie lider 8)

heh, tak jak napisał brahol, po to są otwory z boku, przecież do środka nie powinno padać, bo z wyczystki poleci :roll: chyba, że macie odprowadzenie kondensatu ale raczej nie o tym mowimy skoro ma być "dym"

Zakrzewianka to jak ? napisałaś od "góry" tylko ...

Zakrzewianka napisał:
Słuchajcie

muszę się tym podzielić, bo myślalam, że z tego dachu zlecę!!!!

Nie dość, że dekarze krzywo przybili łaty i teraz odbijają całość :evil:

to jeszcze się okazało, że murarze zamurowali komin dymny od góry :o

A pytali mnie, po co ja właściwie po tym dachu łażę

:roll:

Zakrzewianka - chyba mamy tą samą ekipę budowlańców :wink:

U mnie też nie wybudowali jednego przewodu, ale na szczęście wentylacyjnego i zauważyliśmy w porę.

Cieśle zamontowali kalenice 24cm za wysoko... :evil: i nic z tym już nie zrobię.

Moje konkluzja - NIE JESTEŚ SAMA!!!!!!!! Trzymam kciuki za Twoje nerwy i zdrowie! :) (uważaj z tym łażeniem po dachu!)

Zakrzewianka napisał:

Marzin

czy możesz dać jakąś instrukcję mocowania tej taśmy kominowej? Na rzie wychodzi na to, że muszę się zachowywać jak już sama nie wiem kto i biegać po dachu i sama wszystko sprawdzać :-?

Tutaj instrukcja

Cytat
Czy do kontroli układania dachówki wolaliście swojego kierownika budowy?

Na szczęście wystarczy stanąć na dole i wszystko widać. Dachówki muszą tworzyć proste linie

- w poziomie

- w pionie

- po przekątnej (to najbardziej odzwierciedla dokładność nabica łat i kontrłat).

TomcioB - w moim dzienniku możesz zobaczyć oryginalną czapkę Plewa. Wcale nie była taka droga, skora JA ją kupiłem.... :wink:

Ojojoj jaka dyskusja :o z tym kominem :o

Brachol

czapka jest na takim wylocie komina, gdzie jest komin wentylacyjny (z boku mogą być np. otwory - takie na przestrzał - i u góry wtedy zamurowane. Czapkę się daje, gdy ktoś buduje komin z dziurawki (żeby do dziurek woda nie wleciała).

Komin wentylacyjny można też wyprowadzić do góry, bez tych otworów z boku - ale wtedy też musi być u góry otwarty.

Ale jak ma być komin dymny, to na dole palimy, u góry leci dym - wtedy to jest komin dymny i musi być u góry otwarty. Którędy ma lecieć dym? A kominiarz, jak wyczyści? :roll:

Mice napisał:
  aniazpoznania napisał:

Cieśle zamontowali kalenice 24cm za wysoko... :evil: i nic z tym już nie zrobię.

Znaczy jak, skos (kąt) dachu masz inny niż ścian szczytowych ?

Kąt jest troszkę inny - dach miał miec nachylanie 30stopni a będzie miał pewnie trzydzieścikilka, bez tragedii ale trochę mało krokwie wystają poza obrys domu.

Miały wystawać 75cm, a wystają 60cm :-?

Poza tym murarze muszą teraz domurowac szczyty do krokwi i kalenicy - ponoć dzisiaj to robią...

aniazpoznania napisał:
Niestety nie mam.

A odnośnie dachów - dekarz nie chce zrobić mi opierzenia kominów taśmą jaką zamówiłam razem z dachówkami z Nelskampa - tweirdzi, że te taśmy to "gówno" i nie da gwarancji na takie opierzenie :x

Czy ktoś z Was uszczelniał kiedyś dach dookoła komina taką taśmą? (niekoniecznie do dachu Nelskampa - poprostu taśmą kominową) Nie mam ochoty wyrzucać 350zł bo gościowi się nie podoba materaił (albo nie potrafi go dobrze użyć) :evil:

witam

ja komin właśnie taką taśmą obrabiałem, bardzo ładnie to wygląda i po wykończeniu listwami nie ma prawa przeciekać.

Wskazówka: lepiej kupuić taśmę ołowianą niż aliminiową bo lepiej ją można uformować do dachówek no ale jest droższa. I lepiej żeby była perforowana bo ją bardziej można naciągnąć. Niestety rolki tylko występują 5m i tu jest du...... zimna. Jak ci zabraknie to musisz dokupic całe 5 m. Ja kupiłem ją na allegro firmy Vaflex za 219zł

http://www.allegro.pl/item255482552_na_twoj_dach_tasma_do_obrobki_komina_olowiana.html

Marzin napisał:
Marzin

TomcioB - w moim dzienniku możesz zobaczyć oryginalną czapkę Plewa. Wcale nie była taka droga, skora JA ją kupiłem.... :wink:

:D :D No Marzin skoro już TY kupiłeś tą czapę, to rzeczywiście nie mogła być droga :D :D

A tak na poważnie to w PLEWIE poinformowali mnie ze obecnie czapa do komina 32x50 kosztowac bedzie około 300 netto, a może nawet lekko ponad :evil: :evil: wydaje mi sie ze jest to bandycka cena, chociaz może się mylę ... :oops:

baczek22 napisał:
Mam pytanko? kupiłem cegłe a budowe zaczynam na wiosne w związku z tym cegła będzie przez zime leżeć na świerzym powietrzu z góry nie jest zabezpieczona folią, moje pytanie czy trzeba przykryc ją tak żeby nie zamokła? cegła jest ceramiczna więc czy jest taka potrzeba z góry dziękuję za wszelkie porady i pzdr

Przykryj tę cegłę .

.Folia nie kosztuje majątku a po co ma cegła namakać :o)

Pozdrawiam :D

Zakrzewianka napisał:
aniazpoznania

nie martw się - ważne, żeby wszędzie był równy kąt nachylenia. A co kierownik budowy na to? Żebyś tylko nie miała problemów z odbiorem.....

pozdrawiam i trzymaj się

a z tym odbiorem to bez przesady prosze :|

nie bedzie zadnego problemu, zapewniam.

Marzin napisał:
  TomcioB napisał:
A tak na poważnie to w PLEWIE poinformowali mnie ze obecnie czapa do komina 32x50 kosztowac bedzie około 300 netto, a może nawet lekko ponad :evil: :evil: wydaje mi sie ze jest to bandycka cena, chociaz może się mylę ... :oops:

I ja coś tak płaciłem... Wieczorem zajrzę do f-ry.

Na f-rze ma cenę za cały system kominowy. Bez rozbicia na detale.

Zakrzewianka napisał:
aniazpoznania

nie martw się - ważne, żeby wszędzie był równy kąt nachylenia. A co kierownik budowy na to? Żebyś tylko nie miała problemów z odbiorem.....

pozdrawiam i trzymaj się

Kierowniczka budowy kazała domurwać szczytowe ścianki, wiec mam nadzieję, że będzie OK, ale nie przyszedł jeszcze dekarz ( :evil: ) i nie wiem na razie jak to będzie wyglądało finalnie (martwię się trochę o wygląd tych krotkich kawałków krokwi - 60cm wystających pod kątem - poza obrys domu :( - wolałabym porządny duży okap.

TomcioB napisał:
Witam

W jaki sposób zakończyliści komin systemowy, chdzi mi o czapę.

Czy: wylewaliście płytę betonową, robiliscie czapę z blachy, montowaliście gotową czapę (chociaz np w PLEWIE kosztuje ona majątek), czy jakaś obróbka z klinkieru (tak to przynajmneij wygląda na Waszych zdjęciach).

ja tez nie kupowałem bo szkoda kasy

moje majstry zalepili gore tylko do spalin czapka zostala a bokami bedzie zasysane powietrze (po wskazówkach Mice )

byleś i nie obejrzałeś :(