aniazpoznania 15.10.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Mice Jaki alarm zakładasz? Jakiej firmy czujki, jakiej centralka? W Solidzie mają Napco, Paradox, DSC, Logisty, Pyronix.... a ja słyszałam, ze czujki Satel są dobre, a tego tam nie ma Co założyć? Prosze o uwagi na temat alarmu od osób lepiej zorientowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 15.10.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Mice Jaki alarm zakładasz? Jakiej firmy czujki, jakiej centralka? W Solidzie mają Napco, Paradox, DSC, Logisty, Pyronix.... a ja słyszałam, ze czujki Satel są dobre, a tego tam nie ma Co założyć? Prosze o uwagi na temat alarmu od osób lepiej zorientowanych Pierwszy błąd to montaż w Solidzie (nie pracuję u konkurencji jakby co) Co do czujek, centralki itp. większość Satel, choć być może nie wszystko (np. ten Impaq+) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 15.10.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Dlaczego piszesz, że błąd o montaż w Solidzie? Mi to trzeba chyba łopatologicznie wyjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 15.10.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Dlaczego piszesz, że błąd o montaż w Solidzie? Mi to trzeba chyba łopatologicznie wyjaśnić Większość znanych mi monterów "samodzielnych" odradza montaż w Solidzie, ze względu na kiepską fachowość, sprzęt itp. Poza tym nie powinno się dla własnego dobra dawać montażu firmie ochroniarskiej systemu który potem oni serwisują i monitorują. Dlaczego to chyba nie muszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 15.10.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Moge jakies info na temat. Bram garazowych (dobra jakosc dobra cena) Czy okna drutexu sa ok? przydałby mi sie jeszcze jeden instalator co. I gdzie duży wybor dachowki(nelskamp to wiem biskupce) I prosze nie krytykowac jesiennej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 15.10.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Witam, Mam problem, pilnie potrzebuje namiarów na dekarzy. Nasi wystawili nas do wiatru i nie przyjeżdzają już czwarty tydzień a co najgorsze zwodzą nas ale mam już dość Nikomu nie polecam takich fachowców pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc Beata Spróbuj moich - 609 950 070. Mi zrobili ładnie (więźby nie robią tylko sam dach). Powiedz że to od tego z Golęczewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 15.10.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Pyrgon ja co prawda tylko kupowałam siatkę, ale słyszalam też, że robią płuty w Siatkolandzie z Lubonia pozdrawiam Dzięki, to z przeciwnej strony Poznania - chyba odpuszczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 15.10.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Mice, a jak to jest jak wyje alarm? Jak przyjeżdża ochrona to chodzą tylko dookoła sprawdzając czy nie ma śladów włamania czy robią coś jeszcze? A masz kogoś innego do alarmu? Nie jest też tak że obojętnie kto zainstaluje alarm to można go postrzegać jako "zagrożenie" bo wiedzą jak go rozbroić?... hm.... tak tylko dywaguję... Scooby, ja zamowiłam bramę Normstahl w http://www.automatykabram.pl Ja chciałam gładkie bez żłobień ala drewno więc mi wyszło taniej niż Wiśniowski, a bramy ponoć dobre. Okna też będę miała Drutexu Właściciel firmy, w której zamawiałam handluje nie tylko tymi, ale polecał najbardziej. Poza tym polecał Okpol (ale nimi nie handluje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 15.10.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Większość znanych mi monterów "samodzielnych" odradza montaż w Solidzie, ze względu na kiepską fachowość, sprzęt itp. Poza tym nie powinno się dla własnego dobra dawać montażu firmie ochroniarskiej systemu który potem oni serwisują i monitorują. Dlaczego to chyba nie muszę pisać. Hm, nie znam się na technicznych sprawach, ale w zeszłym tygodniu Solid montował mi instalację i mam dwie refleksje. Po pierwsze, udało się to załatwić niewiarygodnie szybko. W poniedziałek wieczorem dowiedziałem się że w środę będę miał montowane okna. Akurat był u mnie gość z Solidu, dopięliśmy umowę, i w środę monterzy uruchomili instalację. Gość specjalnie przyjechał dwa razy - piewszy raz rano żeby podrzucić kartę zgłoszenia do centrali, żeby monitoring działał jeszcze w środę a nie następnego dnia. Po drugie, wydaje mi się że jeśli komuś innemu zlecamy zrobienie czegoś tam a komuś innemu usługę stałą na danym sprzęcie, to musimy się potem liczyć że kiedyś spotkamy się z ping-pongiem - "to nie działa bo to nie myśmy montowali". A tak są odpowiedzialni za całość i nie mogą się niczym zasłaniać. Żeby jeszcze namieszać Spotkałem się z opiniami, że handlowcy firm ochroniarskich kłamią i kombinują jak by tu kogoś nabić w butelkę, a monterzy to niemal niedorozwinięci debile. Ja miałem inne wrażenia - handlowiec był OK, nie wciskał mi nic na siłę, a monterzy zaskoczyli sympatycznością i chęcią pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 15.10.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Pyrgon, ja też tak kombinuję że jak sami założą a alarm będzie co chwilę się załaczał bez powodu to nie będę musiała płacić za przyjazdy bo to ich brocha żeby działa dobrze, a ja umyję rączki Z moim mężem spotkał się dzisiaj Pan Dariusz Kos...., a Tobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 15.10.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Pyrgon, ja też tak kombinuję że jak sami założą a alarm będzie co chwilę się załaczał bez powodu to nie będę musiała płacić za przyjazdy bo to ich brocha żeby działa dobrze, a ja umyję rączki Z moim mężem spotkał się dzisiaj Pan Dariusz Kos...., a Tobą? W umowie Solidu mam jeden "nieuzasadniony" przyjazd chłopaków za darmo, za następne trzeba bulić. Wyjec może zawyć z wielu innych powodów niż wadliwie założona instalacja: - mysza albo kot wlezie, ptaszek wleci - wazon spadnie z szafy - nie domkniesz okna, przeciąg je otworzy - uzbroisz dom zapomniawszy że kochanek został w szafie; szafa się otwiera i... - tysiąc innych powodów, za które zapłacisz 50 PLN+VAT za szt Handlowiec - inny, Jacek L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 15.10.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Większość znanych mi monterów "samodzielnych" odradza montaż w Solidzie, ze względu na kiepską fachowość, sprzęt itp. Poza tym nie powinno się dla własnego dobra dawać montażu firmie ochroniarskiej systemu który potem oni serwisują i monitorują. Dlaczego to chyba nie muszę pisać. Hm, nie znam się na technicznych sprawach, ale w zeszłym tygodniu Solid montował mi instalację i mam dwie refleksje. Po pierwsze, udało się to załatwić niewiarygodnie szybko. W poniedziałek wieczorem dowiedziałem się że w środę będę miał montowane okna. Akurat był u mnie gość z Solidu, dopięliśmy umowę, i w środę monterzy uruchomili instalację. Gość specjalnie przyjechał dwa razy - piewszy raz rano żeby podrzucić kartę zgłoszenia do centrali, żeby monitoring działał jeszcze w środę a nie następnego dnia. Po drugie, wydaje mi się że jeśli komuś innemu zlecamy zrobienie czegoś tam a komuś innemu usługę stałą na danym sprzęcie, to musimy się potem liczyć że kiedyś spotkamy się z ping-pongiem - "to nie działa bo to nie myśmy montowali". A tak są odpowiedzialni za całość i nie mogą się niczym zasłaniać. to jeszcze powiedz, że masz kontaktrony wpuszczane w okna, zbiciówki, udarówki, do tego piry, czujniki gazu itp okablowali to wszystko, zainstalowali, skonfigurowali w 2 dni ? 40-50 czujek ? Do tego testy ? No jakoś mi się nie chce wierzyć ... A co do tego, że ktoś inny montuje a ktoś inny monitoruje. Solid oferuje nadajniki radiowe lub gsm które są odpowiedzialne za wysłanie komunikatu. I za nic więcej, jesli uważa firma, że coś nie zostało wysłane bardzo łatwo sprawdzić w logu, że jednak zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 15.10.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Pyrgon, ja też tak kombinuję że jak sami założą a alarm będzie co chwilę się załaczał bez powodu to nie będę musiała płacić za przyjazdy bo to ich brocha żeby działa dobrze, a ja umyję rączki Z moim mężem spotkał się dzisiaj Pan Dariusz Kos...., a Tobą? W umowie Solidu mam jeden "nieuzasadniony" przyjazd chłopaków za darmo, za następne trzeba bulić. Wyjec może zawyć z wielu innych powodów niż wadliwie założona instalacja: - mysza albo kot wlezie, ptaszek wleci - wazon spadnie z szafy - nie domkniesz okna, przeciąg je otworzy - uzbroisz dom zapomniawszy że kochanek został w szafie; szafa się otwiera i... - tysiąc innych powodów, za które zapłacisz 50 PLN+VAT za szt Handlowiec - inny, Jacek L. Ciekawe jak będziecie udowadniać co było uzasadnione a co nie. Ja też rozmawiałem z przedstawicielem Solidu i zbyt piękne to wszystko było, żeby mogło być prawdziwe. Ale od tego to jest inny wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 15.10.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Mice, ja z monitoringu Solidu będe korzystać - w mojej okolicy to mus, a do założenia alarmu nie mam nikogo innego na oku - możesz kogoś polecić? No i jaka centralka i jakie czujki? Rzuć paroma nazwami dla laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 15.10.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Mice, nie mówię że w Solidzie pracują półbogowie a oferta firmy jest idealna.Napisałem tylko że szybko dali radę przetworzyć sprawę i uruchomić instalację, oraz że byli sympatyczni. Zrezygnowałem z kontraktonów okiennych (m.in. za radą handlowca), nie mam 50 czujek tylko 10. A to dlatego że nie mam obsesji oblężonej twierdzy. Uważam że największe korzyści monitoringu to dwie rzeczy: - tabliczka odstraszająca drobnych złodziejaszków (prawdziwi złodzieje i tak sobie poradzą, ale po co by mieli to robić jeśli nie jestem bogaczem)- relatywne poczucie bezpieczeństwa i święty spokój Oczywiście, jak ktoś się zna na markach czujek i jest w stanie porównać merytorycznie dwóch producentów centralek czy czegoś tam, to na pewno na plus. Reszta, jak się nie zna, kupuje stanradową usługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 15.10.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Mice, ja z monitoringu Solidu będe korzystać - w mojej okolicy to mus, a do założenia alarmu nie mam nikogo innego na oku - możesz kogoś polecić? No i jaka centralka i jakie czujki? Rzuć paroma nazwami dla laika Heh z polecaniem instalatorów to mam problem bo wszystkie, wszyściutkie instalacje robię sam A z nazw, to naprawdę wszystko zależy co chcesz osiągnąć, ja polecę Satela, ktoś inny DSC, ktoś inny Paradoxa właśnie. Satel jest b.dobry w rankinagach i te lepsze centrale mają super możliwości dodatkowe oprócz alarmowych. No i konfiguracja przez komputer nie jest trudna ale trza mieć smykałkę i się trochę wczytać instrukcję Z czujek mogą być Satelowskie, mogą być Alarmtecha czy Siemensa. Polecam wątek o alarmach, 50 stron, czytania na tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 15.10.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Mice, możesz wrzucić link na wątek o alarmach? Czy marka kontaktronów ma znaczenie?Ponoć są naokienne a nie tylko montowane w ramie okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 16.10.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 tak sie zapytam ile kosztuje taka opieka Solidu na miesiac? I czy ta kwota jest zalezna od tego co oferuja czy tez oferuja tylka jedna opcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 16.10.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 tak sie zapytam ile kosztuje taka opieka Solidu na miesiac? I czy ta kwota jest zalezna od tego co oferuja czy tez oferuja tylka jedna opcje? Nie wiem jak to z opcjami; pewnie też zanezy od lokalizacji; mi się udało zejść do 61 zł z VAT. Na naszym terenie Solid niemal jest monopolistą. Chciał też Juventus ale cóż z tego skoro samochód mają na Rondzie Obornickim (Solid - w Rokietnicy). Kicha, bo to nie jest rynek klienta tylko dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 16.10.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Mice, możesz wrzucić link na wątek o alarmach? Czy marka kontaktronów ma znaczenie? Ponoć są naokienne a nie tylko montowane w ramie okna. A proszę http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2091740#2091740 Takie zewnętrzne widać, tych wewnętrznych nie i to jest jedyna różnica. No i zewnętrzne łatwiej zobaczyć włamywaczowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts