Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Gdzie można tanio kupić pręty gwintowane na kotwy ??

W jaki sposób kotwiliście je w wieńcu, ponieważ mój wykonawca mówi ze nie da się ich zagiąć, tak jak jest w projekcie, bo pękają i proponuje śruby z kawałkiem blachy czy kątownika jako podkładką.

ja kupiłem w rokietnicy 1m / 3 zl szt (nie wiem po ile sa teraz)

jak moje majstry je zrobili czy zaginali czy cos tam to nie widziałem mam nadzieje ze dobrze ;)

ja tam właśnie kupiłem matrixa połówkę na komin

moj dach tez jest antracytowo-brązowy (ciemny brąz) i dałem matrixa wyglada w miare! ciężko dobrać do dachówki komin a taki sam tez nie może być ;)

Misiak, a jaką masz dachówkę? (kolor?)

Ja będę miała bogena innovo 12 granat brylant brąz - kolor gorzkiej czekolady z lekkim połyskiem. No i mam problem, bo czarny wydaje mi się za ciemny a np. silesia wienerbergera za jasna (to bardziej mleczna czekolada). Dlatego chciałam zrobić te kominy w kolorze słupów (carmel melanż z ekoklinkieru) tylko, że materiału brak.

Gdzie kupowałeś klinkier?

Mam jeszcze pytanie co do zaprawy: lepiej kupić od razu zaprawę z kolorem, czy lepiej fugę osobno, zaprawę osobno? Bo te klolorowe zaprawy wyglądają mi na drogie - 30 zł za 30 kilo i dużo trzeba na sztukę - 1 kg. Gdzie kupowałeś zaprawę?

cegle i zaprawe kupowałem z budmar- baranowo (pisalem o tym wyżej ;))

nie miałem czasu i checi jeździć osobno za zaprawa parę zl taniej

ile płaciłem to nie wiem muszę sprawdzić na fv

myślę ze zaprawę odrazu brać w kolorze fugi przy 6 cm szerokości za wiele tej zaprawy nie wychodzi jak jeszcze chcesz fugę to cegła nie będzie miała sie na czym opierać ;-)

kolor pisałem jaki mam ;-)

różnie jak jest słońce to ciemna czekolada jak nie to dachówka robi sie ciemna - prawie ze czarna taki sobie kameleon ;-)

rynny i kominy tez czarne !

a odnośnie elektryki czy cena 21 brutto za kabel YKY 5x10 jest dobra ?

i z ciekawości jakie wielkie rozdzielnice braliście ? bo ja 36

Gość hubx
Witam

W jaki sposób kotwiliście je w wieńcu, ponieważ mój wykonawca mówi ze nie da się ich zagiąć, tak jak jest w projekcie, bo pękają i proponuje śruby z kawałkiem blachy czy kątownika jako podkładką.

Pręty gwintowane to najtaniej w FERRODO na Druskiennickiej, cen nie pamiętam, żeby zakowic to najlepiej przyspawac kawałek płaskownika lub pręta.

Mysle, ze to dobra cena bo w marketach jest on po 41 zl\mb, ja natomiast kupowalem po 23 brutto z malej hurtowni. Odnosnie rozdzielnicy to mam na 42 pola, akurat taka skrzynka byla w tej hurtowni firmy Moeller cena ok.160 zl brutto.

pozdr. Fred

ps. jaka hurtownie do hydrauliki, co i kanalizy polecacie tzn. gdzie najnizsze ceny?

Witam

5,70 zł za 1mb fi14 np. w Obornikach przed mostem po lewo, zgiac sie da (moi zginali ręcznie) i kotwi sie o dolną część strzemiona w wieńcu pod murłatą

Witam

5,70 zł za 1mb fi14 np. w Obornikach przed mostem po lewo, zgiac sie da (moi zginali ręcznie) i kotwi sie o dolną część strzemiona w wieńcu pod murłatą

ja kupowlaem w tej firmie ceny nie pamietam

A gdzie mozna kupic taki tani przewód 5x 10?

i male pytanko do wiosennych:p

pisaliscie kiedys o rynnach (przyznam sie ze teraz naprawde nie chce mi sie tego szukac ) iktory producent byl wedlug was najlepszy?

mój ciesla mówi ze kaczmarek i uchwyty chce co 60cm montowac (ale pamietam ze radziliscie co 50: p)

Mysle, ze to dobra cena bo w marketach jest on po 41 zl\mb, ja natomiast kupowalem po 23 brutto z malej hurtowni. Odnosnie rozdzielnicy to mam na 42 pola, akurat taka skrzynka byla w tej hurtowni firmy Moeller cena ok.160 zl brutto.

pozdr. Fred

A gdzie mozna kupic taki tani przewód 5x 10?

i male pytanko do wiosennych:p

Ja kupowałem wyjątkowo w Speckablach (http://www.speckable.pl) na Strzeleckiej po 20,8 PLN brutto, ale spróbuj w hurtowni na Szczepankowie na Ostrowskiej (zazwyczaj elektrykę tam kupuję): Hurtownia Elektrotechniczna Danuta Skąpska

61-324 Poznań

ul. Ostrowska 499

tel: 0618705372

mi zawsze udaje się mały rabacik tam załatwić :)

pisaliscie kiedys o rynnach (przyznam sie ze teraz naprawde nie chce mi sie tego szukac ) iktory producent byl wedlug was najlepszy?

mój ciesla mówi ze kaczmarek i uchwyty chce co 60cm montowac (ale pamietam ze radziliscie co 50: p)

Tu zdania jak zauważyłem są bardzo podzielone. W umowie miałem Waviny, założyli mi z rozpędu Nicolle, i z inspektorem (który nie lubi Nicolli) kazaliśmy zdejmować i ładować Waviny. A wg dekarza Nicolle są najfajniejsze, podobno najlepiej rzymają kolor...

50 cm - to chyba standard.

Tu zdania jak zauważyłem są bardzo podzielone. W umowie miałem Waviny, założyli mi z rozpędu Nicolle, i z inspektorem (który nie lubi Nicolli) kazaliśmy zdejmować i ładować Waviny. A wg dekarza Nicolle są najfajniejsze, podobno najlepiej rzymają kolor...

50 cm - to chyba standard.

ale myślę że większość jest na nie dla Nicolle ;)

tez miałem w wycenie ale babka odradzała podobnie jak paru dekarzy lacznie z tymi obecnymi - bardzo słabe uchwyty i cienki materiał przez co bardziej sie gną

ja miałem do wyboru kaczmarek albo wawin wybralem wawin bo kolor mi bardziej odpowiadał i znalazłem dość tani sklepik w samym buku naprzeciwko fabryki wawin ;) zrobili mi taniej niż nicoll ;-)

ok co do jakosci to wavin i kaczmarek góra no ok.

a co do okien? mam 3 wyceny

"lazur"drutex na iglo 5clasic plus rolety i montaz 16 600

"sapmont"VEKA PERFECTLINE PÓŁLICO rolety plus montaz 19.612,31

"oknamaj" Trocal nature 11 511

Rehau 12 292

Aluplast400 10 683

plus klamkisecustic

okucie maco

plus dokazdych profili firmy oknamaj rolety 5 713

wszytskie okna zloty dąb obustronie.

co myslicie o tych cenach i profilach? czekam jeszcze za wycena oknoplastu....

ok co do jakosci to wavin i kaczmarek góra no ok.

a co do okien? mam 3 wyceny

"lazur"drutex na iglo 5clasic plus rolety i montaz 16 600

"sapmont"VEKA PERFECTLINE PÓŁLICO rolety plus montaz 19.612,31

"oknamaj" Trocal nature 11 511

Rehau 12 292

Aluplast400 10 683

plus klamkisecustic

okucie maco

plus dokazdych profili firmy oknamaj rolety 5 713

wszytskie okna zloty dąb obustronie.

co myslicie o tych cenach i profilach? czekam jeszcze za wycena oknoplastu....

ja wybrałem okna thermoplastu

bo co z tego ze profil veki jest niby dobry jak pan zdzisiu zgrzewa go w garażu i potrafi to zpintolic ;-)

większość mniejszych i większych firm robi na tych właśnie profilach z importu bo są tańsze i niby dobre ( a tu działa już dobrze marketing samej veki : autobusy, forum itp...) ludzie się pytają o profil veka wiec robią na tych głównie profilach ;-)

gostek z thermoplastu tez miał taka opcję na vece lub na thermoplascie

wybrałem to drugie bo mój szwagier ma okna thermoplastu juz chyba z 10 lat

i nic sie nie dzieje z kolorem, z funkcjonalnością, terhmoplast wklada okucia winkhaus firma istnieje w polsce od 89 roku za czym idzie juz doświadczenie

i małe prawdopodobieństwo ze zniknie po paru latach a daje gwarę na profile (białe) 10 lat !

no i jeszcze jedna rożnica miedy veka a thermoplastem mają o pare cm niższe ramy przez co jest wiecej szyby ładniej i deliktaniej to wygląda (przykładałem profil veci perfekt line i royala 2 thermoplastu )

a i nie ma tych otworów do wentylacji jak weka widocznych tylko sa komory od spodu

to tyle ;-)

Ponadto chciałem polecić bardzo dobry namiar na cieślę: Zbigniew Zandecki

Telefon: 509 911 422

http://www.zandecki.eu

230 m2 dachu zrobione profesjonalnie w dwa i pół dnia, mocna ekipa i dach prosty jak mało kiedy. Zdjęcia za chwilę w dzienniku :).

mozna sie dowiedziec jaka cena na uslugi?

Ktoś doradzi gdzie szukać wewnętrzne parapety z konglomeratu? Chodzi mi o punkt, gdzie jest duży wybór i sprawnie działają, bo w przypadku dwóch parapetów o ceny nie ma sensy pytać, gdzie najtaniej.

Scooby - kiedy przymierzałem się do okien, to czytałem dość fajne forum dla ludzi z tej branży. Nie znalazłem tam za wiele dobrych słów o Drutexie i tym ich własnym profilu. Niestety nie pamiętam co to jest za forum. Nie napalaj się za bardzo na ilości komór i najlepszą za tą ilość cenę. Raczej pójdź, podobnie jak Misiak, w kierunku producentów, którzy bazują na profilach znanych od lat. Drutex - fabryka duża, ale to Iglo, to konstrukcja od niedawna na rynku. Niech zrobią Ci wycenę na innym profilu. Pchają Iglo, bo na tym jest największa marża. Polecam przedstawiciela Drutexu w Górze k/Tranowa Podgórnego. Fajnie się z nimi rozmawiało. Namiary na stronce Drutex.

P.s. Swoją drogą, to jak można fabrykę robiącą okna, nazwać DRUTEX :roll:

Mam ich drewniane okna, ale nie mogę patrzeć na ten napis.

mówicie drutex to zle:|

hmm a wkurzam sie ze niekturzy pomniejszaja mi okna:/ mam np wymiar okna 2100 szerokosc na 1200wysokosc i np drutex ma typowe 2065 na 1135 i polowka jedna ma 1060 a druga 1005 wiec polówka polówce nie rowna:

a sapmont zrobil idealne takie jakie potrzebuje... a okna maj 1032 n 10333 i powaznie sie zastanawiam nad wyborem firmy okna mja, i profil REHAu chyba :| co wy na to?