Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Witam.

Poszukuję dobrego elektryka. Coś nie mam szczęścia do nich. Pierwszy zniknął w połowie pracy, a drugi już na jej początki tak się spił, że tylko czekałam jak mój dom pójdzie z dymem. Sama go pogoniłam. Jeżeli macie namiary na prawdziwego fachmana to bardzo o nie proszę.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Poszukuję dobrego elektryka. Coś nie mam szczęścia do nich. Pierwszy zniknął w połowie pracy, a drugi już na jej początki tak się spił, że tylko czekałam jak mój dom pójdzie z dymem. Sama go pogoniłam. Jeżeli macie namiary na prawdziwego fachmana to bardzo o nie proszę. Pozdrawiam.

603 680 044, Rutkowski, polecam. Nie pije, wysoki poziom kumacji, sam myślał "za nas" proponując wiele rozwiązań. Powołaj się na Golęczewo :wink:

witam DEKARZE PILNIE POTRZEBNI!!!

ekipa ktora mial dzisiaj wejsc delikatnie mowiac mnie olała:(

dach 310m2 (deska, papa, dachowka itd)

bede wdzieczny za pomoc

Spróbuj 609 950 070 Tomasz Gałka

mi zrobili ładnie a teraz maja robić kolejnej forumowiczce

witam,

No właśnie już nie mają bo jeden chłopak miał wypadek i niestety...... :( nadal szukam dekarzy. Zakrzewianka możesz podac swoich?

pozdrawiam

Beata

Z innej beczki.

Czy ktoś ma do polecenia projektanta wnętrz, który za rozsądną cenę wymyśli/zaprojektuje wycinek naszego domku? Chodzi konkretnie o jego serce tj. kominek położony centralnie, trzystronnie, "patrzący" do salonu i w stronę kuchni + dwa kawałki ściany obok.

Pierwsza oferta jaką dostaliśmy powaliła nas: 2700 zł za projekt kominka :o

Witam

Właśnie staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami działki z postawionymi już fundamentami. Problem w tym iż w ramach fundamentów została zrobiona piwnica której nie było w pierwotnym projekcie. W związku z czym udaliśmy się do architekta aby ją doprojektował. Po rozmowach i dyskusjach nad innymi ewentualnymi zmianami w projekcie doszliśmy do wniosku iż z domku parterowego warto by go przerobić na domek z poddaszem. Wymaga to bardziej skomplikowanych zmian w projekcie.

Wszystko byłoby super gdyby nie cena - za przerobienie pierwotnego (w zasadzie to prawie zrobienie od nowa) projektu - jaką nam zaproponował architekt z polecenia a mianowicie ponad 7000.

Mam pytanie czy to czasem nie jest za dużo?

Witam

...

Wszystko byłoby super gdyby nie cena - za przerobienie pierwotnego (w zasadzie to prawie zrobienie od nowa) projektu - jaką nam zaproponował architekt z polecenia a mianowicie ponad 7000.

Mam pytanie czy to czasem nie jest za dużo?

Jak dla mnie cena wygląda normalnie. Generalnie architekci biorą ok. 50 PLN za metr. Jak za projekt domu z piwnicą i poddaszem użytkowym 7 tys. wydaje się normalną ceną. Ja za indywidualny projekt(dom z poddaszem użytkowym ok. 140 m2 uzytkowej) płaciłem 6tyś. PLN (i to bez projektów instalacji co-wod-gaz-prąd). Brat za dom parter+piętro ok. 200m płacił 10 tyś.

T.

W tym tygodniu przekonałem się , że nie można sobie odpuszczać ciągłego sprawdzania i porównywania cen w róznych miejscach. Kiedyś ktoś mi powiedział , ze z czasem nie będę już sprawdzał każdego gwoździa czy aby gdzieś taniej nie kupię.

W tym tygodniu miałem taki młyn (tyle różnych rzeczy musiałem kupić lub zorganizować na budowę) że kupując pręty gwintowane do wieńca odpuściłem sobie rozeznanie i kupiłem po prostu w hurtowni stali gdzie często kupuję elementy stalowe. Wcześniej kupowałem coś w V-Budzie gdzie mam stały rabat i w zasadzie po pierwszych dziesięciu zakupach już nie porównuję cen bo zawsze są korzystne. Tym razem w V-budzie niem mieli prętów gwintowanych i facet doradził mi STALBUD w Przeźmierowie. Pojechałem i kupiłem. nie chciało mi się już jeździć i sprawdzać cen gdzie indziej tym bardziej, że czułem się już tam stałym klientem (chociaż Pani odmówiła udzielenia mi rabatu). Stwierdziłem, że pewnie ceny wszędzie podobne, a na tych 20 prętach nie powinienem "popłynąć". No i wziąłem 20 prętów 1-metrowych fi16 po 18,5 pln za sztukę. razem 370 PLN. Trochę dużo - pomyślałem Przyjechałem do biura, podzwoniłem, posprawdzałem. Takie same w LEROYu od ręki po 8,5 PLN, na aukcji znalazłem po 6 zł (ale muszę dodać 33 zł za transport), w osiedlowej hurtowni w prowincjonalnym miasteczku skąd pochodzę 7,22 PLN za sztukę (czyli ok 144 PLN za całosć). Szlag mnie trafił :evil: :evil: :evil: . Pojechałem zwróciłem te pręty w STALBUDzie i odebrałem kasę. Okazało się jeszcze , że skasowali mnie za fi 20 zamiast za fi 16 które kupiłem. Z ciekawości zapytałem po ile mają te fi 16 - po około 14 PLN.

Zadzowniłem do ojca żeby mi kupiłe te pręty w tej hurtowni na osiedlu. Zapłaciłem 144,4 PLN. Generalnie z zapłaconych 360 PLN odzyskałem 225,6 PLN. Teraz już wiem, że ŻADNYCH tematów nie mozna sobie odpuszczać bo w skali całej budowy można NIEŹLE POPŁYNĄĆ :x :o :-? :D .

T.

witam,

No właśnie już nie mają bo jeden chłopak miał wypadek i niestety...... :( nadal szukam dekarzy. Zakrzewianka możesz podac swoich?

pozdrawiam

Beata

Myślę, że ZAKRZEWIANKI dekarze Ci niestety nie pomogą :oops: . Z tego co wiem to Bogdan jest tak zawalony robotą, że nawet nie odbiera telefonów których nie zna. Ja mam ich umówionych na początek listopada i juz wiem , że najprawdopodobniej będzie poslizg :cry: ...

T.

Pyrgon, jak już będziesz miał kominek wrzuć proszę fotkę.

:o No, do tego jeszcze parę miesięcy....

A na jakim etapie jesteś, że rozglądasz się za kominkiem, a zrobisz go za parę miesięcy?

W tym tygodniu zamknę stan surowy i zastanawiam się kiedy kupić kominek (już wybrałam :) i zacząć zapraszac ekipy kominkowe po obmiar i wycenę...

Witam,

Na pewno ktoś z Was w II połowie 2007 robił takie prace jak tynki, elewacje, ocieplenie poddasza, sufity podwieszane. Możecie napisać w jakich cenach to robiliście.

Dostałem wycenę na początek 2008 i trudno mi oszacować czy gość chce zedrzeć czy jest ok.

Tynki (na gotowo – robocizna + materiał) = 28 pln/m2

Elewacja (robocizna – położenie styropianu, klej, siatka i tynk) = 65 pln/m2

Ocieplenie poddasza:

Położenie wełny do 20 cm (robocizna)= 8-12 pln/m2

Płyta k-g (robocizna – stelaż, płyta, siatka na łączeniach, zagipsowane i zatarte łączenia) = 28-32 pln/m2

Szpachlowanie = 6 pln/m2

Malowanie = 3 pln/m2

Jak ktoś z Was robił takie prace w ciągu ostatnich 3m albo jest już dogadany na najbliższe miesiące – dajcie znać. Jak macie fajnego wykonawce – wrzućcie mi też na PRV.

Jeżeli ktoś z Was robił podłogówkę – dajcie też znać ile wyszło Was za 1 m2. Dostałem ofertę na 170 pln/m2 + dodatkowo rozdzielacze. Coś mi się wydaje ta cena strasznie przesadzona. Dobry wykonawca też mile widziany.

Pozdr,

DOmelus

Witam,

Na pewno ktoś z Was w II połowie 2007 robił takie prace jak tynki, elewacje, ocieplenie poddasza, sufity podwieszane. Możecie napisać w jakich cenach to robiliście.

Dostałem wycenę na początek 2008 i trudno mi oszacować czy gość chce zedrzeć czy jest ok.

Ocieplenie poddasza:

Płyta k-g (robocizna – stelaż, płyta, siatka na łączeniach, zagipsowane i zatarte łączenia) = 28-32 pln/m2

Szpachlowanie = 6 pln/m2

Malowanie = 3 pln/m2

Jak ktoś z Was robił takie prace w ciągu ostatnich 3m albo jest już dogadany na najbliższe miesiące – dajcie znać. Jak macie fajnego wykonawce – wrzućcie mi też na PRV.

Jeżeli ktoś z Was robił podłogówkę – dajcie też znać ile wyszło Was za 1 m2. Dostałem ofertę na 170 pln/m2 + dodatkowo rozdzielacze. Coś mi się wydaje ta cena strasznie przesadzona. Dobry wykonawca też mile widziany.

Pozdr,

DOmelus

Ja płaciłem 25zł/m2 (lipiec 2007)

Cena kosmos! Ja właśnie jestem na tym etapie. Jutro kończą elewację. Cena za ten sam zestaw prac 30zł/m2 Jest to tanio, nawet bardzo tanio, ale normalnie ceny oscylują w granicach 40/45 zł/m2

Ja za ocieplenie+stelaż+płyty(podwójnie)+szpachlowanie 32zł/m2. Jak robiłem rozeznanie to ceny chodziły w granicach 35-55zł/m2

Szpachlowanie- cena jest dobra

Malowanie nie wiem, bo będę robił to sam.

Podłogówka, u mnie materiały to ok 120 zł/m2, ale w tej cenie jest rozdzielacz, który z szawką kosztował ponad 1300 złotych. Wszystko TECE.

witam,

pozdrawiam

Beata

Myślę, że ZAKRZEWIANKI dekarze Ci niestety nie pomogą :oops: . Z tego co wiem to Bogdan jest tak zawalony robotą, że nawet nie odbiera telefonów których nie zna. Ja mam ich umówionych na początek listopada i juz wiem , że najprawdopodobniej będzie poslizg :cry: ...

T.

No telefon odebrał ale terminy nieciekawe :( Może jeszcze ktoś ma sprawdzoną ekipe dekarzy? Takie to przykre jak wszystko się wali :( A miało być tak pięknie.....

pozdrawiam

Beata

A ja dalej o armaturze. Dziś zakupiłem. Polecam te dwa kontakty:

http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4660024 - tutaj kupiłem

http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4961480 - tutaj też mieli fajne ceny.

Podpisuję się :)

Ja zamawiałam 2 kibelki i wannę z tego drugiego namiaru - Łazienka-Netto - bardzo dobre ceny.

A kafle kupuję u Felix, wystawia też na Allegro, ma sklep na Os. Tysiąclecia, kiedyś polecała go Iga 9.

Sylwia