Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Altariela - wyżynarka musi dać radę z tym co piszesz. Kup dobry brzeszczot, z drobnym zębęm, wyżynarkę ustaw na jak najmniejszy posuw i jazda! Palnik jest dobry, tylko cała operacja jego zdobycia może potrwać...

No dobra, spróbuję jeszcze wyrzynarką, tylko na razie na nic nie mam czasu :(

A poza tym to możecie proszę podać jakieś namiary na ekipy od elewacji? I ile teraz za m2 biorą?

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szukam hurtowni instalacyjno-sanitarnej do CO z dobrymi cenami w regionie zach. poznania

jakie wybraliście piece ?

jedno z zasobnikiem czy dwu funkcyjny??

czytajac forum widze ze proporcje sa takie jak ceremika a BK :(

tyle samo zwolenników co przeciwników

instalacje macie w miedzi czy w Pe?

co wybraliście ?

mozecie polecic kogos od posadzek ?

tynki tez poproszę bo widząc mojego pecha z ekipami muszę mieć ek. awaryjna :(

szukam hurtowni instalacyjno-sanitarnej do CO z dobrymi cenami w regionie zach. poznania

co wybraliście ?

hihi, nie mówi się piec tylko kocioł :lol: Ja będę mieć kondensacyjny jednofunkcyjny. Instalacja w PE. Hurtowni nie polecę bo instalator sam wszystko kupował.

Do posadzek polecam p. Kwiecińskiego 608358472

150 m2 zrobione w jeden dzień, supergładkie i równiutkie, mimo iż musieli zacierać ręcznie bo prądu mi brakło :-?

co wybraliście ?

Witam !

W naszym domu robi się już ciepło. Nie mamy jeszcze drzwi i bramy garażowej z prawdziwego zdarzenia, ale mamy piec. Wybralismy dwufunkcyjny na ekogroszek z podajnikiem. Też nie wiedzielismy jakiej firmy wybrać, ale w końcu skorzystaliśmy z rady naszego instalatora i kupilismy piec w okolicach Pleszewa.Czas pokaże czy to była dobra decyzja.

Co do posadzek to mają robić w czwartek, a tynki ok. 20 listopada. Namiary mamy z forum i zobaczymy co z tego wyjdzie

Instalacje mamy w miedzi tylko odcinek który odchodzi od pieca i kominka a reszta w Pe

Pozdrowienia i powodzenia

Aga

Misiak, wszystko zalezy jak daleko od siebie masz punkty poboru ciepłej wody - jeśli piec masz zaraz koło kuchni a bezpośrednio nad kotłownią masz łazienkę to piec dwufunkcujny powinien być dla Ciebie OK (czas oczekiwania na ciepłą wodę nie będzie Cię doprowadzał do szału :wink: )

Ale jeśli punkty poboru wody są od siebie oddalone i jest ich wiele (przy piecu dwufunkcyjnym otwarcie dwóch kranów równocześnie powoduje spadek ciśnienia w rurach i tym samym woda słabiej leci) to polecam piec jednofunkcyjny + zasobnik.

Ja będę mieć w domu 3 łazienki + kuchnię, więc wybraliśmy piec jednofunkcyjny De Dietrich (ponoc bardzo dobry - zasłyszane z wielu źródeł :D ) + zasobnik (taki z wężownicą) 120l + dodatkowy obieg żeby woda w kranie była ciepła zaraz po włączeniu.

Rurka wychodząca z pieca (tak jak już pisano na forum) miedziana, a dalej rurki plastikowe (ale nie te klejone!!!) do kaloryferów i podłogówki.

Na Lutyckiej masz Tadmar :wink:

dzięki

hihi, nie mówi się piec tylko kocioł :lol: Ja będę mieć kondensacyjny jednofunkcyjny. Instalacja w PE. Hurtowni nie polecę bo instalator sam wszystko kupował.

Do posadzek polecam p. Kwiecińskiego 608358472

150 m2 zrobione w jeden dzień, supergładkie i równiutkie, mimo iż musieli zacierać ręcznie bo prądu mi brakło :-?

:-? :oops: masz racje prostak ze mnie ;)

chodziło o kocioł !!!

dzięki

W naszym domu robi się już ciepło. Nie mamy jeszcze drzwi i bramy garażowej z prawdziwego zdarzenia, ale mamy piec. Wybralismy dwufunkcyjny na ekogroszek z podajnikiem. Też nie wiedzielismy jakiej firmy wybrać, ale w końcu skorzystaliśmy z rady naszego instalatora i kupilismy piec w okolicach Pleszewa.Czas pokaże czy to była dobra decyzja.

Co do posadzek to mają robić w czwartek, a tynki ok. 20 listopada. Namiary mamy z forum i zobaczymy co z tego wyjdzie

Instalacje mamy w miedzi tylko odcinek który odchodzi od pieca i kominka a reszta w Pe

Pozdrowienia i powodzenia

Aga

ale masz fajnie a razem zaczynalismy ;(

panowie od dachu kończą elektryka sie kończy jestem na etpaie centralnego

Misiak, wszystko zalezy jak daleko od siebie masz punkty poboru ciepłej wody - jeśli piec masz zaraz koło kuchni a bezpośrednio nad kotłownią masz łazienkę to piec dwufunkcujny powinien być dla Ciebie OK (czas oczekiwania na ciepłą wodę nie będzie Cię doprowadzał do szału :wink: )

Ale jeśli punkty poboru wody są od siebie oddalone i jest ich wiele (przy piecu dwufunkcyjnym otwarcie dwóch kranów równocześnie powoduje spadek ciśnienia w rurach i tym samym woda słabiej leci) to polecam piec jednofunkcyjny + zasobnik.

Ja będę mieć w domu 3 łazienki + kuchnię, więc wybraliśmy piec jednofunkcyjny De Dietrich (ponoc bardzo dobry - zasłyszane z wielu źródeł :D ) + zasobnik (taki z wężownicą) 120l + dodatkowy obieg żeby woda w kranie była ciepła zaraz po włączeniu.

Rurka wychodząca z pieca (tak jak już pisano na forum) miedziana, a dalej rurki plastikowe (ale nie te klejone!!!) do kaloryferów i podłogówki.

zgadzam sie z toba ;)

u mnie kocioł jest na drugim końcu domu gdzie łazienka i kuchnia wiec cyrkulacja obowiązkowa !!!

kwestia kotła

na ta chwile bardziej jestem za jednofunkcyjnym (kondensat) + zasobnik 100 l De Dietrich + cyrkulacja + rurki PE + podłogówka

tylko zastanawia mnie czy nie jest taniej na dwufunkcyjnym z malym zasobnikiem i do tego cyrkulacja (tylko parę modeli ma taka możliwość ponoć jak chodzi o ta cyrkulacje )

chodzi mi o gaz czy nie jest taniej podgrzać np. 20-40 l wody do mycia rak i utrzymywać temp. a na więcej dawać całą mocą niż utrzymywać temp. np 100 l przez cały czas ? tym bardziej że cyrkulacja tez ta wodę wychłodzi i przecież zawsze będzie dochodzić zimna woda !

dlatego sie waham

Misiak dobre pytanie:ptez czekam na odpowiedz od filozofów z forum.

Ale patrz, jak on podgrzeje te 100litrow to cały dzien masz gorąca wode, a ten zasobnik 20 litrow tostracza na zmywanie i znowu musi podgrzac, wsumie co chwile bedzie włonczony, umuje sie jedna osoba i znowu bedzie trzeba podgrzac... jesli chodzi o dwufunkcyjny bez zasobnika to odpada na starcie ale nawet jak juz jest ten zasobnik to tez oszczednie nie jest...

a ten zasobnik 20 litrow tostracza na zmywanie i znowu musi podgrzac, wsumie co chwile bedzie włonczony,

Ja planuje zmywarkę do naczyń.

Po zastonowieniu doszedłem do wniosku ze najczesciej sie korzysta z umywalki i zlewu własnie - jak mi odejdzie zlew, to w ciagu dnia prawie wogule nie bede potrzebował ciepłej wody....

Tez mam kłopot, bo łazienki i kuchnia są przy samej kotłowni.

Witam

Pytanie do znawców, mam komin wentylacyjny z 4 kształtek ceramicznych obok siebie. Ile cm styropianu jest minimalnie potrzebne na ocieplenie takiego komina aby nie dochodziło do przemarzania? :roll:

Komin zamknięty będzie od góry czapką a z boków wyloty wentylacyjne bez kratek. Jak dopasować wielkości płytki klinkierowej przy rozmiarach innych niż 25 i 12 cm (ze względu na wymiary komina) tak aby optycznie wyglądały poprawnie?

Pozdrawiam wszystkich budujących

Letnisko koło Pobiedzisk :)

co wybraliście

instalacje mamy w Pe, ceny miedzi są kosmiczne :o

pieca jeszcze nie mam ale będzie Vissman Vitodens 200+zasobnik 120l (na 5 osób)

Nasi wykonawcy sami załatwiali materiały, ale chyba w dobrych cenach :wink:

pozdrawiam

atka

Ale patrz, jak on podgrzeje te 100litrow to cały dzien masz gorąca wode, a ten zasobnik 20 litrow tostracza na zmywanie i znowu musi podgrzac, wsumie co chwile bedzie włonczony, umuje sie jedna osoba i znowu bedzie trzeba podgrzac...

nie masz cały dzień !

zakładamy ze użyjemy wody do mycia naczyń i będzie to jakieś 5l

to w jednym i drugim przypadku dopuszczana jest zimna woda wiec w kazdym przypadku kocioł sie załączy bo spadnie temp. !

wiec nie jest tak ze jak bedziesz miał 100 l ciepłej wody to piec bedzie milczał

nawet zakładając ze nic nie bedziesz pobierał na moje i tak sie piec załączy bo po

1 pompka cyrkulując wode moim zdaniem ja wychładza

2 sam kocioł tez nie utrzyma cały czas tej samej temp. działa podobnie jak termos ( po jakimś czasie herbata jest letnia a nawet zimna )

wiec jest 100 l wody ktora ma miec określona temp . np. 45 sotpni i przy kazdym spadku temp. czy to przez dopuszczanie czy tez przez samoistne wychłodzenie kocioł będzie się załączał !

nie mówiąc o tym jak np. cła rodzina rusza się wieczorkiem myć np. 4 osoby

i wody z 100 l może zabraknąć wiec piec musi przez paręnaście min nagrzać te 100 l znowu

w przypadku pieca dwufunkcyjnego grzeje kiedy bierzesz prawie całym powerem i będąc pod prysznicem żona zaczyna myć naczynia a ty masz spadek ciepłej wody i machanie ciągle pokrętłem bo raz zimniejsza raz cieplejsza

i ostatni przypadek to piec dwufunkcyjny z małym zasobnikiem np. 20 l

wiec do mycia rąk wystarczy ew. szybki prysznic później przechodzi w stan zwykłego pieca dwufunkcyjnego w tym przypadku mozna w niektórych już piecach zastosować cyrkulacje i komfort taki sam będzie jak w przypadku pieca jednofunkcyjnego z zasobnikiem i zastanawiam sie czy nie bardziej oszczedny

bo będzie musiał tylko utrzymywać temp 20 l i ew. ja podgrzewać co jakiś czas

co zrobi oczywiście szybciej bo ma mniej

wer. bez cyrkulacji osobiście nie polecam bo myśle ze oszczędność żadna (koszt pompki + torche rurki + robocizna przy tych kosztach to pikus) a konfort wielki

i oszczędność na wodzie która idzie w kanał zanim zleci ciepła

odczuwalne u tych co będą mieli szamba bo częściej będzie odwiedzał ich pan z beczka ;)

Bikerus ja tez będę miał zmywarkę ale nie wyobrażam mycia rąk w ubikacji w zimnej wodzie lub czekania az spłynie woda i dopiero zaczniesz myć jak bedzie w miarę ciepła odbiją sie czkawką później rachunki za wodę no i gdzie ta zmiana w bloku jest odrazu ciepła budujesz dom żeby sobie polepszyć i podnieść komfort życia a tu będziesz musiał czekać za woda ciepłą !

jak łazienke i kuchnie masz przy samej kotłowni to mozesz dwufunkcyjny bez cyrkulacji i zasobnika ale mimo wszystko nie polecam takiego rozwiazania tym bardziej jak juz pisałem ze to małe koszty takiej cyrkulacji no ale wieksze koszty zasobnika lub kotła z zasobnikiem

ok misiak skoro uwazasz ze dwufunkc...to rób tak, plusy wymieniłes:pi ciekawiej bedzie w przyszłosci jak za rok wejdziemy na forum i bedziemy porownywac koszty gazu :p (ale tu znowu beda roznice kolosalne bo pewnie znajda sie tacy co musza miec 22st i tacy co aby miec mniejscy rachunek 17-18st:|)

Ja obecnie mam 80litrowy bolier(na prad) włonczony jest tylko w nocy i cały dzien jest woda gorąca. wieczorem do kompania trzeba juz podgrzac ale zdazaja sie dni co nie jest to konieczne. oczywiscie nie mam pompy z cyrkulacja ale odleglosc od zasobnika najdalsza to 3-4m wiec czekam 5sekund czasem...i szambo mam. czyli wszytsko co negatywne, brak pompy,szambo,podgrzewacz na prad...

Misiak, też chciałam na początku kocioł dwufunkcyjny + mały zasobnik.

Odwódł mnie od tego instalator.

Po wylaniu tych np. 20 litrów z zasobnika jak się włączy wodę w dwóch miejscach w domu, to wady dwufunkcyjnego zaraz wychodzą :(

Z jednfunkcyjnym z zasobnikiem jest podobno tak (wyczytałam w mądrych gazetach 8) ), że piec nie musi non stop podgrzewac wody w zasobniku.

Można go zaprogramowac na trzymanie temperatury tylko w niektórych godzinach i w niektórych dniach czyli można zaprogramować pon -pt na podgrzewanie od godz 6 do 8, potem na powrót z pracy czyli np. 17-19, wieczór 22-24... poza tym piec nie musi dogrzewac wody w zasobniku non stop żeby utrzymac daną temperature - można go ustawić na zakres np. od 40 - 60 stopni - wtedy piec podgrzewa wodę do 60 stopni, a następnie woda czeka w podgrzewaczu i dopiero po spadku do 39 stopni piec zaczyna podgrzewać (po ostygnięciu wody lub po wylaniu części kiedy zimna woda zmiesza się z ciepłą i ostudzi ją do tych 39 stopni).

Na temat pieców wypowiadać się nie będę, bo po prostu się na tym nie znam.

Zadałeś Misiak pytanie odnośnie materiału na instalację CO.

Obecnie mieszkam w domu jednorodzinnym, w którym ok 10 lat temu była wymieniana instalacja. Zostały wywalone rury stalowe a w ich miejsce założony PE (czy jakiś inny plastik, chodzi mi o te kremowe rurki). Cóż, gdybym wtedy mieszkał w tym domu to bym postawił veto, niestety mieszkały same kobity to fachowiec wcisnął im taką instalację.

Wszystko z nią jest dobrze, pod warunkiem że masz piec gazowy. Wtedy sobie ustawiasz że maksymalna temperatura wody w instalacji to 60stC i gra gitara. Niestety u mnie w domu jest piec węglowy (kiedyś była gazówka, ale z wiekiem się rozpadła, a na nową funduszy brak:) ) starego typu, bez jakiegokolwiek regulatora.

Problem polega na tym, że wg instrukcji od tych rurek, temperatura ich pracy to bodajże 72stC, przy wyższych temperaturach producent nie gwarantuje szczelności. Niestety jest to prawdą... Szczególnie to wychodzi przy wszelkich połączeniach PE-CU, z których normalnie woda kapie.

Jak kłopotliwe jest utrzymywanie takiej temperatury na piecu bez regulacji nie muszę chyba mówić. Efekt jest taki, że piec często pracuje niedogrzany.

W każdym razie, żeby nie przynudzać. Jeśli planujesz instalacje kotła gazowego/olejowego lub innego, którego da się rozsądnie wyregulować to bierz PE. W przeciwnym wypadku inwestuj w Cu.

Oczywiście zakładając, że rurka PE jest w tej chwili tańsza niż Cu. :)

Byc moze temat juz znany ale probuje sie dowiedziec ktore tynki w oststecznym rozrachunku (materiał, robocizna) sa tansze. Czy tynki agregatem gipsowe czy cementowo-wapienne przy założeniu że efektem końcowym ma być piękna gładź?

Kiedys wyadwało mi sie ze cementowo-wapienne sa tańsze ale teraz nie jestem juz tego pewien.

Czy ktos moze mi to wyjasnic?

Witolo

Tynki gipsowy maszynowy to 24-26pln netto za metr kwadratowy, a cementowo-wapienny ok. 28pln za metr kwadrat, no ale Ty piszesz, że chcesz mieć gładź...to chyba trzeba jeszcze nałożyć na to gips :roll:

Tynki robione ręcznie podobno ponoć kosztują podobnie.

Różnica jest taka, że tynk kładziony maszynowo jest trochę twardszy (jest nakładany na ściane pod ciśnieniem i czas pracy jest minimalnie krótszy (bo gładzić i tak trzeba przy obu rodzajach tynków).