Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Tynki gipsowy maszynowy to 24-26pln netto za metr kwadratowy, a cementowo-wapienny ok. 28pln za metr kwadrat, no ale Ty piszesz, że chcesz mieć gładź...to chyba trzeba jeszcze nałożyć na to gips :roll:

Tynki robione ręcznie podobno ponoć kosztują podobnie.

Różnica jest taka, że tynk kładziony maszynowo jest trochę twardszy (jest nakładany na ściane pod ciśnieniem i czas pracy jest minimalnie krótszy (bo gładzić i tak trzeba przy obu rodzajach tynków).

A u mnie właśnie kładą tynki cementowo-wapienne agregatem i jest całkiem ładnie (tzn gładko) no i przedze wszystkim szybko. Ta cena 28zł to chyba z materiałem? Jak skończą to wstawie zdjęcia.

Witoldo napisałam do Ciebie na priva i czekam na odpowiedź

pozdrawiam :)

Beata

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ok misiak skoro uwazasz ze dwufunkc...to rób tak, plusy wymieniłes:pi ciekawiej bedzie w przyszłosci jak za rok wejdziemy na forum i bedziemy porownywac koszty gazu :p (ale tu znowu beda roznice kolosalne bo pewnie znajda sie tacy co musza miec 22st i tacy co aby miec mniejscy rachunek 17-18st:|)

Ja obecnie mam 80litrowy bolier(na prad) włonczony jest tylko w nocy i cały dzien jest woda gorąca. wieczorem do kompania trzeba juz podgrzac ale zdazaja sie dni co nie jest to konieczne. oczywiscie nie mam pompy z cyrkulacja ale odleglosc od zasobnika najdalsza to 3-4m wiec czekam 5sekund czasem...i szambo mam. czyli wszytsko co negatywne, brak pompy,szambo,podgrzewacz na prad...

scooby zwykły dwufunkcyjny to faktycznie w przypadku domku jednorodzinnego nie jest najlepszym rozwiązaniem bo czekanie za woda i spadki temp. to normalka

mi chodzi o dwufunkcyjny z malym zbiornikem i cyrkulacja ktora eliminuje wahania temp. wody i oczekiwanie za woda !!!! (tak samo jak w przypadku pieca jedno + cyrkulacja)

na moje taki piec powinien byc bardziej oszczędny jak chodzi o pobór gazu a

zarazem nie wpływający na komfort pracy

Misiak, też chciałam na początku kocioł dwufunkcyjny + mały zasobnik.

Odwódł mnie od tego instalator.

Po wylaniu tych np. 20 litrów z zasobnika jak się włączy wodę w dwóch miejscach w domu, to wady dwufunkcyjnego zaraz wychodzą :(

Z jednfunkcyjnym z zasobnikiem jest podobno tak (wyczytałam w mądrych gazetach 8) ), że piec nie musi non stop podgrzewac wody w zasobniku.

Można go zaprogramowac na trzymanie temperatury tylko w niektórych godzinach i w niektórych dniach czyli można zaprogramować pon -pt na podgrzewanie od godz 6 do 8, potem na powrót z pracy czyli np. 17-19, wieczór 22-24... poza tym piec nie musi dogrzewac wody w zasobniku non stop żeby utrzymac daną temperature - można go ustawić na zakres np. od 40 - 60 stopni - wtedy piec podgrzewa wodę do 60 stopni, a następnie woda czeka w podgrzewaczu i dopiero po spadku do 39 stopni piec zaczyna podgrzewać (po ostygnięciu wody lub po wylaniu części kiedy zimna woda zmiesza się z ciepłą i ostudzi ją do tych 39 stopni).

aniazpoznania niestety w większości instalatorzy nie mają pojęcia o kotłach i nowinkach technicznych myślę ze w 90 % przypadków widza kocioł pierwszy raz wiec zachwalają to co widzieli i robili ;)

a odnośnie jednofunkcyjnego i wody w zasobniku to pewnie chodziło o czasowe wyłączanie cyrkulacji bo po pierwsze pompka pobiera prąd a po drugie

przez to ze cały czas chodzi wychładza wodę co zmusza piec do podgrzewania

i zwiększają sie niepotrzebnie koszty za gaz niestety

ja miałem u rodziców zasobnik 80 l i tez niestety miał minusy jak ktoś zaszalał i nalał sobie za duzo wody do wanny to mi została woda letnia i czekanie az piec podgrzeję wodę do żądanej temp. i trwało to 10-15 min a piec tez wtedy dawał "czadu "

wiec idealne to nie jest żadne rozwiązanie ale tu chodzi i zmiejszenie kosztów za gaz :(

gdzie jest MICE ??

on to spec w ty sprawach a sie nie odzywa :(

kenjichyba nie mówimy o tych samych pe mi chodziło o te co w całości ida od rozdzielacza do kaloryfera bez żadnych łączeń wiec nie ma obaw ze gdzieś puści na złączce (jedynie juz przy rozdzielaczu albo kaloryferze)

mam kolege co robił na ty rurkach dom 4 lata temu i ma piec na wegiel i drewno często przesadza z nakładaniem i nic sie nie dzieje !

kolega co ma miedzią dom zrobiony po 3 latach złączka mu puściła i musieli kuc w salonie wiec chce tego uniknąć nie mając żadnych połączeń w posadzkach będę spokojniejszy ;)

ja mam cenę 26 zł za m2 tynków gipsowych czy to dobra cena waszym zdaniem ?

nie wiem ile biorą za m2 posadzek :(

gdzie jest MICE ??

on to spec w ty sprawach a sie nie odzywa :(

Heh a Mice siedzi na budowie non stop prawie i chwilowo zamienil sie w specjaliste od alarmow i pilnuje okniarzy 8)

Zimno w nocy w tit :o ale system alarmowy odpalony w niecale 20h to chyba niezle :lol:

Co do piecy i instalacji. Prawda jest taka, ze nie ma pieca ani systemu idealnego i nalezy je dobierac do inwestora indywidualnie. Dzisiaj mialem rozmowe odnosnie dobierania mocy pieca i 2 szkoly : 24kW minimum a druga +/- tyle ile wychodzi z audytu energetycznego. I co ? i nic, i jedno i drugie jest prawda ale zalezna od warunkow. Piec 2 funkcyjny musi byc wiekszej mocy bo musi szybko grzac duza ilosc c.w.u. przeplywowo. Ma ta znaczenie na zuzycie gazu i cene ale nie trzeba kupowac zbiornika 100-140l do jednofunkcyjnego. Jednofunkcyjny z zasobnikiem jest dobry jesli ma sie zbiornik wystarczajacy dla inwestora, ale jak sie skonczy to dziala i tak w zasadzie przeplywowo. I jeszcze sporo innych rzeczy dla obu piecy.

Dlatego najpierw warunki a potem rozwiazanie.

Ja bede mial piec 1f na prad tak z 11kW ze sporym zasobnikiem a dlaczego ? Bo tak mi wychodzi, ze przy moich warunkach i rozwiazanaich bedzie DLA MNIE najlepszy :wink:

Ale co ja bede gadal sa tu projektanci na forum wiec moze cos skrobna ?

ja mam cenę 26 zł za m2 tynków gipsowych czy to dobra cena waszym zdaniem ?

nie wiem ile biorą za m2 posadzek

witam, u mnie robil Radek polecany na forum tez za 26 zl\m2 - maja jeszcze kilka poprawek zrobic. Odnosnie posadzek to 12-14 zl plus 1zl\m2 za rozlozenie styropianu oraz 1zl\m2 jesli ktos chce wlokna.

pozdr. fred

jak sprawdzic jakosc tynkow gipsowych? czy moga wystepowac drobne zadrapania w niektorych miejscach? na suficie wydaje mi sie, ze jest lekkie zalamanie, ale tynkarze twierdza, ze to zludzenie poniewaz tynk jest jeszcze mokry. Czy to mozliwe? jak wy sprawdzaliscie jakosc tynkow gipsowych?

pozdr. fred

Witam,

jestem na duzo wczesniejszym etapie niz ta grupa, ale mysle ze moze tutaj szybciej znajdzie sie ktos kto doradzi cos z doswiadczenia.

Mam dosc trudna dzialke i wolalbym przed adaptacja projektu wykonac badania gruntu, dokladnie nazywa sie to chyba warunki posadowienia domu jednorodzinnego. Znalazlem firme geologiczna z Poznania, koszt trzech odwiertow to minimum 1500pln plus przymus wczesniejszego wytyczenia dzialki, co podrozy mi koszt a na niewiele sie przyda. Czy ktos moze mi polecic firme czy tez geodete z odpowiednimi umiejetnosciami i znajomosciami, przy czym bardzo zalezy mi na tych badaniach gruntu (niektorzy geodeci robia badania gruntu "na oko" ;)). Moze znacie kogos kto podejmie sie kompleksowego zadania, czyli od badan, przez adaptacje projektu do wytyczenia?

Dzialka znajduje sie w okolicy Obornik Wlkp.

Prosze o kontakt na maila i dzieki za wszelkie informacje

Witam,

jestem na duzo wczesniejszym etapie niz ta grupa, ale mysle ze moze tutaj szybciej znajdzie sie ktos kto doradzi cos z doswiadczenia.

Mam dosc trudna dzialke i wolalbym przed adaptacja projektu wykonac badania gruntu, dokladnie nazywa sie to chyba warunki posadowienia domu jednorodzinnego. Znalazlem firme geologiczna z Poznania, koszt trzech odwiertow to minimum 1500pln plus przymus wczesniejszego wytyczenia dzialki, co podrozy mi koszt a na niewiele sie przyda. Czy ktos moze mi polecic firme czy tez geodete z odpowiednimi umiejetnosciami i znajomosciami, przy czym bardzo zalezy mi na tych badaniach gruntu (niektorzy geodeci robia badania gruntu "na oko" ;)). Moze znacie kogos kto podejmie sie kompleksowego zadania, czyli od badan, przez adaptacje projektu do wytyczenia?

Dzialka znajduje sie w okolicy Obornik Wlkp.

Prosze o kontakt na maila i dzieki za wszelkie informacje

Witam

My robiliśmy badania gruntu.

Na maila nie mogę bo nie podałeś ale poszło na priv :wink:

pozdrawiam

Beata

Ale co ja bede gadal sa tu projektanci na forum wiec moze cos skrobna ?

a już myślałam że mi się upiecze ;) 8)

jak (wydaje mi się) zwykle zgadzam się z Michałem

jedno co stanowczo odradzam - jako projektant i z doświadczenia to rozwiązanie z kotłem dwufunkcyjnym "bez niczego"

aktualnie w mieszkaniu mam tzw "junkers" i chociaż znajduje się nad wanną, obok umywalki - to jednak osiągnięcie pożądanej temperatury trwa - a to denerwuje, nie można za małego strumienia bo się nie załączy w ogóle itp

i teraz z pozostałych rozwiązań to jak pisał Mice - zależnie od wymagań, projektu, potrzeb i spodziewanego stosunku komfortu do oszczędności :)

krótko - im większa pojemność zasobnika tym większy komfort - jeśli pkt poboru położone daleko to dla utrzymania komfortu konieczna cyrkulacja, wszelkie inne rozwiązania możliwe, kosztem zmniejszającego się komfortu :D

z własnych doświadczeń - architekci rzadko niestety zwracają na takie sprawy uwagę ale w związku z tym że sami projektowaliśmy układ funkcjonalny naszego domu to mam zgrupowane łazienki: jedna obok pom gosp, druga nad

Planuję system zasobnikowy (u mnie pojemnościowy gazowy podgrzewacz wody - ze względu na sposób ogrzewania) bez cyrkulacji (pobór ciepłej wody blisko zasobnika)

jedynie kuchnia jest dalej ale aktualnie ciepłą wodę w zlewie puszcza się tylko do zmywania - jeśli to przejmie zmywarka :) to w sumie ciepła woda potrzebna tam "pro forma" - planujemy podłączyć przepływowy elektryczny który pewnie włączać będzie się i tak SUPER rzadko 8)

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru

No i to jest Misiak rozwiązanie dla Ciebie.

Mice, nie masz większej tej foty?

Mam, proszę bardzo :wink:

Misiak może jutro do mnie podjedzie to namaca pomacalnie :lol:

http://img57.imageshack.us/img57/9380/kominwt7.png

Witam

Czy możecie mi pomóc określić ilość cegieł klinkierowych potrzebnych do wymurowania komina systemowego.

Mam komin PLEWA o wymiarze 38 x 52 cm, po wstępnych wyliczeniach komin w dłuższym boku wystaje nad dach około 160-170 cm, czyli przyąłem 23 warstwy cegieł......

Tylko ile jest w tej warstwie....?? :-?

Mam do wyboru opcję wykonaną przez Mica i Misiaka, czyli zastosowanie cegieł połówkowych, murowaych na kształtce keramzytowej komina lub zastosowanie cegieł pełnych, bo drugi rodzaj cegieł, który mi pasuje niestety nie posiada wersji połówki.

Ile przyjać cegieł na warstwę dla tych 2 opcji ?? Czy są problemy z cięciem cegieł, a co za tym idzie możliwośc wykorzystania odciętych kawałków??

Muszę prawdopodobnie dzisiaj zamówić, więc proszę o info :wink:

Witam

Czy możecie mi pomóc określić ilość cegieł klinkierowych potrzebnych do wymurowania komina systemowego.

Mam komin PLEWA o wymiarze 38 x 52 cm, po wstępnych wyliczeniach komin w dłuższym boku wystaje nad dach około 160-170 cm, czyli przyąłem 23 warstwy cegieł......

Tylko ile jest w tej warstwie....?? :-?

Mam do wyboru opcję wykonaną przez Mica i Misiaka, czyli zastosowanie cegieł połówkowych, murowaych na kształtce keramzytowej komina lub zastosowanie cegieł pełnych, bo drugi rodzaj cegieł, który mi pasuje niestety nie posiada wersji połówki.

Ile przyjać cegieł na warstwę dla tych 2 opcji ?? Czy są problemy z cięciem cegieł, a co za tym idzie możliwośc wykorzystania odciętych kawałków??

Muszę prawdopodobnie dzisiaj zamówić, więc proszę o info :wink:

tez chciałem kupić całą i ciąć ale wszyscy wybijali mi z głowy !

1) musiałbym więcej zapłacić majstrowi za ciecie, robotę no i tarcze zmarnowane

2) myślę ze wyjdzie więcej odpadów a co za tym idzie całkowity koszt będzie większy

co do szt to nie liczyłem pani w budmar Baranowo zrobiła to za mnie ;)

a zostało mi tylko dlatego ze zmniejszyłem wysokość komina podczas murowania

zapraszam do mnie na budowę to zobaczysz końcowy efekt komina ( będę dzisiaj w godzinach 15-17)

Scooby, 26zł to normalna i dobra cena. Ja też za tyle zrobię.

A co do instalatorów to pytałam dwóch (i po przepytaniu uważam, ze obaj są dobrzy - ładnie mi wytłumaczyli sposób działania piecy i zasobników :D )

A odnośnie zasobnika i podgrzewania potem - zgadza się - czeka się 10-15 minut po wylaniu całej wody z zasobnika jezli robisz to jednym ciągiem czyli np. do wanny.

Ja obecnie mam dwufunkcyjny w mieszkaniu i czekam ok 3-4 minut aż doleci ciepła woda z pieca do łazienki, a potem nie wyłączam wody przez całe branie prysznica bo zawsze trochę wody wystygnie w rurach i po ponownym włączeniu mam przez minutę zimna wode - dla mnie męczarnia.

Wolę zasobnik i komfort.

Jeśli będziesz mieć kanalizę to możesz robić dwufunkcyjny, jeśli szambo to odradzam.

Hey, hey....my sprawę instalacji mamy za sobą (na szczęście). Kocioł Vitodens 200 (jednofunkcyjny, kondensacyjny) 19kW + zasobnik 120l. Do tego kominek z płaszczem wodnym. Wszystkie grzejniki firmy Regulus...bo ładne :lol:

Dziewczyny (chłopaki wybaczcie ...dość było o cegłach, kotłowniach itp :lol: ) ... jaki sprzęt AGD ??!!