kenji 08.01.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam Powiedzcie mi czy warto instalatorom od elektryki powierzać kwestie instalacji telewizyjnej czy domowej sieci komputerowej, czy moze zrobić to w późniejszym okresie ?? Warto. Dobry elektryk nie będzie miał problemu z położeniem instalacji TV, a kolejny fachowiec doliczy sobie kilka złotych za przyjazd i koszty stałe. Zwróć tylko uwagę na konfigurację anten. Dla mnie sprawdzony zestaw (kilkukrotnie już) to 2 anteny 15 elementowe, 1 antena 5-elementowa, wedle uznania i potrzeb antena FM i do tego wzmacniacz wielokanałowy z serii WWK. Zapewnia to obraz żyleta na wszystkich kanałach dostępnych w Poznaniu i okolicach. Tylko, że jest to inwestycja na kilkaset złotych (nie licząc okablowania), ale możesz nią obsłużyć siebie i sąsiada Nie jestem pewien, ale Poznań i okolice (zapewne spory kawałek wielkopolski) został wytypowany do pilotażowego wdrażania standardu cyfrowej telewizji naziemnej (coś takiego jak mają w Niemczech). Próby miały się zacząć już w 2007 roku, ale chyba zostały przesunięte na ten rok. Trzeba by to sprawdzić, bo może nie warto tyle kasy wydawać na tyle anten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 08.01.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Ja właśnie jestem po rozmowie z informatykiem (prowadzi własną firmę - dostarcza internet bezprzewodowo) i właśnie on mi poradził, żeby w domu zrobić instalację kablami - jeżeli jeszcze nia ma tynków. jeżeli puści się kable (pokazał mi, taki 6-żyłowy), to może on potem posłużyć do wszystkiego: internetu, telewizji, kamery... Potem tylko centrum dowodzenia trzeba przygotować Ja jednak podchodzę do tematu w ten sposób, że im mniej kabli pod tynkami tym lepiej, po co je mnożyć, bez sensu. Poza tym na położenie kabli i centrum dowodzenia trzeba wydać grubo ponad 500 PLN, żeby to miało ręce i nogi. A jak ten" informatyk" mówi, że kabel 6 żyłowy "skrętka" może służyć do wszystkiego - to już ja bym mu nie powierzył żadnej instalacji. Do kamer i TV stosuje się kabel koncentryczny. a wcale ze nie. kamery moga byc na ftp i dzialaja tak samo jak na koncentrycznym sa do tego specialne przejscia. a jak i kamery to chyba tv tez(ale tu nie jestem pewien) a co do sieci to obowiazkoworobie siec kablowa w domu. z kazdego pokoju do"serwerowni" i to samo z tv...oraz telefnem, tylko tu mam jedno ale. bo w obecnym czasie nie mam mozlisowsci na łącze kablowe....no a jak za kilka lat bedzie to beda mi kabel puszczac po wierzchu:| do tej serwerowni:| na obecnym domie miala byc technologia wimax no i dom za niski byl:| a interenet musi byc w domu !!! no wlasnie a jak wy budujecie sie tak daleko to jak to wyglada z przylonczem internetowym? radiowo wszystko? tp tez ma radiówke chyba teraz? i pytanie z innej beczki, ile was wyniosl dach tz z m2 czy wiezba czy wiezba plus dachowka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 09.01.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam Czy podpisywał ktoś z instalatorem umowę na montaż instalacji ogrzewania podłogowego?? Proszę jakby co na priva. Chodzi mi szczególnie o gwarancję funkcjonowania instalacji. Ja planuję mieć podłogówkę w całym domu, więc chciałbym mieć pewność, że wszystko będzie OK. Jak i czy można sprawdzić w trakcie montażu, czy podłogówka będzie działać sprawnie, jesli w domu nie ma i nie bedzie jeszcze długi czas urządzenia grzewczego.Co można zrobić oprócz próby ciśnieniowej, żeby sprawdzić pracę instalatorów ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.01.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam Czy podpisywał ktoś z instalatorem umowę na montaż instalacji ogrzewania podłogowego?? Proszę jakby co na priva. My podpisywaliśmy umowę. Gwarancja 2 lata. Co do sprawdzenia przed uruchomieniem instalacji, to niestety niewele można zobaczyć. Poza tym rurki doprowadzone są do rozdzielacza - wejście i wyjście. Nie ma raczej możliwości, aby było coś nie tak. Upewnij się, czy wykonawca robił juz taką instalację u innych i czy było ok. Wykonaj też wcześniej projekt, by mieć pewność co do ilości przewodów w poszczególnych pomieszczeniach. Dla mnie to był podstawowy problem. Po wykonaniu projektu człowiek jest spokojniejszy. Do tego, firma, która położyła nam podłogówkę będzie robiła podłączenie kotła i rozruch (PC). Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 09.01.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam Po wykonaniu projektu człowiek jest spokojniejszy. Do tego, firma, która położyła nam podłogówkę będzie robiła podłączenie kotła i rozruch (PC). Pzdr. Czandra, czy planujesz pompę ciepła?? jakiej firmy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 09.01.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Dołączam się do pytania TomcioB i jaki wykonawca ??, bo o dobrych do PC to podobno trudno. Ja co prawda już się nastawiłem na gazowy kondensacyjny i ogrzewanie podłogowe, ale coś mnie korci, żeby sobie sprawić PC alem siem bojem problemów z tym możliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.01.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Czandra, czy planujesz pompę ciepła?? jakiej firmy ?? Nie planuję, tylko będziemy mieć. Właśnie wkopujemy wyminnik gruntowy. Dziś powinien być koniec prac. Podłogówka w całym domu - 195 m2. Wykonawca jest z Obornik, a PC z firmy Nateo http://pompyciepla.com Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 09.01.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Czandra, czy planujesz pompę ciepła?? jakiej firmy ?? Nie planuję, tylko będziemy mieć. Właśnie wkopujemy wyminnik gruntowy. Dziś powinien być koniec prac. Podłogówka w całym domu - 195 m2. Wykonawca jest z Obornik, a PC z firmy Nateo http://pompyciepla.com Pzdr. Ja planowałem Thermogolv, ale może muszę rozpatrzyć też Nateo... zobaczymy jaka będzie oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.01.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Mogę ci wysłać na priv namiary na gościa, z którym prowadzone były rozmowy. Jest on zarazem współwłaścicielem firmy. Podobnie jeżeli chodzi o firmę instalacyjną. Montowali już wiele takich pomp, a co za tym idzie robili dużo podłogówek. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 09.01.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Mogę ci wysłać na priv namiary na gościa, z którym prowadzone były rozmowy. Jest on zarazem współwłaścicielem firmy. Podobnie jeżeli chodzi o firmę instalacyjną. Montowali już wiele takich pomp, a co za tym idzie robili dużo podłogówek. Pzdr. Czy ja tez mogę prosić o namiary na tego gościa od PC ?? A tak dla ciekawości podaję linka co nas będzie czekać od stycznia 2009 Certyfikacja energetyczna budynków http://www.instalacjebudowlane.pl/4541-34-69.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 09.01.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Mogę ci wysłać na priv namiary na gościa, z którym prowadzone były rozmowy. Jest on zarazem współwłaścicielem firmy. Podobnie jeżeli chodzi o firmę instalacyjną. Montowali już wiele takich pomp, a co za tym idzie robili dużo podłogówek. Pzdr. Wyślij proszę .... Czy możesz też określić na priva jakie poniosłaś koszty, bo rozmiar domu mamy chyba podobny ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.01.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Wyślij proszę .... Czy możesz też określić na priva jakie poniosłaś koszty, bo rozmiar domu mamy chyba podobny ?? Wysłane Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 09.01.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam wszystkich Jeżeli ktoś potrzebuje jeszcze fachowca od poddaszy i wszelkich elementów zabudowy z płyt KG to polecam: Roman 885-832-673 Pozdrawiam Atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.01.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam wszystkich Jeżeli ktoś potrzebuje jeszcze fachowca od poddaszy i wszelkich elementów zabudowy z płyt KG to polecam: Roman 885-832-673 Pozdrawiam Atka My potrzebujemy! Czy pan Roman robił poddasze u ciebie - wełna plus płyty KG, czy go po prostu polecasz? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 09.01.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Dzięki Czandra za info Powiedzcie mi czy warto przy podłogówce zainwestować w systemowy podkład ze styropianu?? Na parterze planuje 15 cm styro (10 + 5) na piętrze 5 cm i nie wiem czy te 5 zrobić z normalnego styropianu zabezpieczonego folią czy może zastosować gotowe systemowe panele. Gwoli informacji, instalatorzy zaproponowali mi system KAN, a podłogówka bedzie w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 09.01.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Powiedzcie mi czy warto przy podłogówce zainwestować w systemowy podkład ze styropianu?? Możesz zastosować styropian 6+6 cm i na to syropian z folią 3 cm. Jest tańszy od gr 5 cm, a efekt będzie ten sam. W części domu jest styro i na to sama folia. Porównanie - styro systemowy daje optycznie większy ład, nie ma załamań folii itp. Jednak, nie ma to raczej znaczenia, poza finansowym, co zastosujesz. Odnośnie rurek, to ja mam z firny Uponor, a kupowaliśmy w Bimsie na Wichrowej. Uponor wykonał nam też projekt instalacji, ale wykonawca wprowadził korekty pewnych rzeczy. Nie zmienił jednak długości przewodów. Na moje 195 m2 wyszło ok. 1150 m przewodów. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 10.01.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Witam wszystkich Jeżeli ktoś potrzebuje jeszcze fachowca od poddaszy i wszelkich elementów zabudowy z płyt KG to polecam: Roman 885-832-673 Pozdrawiam Atka My potrzebujemy! Czy pan Roman robił poddasze u ciebie - wełna plus płyty KG, czy go po prostu polecasz? Pzdr. robił u nas całe poddasze, potem szpachlowanie ścian w całym domu i jeszcze zabudowę łazienkową (geberit, póleczki itp) polecam, jestesmy zadowoleni pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 10.01.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 robił u nas całe poddasze, potem szpachlowanie ścian w całym domu i jeszcze zabudowę łazienkową (geberit, póleczki itp) polecam, jestesmy zadowoleni pozdrawiam Dzięki za info. Jutro i w niedzielę będą u nas na budowie dwie osoby/firmy, też z polecenia. Dostaliśmy do nich namiary od naszego posadzkarza. Zobaczymy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 11.01.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Witam Czy ktoś montował instalację odkurzacza centralnego i może polecić sklep, gdzie można kupić w dobrych cenach akcesoria do montażu i polecić ewentualnie jakiegoś instalatora ?? Myślałem o samodzielnym montażu, bo zgodnie z różnymi opisami i instrukcjami producentóe wydaje mi sie to czynnością dość prostą. Czy rzeczywiście ...?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 11.01.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Wydaje mi się że dissan i allegro jest OK - cenowo też w miarę... instalację wykona ci każdy instalator montując kanalizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts