Mice 31.01.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 To bym sobie odpuścił, mam zrobiony i żałuję jak jasna ... Wykusz to utopienie kasy i efekt z zewnątrz taki sobie (podobnie jak wszędobylskie dworkowate kolumny). W przyszłym domu nie będe robił Ja uważam podobnie. Koszty nie idą w parze z efektem końcowym. Różnica między nami Mice jest tylko taka, że ja to sobie odpuściłem, ale przed budową Inna różnica, moja Żonka chciała wykusz a ja kilka innych rzeczy, więc nie było zmiłuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 31.01.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 To, żeby koledze namieszać ......ja mam wykusz i mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 31.01.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Ps. Ktoś chce za darmochę drewniane drzwi które mogą służyć jako tymczasowe. Do tego ościeżnica (z włąsnej roboty + nówka funkiel zamek Gerda własnoręcznie wstawiany!) Ja chcę - aktualne? O te drzwi pytam niesmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 31.01.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 eilian zajrzyj tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=16256&postdays=0&postorder=asc&start=0 robiłam sama kosztorys na tej podstawie i póki co się pokrywa (póki co=stan obecny - patrz dziennik, oraz wyceny robót w najbliższej przyszłości); źle oszacowałam tylko powierzchnię ścian i przez to mam "odchylenia" dołączam się też do tematu tynkowego - pytanie do tych co mają: czy w łazience, jeśli cała będzie w płytkach, trzeba robić tynki? (poza sufitem, oczywiście) czy można je kłaść bez tynku? (u mnie "płytkowe" pomieszczenia to sporo powierzchni ścian, więc ma to duże znaczenie) czy ktoś kładł płytki z Paradyża (argento, mistral, sabia, pinea) - gdzie kupowaliście? będę wdzięczna za foto i jeszcze jedno pytanie do mieszkających - robił ktoś w domu saunę? ja się strasznie nagrzałam na saunę, bo wychodzi dość tanio (taka jaka mi wejdzie), ale jestem ciekawa Waszych opinii - przede wszystkim o poznańskich wykonawcach i słówko do drzwi - w aktualnym domu użytkujemy Dre (kupione na św. Mchała), były tanie, są ładne, nic się z nimi nie dzieje - w nowym domku powtórzę swój wybór (dodam jeszcze że ich montażyści uczyniki prawdziwe cuda przy montażu - miałam niestandardowe otwory i wstawiałam w nie standardowe drzwi - jest ślicznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylon 31.01.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Witam wszystkich forumowiczów. Trochę późno się zorientowaliśmy, że istnieje taka fajna stronka. Zaczynamy wiosną wykończeniówkę koło Pobiedzisk. I w związku z tym mam pytanie o fachowców. Interesuje mnie ekipa, która robi to kompleksowo, od ocieplenia po biały montaż. Oczywiście solidnie i w miarę przywoicie jeśli chodzi o ceny. Jeśli takie znacie, bardzo proszę o podpowiedź.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 31.01.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi! Dobrze, że jeszcze pamiętacie jak się czuje człowiek zaczynający budowę i wspomagacie nas biednych radą Jeśli chodzi o mój problem, to potrzeby mamy bardzo wyraźnie określone, sęk w tym, że nie wiem czy na wszystko będzie nas stać. Planujemy raczej minimalistycznie, więc to na pewno nie będzie duży i skomplikowany dom, prosta bryła, dach dwuspadowy, ale nie wiem np. czy stać nas na garaż, czy nie a o tym trzeba zdecydować praktycznie już kupując projekt. Marzy mi się też po cichu wykusz, ale też nie wiem czy to jest droga sprawa, no i tego typu dylematy: Wiesz co? Zajrzyj jeszcze tu: http://forum.muratordom.pl/czego-w-urzadzaniu-domu-nie-zrobilibyscie-ponownie,t25348-780.htm Porady dotyczą nie tylko wnętrz ale ogólnie budowy. Warto poczytać o doświadczeniach innych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 31.01.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 i jeszcze jedno pytanie do mieszkających - robił ktoś w domu saunę? ja się strasznie nagrzałam na saunę, bo wychodzi dość tanio (taka jaka mi wejdzie), ale jestem ciekawa Waszych opinii - przede wszystkim o poznańskich wykonawcach Muriel ja też "napalam się" na saunę. Mam 2 wstępne wyceny, zrobione na podstawie mojego rzutu (bo zabudowa pomieszczenia na poddaszu, więc standardowa nie bardzo wchodzi) i w sobotę przyjeżdża do mnie na budowę Pan z Kotowa. Byłam zainteresowana infraredem, a mąż sauną fińską, a tu proszę - pan zaproponował nam combi piec - 2 w jednym za dopłatą, ale przyzwoitą do udźwignięcia (1000 zł) . Druga firma ze Szczecina, więc wolałabym poznańską. A Ty kogoś polecasz, bo jestem zielona w tej branży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 01.02.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Witam wszystkich forumowiczów. Trochę późno się zorientowaliśmy, że istnieje taka fajna stronka. Zaczynamy wiosną wykończeniówkę koło Pobiedzisk. I w związku z tym mam pytanie o fachowców. Interesuje mnie ekipa, która robi to kompleksowo, od ocieplenia po biały montaż. Oczywiście solidnie i w miarę przywoicie jeśli chodzi o ceny. Jeśli takie znacie, bardzo proszę o podpowiedź. Pozdrawiam. Witaj. Chętnie podam Ci namiary na sprawdzoną i fachową ekipę. Sprawdzona ponieważ robili u mnie, u teściowej a nawet znajomym dobudowywali pokój w technologii szkieletowej. Fachowa- bo robią dokładnie i starannie. Robią całą wykończeniówkę łącznie z ociepleniem, płytkami i malowaniem.( Płyty G-K po dwóch latach od położenia nie pękają i są gładziutkie). Pan Michał 501 519 293. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 01.02.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 bo jestem zielona w tej branży? Witaj Martuszek. Nie wieżę, że to napisałaś. Śledząc wątki na forum mam wrażenie, że znasz się na wszystkim ( oczywiście nie jest to sarkazm tylko szczery podziw). Nie jednego faceta na budowie byś zaskoczyła swoją wiedzą no i determinacją. Tak trzymaj Pozdrawiam ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 01.02.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Najwyraźniej to mój słaby punkt A tak dokładnie, to wzięłam na siebie budowę domu - stan surowy, okna + wykończeniówka. Mało chyba nie jest? Instalacje zostawiłam mężowi... Tak przynajmniej miało być Przyjaciele No, a w życiu to wygląda tak: Mąż zamawia instalatorów od centralnego odkurzacza, żeby rozłożyli "rurki", bo za raz wjeżdża posadzka. Oczywiście "okazuje się", że w tym dniu własnie nie będzie go w Poznaniu Mówię, że instalacji nie "prowadzę", ale słyszę : " Misia, Panowie będą wiedzieli co robić! Tylko ich wpuścisz!" No to wpuściłam. Panowie przyjechali i o dziwo nie mieli przesłanego przez męża rzutu domu z oznaczonymi punktami. No to im mówię, co gdzie ma być i jakie dane pomieszczenie pełni funkcję, ale trochę mnie to zdziwiło. Dzwonię do męża, że faceci bez rzutów .... Mąz wraca i chodzi po chałupie z instalatorem od wod-kan i pyta: "Kochanie, a dlaczego rury odkurzacza idą przez łazienki, gdzie ma być podłogówka? Tak nie można!" Tak się przyzwyczaił, że wszystko wiem, a ja tak się wyluzowałam, że już wiedzieć nie muszę!!!!!!!!!! No to krzyczę, że Ci Panowie podobno "wiedzą co robić"! Poprawiali, ale myślę, że to bardzo zdrowo tak się wyłączyć Bo jakby było dobrze, to bym teraz musiała nad grzejnikami siedziec Na bank! A tak wiadomo - tylko sobie kolorki i wzorki oglądam, bo niczego odpowiedzialnego juz mi mąż w tym zakresie nie powierzy Wobec tego bardzo Ci dziękuję Joaz za uznanie, ale w zakresie instalacji i technologii pozostanę szczęśliwą "blondynką" Saunę infrared wyczaiłam już jakiś czas temu jako temat do wyposażenia wnętrza - bo temperatura niższa, serce się nie męczy, więc starsze osoby i dzieci mogą korzystać. Jest jednak przeciwskazanie - wady wzroku, więc mąż ma obiekcje i woli tradycyjną fińską. Poza tym chyba nie dowierza, że się "spoci" w infraredzie... W TEMACIE RACZKUJĘ! NIE KORZYSTAŁAM NIGDY DOTĄD Z INFRAREDU.... A ja mam pytanie jeszcze z innej bajki - jestem przed tynkami. Mają być gipsowe maszynowe - bo szybciej, ale po tekście Marzina mam znów obiekcje... Temat wrócił. Chciałabym szybkie, ale może cementowo-wapienne podawane maszynowo też idą szybko? KTO WIE???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 01.02.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Odnosnie sauny to jest gdzies watek na forum chyba bo sam jestem zainteresowany. Bylem juz zdecydowany nawet ale teraz z powrotem zainteresowany bo troche mi szkoda miejsca w pokoju. Generalnie jestem wielkim zwolennikiem sauny Poznanskie firmy wydaja sie moze nie byc najtansze ale przy tego typu rzeczach niekoniecznie trzeba oszczedzac. Na rynku sa dosc dlugo z tego co sprawdzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 01.02.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 w Poznaniu mamy przynajmniej dwóch producentów: http://www.centrum-sauny.com.pl/firma.htm http://www.saunap.com.pl/sauny_parowe.php jeszcze u nich nie była, narazie telefonicznie, ale ceny chyba mają bardzo zbliżone. Ja chcę fińską, w infared nie wierzę zupełnie. Może uda mi się za jakiś czas do nich dojechać, narazie czekam na Twoje, Martuszku, wrażenia. Co do tynków, u nas stanęło na tym, że cementowo-wapienne, maszynowe. Startujemy w ostatni tydzień lutego, dam znać jak poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 01.02.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 witam pytanie natury techniczno-ekonomicznej , ile placicie za profil CD 60/27 4metry? czy ma znaczenie marka producenta? czy poprostu kupowac najtansze? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 01.02.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Muriel ja też "napalam się" na saunę. Mam 2 wstępne wyceny, zrobione na podstawie mojego rzutu (bo zabudowa pomieszczenia na poddaszu, więc standardowa nie bardzo wchodzi) i w sobotę przyjeżdża do mnie na budowę Pan z Kotowa. Czesc, mam male pytanko. Czy w miejscu gdzie bedzie sauna masz skosy? Jaka powierzchnie bedzie miala twoja sauna i czy mozesz mi na priv wyslac na ile wstepnie ci ja wycenili? Pomoze mi to w przymiarce kosztowej do tej inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 01.02.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 widzę, że rozkręca się temat sauny - bardzo się cieszę jeszcze jedno pytanie mam - z innej beczki. Czy macie jakieś namiary na renowację mebli? Mam orientacyjną wycenę z Gniezna, za renowację mojego kochanego po-babcinego stołu chcą 1200 zł a mam jeszcze potężne po-babcine biurko.... aż sie boję a, i sprostowanie do mojego postu o drzwiach - to mój Miś je wybierał, a nie ja - co nie zmienia faktu że są świetne i wybór będzie powtórzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 01.02.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 A moze wiecie gdzie moglby sprzedac fajne zabytkowe pianino? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 01.02.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 A moze wiecie gdzie moglby sprzedac fajne zabytkowe pianino? A próbowałeś na allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 01.02.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Nie, allegro zostawiam na koniec. Szukam bardziej jakiejs firmy, ktora sie renowacja zajmuje i zna wartosc tego sprzetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 02.02.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 A ja mam pytanie jeszcze z innej bajki - jestem przed tynkami. Mają być gipsowe maszynowe - bo szybciej, ale po tekście Marzina mam znów obiekcje... Temat wrócił. Chciałabym szybkie, ale może cementowo-wapienne podawane maszynowo też idą szybko? KTO WIE???????????? Marta, a nawet jak położenie tradycyjnych tynków będzie trwało tydzień dłużej? To co to zmienia. Budowa to nie wyścigi. Ludzie tynków cem-wap nie robią, bo są droższe. Tutaj chyba należy szukać przyczyny popularności gipsowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 02.02.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Masz rację, chodzi o kasę - dopłacać 7 zł/ m2 czy nie...? Ale mam pewne podejrzenia - po rozmowie z budowlańcami w mojej rodzinie w temacie tynków gipsowych i Twoich wniosków z ich użytkowania pojawiło się pytanie: czy połozyłeś gładź gipsową przed pomalowaniem tynku? Państwo inżynierowie stanęli na stanowisku, że tynk gipsowy nie może być miękki, chyba że nie położono na nim gładzi i uznając za wystarczająco gładki - pomalowano. No i właśnie wtedy może być gładko, ale nie koniecznie "twardo". Marzin - czy połozyłeś gładź czy też malowałeś goły tynk od razu? Może mają rację i to jest sedno tematu? Muszę to wiedzieć, nim zrobię tynki [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts