Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Czy wiecie, kto w okolicach Poznania zajmuje się wykonawstwem systemu wentylacji mechanicznej na reku Nikol?

Ta marka (ponoć następca Żubra) ma dobre noty wśród forumowiczów - więc się nimi interesuję?

Kto z was montował u siebie instalację wentylacji mechanicznej z reku i czy macie już jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ktos kupował schody strychowe fakro ?

czy warto dopłacać ?

w Praktikerze maja 70X120 za 289 zł

a fakro 390 zł i ma spory wybór

zastanawiam sie tez nad metalowymi moze ktos takie ma jak tak to jak sie sprawują ?

nie wiem czy nie są też lepiej wykonane niż te marketowe

jeszcze jeden mam problem jętki mam w poprzek korytarza a tam chciałem zamontować właśnie schody odległość miedzy jętkami jest 80 cm

prawidłowo schody montuję sie chyba wzdłuż jętek a nie w poprzek w takim przypadku bede miał schody w pokoju a tego chce uniknąć

jedyny plus (raczej minus czkawka po mojej "wspaniałej" od dachu)

to ze jętki mam za wysoko wiec i tak muszę schody zamontować pod jętkami

na jakimś stelażu i :roll:

Altariela pochwal sie jakie będziesz miała drzwi z pcv lub namiary na www poproszę bo takiej opcji jeszcze nie rozważałem ;)

i co tam u Ciebie na jakim jesteś etapie ?

bo ja stoję w miejscu od miesiąca (tynki jeszcze nie są suche :( )

ostatni poprawiałem po moich majstrach budowniczych łazienkę która jako jedyna nie miała zrobionej posadzki jak mi robili wszędzie bo przy podłogówce miałbym stopień

a wszystko przez niestety moją niewiedzę :(

jak zalewali strop to nie wyrównali tego przez co pozostały górki i góreczki

wmówili mi że posadzka wyrówna a tu nici :(

w projekcie 3 cm styropianu + 4 cm posadzki wiec schody do tego zrobili i wszystko było by ok gdyby było równo niestety róznica miedzy jednym końcem domu a drugim była parę cm przez co nigdzie nie dałem styropianu :(

i podłogówka w łazience sie nie w mieściła

więc wywaliłem styropian kupiłem folie (taka aluminiową) przytwierdziłem rurki do posadzki i zalałem :(

kolejna kucha budowlana to mini piwniczka pod schodami :(

zrobili i folie izolacyjną wyciągli równo z betonem na podłodze

jak poziom wody sie podniósł w piwniczce miałem pełno wody bo dostawała sie przez bloczki :evil:

wystarczyło dać 1 m więcej folii na boki i miałbym spokój

teraz jak przyjdzie lato to mam 2 wyjścia albo rozwalić podłogę tą co zrobili i zrobić na nowo albo na to co jest położyć folie i jeszcze raz zalać niestety zmniejszy mi sie piwniczka :(

postanowiłem ze resztę wole sam robić wolniej niż płacić i jeszcze poprawiać :evil:

Mice żyjesz ???

Altariela pochwal sie jakie będziesz miała drzwi z pcv lub namiary na www poproszę bo takiej opcji jeszcze nie rozważałem ;)

Drzwi PCV z wypełnieniem Adeco, ceny nie powiem bo wciąż mi przez gardło nie chce przejść, no ale będą z naświetlami bocznymi i górnym naświetlem łukowym, drzwi kupowane w Oknoplaście, a generalnie można wybór wzorów obejrzeć tu http://www.adeco.pl

i co tam u Ciebie na jakim jesteś etapie ?

bo ja stoję w miejscu od miesiąca (tynki jeszcze nie są suche :( )

No to jestem na identycznym etapie - od miesiąca wietrzę tynki i coś kurna nie chcą wyschnąć :evil: A nie mogę grzać bo nie mam ani prądu ani gazu :evil:

w projekcie 3 cm styropianu + 4 cm posadzki wiec schody do tego zrobili i wszystko było by ok gdyby było równo niestety róznica miedzy jednym końcem domu a drugim była parę cm przez co nigdzie nie dałem styropianu :(

i podłogówka w łazience sie nie w mieściła

więc wywaliłem styropian kupiłem folie (taka aluminiową) przytwierdziłem rurki do posadzki i zalałem :(

Rany boskie, masakra. Po pierwsze wylewki na podłogówce powinno być 4 cm NA RURKACH więc łącznie jakieś 6-7 cm. Po drugie MUSI być pod nią styropian, przecież teraz połowa ciepła to Ci strop pod podłogówką a nie wylewkę nad podłogówką będzie grzała, nie jestem pewna czy sama folia wystarczy! :o Poza tym teraz nie masz żadnej izolacji akustycznej :roll: Oj Misiak, przecież mogłeś położyć wszędzie styropian, na to dać porządną wylewkę i jedyne co byś musiał zrobić to nadlać po troszeczku wylewki na schody, żeby ustalić nową wysokość stopni dopasowaną do wysokości stropu na gotowo!!! Ja dokładnie tak będę robić - w projekcie posadzka 7 cm, u mnie z podłogówką i panelami na gotowo wyjdzie 12 cm, schody oczywiście wylane źle, więc teraz będę je nadlewać. Ale w życiu bym nie dała na podłogówkę 4 cm wylewki i bez styropianu :o:o:o

Drzwi PCV z wypełnieniem Adeco, ceny nie powiem bo wciąż mi przez gardło nie chce przejść, no ale będą z naświetlami bocznymi i górnym naświetlem łukowym, drzwi kupowane w Oknoplaście,

Takie drzwi sa na zwykłych profilach PCV ? czy to moze jakis inny system ?

No i czy jest szansa na podstawową klasę C anywłamaniowości ?

Jakos sobie nie mogę wyobrazić drzwi z PCV....przecież PCV jest kruche i słabe straszliwie - wystarczy mocno kopnąć i sie połamie :-?

No to jestem na identycznym etapie - od miesiąca wietrzę tynki i coś kurna nie chcą wyschnąć :evil: A nie mogę grzać bo nie mam ani prądu ani gazu :evil:

pociesze Ciebie że moje tynki schną od 20 listopada i cos daleko im do suchych :(

pożyczyłem na gaz taką dmuchawę ale nic ona nie daje najlepiej schną tynki w salonie gdzie zamontowałem tzw. kozę na długiej rurze ładuje wegiel jest ciepło i sucho ;)

Rany boskie, masakra. Po pierwsze wylewki na podłogówce powinno być 4 cm NA RURKACH więc łącznie jakieś 6-7 cm. Po drugie MUSI być pod nią styropian, przecież teraz połowa ciepła to Ci strop pod podłogówką a nie wylewkę nad podłogówką będzie grzała, nie jestem pewna czy sama folia wystarczy! :o Poza tym teraz nie masz żadnej izolacji akustycznej :roll: Oj Misiak, przecież mogłeś położyć wszędzie styropian, na to dać porządną wylewkę i jedyne co byś musiał zrobić to nadlać po troszeczku wylewki na schody, żeby ustalić nową wysokość stopni dopasowaną do wysokości stropu na gotowo!!! Ja dokładnie tak będę robić - w projekcie posadzka 7 cm, u mnie z podłogówką i panelami na gotowo wyjdzie 12 cm, schody oczywiście wylane źle, więc teraz będę je nadlewać. Ale w życiu bym nie dała na podłogówkę 4 cm wylewki i bez styropianu :o:o:o

wiem że wylewki powinno być min 2-4 cm nad rurą ale nie miałem wyjscia

gdyby nie schody podniósłbym wszystko wyżej bo mam sporo miejsca

ale schody są ok stopnie zrobione właściwie chodzi sie wygodnie

mogłem "nadlać" stopnie ale chciałem uniknąć tego problemu co ma mój szwagier za wysokie stopnie i ciężko sie po nich chodzi

moja kuzyna znowu zrobiła ostatni stopień wyższy i efekt jest taki ze jak schodzę to mam wrażenie żę spadam - nie chciałem sie męczyć przez całe życie

wiec wybrałem mniejsze zło brak styropianu i brak właściwej izolacji podłogówki

chociaż miałem też myśli aby wywalić tą podłogówkę ale zawsze mogę wyłączyć ja w skrzynce a drabinkę zasilić z korytarza (mam nadzieje ze folia + folia aluminiowa odpowiednio odbije ciepło

3 dom wybuduje już właściwy ;)

czasami mam już dość tej budowy

chce mieszkać i tyle reszta wyjdzie w praniu :-?

Drzwi PCV z wypełnieniem Adeco, ceny nie powiem bo wciąż mi przez gardło nie chce przejść, no ale będą z naświetlami bocznymi i górnym naświetlem łukowym, drzwi kupowane w Oknoplaście,

Takie drzwi sa na zwykłych profilach PCV ? czy to moze jakis inny system ?

No i czy jest szansa na podstawową klasę C anywłamaniowości ?

Jakos sobie nie mogę wyobrazić drzwi z PCV....przecież PCV jest kruche i słabe straszliwie - wystarczy mocno kopnąć i sie połamie :-?

Na zwykłych profilach są naświetla, drzwi są z wypełnieniem Adeco, które jest bardzo wytrzymałe i ciepłe, całe drzwi są masywne, ciężkie i założę się, że jakbyś je zobaczył to nie powiedziałbyś że to PCV. Aczkolwiek oficjalnej antywłamaniowości to nie ma, ale zapewne żadne drzwi robione na zamówienie, z naświetlami, tej antywłamaniowości nie będą miały.

gdyby nie schody podniósłbym wszystko wyżej bo mam sporo miejsca

ale schody są ok stopnie zrobione właściwie chodzi sie wygodnie

mogłem "nadlać" stopnie ale chciałem uniknąć tego problemu co ma mój szwagier za wysokie stopnie i ciężko sie po nich chodzi

mogłeś jednak nadlać, dodatkowe 6 cm posadzki musiałbyś rozłożyć na kilkanaście stopni, to wyszłyby Ci stopnie o niecałe 0,5 cm wyższe, różnica moim zdaniem nieodczuwalna...

Czy ktoś wynajmuje lub wynajmował na czas budowy toi toi-a - jaki to jest koszt?

Od 180 do 260 zł m/c

mowa, kup deski i chłopaki sobie pozbijają, dziurę wykopią... najprościej

Nie każdy ma ochotę mieć dołek z gów..m na swojej działce :) zresztą to chyba niezgodne z przepisami :roll:

mogłeś jednak nadlać, dodatkowe 6 cm posadzki musiałbyś rozłożyć na kilkanaście stopni, to wyszłyby Ci stopnie o niecałe 0,5 cm wyższe, różnica moim zdaniem nieodczuwalna...

u mnie przy schodach było moze z 2 -3 cm

wie musiałbym sporo naddać

zalecana wysokość stopnia to 17 cm (szer. 29 cm) ponoć najbardziej wygodne i najmniej pochłaniają energii człowieka

teraz nie ma co gdybać już po "ptokach" jedynie wypnę podłogówkę

myślę ze źle nie będzie w końcu sufitu sąsiada nie będę grzał tylko swój wiec ciepło w domu zostanie ;)

kuch w budowie jest sporo nie pierwsza i nie ostatnia pewnie :(

hehe, i to jest szczęście w nieszczęściu, chyba muszę się nauczyć takiego podejścia do oceny sytuacji, ja to zawsze w ciemnych barwach wszystko widzę :D

staram się właśnie zmienić podejście do tego bo też ciągle widziałem wszystko w ciemnych barwach bo z takim podejściem długo nie pociągnę i będę musiał zmienić działkę z 850 na 2 m2 w Junikowie ;)

budowa miała nam sprawiać przyjemność a nie wykańczać

kuzyn nie wie co forum nie ma pojęcia nawet na jakich profilach ma okna

wybudował się szybko bez czytania, wgłębiania sie w szczegóły - zamieszkał i jest zadowolony ! 8)

Czy ktoś wynajmuje lub wynajmował na czas budowy toi toi-a - jaki to jest koszt?

My mamy TOIa, sprzętanie co 2 tygodnie. Koszt średnio 286 co miesiąc. Sporo, nie? Ale jak chodzimy z dziećmi na budowę to nam też się przydaje :oops: Zresztą jak widziałam budowę sąsiada, gdy Fachowcy załatwiali swe potrzeby na rogu domu, niemal na świeżą elewację to wolę płacić.

My mamy TOIa, sprzętanie co 2 tygodnie. Koszt średnio 286 co miesiąc. Sporo, nie? Ale jak chodzimy z dziećmi na budowę to nam też się przydaje :oops: Zresztą jak widziałam budowę sąsiada, gdy Fachowcy załatwiali swe potrzeby na rogu domu, niemal na świeżą elewację to wolę płacić.

może pampersy majstrom kup wyjdzie taniej :)

dzieki wszystkim za zyczenia corka zdrowa rosnie i nie choruje jak na razie

jakby ktos chcial popatrzec to tutaj kliknac

co do toi toi to ja mam zwykly kibelek no ale jak na razie nie zatrudniam fachowcow

a co do tynkow to jakis czas beda schnac bo cos kiepska pogoda na to pomoze otwarcie okien i niech wiatr troche pomoze ale to jak nie jest mokro na dworze

budowa miała nam sprawiać przyjemność a nie wykańczać

kuzyn nie wie co forum nie ma pojęcia nawet na jakich profilach ma okna

wybudował się szybko bez czytania, wgłębiania sie w szczegóły - zamieszkał i jest zadowolony ! 8)

I tak większość się buduje. Im więcej czytam, tym większy apetyt i żałość, że nie można sobie pozwolić na niektóre rzeczy.

Im więcej czytam, tym więcej myślę o błędach.

Gdybym nie czytał, byłbym szczęśliwszym człowiekiem :)

dzieki wszystkim za zyczenia corka zdrowa rosnie i nie choruje jak na razie

jakby ktos chcial popatrzec to tutaj kliknac

co do toi toi to ja mam zwykly kibelek no ale jak na razie nie zatrudniam fachowcow

a co do tynkow to jakis czas beda schnac bo cos kiepska pogoda na to pomoze otwarcie okien i niech wiatr troche pomoze ale to jak nie jest mokro na dworze

Dawno nie zaglądałem, coś mi widzę umknęło.

Gratulacje!!! Życzenia zdrowia dla pociechy :D

Od 180 do 260 zł m/c

mowa, kup deski i chłopaki sobie pozbijają, dziurę wykopią... najprościej

Nie każdy ma ochotę mieć dołek z gów..m na swojej działce :) zresztą to chyba niezgodne z przepisami :roll:

to co już sr...ć nie wolno na swojej ziemi ??? pokażcie mi te przepisy bo nie wierzę ...

a dołek się potem zakopuje i jest użyźniona gleba :D