Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Schody - cena normalna :) Pan Piątkowski SPRAWDZONY PRZEZ Igę, a że miałam od niej dekarzy i byli cool, to wierzę, że robi dobrze, skoro go rekomenduje. Stolarz, który, robi mi kuchnię w przyzwoitej cenie (polecany przez kol. MISIAKA NA FORUM) WYCENIł je na 2000 więcej w tym samym materiale, ale jak sprawdziłam, firmy specjalizujące się w danej działce zawsze wychodzą taniej.

Tak juz jest.

Co do ceny materiału - no to nie jest mało. kupiłam 70 m2 dębowej deski szczotkowanej i frezowanej, więc mam jakieś odniesienie. Nie dajmy się wykonawcom zwariować !

Kupowałam też granit i marmur sama, bo kamieniarze wymyślali jakieś dziwne kwoty. Zleciłam im jedynie obróbkę i teraz wiem ile faktycznie materiał jest warty.

A cenę każdy ma taką jaką wynegocjuje...

Posadzki - mam ekipę - dziś wylali mi poddasze, jutro robią parter. Jak robią to się okaże, jak w środę przyjdzie kierbud odebrać. Dziś sprawdzał, ale nie ma co wyrokować. Jak będą ok to dam znać i dam chętnym namiary.

Po tynkach zamierzam się upić .... Cholernie się cieszę, że DOJECHAłAM DO TEGO ETAPU!

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Posadzki - mam ekipę - dziś wylali mi poddasze, jutro robią parter. Jak robią to się okaże, jak w środę przyjdzie kierbud odebrać. Dziś sprawdzał, ale nie ma co wyrokować. Jak będą ok to dam znać i dam chętnym namiary.

Po tynkach zamierzam się upić .... Cholernie się cieszę, że DOJECHAłAM DO TEGO ETAPU!

to czekam na ocenę i na namiary:)

Martuszek

Czy wykonywałaś próbę szczelności instalacji wod-kan i CO przed wylaniem podłóg?? Na czym to polega i kto to przeprowadza??

Co prawda pytanie nie do mnie ale CO robiłem siłami rodziny (Wuja i ja) - próbę szczelności zrobiłem sprężonym powietrzem 0,6MPa (normalnie powinno się sprawdzać czy spada ciśnienie ale nie miałem na to czasu). Ponieważ instalacja jest w miedzi to przeleciałem tylko wszystkie złączki które będą w posadzce pędzelkiem i wodą z ludwikiem. Jak się nie robi piana to jest ok.

Wody nie mam w posadzkach a kanalizację robiłem sam (pilnowałem aby miała odpowiedni spad i żeby przy składaniu rur się żadna uszczelka nie podwinęła).

Aha, protokół z próby szczelności powinien wystawić instalator - będzie potrzebny do odbioru budynku!

Schody - cena normalna :) Pan Piątkowski SPRAWDZONY PRZEZ Igę, a że miałam od niej dekarzy i byli cool, to wierzę, że robi dobrze, skoro go rekomenduje. Stolarz, który, robi mi kuchnię w przyzwoitej cenie (polecany przez kol. MISIAKA NA FORUM) WYCENIł je na 2000 więcej w tym samym materiale, ale jak sprawdziłam, firmy specjalizujące się w danej działce zawsze wychodzą taniej.

Tak juz jest.

Co do ceny materiału - no to nie jest mało. kupiłam 70 m2 dębowej deski szczotkowanej i frezowanej, więc mam jakieś odniesienie. Nie dajmy się wykonawcom zwariować !

Kupowałam też granit i marmur sama, bo kamieniarze wymyślali jakieś dziwne kwoty. Zleciłam im jedynie obróbkę i teraz wiem ile faktycznie materiał jest warty.

A cenę każdy ma taką jaką wynegocjuje...

Martuszek, teraz się pogubiłem - to 6000 to było razem z materiałem czy sama robocizna?

Witam

Mam pytanie do posiadaczy oraz przyszłych posiadaczy instalacji rekuperatora.

Czy długość przewodów instalacji reku ma wpływ na jej wydajność ??

Czy lepeij bedzie prowadzic przwewody instalacji za sciankami kolankowymi, jeżeli mam taką możliwośc, czy może jednak lepiej będzie skrócić drogę przewodów w kilku miejscach poprzez przepuszczenie ich w warstwach izolacji dachowej??

W jaki sposób rozprowadzana jest instalacja w ociepleniu dachu, aby nie zmniejszyć znacząco jej parametrów izolacyjnych??

Pozdrawiam

Przyłaczam do tego co wyżej, i przy okazji zapytuję czy ktoś kupował coś w tartaku w Nekli, bo tak sobie namierzyliśmy, jakieś opinie o nim?

Witaj.

Już parę razy dokonywaliśmy zakupów w Nekli. My byliśmy zadowoleni, a cenowo- przyzwoicie zwłaszcza jeśli porównać tartaki bliżej Poznania.

Pozdrawiam

witam

powiedzcie gdzie zamawialiście bramy garażowe , dostałam wycenę z Bramgaru w Stęszewie brama 4,40x2,50 w okleinie złoty dąb otwierana ręcznie 6,200tys z napęden elekt. 8,000tys ceny z montażem , macie może porównanie czy to dużo czy ok.

Foczki ja brałam z tartaku w Nekli łaty i kontrłaty ceny niższe niż w Poznaniu ,towar ok.

witam

powiedzcie gdzie zamawialiście bramy garażowe , dostałam wycenę z Bramgaru w Stęszewie brama 4,40x2,50 w okleinie złoty dąb otwierana ręcznie 6,200tys z napęden elekt. 8,000tys ceny z montażem , macie może porównanie czy to dużo czy ok.

.

Zapytaj w Robsonie : http://www.robson.com.pl/

witam

Ja na bramę Krispol w okleinie 4,8 x 2,1 więc nieco mniejszą miałam ofertę 6500 z napędem. W tym napęd 1400 zł. Na twoim miejscu szukałabym dalej. Pozdrawiam

Alteriela Z Krispolu mam wycene na 7,200 brutto z montazem bez napędu (wycena z firmy Robson) a ty gdzie wyceniałaś Krispola

W Oknoplaście Kraków, salon w Gnieźnie - ale ja tam mam spore rabaty bo już trochę kasy u nich zostawiłam :) Ale może ta Twoja brama faktycznie drożej wychodzi, bo jakaś taka wysoka, chyba trochę niestandardowa :roll:

witam

Foczki ja brałam z tartaku w Nekli łaty i kontrłaty ceny niższe niż w Poznaniu ,towar ok.

Ja zamawiałem bramę Hormann 4,50 na 2,30 wycena 6800, brąz z fakturą drewnopochodną. Montaż i sprzedaż Ertom na Strzeszyńskiej. Jeszcze nie mam zainstalowanej także trudno mi się wypowiedzieć co do jakości, ale Hormann ma swoją renomę:)