krys1 16.02.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Przyjaciele mają schody drewniane ażurowe "skręcające" w półkolu - piękne aż dech w piersi zapiera i z zazdrości skręcic może też , ale jak moje dzieciaki tak by kilkanaście razy w te i "we wte" przeleciały się po nich (dzieci mają to do siebie, że przemieszczają się szybciej i głośniej) to niestety - u mnie by się nie uchowały, chyba żeby szybciej szlag mnie trafił z nerwów Z tych samych względów też mam betonówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 16.02.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Domelus tynk gipsowy - maszynowy - 25 zł bez umowy Gościu chciał 27, potem 26,50 a potem 26 netto, ale w końcu ustaliliśmy, że netto to nie jest tyle samo co "bez rachunku", bo on zyskuje 19 % dochodowego, więc tym dochodowym się "podzieliliśmy" i jest 25 zł/ m2 Zauważyłam, że nie w m2 pies pogrzebany, ale w liczeniu otworów, zwłaszcza okiennych. Ustaliliśmy konkretną kwotę, żeby nie było wątpliwości i mam nadzieję, że będzie ok. Gościu robił u Lidki i u Fredo. Mam inny "problem": mam już wykonaną posadzkę (musiałam odwrócić kolejność prac), ale tynkarze nie chcą słyszeć o zabezpieczeniu jej folią, bo mówią, że leją wodę do zacierania i to grozi poślizgiem. Pewnie mają rację, niestety gips utrudnia klejenie parkietów. Mam wstępnie pomysł na przyklejenie do posadzki taśmą dwustronną tektury falistej (nie będą się ślizgać), ale może ktoś mi coś innego poradzi?????????????? Już piszczeli, że rusztowania będzie się im ciężko przesuwać, ale w tych pomieszczeniach chyba nie mają wyjścia.... Co robić??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leo2007 16.02.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 A ja zupełnie z innej beczki Jak ktoś z szanownych forumowiczów ma problemy (z wypełnieniem lub nie wie jak się do tego zabrać) ze zwrotem VAT-u za materiały budowlane to służe pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 16.02.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Mam inny "problem": mam już wykonaną posadzkę (musiałam odwrócić kolejność prac), ale tynkarze nie chcą słyszeć o zabezpieczeniu jej folią, bo mówią, że leją wodę do zacierania i to grozi poślizgiem. Pewnie mają rację, niestety gips utrudnia klejenie parkietów. Mam wstępnie pomysł na przyklejenie do posadzki taśmą dwustronną tektury falistej (nie będą się ślizgać), ale może ktoś mi coś innego poradzi?????????????? Już piszczeli, że rusztowania będzie się im ciężko przesuwać, ale w tych pomieszczeniach chyba nie mają wyjścia.... Co robić??????????????? Może plandeki? Na czas lania wodą niech sobie je ściągną (grube są, nie będą się z tym bawić jak z folią), a potem niech położą z powrotem Może nie zabezpieczą tak dokładnie jak skrzętnie przez ciebie poklejony karton, ale w miarę powinno zadziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolega boba budowniczego 16.02.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Troszkę nie na temat ale... P O M O C Y !!! Szukam szamba, 10 m3 w rozsądnej cenie do zamontowania w okolicach Poznania. KTOŚ COŚ WIE??? Słyszałem że w Palędziu na ul. Nowej są niedrogie ok 3000 zł. Sam będę dzwonił tam w poniedziałek. Jak wpiszesz w wyszukiwarce to Ci wyskoczy firma Czyżbeton...cz coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 16.02.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Mam inny "problem": mam już wykonaną posadzkę (musiałam odwrócić kolejność prac), ale tynkarze nie chcą słyszeć o zabezpieczeniu jej folią, bo mówią, że leją wodę do zacierania i to grozi poślizgiem. Pewnie mają rację, niestety gips utrudnia klejenie parkietów. Mam wstępnie pomysł na przyklejenie do posadzki taśmą dwustronną tektury falistej (nie będą się ślizgać), ale może ktoś mi coś innego poradzi?????????????? Już piszczeli, że rusztowania będzie się im ciężko przesuwać, ale w tych pomieszczeniach chyba nie mają wyjścia.... Co robić??????????????? Po pierwsze niech nie ściemniają z przesuwaniem rusztowania, rusztowanie o wysokości 1,2 nie waży 100kg, można je we 2 osoby swobodnie podnosić. Po drugie, w sumie jeśli miałabyś jakiekolwiek instalacje rozłożone to i tak musieliby nosić albo pokrywać szkody po przesuwaniu. Z tym ślizganiem to też jakaś paranoja Jak już bardzo płaczą, to kładłbym folię, a na to ew. tekturę falistą żeby po pijaku któryś o to rusztowanie się nie zabił Sama tektura nie uchroni wylewki przed zagipsowaniem, a zwłaszcza mokra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 16.02.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Witam, prośba do tych, którzy przerabiali ten temat już w tym roku ablo są poumawiani na I połowe tego roku. Jakie mieliscie ceny na: - tynki gipsowe (robocizna + materiał) - elewacja (ocieplenie + tynk) (robocizna) - ocieplenie poddasza (ułozenie wełny) - płyty K-G ze stelażem , zaszpachlowane łączenia (robocizna) - gipsowanie (robocizna) - malowanie (robocizna) Jeżeli macie jakieś przyzwoite ekipy do polecnia - będę wdzięczny za namiary. buduje się w SKórzewie. Pozdro, DOmelus Ja już częsciowo po. Tynki gipsowe maszynowe - robocizna z materiałem 26zł/m2 Tynki cementowo-wapienne - robocizna z materiałem 28zł/m2 elewacja - 40zł/m2 ocieplenie poddasza mam już z płytą nida i zagipsowaniem - 40zł/m2 gipsowanie - 10zł/m2 (robocizna) malowanie 6zł/m2 (robocizna) Mogę polecić ekipę od tynków maszynowych - mogę podać na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 18.02.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Mam inny "problem": mam już wykonaną posadzkę (musiałam odwrócić kolejność prac), ale tynkarze nie chcą słyszeć o zabezpieczeniu jej folią, bo mówią, że leją wodę do zacierania i to grozi poślizgiem. Pewnie mają rację, niestety gips utrudnia klejenie parkietów. Mam wstępnie pomysł na przyklejenie do posadzki taśmą dwustronną tektury falistej (nie będą się ślizgać), ale może ktoś mi coś innego poradzi?????????????? Już piszczeli, że rusztowania będzie się im ciężko przesuwać, ale w tych pomieszczeniach chyba nie mają wyjścia.... Co robić??????????????? Po pierwsze niech nie ściemniają z przesuwaniem rusztowania, rusztowanie o wysokości 1,2 nie waży 100kg, można je we 2 osoby swobodnie podnosić. Po drugie, w sumie jeśli miałabyś jakiekolwiek instalacje rozłożone to i tak musieliby nosić albo pokrywać szkody po przesuwaniu. Z tym ślizganiem to też jakaś paranoja Jak już bardzo płaczą, to kładłbym folię, a na to ew. tekturę falistą żeby po pijaku któryś o to rusztowanie się nie zabił Sama tektura nie uchroni wylewki przed zagipsowaniem, a zwłaszcza mokra. U mnie też była odwrócona kolejność i zabezpieczalismy posadzke. Najpierw folia budowlana (mialam za free od znajomego) na to kartony pozbierane przy sklepach W sumie niezbyt poniszczyli. Na posadzke był klejony parkiet i nic więcej kleju nie wyszło niz powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 18.02.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam wszystkich.Mam pytanie. Czy ktoś nie wie gdzie mogłabym zaopatrzyć się w płyty betonowe.( chodnikowe) Najlepiej dobrej jakości i w kolorze. Z góry dziękuje za informację.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 18.02.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Też zaczynam rozglądac się za kostka brukową - kto już zaczął przerabiac ten temat proszę o podawanie namiarów gdzie mozna zobaczyc i kupić coś poza Pozbrukiem i Semmelrock. Joaz, jak potrzebujesz na szybko to widziałam na Wichrowej, że mają zmagazynowane kostki z Pozbruku (płyty pewnie też). Pozbruk ma fabrykę w Jankach koło Poznania - tam też chyba można kupić. Niestety Pozbruk nie należy do tanich firm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 18.02.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Pozbruk ma fabrykę w Jankach koło Poznania - tam też chyba można kupić. W Sobocie chyba (Janki do pod Wawą) - w kierunku na Oborniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 18.02.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Możecie mi polecić kogoś do wykonania projektu przyłącza wodociągowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thoring 18.02.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam! Ja robiłem rozeznanie jakis miesiąc temu.Najtaniej wyszło w firmie Fach-Bet w Kobylnicytel 061 815 56 63Za betonowy zbiornik 10m3 chcą 3200 netto + montaż Pozdrawiam P O M O C Y !!! Szukam szamba, 10 m3 w rozsądnej cenie do zamontowania w okolicach Poznania. KTOŚ COŚ WIE??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 18.02.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Możecie mi polecić kogoś do wykonania projektu przyłącza wodociągowego? a mogiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 18.02.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Mąż rozkłada folię w sypialni - tyle folii mam. Podpowiedziano mi piasek - więc w pozostałych pomieszczeniach gdzie nie sa panele na piance ale drewno klejone do podłogi sypię piach - podobno gips nie klei sie do piachu, a można potem zamieść. Co myślicie? Oczywiście mąz zapowiedział, że będzie piasek, ale i tu Panowie tynkarze znaleźli problem - rzekomo tynk będzie im się kurzył. Mąz poinformował mnie telefonicznie o zaistniałym problemie psychologicznym w ekipie wykonawczej. Wysyczałam tylko, ze za moment sama ich wykurzę...! Folia - nie, tektura - nie, piasek też się nie podoba! Jakby tynk był jedyną inwestycją w tym domu. Łatwo się rządzi czyjąś kasą A posadzka też kosztowała Już nie mówiąc o dalszych pracach jakie będzie trzeba na niej wykonać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolega boba budowniczego 18.02.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam! Ja robiłem rozeznanie jakis miesiąc temu. Najtaniej wyszło w firmie Fach-Bet w Kobylnicy tel 061 815 56 63 Za betonowy zbiornik 10m3 chcą 3200 netto + montaż Pozdrawiam P O M O C Y !!! Szukam szamba, 10 m3 w rozsądnej cenie do zamontowania w okolicach Poznania. KTOŚ COŚ WIE??? A ile chcą za dowóz i montaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak_ 18.02.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 ja nadal temat drzwi przerabiam (już mam 12 % rabatu na gerdę od katalogowej to chyba już max ) jak robicie otwierane do środka czy na zew. ? bo tu mam dylemat Martuszek co tak panikujesz z tą podłogą na folii faktycznie można sie "zabić" przy kładzeniu tynków wiec ekipy nie chcą takiego rozwiązania myślę ze tektura falista ze wiele się też nie zda bo przy tej ilości wody która idzie w tynki za długo ona nie będzie ja robiłem w odwrotnej kolejności (książkowej) najpierw tynki a później posadzki i żałuję ! z tego co widziałem u Marcina tak posprzątali że zostały tylko białe place i nie sądzę aby miały wpływ na przytwierdzenie parkietu w dzisiejszych czasach ekipy są bardzo wygodne majster krytykuje majstra każdy ma jakąś tam teorię i upiera sie przy swoim robi tak jak mu najwygodniej nie myśli o następnych ekipach i stresie inwestora byle zrobić skasować i zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thoring 19.02.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 A ile chcą za dowóz i montaż? To zależy jaki masz grunt i jak głeboko będą musieli osadzać zbiornik.Możesz do nich zadzwonić i umówić sie na spotkanie z ich przedstawicielem który przyjedzie na Twoją budowę i Ci to wyceni.Mi razem z transportem i montażem wycenili na 1200 PLNI nic mnie juz nie interesuje - oni przyjeżdzają z koparką itdPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adisan1 19.02.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam, ekipa od przylaczenia kanalizy / wody zazyczyla sobie: przylaczenie wody - 3.150zlkanalizacja - 4.500zldeszczowka - 5.500zlkoszt otwarcia chodnika i ulicy - 2.400zlkoszty administracyjne - 1.500 zlsuma - 17.500 + 22%Vatt = 21.300 dodam ze budynek znajduje sie 5m od chodnika i 7m od ulicy gdzie znajduje sie glowna magistrala i studzienka. czy te ceny sa normalne ?? Bardzo prosze o namiary ludzi ktorzy wykonywali u was. Moze uda mi sie znalesc kogos tanszego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak_ 19.02.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam, ekipa od przylaczenia kanalizy / wody zazyczyla sobie: przylaczenie wody - 3.150zl kanalizacja - 4.500zl deszczowka - 5.500zl koszt otwarcia chodnika i ulicy - 2.400zl koszty administracyjne - 1.500 zl suma - 17.500 + 22%Vatt = 21.300 dodam ze budynek znajduje sie 5m od chodnika i 7m od ulicy gdzie znajduje sie glowna magistrala i studzienka. czy te ceny sa normalne ?? Bardzo prosze o namiary ludzi ktorzy wykonywali u was. Moze uda mi sie znalesc kogos tanszego pozdrawiam wydaje sie sporo ja budowałem odcinek sieci wodno kanalizacyjnej ok 100 m+ przyłącza do dwóch domów ok 8 m + studnie zaworową + zawór (kosztuje 5 tys netto) zapłaciłem 35 tys. netto ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts