Bikerus 24.02.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Gaz od kwietnia ma zdrożeć o 30% Nie o 30%, a o 9%. PGNiG wnioskował o 20%. I jeszcze kwestia założeń, jak robisz went. mech. to nie robisz kominów, jak zostawiasz to płacisz podwójnie, naprawdę liczyłeś taką samą wymianę 0,5 -0,8 kubatury dla grawitacyjnej a koszty łącznie z oknami z nawiewnikami higro (koszt zakupu itp) ? . Nawiewników higro/ciśnio nie planuje. Jestem zwolennikiem rozszczelnianych okien - robię tak od wielu lat (odkąd założyłem pierwsze PCV) Z kominów nie rezygnowałem ze względu na potencjalny błąd w projekcie/montażu reku. Byłem w domach gdzie działało to po prostu zbyt głośno - zły projekt lub montaż (a mieściło się "normach" producenta) Zresztą ten sam problem jest przy DGP. W zasadzie jest on wszędzie tam gdzie pracuja 24/7 turbiny, wiatraki, itp. Gdybym nie robił wszystkiego sam nie miałbym reku ani gwc, jedynie wentylację mechaniczną. Ale skoro robię sam to dam radę Ja ze względów zawodowych, nie jestem w stanie zrobić sam nic przy budowie domu...może ewentualnie jakaś wykończeniówka, którą można robic na raty na zwrot nie liczę tylko na mniejsze straty i wyższy komfort. No to tu mamy w 100% identyczne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 24.02.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Co do wentylacji mechanicznej z reku to nie można to rozpatrywać tylko kwestią zwrotu inwestycji, bo co jeśli tak potraktujesz cały dom ?? Czy inwestycja w dom Ci sie zwróci ?? Zadaj sobie pytanie: po co w ogóle budować Dom jeśli sie patrzy przede wszystkim na zwrot inwestycji ?? Nie zrozumiałeś mnie. Chodziło mi właśnie o komfort, który jest przy zastosowaniu reku, i który dodatkowo kosztuje. Natomiast większość ludzi daje sie nabrać, że to nie tylko komfort ale także super inwestycja, która od razu (lub w krótkim okresie czasu) zarabia na siebie. Sam zwrot inwestycji nie ma dla mnie znaczenia przy budowie domu - po prostu chce mieć dom i dlatego go buduje. Przy czym staram sie nie ulegać presji PR'owców i marketingowców i w miarę rozsądnie wydawać pieniądze, cały czas balansując pomiędzy stroną komfort, a stroną ekonomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 24.02.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Nie zrozumiałeś mnie. Nie kierowałem tego personalnie do Ciebie tylko do wszystkich co patrzą na inwestowanie w jakieś rozwiązanie przede wszystkim pod kątem zwrotu inwestycji. cały czas balansując pomiędzy stroną komfort, a stroną ekonomia. I to jest cały gwóźdź programu. Ten balans każdy ma na innym poziomie i jest to sprawa indywidualna, obojętnie czy ktoś buduje dom za 300tys czy za 2 mln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk07 25.02.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Witam szanownych członków tego zacnego forum. Późno zorientowałem się, że takie forum w ogóle istnieje, bo dużo ciekawych uwag mi umknęło. Teraz jestem już na etapie wykończeniówki. Czytałem o Panu Jagle z Mosiny, niestety nie mogę znaleźć na niego namiarów, jeśli ktoś mógłby mi w tym pomóc to będę wdzięczny. P.S. Potrzebuję jeszcze ekipy od tynków wewnętrznych (maszynowe) oraz od zabudowy płytami kartongips, chciałbym prośić o namiary na jakichś sprawdzonych wykonawców. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 25.02.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Potrzebuję jeszcze ekipy od tynków wewnętrznych (maszynowe) oraz od zabudowy płytami kartongips, chciałbym prośić o namiary na jakichś sprawdzonych wykonawców. Pozdrawiam Michał karton gips - poszło na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk07 25.02.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 karton gips - poszło na priva Dziękuję serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
segars 25.02.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Czy ktos z Was orientuje sie jakie schody sa tansze? Mam mozliwosc zrobienia schdow drewinanych badz takich wiecie wylewane z betonu. Mozecie mi podpowiedziec? Wylewane są tańsze. Ale jeżeli policzyć wylewane + wykończenie w drewnie, to taniej wychodzi robić od razu drewniane. Minus - prawie do końca trzeba biegać po drabinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 25.02.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Czy ktos z Was orientuje sie jakie schody sa tansze? Mam mozliwosc zrobienia schdow drewinanych badz takich wiecie wylewane z betonu. Mozecie mi podpowiedziec? Wylewane są tańsze. Ale jeżeli policzyć wylewane + wykończenie w drewnie, to taniej wychodzi robić od razu drewniane. Minus - prawie do końca trzeba biegać po drabinach. Święta prawda z tymi drabinami. Koszmar U nas już za jakies dwa tygodnie nareszcie bedą schody. Hura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 25.02.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Za radą Marzina wziłęłam halogen 500-tkę i podświetliłam wieczorkiem moje tynki. Muszę uczciwie przyznać, że tynkarze - choć cholerni bałaganiarze i choć współpraca z nimi zaczęła się makabrycznie - to robotę swoją w zakresie "tynkowanie powierzchni płaskich" wykonują poprawnie. Oczywiście jest kilka miejsc do poprawek (nazywam to "celulitem" ściennym), ale są to miejsca a nie całe powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 25.02.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Niestety wszystkie niedociągnięcia wyjdą dopiero jak tynki wyschną - dopiero wtedy widać, gdzie trzeba szlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 25.02.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Hej, czy ktoś z Was nie zamawiał przypadkiem więźby dachowej z Tartaku w Skórzewie (a właściwie składu bo tartak jest podobno k.Pniew). Myślę o więźbie od nich. Są tacy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 26.02.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 cześć wszystkim, poszukuję solidnej, rozsądnej ekipy do ocieplenia poddasza wełną i do płyt g-k wątek/prośba ostatnio się powtarza, ale odpowiedzi pod nim to przede wszystkim "poszło na pw"....... będę bardzo zobowiązana za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fornalka 26.02.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 czy macie orientacje co do cen podłogówki nam fachowiec powiedzał 60zl/m2 ułożenia + materały 100zł /m czy to norma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidka87 26.02.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 czy macie orientacje co do cen podłogówki nam fachowiec powiedzał 60zl/m2 ułożenia + materały 100zł /m czy to norma?trochę chyba przesadził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 26.02.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Niestety wszystkie niedociągnięcia wyjdą dopiero jak tynki wyschną - dopiero wtedy widać, gdzie trzeba szlifować No niestety, wyprawki to już pod malowanie idzie. Dziś za to znów nowości w zakresie moich tynków: Pan Radek - właściciel firmy - rozstał się z pracownikami, którzy w tak fatalnym stylu rozpoczęli prace na mojej budowie, co niestety rzutowało na opinię o całej firmie. Uważam, że szef firmy bardzo poważnie potraktował sytuację jaka zaistniała i to jest jego wielki plus. Wyjaśnił mi, że u Lidki87 pracował w innym zespole, a jak widać nie każdy pracownik poważnie traktuje swoją pracę. Uważam, że zrobił to co mógł - zatrudnił nowe osoby. W tej chwili branża jest ciężka, jeżeli chodzi o rekrutację pracowników. Niestety jednak, to jest zawsze ryzyko przedsiębiorcy. Klient końcowy oczekuje rzetelnego i profesjonalnego obsłużenia. Rozumiem teraz dlaczego koleżanka z forum go polecałą i dlaczego u mnie zaczęło sie takim niewypałem. Mam nadzieję, że w niedzielę po odbiorze tynków przez kierbuda będę mogła podumować efekty pracy pozytywnie, a firma zrehabilituje się w moich i kolegów oczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 26.02.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witajcie.Ja tak z innej beczki. Czy 35 zł za m2 podbitki ( robocizna bez malowania) to dużo czy mało. Tak mi zaśpiewali fachowcy i nie wiem czy warto ich zatrudnić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 26.02.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Odnośnie tynków, Altariela ma rację. Babole widać dopiero po całkowitym wyschnięciu. P.s. Wczoraj wnosiliśmy na piętro tapczan, czy werslakę, nigdy nie wiem czym to się rózni, ale nie ważne. Klatka schodowa zmasakrowana. Tynki gipsowe to syf! No chyba, że są w miejscu, gdzie człowiek nie ma z nimi żadnego kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 26.02.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Marzin a dopiero poczułam się lepiej....Cementowo-wapienne robię w łazienkach i pralni, ze względu na wilgotność, ale przy schodach będę miała tak jak Ty - czyli gipsowe... Co tu zrobić? Czy jest jakiś sposób? Czy szpachlowanie pomaga w ich utwardzeniu? Holender, fataliza, jeśli tak się dzieje generalnie. A jak u innych osób, które tynkowały? Też takie "miękkie"? Pan od tynków obiecał mi przeszpachlować jeszcze na koniec... Będzie lepiej? Da to coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.02.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Odnośnie tynków, Altariela ma rację. Babole widać dopiero po całkowitym wyschnięciu. P.s. Wczoraj wnosiliśmy na piętro tapczan, czy werslakę, nigdy nie wiem czym to się rózni, ale nie ważne. Klatka schodowa zmasakrowana. Tynki gipsowe to syf! No chyba, że są w miejscu, gdzie człowiek nie ma z nimi żadnego kontaktu. Łe no, bo w domu masz mieszkać a nie wnosić na piętro Są takie specjalne tapety na tynki gipsowe które ponoć wzmacniają ale powiem za kilka miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 26.02.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Łe no, bo w domu masz mieszkać a nie wnosić na piętro Są takie specjalne tapety na tynki gipsowe które ponoć wzmacniają ale powiem za kilka miesięcy To mam się teraz "zatapetować"????????????????????????????????? To jedyny sposób w jaki możemy się uzbroić?????????????????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts