Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Łe no, bo w domu masz mieszkać a nie wnosić na piętro :roll:

Są takie specjalne tapety na tynki gipsowe które ponoć wzmacniają ale powiem za kilka miesięcy :wink:

To mam się teraz "zatapetować"????????????????????????????????? To jedyny sposób w jaki możemy się uzbroić?????????????????/

gwoli wyjaśnienia nazwa tapeta jest nazwą potoczną, to jest coś w rodzaju maty/siatki którą zatapia się w tynku. Ale tylko wiem od ekipy która będzie u mnie to robić ale nie wiem szczegółów poza tym, że sposób został sprowadzony z Danii gdzie wszystko tak się ponoć robi.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W temacie tynków się nie orientuję ale gdy spytałam pewnego fachowca, które są lepsze i że gipsowe chyba za miękkie to mi powiedział, że inwestorzy się nie orientują i robią tzw. miękkie tynki a powinni kupować jakieś twarde. Tyle się dowiedziałam i tyle wiem czyli nie zbyt wiele.

No --- robi się ciekawiej. Może ktoś coś więcej wie co to miękkie i co to twarde, bo myślałam, że gipsowe to gipsowe. Wiem tylko, że moje są firmy VG i że wiele firm nie chce robić np na Alpolu, bo klient sobie nie życzy. Nie analizowałam tego zbytnio, ale nie wiedziałam, że jest tu jakieś "drugie dno".

Wiedziałam tylko, że jedne łatwiej a inne trudniej się nakłada - to wszystko.

Jaka mata???????????? A może jest coś do gruntowania, co je utwardza?

Podobno trzeba unigruntem, ale nie rozzpuszczonym w farbie tyliko czystym.

Pozdr

M

Twardość tynku - różnice w twardości tynku gipsowego maszynowego lekkiego mogą być jednak wynikiem wyboru danego producenta. Firma VG szczyci się tym, że jej tynk gipsowy zawiera 2/3 gipsu naturalnego, a tylko 1/3 syntetycznego, w przeciwieństwie do innych producentów. Knauf ma drobniejsze ziarno, lepiej się nakłada, ale więcej syntetyku, co powoduje, że może być bardziej miekki.

Każdy tynk należy przejechac unigruntem.

Niestety z chemii zawsze byłam noga, więc tylko mogę przekazać Wam zebrane informacje działając jako "reporter terenowy" naszego forum 8)

W temacie tynków się nie orientuję ale gdy spytałam pewnego fachowca, które są lepsze i że gipsowe chyba za miękkie to mi powiedział, że inwestorzy się nie orientują i robią tzw. miękkie tynki a powinni kupować jakieś twarde. Tyle się dowiedziałam i tyle wiem czyli nie zbyt wiele.

Nie zgodze się, bo dany producent najpierw dzieli tynki na cementowo-wapienne i na gipsowe, potem na nakładane ręcznie i maszynowo, a potem na zwykłe i lekkie...

o twardościach nic nie piszą, a wybór żaden

Co do wentylacji mechanicznej z reku to nie można to rozpatrywać tylko kwestią zwrotu inwestycji, bo co jeśli tak potraktujesz cały dom ?? Czy inwestycja w dom Ci sie zwróci ?? Zadaj sobie pytanie: po co w ogóle budować Dom jeśli sie patrzy przede wszystkim na zwrot inwestycji ??

Tak czy siak uważam, że inwestycja w wentylacje mechaniczną z reku podnosi wartość nieruchomości i trzeba także uwzględniać to, że szykują wprowadzenie Świadectwa Energetycznego Budynków od 2009 ( wiem, że na razie są w tyle z ustawami w tej kwestii nasi ustawodawcy, ale kiedyś to wprowadzą prędzej czy później). Poza tym Unia szykuje jakieś dyrektywy, że od 2015 roku Domy energooszczędne i pasywne będą standardem ( czytałem w Budujemy Dom 01-02/2008) , a takich domów bez wentylacji mechanicznej z reku sie nie wybuduje.

Hehehe, byles kiedys w domu pasywnym dluzej niz 1 dzien? Siedziales tam w weekend? Jesli nie to nie powinienes sie wypowiadac. Ja bylem. Ten dom jest tak szczelny i sterylny, ze po jednym dniu czulem sie chory. Ten trend to jakies nieporozumienie, na papierze i w gazecie wyglada OK, ale jak sie mieszka to mozesz popytac ludzi, ktorzy mieli cos z tym wspolnego.

Do tego gdzie slyszales o tej niby dyrektywie EU? Ja mieszkam za granica Polski w EU od 17 lat i jakbys widzial szczelnosc domow w Belgii badz w UK to chyba przy twojej trosce o ekologie i oszczednosc dostalbys zawalu. Domy budowane z BK 15cm bedz docieplenia. Tylko tynk mineralny i nawet nieocieplony dach. W polsce marketingowcy sprzedadza wszystko, nie darmo mowia "ciemny lud kupi wszystko".

Qrcze, chciałam tylko porady do kogo uderzyć o ofertę na wykonanie reku, a niechcący rozpętałam kolejną dyskusję filozoficzną :oops:

Każdy buduje jak lubi, to nie Korea Pólnocna.

Rekuperatory.pl mi odpiwiedziały, że ofertę przygotują w tygodniu 10-14 marca

Dospel po pierwszej ofercie - gotowcu nie odpowiada na pytania...

Bartosz milczy...

ASK milczy...

Nie twarde tylko rozciagliwe - uzyskuje je sie przez dodanie 3% gumy zmielonej na proszek. Daje to doskonale wlasiowsci. Oczywiscie jak walniesz mlotkiem to zrobisz dziure, ale sie nie zarysowuje. Ale podobno po 10 latach guma sie utlenia i moze smierdziec w domu spalenizna :lol:

Gość Gosc_gość

Hehehe, byles kiedys w domu pasywnym dluzej niz 1 dzien? Siedziales tam w weekend? Jesli nie to nie powinienes sie wypowiadac. Ja bylem. Ten dom jest tak szczelny i sterylny, ze po jednym dniu czulem sie chory. Ten trend to jakies nieporozumienie, na papierze i w gazecie wyglada OK, ale jak sie mieszka to mozesz popytac ludzi, ktorzy mieli cos z tym wspolnego.

Do tego gdzie slyszales o tej niby dyrektywie EU? Ja mieszkam za granica Polski w EU od 17 lat i jakbys widzial szczelnosc domow w Belgii badz w UK to chyba przy twojej trosce o ekologie i oszczednosc dostalbys zawalu. Domy budowane z BK 15cm bedz docieplenia. Tylko tynk mineralny i nawet nieocieplony dach. W polsce marketingowcy sprzedadza wszystko, nie darmo mowia "ciemny lud kupi wszystko".

Patrz jaki specjalista sie znalazł, a jeszcze 2 dni temu nie wiedział co to GWC.

Z Twojego postu widać, że czytasz wybiurczo.

Nie pisałem o teraźniejszości tylko o tym, że ta dyrektywa jest w planach i siłą rzeczy Twoje indywidualne odczucia nic tu nie pomogą. Pisałem wcześniej :

Unia szykuje jakieś dyrektywy, że od 2015 roku Domy energooszczędne i pasywne będą standardem ( czytałem w Budujemy Dom 01-02/2008)

Te dyrektywy oczywiście mają na celu walczyć z efektem cieplarnianym także siłą rzeczy takie rozwiązania będą narzucane czy tego chcesz czy nie.

Co do wentylacji mechanicznej z reku to nie można to rozpatrywać tylko kwestią zwrotu inwestycji, bo co jeśli tak potraktujesz cały dom ?? Czy inwestycja w dom Ci sie zwróci ?? Zadaj sobie pytanie: po co w ogóle budować Dom jeśli sie patrzy przede wszystkim na zwrot inwestycji ??

Tak czy siak uważam, że inwestycja w wentylacje mechaniczną z reku podnosi wartość nieruchomości i trzeba także uwzględniać to, że szykują wprowadzenie Świadectwa Energetycznego Budynków od 2009 ( wiem, że na razie są w tyle z ustawami w tej kwestii nasi ustawodawcy, ale kiedyś to wprowadzą prędzej czy później). Poza tym Unia szykuje jakieś dyrektywy, że od 2015 roku Domy energooszczędne i pasywne będą standardem ( czytałem w Budujemy Dom 01-02/2008) , a takich domów bez wentylacji mechanicznej z reku sie nie wybuduje.

Podsumowując mało wiesz, dużo gadasz :roll:

A znasz jakąkolwiek dyrektywę (lub choćby projekt takowej) UE odnośnie efektywności enegretycznej budynków ? Poszperaj poczytaj a potem pisz ...

Również widziałem budynki w UK i nie tylko i domów z BK nie widziałem, nie wspominając o domach ze ścianą 15cm. Byłeś w Danii albo Szwecji, że nie wspomnę o Norwegii, obejrzyj sobie ich domy i rozwiązania tam stosowane.

(...) gdzie slyszales o tej niby dyrektywie EU? Ja mieszkam za granica Polski w EU od 17 lat i jakbys widzial szczelnosc domow w Belgii badz w UK to chyba przy twojej trosce o ekologie i oszczednosc dostalbys zawalu. Domy budowane z BK 15cm bedz docieplenia. Tylko tynk mineralny i nawet nieocieplony dach. W polsce marketingowcy sprzedadza wszystko, nie darmo mowia "ciemny lud kupi wszystko".

Muszę zwrócic uwagę na fakt, że klimat Belgii i Wielkiej Brytani nie przypomina polskiego klimatu. Temperatura w Anglii nie spada generalnie poniżej 0, a u nas jednak zdarzają się srogie zimy i obfite opady śniegu. Rację ma Mice - klimetycznie bliżej nam do Skandynawi i to na ich normy należy zwrócić uwagę.

Podróże kształcą 8) Niektórzy robią sobie podesty wejściowe z kamienia jak we Włoszech. Coś gdzieś widzieli, tylko nie przemyśleli :)

I dalej można pójść - pamiętna katastrofa załamania się dachu na Śląskich Targach, która wywołała dyskusję na temat KSZTAŁTÓW dachów. Dachy płaskie nie są odpowiednie dla naszego klimatu, ale co tam - powstają domy stylizowane na architekturę krajów południowych 8)

Podsumowując mało wiesz, dużo gadasz :roll:

A znasz jakąkolwiek dyrektywę (lub choćby projekt takowej) UE odnośnie efektywności enegretycznej budynków ? Poszperaj poczytaj a potem pisz ...

Również widziałem budynki w UK i nie tylko i domów z BK nie widziałem, nie wspominając o domach ze ścianą 15cm. Byłeś w Danii albo Szwecji, że nie wspomnę o Norwegii, obejrzyj sobie ich domy i rozwiązania tam stosowane.

Zapraszam do Londynu. Mieszkam wlasnie w takim mieszkaniu. Wierz mi badz nie - BK 15cm plus tynk mineralny. Nic wiecej. Poddasze nieocieplone. Blok z 2003 roku.