Mice 04.05.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Jaki kabelek kupić jako przyłączeniowy do domku 5 x 10 czy 5 x 16 - zabezpieczenie 3 x 25A moc przyłączeniowa 12 KW - długość OK.45 m Przy tej odległości można dać grubszy, żeby straty ograniczyć. Zesztą dla 12kW zabezpieczenie nie musi być 25A wystarczy z zapasem 20A. A elektryk co na to powiedział ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 05.05.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Hej, odnośnie monitoringu. Ponieważ mam już powoli co chronić, przymierzam się do wyboru firmy ochroniarskiej. Na moim terenie mam do dyspozycji SOLID, JOCKER oraz Monitoring Wielkopolski-> MEDUZA lub SKORPION. Nie chcę systemu, tylko ochronę. Macie jakieś doświadczenia ze współpracy z tymi firmami ew. odnośnie technologii które wykorzystują??? Może któraś jest mniej lub bardziej godna polecenia? Ptaszki ćwierkają że Solid pracuje na radiówce, Jocker na GSM a MonitoringWlkp. na GPRS. Podobno GPRS to jest najpewniejsza technologia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 05.05.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Kupię Skrzynke budowlaną w dobrej cenie ( Poznań, okolice)Oferty na Priva . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 05.05.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Hej, odnośnie monitoringu. Ponieważ mam już powoli co chronić, przymierzam się do wyboru firmy ochroniarskiej. Na moim terenie mam do dyspozycji SOLID, JOCKER oraz Monitoring Wielkopolski-> MEDUZA lub SKORPION. Nie chcę systemu, tylko ochronę. Macie jakieś doświadczenia ze współpracy z tymi firmami ew. odnośnie technologii które wykorzystują??? Może któraś jest mniej lub bardziej godna polecenia? Ptaszki ćwierkają że Solid pracuje na radiówce, Jocker na GSM a MonitoringWlkp. na GPRS. Podobno GPRS to jest najpewniejsza technologia. Pozdrawiam Niestety mam w innej niż wymienione firmie monitoring (po nasłuchaniu się niezbyt dobrych opinii o Solidzie z nich akurat zrezygnowałem na starcie) ale powiedz, dlaczego "GPRS" miałby być lepszy od "GSM" i czy radiówka zawsze jest najgorsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam 06.05.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Witam serdecznie Też buduję sie w okolicach Poznania. I mam do Was prośbę. Czy możecie mi kogos polecić do zrobienia tynków w środku? Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje. Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 06.05.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Witam, czy ktos moglby mi powiedziec, gdzie mozna znalesc tania stal na zbrojeniowke lawy fundamentowej? Pytalem na lutyckiej w Poznaniu, ale ceny jakies takie kosmiczne mieli. Dzieki za infomracje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 06.05.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 ... ale powiedz, dlaczego "GPRS" miałby być lepszy od "GSM" i czy radiówka zawsze jest najgorsza ? Zasięgnąłem języka u mojego zaprzyjaźnionego instalatora i... 1. radiówka- podatna na warunki pogodowe oraz odległość od odbiornika, ukształtowanie terenu etc. Sygnały z systemu mogą zaginąć po drodze w niesprzyjających okolicznościach jakkolwiek niektóre duże firmy ochr. mają gęstą sieć nadajników i teoretycznie powinno działać. Jednak nawet te przechodzą podobno na gsm 2. gsm- komunikacja systemu alarmowego z centralą odbywa się za pomocą normalnych sms-ów. Ponieważ koszt sms jest spory komunikuje się aktywność raz na 24h, naruszenia oraz ew. (ale nie w każdej firmie) wyłączenia/włączenia systemu. Jeśli nie ma tego ostatniego złodzieje mogą odciąć prąd i wiadomo. Jeszcze gorsze są przeciążenia sieci w Sylwestra, Boże Narodzenie etc. Złodzieje wchodzą, system wysyła sms który dotrze do centrali za... parę godzin. 3. gprs- każdy system/klient ma własne IP (dla nie-informatyków- unikalny adres w sieci), pakiety danych są praktycznie za darmo więc próbkowanie systemu ustawia się nie co 24h tylko na... 30-60sek. Jeśli system "zdechnie" z dowolnego powodu centrala wie od razu. Problem przeciążenia sieci nie występuje. Tyle moje informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 06.05.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Mice napisał :Przy tej odległości można dać grubszy, żeby straty ograniczyć. Zesztą dla 12kW zabezpieczenie nie musi być 25A wystarczy z zapasem 20A. A elektryk co na to powiedział ? Elektryk powiedział,że wystarczy nawet 4 x 6 mm lub 4 x 10 ? Co sądzicie ? Przy 4 lub 5 x 16 jest problem bo zaciski muszą być dobrze zrobione aby się nie grzały , a kabel wg. niego nawet 6 wytrzyma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejowy 07.05.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Mice napisał :Przy tej odległości można dać grubszy, żeby straty ograniczyć. Zesztą dla 12kW zabezpieczenie nie musi być 25A wystarczy z zapasem 20A. A elektryk co na to powiedział ? Elektryk powiedział,że wystarczy nawet 4 x 6 mm lub 4 x 10 ? Co sądzicie ? Przy 4 lub 5 x 16 jest problem bo zaciski muszą być dobrze zrobione aby się nie grzały , a kabel wg. niego nawet 6 wytrzyma . witam, jestem elektrykiem i powiem ci tylko ze w zupełności starczy 6mm2 ale daj 5x6mm2 a nie 4x6mm2. Z doświadczenia wiem że energetyka na domek o mocy przyłączeniowej 12KW w warunkach daje 5x10mm2 (ja taki właśnie sobie założyłem około 40m). Koszt zakupu 5x10mm2 jest większy ale kladziesz go na całe życie, a po zatym nie wiesz czy w przyszłości nie otworzysz jakiegoś małego interesu (drukarnia pieniędzy ) Żeby spadek napiecia był doś znaczny to odległość od ZK do domu musiała bybyć bardzo duża (nie 45m ale chyba 4500m - nie chce mi się liczyć) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 07.05.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 ... ale powiedz, dlaczego "GPRS" miałby być lepszy od "GSM" i czy radiówka zawsze jest najgorsza ? Zasięgnąłem języka u mojego zaprzyjaźnionego instalatora i... 1. radiówka- podatna na warunki pogodowe oraz odległość od odbiornika, ukształtowanie terenu etc. Sygnały z systemu mogą zaginąć po drodze w niesprzyjających okolicznościach jakkolwiek niektóre duże firmy ochr. mają gęstą sieć nadajników i teoretycznie powinno działać. Jednak nawet te przechodzą podobno na gsm 2. gsm- komunikacja systemu alarmowego z centralą odbywa się za pomocą normalnych sms-ów. Ponieważ koszt sms jest spory komunikuje się aktywność raz na 24h, naruszenia oraz ew. (ale nie w każdej firmie) wyłączenia/włączenia systemu. Jeśli nie ma tego ostatniego złodzieje mogą odciąć prąd i wiadomo. Jeszcze gorsze są przeciążenia sieci w Sylwestra, Boże Narodzenie etc. Złodzieje wchodzą, system wysyła sms który dotrze do centrali za... parę godzin. 3. gprs- każdy system/klient ma własne IP (dla nie-informatyków- unikalny adres w sieci), pakiety danych są praktycznie za darmo więc próbkowanie systemu ustawia się nie co 24h tylko na... 30-60sek. Jeśli system "zdechnie" z dowolnego powodu centrala wie od razu. Problem przeciążenia sieci nie występuje. Tyle moje informacje. Pozdrawiam Małe uwagi do całości : jak przeciążone będą sieci operatorów GSM to GPRS też nie pójdzie Co do zdychania centrali, nie wiem jak u innych ale u mnie brak 230V jest sygnalizowany od razu do agencji (i do mnie ) Poza tym brak zasilania przez kilka godzin nie powoduje padu aku z centrali, to się liczy (powinno) na kilkadziesiąt godzin. I GPRS połączone nonstop przy wysyłaniu informacji co 30-60 sekund również nastuka kosztów więc ten sms który w ich abonamencie jest w niego wliczony w liczbie przynajmniej kilkuset sztuk nie podnosi kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mowaleria 07.05.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Czy ktoś z was robił może drenaż opaskowy wokół domu? Mam kilka pytań w tym temacie 1. Gdzie można nabyć żwirek stosowany przy drenażu?2. W jakiej odległości od fundamentów (w bok) powinny znajdować się rury drenarskie?3. Jaki macie pomysł na odprowadzenie wody z drenażu przy braku kanalizacji deszczowej, rowu melioracyjnego i wysokim poziomie wód gruntowych, a tym samym jakoś cienko widzę kopanie studni chłonnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 07.05.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Nie chcesz systemu tylko ochrone? tz ze chcesz nadajnik tylko z napadem? i co jestes non stop na budowie? system chyba raczej musisz zamontowac.JAk chcesz prywatnego instalatora to podam namiary na priwa.Wycene zawsze mozna zrobic ich nigdy za wiele. A co do samych nadajnikow to radiowy musialby byc z antena kierunkowa gdzies u ciebie na strychu bo szreniawa jest jednak oddalona od p-n a co do gsm i gprs to przeciez to samo tz gprs chcesz podlanczac do netu? agencja ci chyba tego nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 07.05.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Nie chcesz systemu tylko ochrone? tz ze chcesz nadajnik tylko z napadem? i co jestes non stop na budowie? system chyba raczej musisz zamontowac. będzie, będzie oczywiście. chodziło tylko o to, że system będzie montować niezależny instalator JAk chcesz prywatnego instalatora to podam namiary na priwa.Wycene zawsze mozna zrobic ich nigdy za wiele. biorę! dzięki. A co do samych nadajnikow to radiowy musialby byc z antena kierunkowa gdzies u ciebie na strychu bo szreniawa jest jednak oddalona od p-n a co do gsm i gprs to przeciez to samo tz gprs chcesz podlanczac do netu? agencja ci chyba tego nie zrobi. radiówkę chyba odpuszczę ale to też trochę zależy od firmy. Wybierając możliwie najlepszą na danym terenie ufam też rozwiązaniom które proponuje. Z podłączeniem do netu to też jest ciekawe rozwiązanie. Zastanawiam się nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tole 07.05.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Małe uwagi do całości : jak przeciążone będą sieci operatorów GSM to GPRS też nie pójdzie Co do zdychania centrali, nie wiem jak u innych ale u mnie brak 230V jest sygnalizowany od razu do agencji (i do mnie ) Poza tym brak zasilania przez kilka godzin nie powoduje padu aku z centrali, to się liczy (powinno) na kilkadziesiąt godzin. I GPRS połączone nonstop przy wysyłaniu informacji co 30-60 sekund również nastuka kosztów więc ten sms który w ich abonamencie jest w niego wliczony w liczbie przynajmniej kilkuset sztuk nie podnosi kosztów. no to którą mam wziąć firmę z wymienionych wcześniej (Solid, Jocker, MonitoringWlkp- Meduza, Skorpion i jeszcze Abis)??? Odnośnie gsm/gprs spróbuję się jeszcze czegoś dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 07.05.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Tom, z tego co pamiętam z rozmów z Solidem (mam Solida), oni niechętnie biorą na siebie monitoring instalacji której sami nie zakłądali. Co jest zresztą zrozumiałe - skoro mają wziąć odpowiedzialność za to. Ma to zresztą znaczenie dla nas także. Jeśli będzie włam a monitoring tego nie zarejestruje, firma ochroniarska zawsze będzie mogła się wypiąć na Ciebie, bo stwierdzi, że to nie wina usługi, tylko instalacji której nie robili. Jeśli chcesz zaoszczędzić na kosztach montażu, możesz zrobić tak, że zamówić montaż "oficjalnie" w firmie ochroniarskiej w minimalnym wariancie, i dogadać się prywatnie z monterem, żeby Ci rozbudował o oczekiwane przez Ciebie bajery i dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 07.05.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 A co do kryteriów wyboru firmy to nie poprzestawałbym na technologii transmisji. Weźmy np. obecność na danym terenie i odległość od miejsc gdzie najczęściej są patrole itd.U mnie nie było za bardzo wyboru.Proces wyboru firmy był 2-etapowy:1 etap - lustracja w terenie - na okolicznych domach we wsi i okolicy króluje Solid albo bodajże Joker, inni nie istnieją2 etap - przedstawienie oferty przez handlowców obu firm, wraz z info skąd dojeżdżają. Okazało się że Solid chce mniej pieniędzy za usługę zakłąddającą szybszy czas dojazdu. I o transmisji szczerze mówiąc nie myślałem.I było po temacie. A potem o dziwo Solid dokonał cudu. W południe (nie mając podpisanej umowy) zadzwomniłęm do nich, że nazajutrz mam mieć montowane okna i chciałbym być pod monitoringiem już wieczorem następnego dnia. Udało się. Tak czy inaczej wychodziłbym z założenia, że największą wartością monitoringu jest tabliczka z logo firmy ochroniarskiej - czyli prewencja. Bo jak ktoś naprawdę zechce się wlamać to i tak to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.05.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 no to którą mam wziąć firmę z wymienionych wcześniej (Solid, Jocker, MonitoringWlkp- Meduza, Skorpion i jeszcze Abis)??? Odnośnie gsm/gprs spróbuję się jeszcze czegoś dowiedzieć. Do ochrony ? uruchom google i wyszukiwarkę na forum to będzie wiedział których nie. Do montażu ? lepiej poszukaj ludzi którzy tylko montują i nie są związani z żadną agencją. Ale uwaga tutaj też zdarzają się partacze od siedmiu boleści. Ważna też jest umowa na serwis, co ile, po co i za ile przyjeżdżają. Zresztą znam takie przypadki, że włos się jeży jak monterzy i firmy robią w konia inwestorów (łącznie z podmianą czujek dualnych na PIR oczywiście bez wzmianki o tym choćby słowem inwestorowi, bez podłączenia go do monitoringu - firma się przyznała, że i tak nie ma zasięgu ) Nawet na forum są "monterzy" którzy szukają jak zarobić i się nie narobić także, jak to w budownictwie nawet z polecaniem trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ijak 08.05.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 brnę przez wątek i końca nie widać,a odpowiedzi nie mogę znależć. Kiedys była mowa o płytkach,że są w Poznaniu miejsca,gdzie troche taniej mozna kupic płytki.Zakochałam się w Paradyżu foresta brown i maxima beige,ale ich cena w cermagu mnie powaliła:(Może ktoś może mi polecić -z własnego doświadczenia-jakieś tansze miejsca?Będę bardzo wdzięczna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 08.05.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 brnę przez wątek i końca nie widać,a odpowiedzi nie mogę znależć. Kiedys była mowa o płytkach,że są w Poznaniu miejsca,gdzie troche taniej mozna kupic płytki. Zakochałam się w Paradyżu foresta brown i maxima beige,ale ich cena w cermagu mnie powaliła:( Może ktoś może mi polecić -z własnego doświadczenia-jakieś tansze miejsca? Będę bardzo wdzięczna:) Np. Matador w Suchym Lesie. I oczywiście sklepy netowe typu e-płytki etc (rzuc haslo w wyszukiwarce płytki przez internet a znajdziesz sporo opinii o sklepach netowych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ijak 08.05.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 dzięki za szybka odpowiedz:)dokopałam się też do tego wątku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts