Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie po długiej przerwie ;)

Pomóżcie lamerowi od ogrzewania i instalacji ocenić sytuację a propos kosztów ogzrrewania

Dom powierzchnia ogrzewana ok. 150 m, kubatura nieco ponad 500 m.

Ściany z keramzytu 24 + styro 12; dach wełna bodajże 16+6.

Piec Vitopend 100 nie-kondensat, zamk. komora spalania

podłogówka na ok. 35% powierzchni

Dom murowany latem 2007, tynkowany wewnątrz w XI 2007, schnął wiosną, wprowadziliśmy się VI 2008

Regulator pokojowy ustawiony na dzień 20,5 / noc 20 stopni

dzień w godzinach np. 6-19

Propan z Gaspolu po ok. 10 zł / metr

W ostatnich tygodniach temperatura właściwie cały czas u nas jest w granicach 1-5 stopni w dzień, w okolicach -2 + 2 w nocy.

Chyba mam za duże zużycie - 3 metry na dobę (( Czyli rachunki w okolicach 900 zł / miesiąc

Pytanie 1. O ile % droższy średnio (uwzględniając rożnicę w kaloryczności) jest propan od gazu ziemnego

Pytanie 2. Czy to nie jest kosmos z tym zużyciem?

Pytanie 3. Instalator radził mi , żeby kaloryfery były cały czas ciepłe i regulować na termostatach. Kłopot w tym, że jak już się chata nagrzeje to piec się wyłącza na kilka godzin - w tym czasie i tak kaloryfery i podłogówka prawie też - stają się zimne. I po 3-5 godzin od nowa pompowanie i licznik się kręci. Czy lepiej może wyłączyć regulator pokojowy i faktycznie tyylko na sztywno ustawić np. 30 stopni na piecu i regulować termostatami?

pozdrawiam :)

poszukuję dobrego i co ważniejsze taniego płytkarza gdzieś na styczeń/ luty...ktoś poleci???

przyznaje,że nie umiem korzystać z wyszukiwarki,żeby przetrząsała tylko ten wątek który mnie interesuje... :oops:

Polecam - Piotr 509-47-26-39. Możesz powołać się na Monikę - budowa z Borówca. Nie wiem jak wygląda z terminami.

Witam, czy możecie polecić wykonawcę schodów, jeżeli ze zdjęciami wykonanych to z góry dziękuję. Mój wykonawca po spisanej umowie w czerwcu powaidaomił mnie że wysyła mi zaliczkę pocztą - to chyba oznacza że rozwiązuje umowe. :roll: :evil: :evil: :evil: :evil:

Moj adres [email protected]

Polecam pana Dariusza Kelaka. Ma swoją stronę w internecie. Porównywałem kilku wykonawców, wybrałem jego, jestem zadowolony. Zdjęcia w dzienniczku.

Witajcie po długiej przerwie ;)

Pomóżcie lamerowi od ogrzewania i instalacji ocenić sytuację a propos kosztów ogzrrewania

Dom powierzchnia ogrzewana ok. 150 m, kubatura nieco ponad 500 m.

Ściany z keramzytu 24 + styro 12; dach wełna bodajże 16+6.

Piec Vitopend 100 nie-kondensat, zamk. komora spalania

podłogówka na ok. 35% powierzchni

Dom murowany latem 2007, tynkowany wewnątrz w XI 2007, schnął wiosną, wprowadziliśmy się VI 2008

Regulator pokojowy ustawiony na dzień 20,5 / noc 20 stopni

dzień w godzinach np. 6-19

Propan z Gaspolu po ok. 10 zł / metr

W ostatnich tygodniach temperatura właściwie cały czas u nas jest w granicach 1-5 stopni w dzień, w okolicach -2 + 2 w nocy.

Chyba mam za duże zużycie - 3 metry na dobę (( Czyli rachunki w okolicach 900 zł / miesiąc

Pytanie 1. O ile % droższy średnio (uwzględniając rożnicę w kaloryczności) jest propan od gazu ziemnego

Pytanie 2. Czy to nie jest kosmos z tym zużyciem?

Pytanie 3. Instalator radził mi , żeby kaloryfery były cały czas ciepłe i regulować na termostatach. Kłopot w tym, że jak już się chata nagrzeje to piec się wyłącza na kilka godzin - w tym czasie i tak kaloryfery i podłogówka prawie też - stają się zimne. I po 3-5 godzin od nowa pompowanie i licznik się kręci. Czy lepiej może wyłączyć regulator pokojowy i faktycznie tyylko na sztywno ustawić np. 30 stopni na piecu i regulować termostatami?

pozdrawiam :)

Witam!

Dla porównania zużywam też średnio 3m dziennie gazu ale ziemnego co daje rachunek na poziomie 400zl

3m dzienie to dobry wynik przy takiej powierzchni i podłogówce. Pamiętaj że każdy dom musi się wygrzac.

Pytanko do posiadaczy centralnych odkurzaczy.

Mam 4 gniazdka. Porzadna firma-Beam a jednak podczas odkurzania 3 gniazka, ktore nie pracuja okazuja sie nieszczelne co objawia sie charakterystycznym swistem no i oczywiscie spadkiem mocy ssacej w rurze. Gniazko ogladalem ze wszystkich stron. Zamontowane jest ok. Problemem jest to ze klapka niezbyt mocno dociska uszczelke do rury w scianie.

Ktos mial podobny problem? Moze to poprostu wadliwe gniazda ssace?

Problem znika przy docisnieciu reka klapki

Mam 4 gniazdka. Porzadna firma-Beam a jednak podczas odkurzania 3 gniazka, ktore nie pracuja okazuja sie nieszczelne co objawia sie charakterystycznym swistem no i oczywiscie spadkiem mocy ssacej w rurze. Gniazko ogladalem ze wszystkich stron. Zamontowane jest ok. Problemem jest to ze klapka niezbyt mocno dociska uszczelke do rury w scianie.

Tez mam BEAM i jest to samo :-?

Tez mam BEAM i jest to samo :-?

To ja się lepiej zapytam instalatora, bo właśnie u mnie działa :-?

He, gdzie najlepiej z panelami? a co sadzicie o marketowych panelach?

Ja kupowalem w progressie nieco droższe i podobno lepsze (prawda że ładne) a to dlatego że w cenie od razu zafundowali montaż (ZA ZŁOTÓWKĘ a było to ponad 80 metrów) - opłacało się a firma montująca sprawiła się bez zarzutu. Zrobili to w ciągu jednego dnia - i po sprawie.

kładłem w lutym z kolegą 3 rodzaje classena z liroya

generalnie wyglądają dobrze, te grubości 7 mm przy kładzeniu były delikatniejsze, trzeba było zwracać większą uwagę na narożniki, ale w sumie to chyba tylko jeden czy dwa narożniki udało nam się uszkodzić na położone około 50 m2. Kładły się całkiem dobrze, pióra nie mają problemu z trafieniem we wpust. Po 10 miesiącach na panele nie mam powodu się żalić

Mam pytanie z zakresu systemu alarmowego. Mianowicie zamierzam, oprócz czujek ruchu zamontować jeszcze kontraktony w okanach (wpuszczane w okna nie zewnętrzne). Mam okna PVC i firma instalujaca straszy mnie, ze moge stracić gwarancje na okna jeżeli sam wykonam nawierty. Natomiast moja firma od okien mówi, że oni nie robią takich rzeczy i aby dogadywać się z instalatorem alarmu. Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?