mikolayi 05.01.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 nie ma sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 05.01.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 hura! ławy zalane i nie ma mrozu!!! byliśmy dzisiaj po południu zerknąć na nasze włości a tu ławy elegancko zalane i co kocie łapki wyduszone hi hi nieźle sobie połaził ale co mi tam i tak nie bedzie widać.Szkoda tylko że tak wcześnie robi się ciemno i nie zdążam nacieszyć oka widokiem Jutro kładą nam papę i jadą pierwszy rządek bloczków - znowu nie bedzie mrozu pozdrawiam Atka Gratuluję postępów na budowie ) Cieszę sie ze jesteś zadowolona z polecanego przeze mnie kierbuda ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 05.01.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Dla kredytobiorców z dzisiejszej Gazety Prawnej, str.7Wybrane oferty kredytów pod kątem maksymalnego okresu spłaty -------------------------------------------------------------------------------------------------Fortis Bank Polska. Maksymalny okres spłaty 35 lat, raty malejące-tylko PLN i CHF, ale nie wymagany wkład własny. Raty równe-dla PLN, wymagany 10% wkład własny, dla innych walut wymagany 15% wkład własny.---------------------------------------------------------------------------------------------------mBank. Maks. okr. spł. 45 lat; dla PLN wymagany 20% wkład własny dla CHF 30% wkład własny---------------------------------------------------------------------------------------------------Bank Millennium. Maks. okr. spł. 35 lat(CHF) i 40 lat (PLN); brak wymagań------------------------------------------------------------------------------------------------------MultiBank. Maks. okr. spł. 45 lat ; dla PLN wymagany 20% wkład własny, dla CHF 30% wkład Na rynku jest już też kredyt hipoteczny udzielany na 50 lat. Tym bankiem jest szwedzki Handelsbanken. http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c041.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 05.01.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 @krys 1 Chcesz na tak długi okres brać kredyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 05.01.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Dla kredytobiorców Na rynku jest już też kredyt hipoteczny udzielany na 50 lat. Tym bankiem jest szwedzki Handelsbanken. http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c041.gif Chodzi o to, że zostawiając domek w spadku, spadkobierca również się dokłada przez ostatnie lata spłaty. Wówczas powiedzonko: "Łatwo przyszło, łatwo poszło" nie ma prawa bytu Noo i o ile dłużej się pamięta o obdarowującym ...... normalnie jakiś czarny humor mnie dopadł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 05.01.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 50lat na kredyt to nie tak duzo zleci ani sie nie obejrzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 05.01.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Do Krys 1 co do fotek to oczywiście prawie codziennie pstrykam ale nie wiem jak to umieścić na forum żeby wszyscy mogli zobaczyć pozdrawiam atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 05.01.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Do Kabietka Za kierbuda jeszcze raz dzięki. Swoją drogą niezły biznes zrobi dzięki nam i forum pozdrawiam atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 05.01.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Do Krys 1 co do fotek to oczywiście prawie codziennie pstrykam ale nie wiem jak to umieścić na forum żeby wszyscy mogli zobaczyć pozdrawiam atka Zobacz tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 05.01.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 jola.d Gratuluję podpisania umowy Teraz to już pozostaje tylko powiedzieć-do dzieła i połamania kielni Dzięki, już nie mogę się doczekać Teraz czekam na wasze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 05.01.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Chcesz na tak długi okres brać kredyta? Kredytu to ja wcale nie chce (ale muszę). Tak piszę, może coś się komuś przyda, nadgorliwa jestem, lubie te robote http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a025.gif Atka13 Ja zalogowałam się tu: http://www.fotosik.pl/ Tam sobie umieszczam zdjęcia, a stamtąd tu. Tak jest chyba prościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 05.01.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 no jola my szukamy ekipy taniej i dobrej !!! na razie mamy jedną wycenę około 23tys . czy twoje Bartki biorą więcej czy mniej ? o ile możesz powiedzieć ,bo sama nie wiem czy to dużo ? prawdę mówiąc liczyliśmy na mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 05.01.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 A mogę spytać za co te 23 tys.? Razem z dachem czy bez? Moj kumpel w zeszlym roku robil stan surowy (dom 140 m2 + 30 m2 garażu, parterowy) i placil za fundamenty + sciany 14 kPLN a za dach 16 kPLN (dach skomplikowany, wielospadowy, kalenice na różnych wysokościach itp.) Ja tez teraz czekam na jedna wycene i chetnie porównam z Waszymi. Do wszystkich "Archonowców" : w styczniu kosztorysy z Archonu sa 50% taniej, jakby ktos sie przymierzal do zakupu to jest to dobry moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 06.01.2007 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 witam nowych no i stala ekipe wszystkiego najlepszego w nowym 2007 roku no i polamania kielni widze ze sporo sie dzieje gratulacje Atka13 za odwage i zaczęcie budowy ( mi tej odwagi zabraklo-ale to glownie przez te problemy z ziemia ;( ) pozostaje mi zazdroscic jeszcze pare dni ostrych w pracy i zabieram sie na nowo za budowanie i forum w końcu kredyt podpisany kasa czeka tylko budowac niedlugo budma 23-26 styczen mysle ze wszyscy sie tam wybieraja a przynajmniej wiekszosc moze to bedzie dobra okazja do zorganizowania spotkania grupy zaczynajacej 2007 i podsumowania targow a przede wszystkim poznania sie co wy na to ?? jak ktos ma jakies pomysly na jakis klub, pub gdzie w miare jest przytulnie i nie zaglosno to prosze podawac typy ps. to ze nic nie pisalem to nie znaczy ze nie zagladalem tu codziennie mam chwilowo blokade nie wiem co robic mam nadzieje ze po budmie nabiore na nowo sil i stane "oko w oko" z moim wielkim wykopem i z problemem z nim zwiazanym jeszcze raz pozdrawiam i mam nadzieje ze sie spotakamy na i po budmie [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 06.01.2007 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 widze ze archon zadbal o aktualne koszty budowy mojego domku mam nadzieje ze wyjdzie mnie taniej Koszt budynku o standardowym wyposażeniu "pod klucz" dla rozwiązania podstawowego w poziomie cen IV kwartał 2006r wg średnich "Jednostkowych Cen i Stawek Robót Budowlanych i Instalacyjnych" (ceny nie zawierają podatku VAT):-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Data wykonania kosztorysu: IV kwartał 2006rRoboty budowlane: 232.600,00 złRoboty instalacyjne: 37.200,00 złOgółem - całkowity koszt budowy: 269.800,00 zł... w tym stan surowy zamknięty: 137.600,00 zł... w tym stan surowy otwarty: 115.000,00 zł... w tym roboty wykończeniowe: 117.630,00 zł-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Podane powyżej koszty przewidują wykonanie robót systemem zleconym przez przedsiębiorstwo budowlane. Koszt ten ulegnie obniżeniu przy wykonawstwie systemem gospodarczym, w zależności od wielkości własnego wkładu pracy i użytych materiałów. Rozkład kosztów: ROBOCIZNA: 68.200,00 złMATERIAŁY: 156.550,00 złSPRZĘT: 7.860,00 złROBOTY BUDOWLANE: 232.600,00 zł------------------------------------------------------------------------------------------------------------. Stan pod klucz - zakończony stan budynku, gotowy do użytkowania, zawiera wykończenie całkowite, z tynkami wewnętrznymi, malowaniem, okładzinami z glazurą, podłogami wykończonymi parkietem, panelami bądź terakotą, (zależnie od projektu), stolarką wewnętrznąi zewnętrzną, instalacjami wewnętrznymi wraz z białym montażem. Stan surowy otwarty - budynek o postawionej konstrukcji, bez wykończenia, ze ścianami nieotynkowanymi, bez izolacji cieplnej, bez posadzek, bez stolarki wewnętrzneji zewnętrznej, dach pokryty. Stan surowy zamknięty - stan surowy otwarty + stolarka zewnętrzna.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dane do kalkulacjiPowierzchnia ścian fundamentowych 57,1 m2Powierzchnia ścian piwnic b.d.Powierzchnia ścian wewnętrznych nośnych 41,0 m2Powierzchnia ścian działowych parter 20,1 m2Powierzchnia ścian działowych poddasze 66,1 m2Powierzchnia podłóg i schodów 159,6 m2Powierzchnia dachu 205,5 m2Kubatura drewna na więźbę 7,18 m3Powierzchnia stolarki zewnętrznej 38,7 m2Powierzchnia ścian zewnętrznych 140,4 m2------------------------------------------------------------------------------------------------------------------co wy na to ?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 06.01.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Do wszystkich "Archonowców" : w styczniu kosztorysy z Archonu sa 50% taniej, jakby ktos sie przymierzal do zakupu to jest to dobry moment. Nie ma to jak podnieść ciśnienie z rana, nawet kawka nie jest już potrzebna Ech projekt kupiłem w końcu listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 06.01.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 widze ze archon zadbal o aktualne koszty budowy mojego domku mam nadzieje ze wyjdzie mnie taniej ceny takie sobie, przy obecnym galopie cen materiału i braku ekip może wyjść na + i na - u mnie jest podany cennik z 2005r więc już zupełnie nie wiem co myśleć Powierzchnia ścian zewnętrznych 140,4 m2 co wy na to ? z tym wymiarem to wg moich przeliczeń podają ciut za dużo. W sumie to na plus dla nas bo 1m2 ściany gotowej może kosztować powiedzmy 130-180 pln, każdy metr to już jest jakaś suma mniej Ale oczywiście dobrze bo choć do wstępnej kalkulacji coś dają a i tak rzeczywistość + projekt w ręce dopiero odpowiedzą dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech Bernacki 06.01.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Witam, też buduję z Archonu dom w koniczynce http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m443398b9374e0.Jeżeli chcesz mieć aktualne koszty to wyślij do nich e-maila odzwonią do Ciebie i może powiedzą, że mają już aktualne i lada dzień je umieszczą na stronie -nie ma jak dbać o swój komfort psychiczny samemu.Tak zrobiłem i na drugi dzień oddzwonili i powiedzieli, że na dniach będzie kosztorys AKTUALNY PozdrawiamGrzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 06.01.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 co wy na to ? Hej Misiak. Ja mogę tylko napisać, że życie pokaże, ale liczyć trzeba i trzeba do tego dodać te 30% o których wiele osób pisze na tzw. wydatki nieplanowane bo wszystkiego na starcie się nie przewidzi. Ciekawe jak te wyliczenia przełożą się na rzeczywiste koszty. A byłeś tu? http://www.probud.poznan.pl/index.html. Grzech Bernacki to znalazł Spotkanie, ja jestem za http://www.cosgan.de/images/smilie/haushalt/e025.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 06.01.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 http://images11.fotosik.pl/14/6cc4f06c8ae252aamed.jpg oto 840m2 naszej ziemi (74zł za m2+22% vat, notariusz 2tyś) projekt zakupiony i złożony u architekta (1540zł+1200architekt) firma wykonawcza nie znaleziona bo za same fundamenty z posadzką wołają sobie 45tyś !!! doszliśmy do wniosku, że bierzemy w sierpniu urlop, kupujemy szpadelki i jedziemy kopać . taniej, łatwiej i przyjemniej pozrdawiemy wszystkich starych i nowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts