Wciornastek 16.10.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Marzinie i Misiaku pytacie o grunt i geologa w obrębie Rokietnicy. Zam dobrze te tereny i mogę powiedzeć że jest tam jak wszędzie -mozaika. Sš torfy ale raczej płytkie tak więc jeli się na nie natrafi trzeba się przez nie przekopać. Głębiej zalega najczęciej glina. Zasadniczo jest taki układ Humus, glina (a raczej piasek gliniasty) i pod tym paisek. Czasami trafia się od razu piasek. Rada pokopać dziury i zobaczyć co jest. Ja przy okazji robienia ogrodzenia i odkopywania starego słupa zrobiłem niezły dół glebowy - tak to się chyba nazywało, jak pamiętam z gleboznawstwa. Na szczęście u mnie jest piasek gliniasty, a potem piasek. Torfu ani widu ani słychu. W środę będzie kopara, więc będę wiedział jeszcze więcej. To masz typowo jak na tš okolicę. Co do torfu to raczej w zagłebieniach terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.10.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 To masz typowo jak na tš okolicę. Co do torfu to raczej w zagłebieniach terenu. Czyli nie ma się co stresować P.s. Wskoczyła nam druga strona! Do setnej jeszcze trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 16.10.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 hmmmmmmm nie wiem czy robic moze poprostu szersza lawe zrobie niz w projekcie sasiad mial gline a z drugiej strony sasiadka torf jak nie robie piwnicy czy to ma jakies znaczenie A ktoś Ci narzucił wykonanie tych badań? U mnie nikt o nie nie pytał, ani na etapie WZ, ani na etapie pozwolenie na budowę. WZ załatwiałem w UG Rokietnica. Misiak, wykop szpadlem dół, i zobacz co tam masz. Będzie taniej. nie ale kopiac wlasnie pod ogrodzenie widzialem torf i gline obo sasiadka ponoc caly otrf zebrala z dzialki wiec nie wiem czy mnie to czeka czy mozna budowac sie na torfie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 16.10.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 To masz typowo jak na tš okolicę. Co do torfu to raczej w zagłebieniach terenu. no wlasnie moja dzialka jest w takim zaglebieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 16.10.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 no wlasnie moja dzialka jest w takim zaglebieniu Szpadel, dwa browary i heja - zrób odkrywkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 16.10.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Szpadel, dwa browary i heja - zrób odkrywkę bede musial pytanie ja gleboko kopac ? ja za gleboko nie bede mial lawy wiec jak bedzie torf pod lawa to co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 17.10.2006 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 pytanie ja gleboko kopac ? ja za gleboko nie bede mial lawy wiec jak bedzie torf pod lawa to co ? to trzeba kopac tak gleboko az torfu nei bedize Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 17.10.2006 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Słuchajcie..ida przymrozki...jest sens kopać fundamnety jeszcze w tym roku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 17.10.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Słuchajcie..ida przymrozki...jest sens kopać fundamnety jeszcze w tym roku ?? ja chce jeszcze to zrobic w tym roku ponoc na fundamenty to nie ma znaczenia jak w ciagu miesiaca nie zrobie zostanie na wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 17.10.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Słuchajcie..ida przymrozki...jest sens kopać fundamnety jeszcze w tym roku ?? Dziś rano też zwątpiłem. Ten przymrozek ostudził mój zapał. ja chce jeszcze to zrobic w tym roku ponoc na fundamenty to nie ma znaczenia jak w ciagu miesiaca nie zrobie zostanie na wiosne W zasadzie do -5 można zalewać. Ja mam takie duże plandeki, to dla bezpieczeństwa będzie można dodatkowo przykryć ławy. Mam nadzieję, że listopad będzie taki jak w zeszłym roku, czyli ciepły, a mury wtedy będą pnąć się do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 17.10.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Słuchajcie..ida przymrozki...jest sens kopać fundamnety jeszcze w tym roku ?? Rozmawiałam z moja brygadą....pasuję...zaczynam wiosną 2007 !!!! PS. U mnie jest glina ....jak to zamarznie a potem odpuści to będą pękać ściany..wole nie ryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 17.10.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Rozmawiałam z moja brygadą....pasuję...zaczynam wiosną 2007 !!!! Jeżeli miałbym pewność, że materiały w zimę potanieją, to bym sobie odpuścił budowę w tym roku, a tak kurde nie cholery nie wiem. Mrozy/ceny/materiały/woda/prąd/kanaliza/ - tak mam mniej więcej przed zaśnięciem i po obudzeniu. Co... tu... robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 17.10.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 z czego budujecie - ja chce z ytongu tylko o dobra ekipe trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 17.10.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 z czego budujecie - ja chce z ytongu tylko o dobra ekipe trudno W projekcie mam keramzyt 1-dno warstwowy, ale chcę przerobić na ceramikę + styropian. Cenowo patrzšc to wychodzi około 10k pln różnicy na całym budynku, a jakoć inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaloska 17.10.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 A macie jakieś namiary na sprawdzone ekipy budowlane? Tez planujemy na wiosnęi rozglądamy się właśnie za ekipą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 18.10.2006 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Rozmawiałam z moja brygadą....pasuję...zaczynam wiosną 2007 !!!! Jeżeli miałbym pewność, że materiały w zimę potanieją, to bym sobie odpuścił budowę w tym roku, a tak kurde nie cholery nie wiem. Mrozy/ceny/materiały/woda/prąd/kanaliza/ - tak mam mniej więcej przed zaśnięciem i po obudzeniu. Co... tu... robić... Mój plan jest taki zeby przez zimę kupić materiały/podpisać umowy ... co się da jeszcze po starych (niższych ?) cenach... i tak najbardziej wzrosną ceny robocizny bo nie ma komu robić - wszyscy fachowcy weksportowani na zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 18.10.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Ja buduję z siporexu + styropian. Ekipa jest juz umówiona. Nawet jak pogoda nie pozwoli pracować w tym roku, i trzeba będzie kontynuowac wiosną, to cena w umowie będzie AD 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 18.10.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Parę cen z ostatniej soboty (14.10.2006). PSB ROMOS STAL Fi 16, Fi12 - 2830,00 pln/tona brutto Fi 6 - 2810,00 pln/tona brutto drut wiązałkowy - 4,27 pln/kg Mat. bud. Porotherm 25 P+W - 6,60pln/szt. brutto Krotherm 25 P+W - 5,55pln/szt. brutto Dla obu pustaków wychodzi 11szt. na 1 m2 ściany. Te pustaki Krotherm są wymiaro identyczne z porothermem. Produkowane przez cegielnię w Krotoszynie. Czy miał ktoś z nimi do czynienia? Podobno do murowania z porothermu potrzeba specjalnej zaprawy. Czy to prawda? Ceny prosto z cennika. Jeszcze nie były negocjowane. Za około 2 tygodnie spróbuję dorzucić dalsze materiały. Jeśli coś macie, to dawajcie Łatwiej szacować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 18.10.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Podobno do murowania z porothermu potrzeba specjalnej zaprawy. Czy to prawda? Jak planujesz ocieplać ściane styropianem lub wełną to murujesz na zwykłą zaprawę cemenetowo-wapienną. Zaprawę ciepłochronną używa się tylko wtedy gdy murujesz ściane jednowarstwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 18.10.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Znalazłem jak do tej pory najtańszą ofertę na Siporex 24-ka - 7,06Brutto/szt12-ka - 3,76Brutto/sztHurtownia Nadstaga Oborniki. Wielokrotnie zresztą wymieniana na forum. Stal:fi 12 - 2,25 netto/kg Stalexport Szczecinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts