Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

witam

jestem zupełnie "świeża", bo dopiero zaczynam budowę. Zachodnia Wielkopolska to silna ekipa, a może znajdzie się ktoś z okolic Siekierek? Strasznie fajne jest to forum - dużo pożytecznych info, między innymi od domprojekcie na kwiatowej do którego o mało co nie trafiłam.

Czy ktoś słyszał o dobrej firmie robiacej kominki z płaszczem wodnym?

życzę wszystkim Forumowiczom (i sobie) w Nowym Roku realizacji planów

Kaśka

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

jestem zupełnie "świeża", bo dopiero zaczynam budowę. Zachodnia Wielkopolska to silna ekipa, a może znajdzie się ktoś z okolic Siekierek? Strasznie fajne jest to forum - dużo pożytecznych info, między innymi od domprojekcie na kwiatowej do którego o mało co nie trafiłam.

Kaśka

witamy!!!

a co budujesz jeśli to nie tajemnica? :wink:

witam

Kaśka

witamy!!!

a co budujesz jeśli to nie tajemnica? :wink:

Jesteśmy na etapie projektu i najprawdopodobniej wybierzemy ten z pracowni M&L Lipińscy (http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=56609&page=1). Bardzo podobają mi się projekty Lipińskich, a poza tym dla nas kluczowy był wydzielony pokój z łazienką na parterze dla starszej osoby.

pzdr :wink:

Nie jestem pewna czy u mnie się sprawdzi, bo w dziwnym miejscu musiałby być zamontowany i boję się że oszpeci dach...ale co sądzicie o takim rozwiązaniu? Zawsze to jakaś alternatywa dla okna połaciowego, którego nie mogę zastosować z braku miejsca (załamanie dachu nad klatką schodową)....no i taniej :)... w promocji 600mm - ok. 1 000+VAT. Dla porównania tyle samo kosztuje świetlik Velux, ale 350mm.

Sam nie wiem, wygląda jak właz do prototypowego statku kosmicznego za lat 50-tych. Zobacz na stronę fakro, okno o większej powierzchni, z tym, że nieootwierane, jest tansze niż ta bańka.

tylko że mi o 50... postów chodziło....

To też gratulacje.

W końcu zacząłem poważne rozmowy z wykonawcami. Rozrzut mają niezły. Jeden, kiedy mu podziękowałem z powodu zbyt wysokiej ceny, od razu obniżył ofertę, UWAGA!, o 50 tys. zł za stan surowy. Co o tym myśleć?

Nie jestem pewna czy u mnie się sprawdzi, bo w dziwnym miejscu musiałby być zamontowany i boję się że oszpeci dach...ale co sądzicie o takim rozwiązaniu? Zawsze to jakaś alternatywa dla okna połaciowego, którego nie mogę zastosować z braku miejsca (załamanie dachu nad klatką schodową)....no i taniej :)... w promocji 600mm - ok. 1 000+VAT. Dla porównania tyle samo kosztuje świetlik Velux, ale 350mm.

Sam nie wiem, wygląda jak właz do prototypowego statku kosmicznego za lat 50-tych. Zobacz na stronę fakro, okno o większej powierzchni, z tym, że nieootwierane, jest tansze niż ta bańka.

dzięki marzin, problem w tym, że ja nie dam rady wstawić okna :( sklepienie klatki schodowej mam na załamniu dachu :(...no nic..kombinuję dalej... :roll:

Ania i Grześ

Wogóle nie planujemy kiedy nastąpi przeprowadzka.

Myślimy zrobić tak: najpierw fundamenty, potem mury i strop w tym roku

na przyszły podciągnąć mury na poddaszu i zrobić dach, no a co potem to zależy jak się w portfelu ułoży. :D

No u nas to będzie bardzo oszczędny tryb budowania. Budujemy mały domek ok. 130 m2 systemem gospodarczym. Tzn. mąż będzie wykonawcą na papierze, a tak naprawdę będzie budował znajomy Władek mojego męża i tak razem pustak do pustaka i coś chyba wyjdzie.

Budujemy na ścianę 25 cm pustak u220 + ocieplenie styropian 12 cm. Jutro idę kupić cegły i zapłacić na zapas za cement, bo wszystko drożeje od lutego. Także od poniedziałku wydam jakieś 15 tys. :-?

Pozdrawiamy

Sylwia i Maciej

Ania i Grześ

Wogóle nie planujemy kiedy nastąpi przeprowadzka.

Myślimy zrobić tak: najpierw fundamenty, potem mury i strop w tym roku

na przyszły podciągnąć mury na poddaszu i zrobić dach, no a co potem to zależy jak się w portfelu ułoży. :D

No u nas to będzie bardzo oszczędny tryb budowania. Budujemy mały domek ok. 130 m2 systemem gospodarczym. Tzn. mąż będzie wykonawcą na papierze, a tak naprawdę będzie budował znajomy Władek mojego męża i tak razem pustak do pustaka i coś chyba wyjdzie.

Budujemy na ścianę 25 cm pustak u220 + ocieplenie styropian 12 cm. Jutro idę kupić cegły i zapłacić na zapas za cement, bo wszystko drożeje od lutego. Także od poniedziałku wydam jakieś 15 tys. :-?

Pozdrawiamy

Sylwia i Maciej

my na ten rok zaplanowaliśmy tylko fundamenty, na następny mury i dach, a na jeszcze następny całą reszte. też mamy mały dom z garażem i też planujemy system bardzo gospodarczy tzn na zaplanowany czas budowy brać urlop i co tylko się da zrobić samemu. najbardziej przeraża nas postawienie stanu surowego, a całą wykończeniówke grzes zrobi sam bo się na tym dobrze zna :-) no i lubi to robić. na pewno będzie ciężko bo mieszkamy 150km od poznania, ale damy rade! 8)