Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Jeśli mogę się wtrącić w babskie rozważania, to świetlik moim skromnym zdaniem nie jest złym rozwiązaniem, ale skoro piszesz, że okno połaciowe się nie zmieści, to sprawdź, czy świetlik z kołnierzem wejdzie. Może się okazać, że też nie, czego Ci nie życzę ;)

...niestety tego się obawiam, że i świetlik nie da się zastosować...Pozostaje mi ciemna klatka schodowa... :roll:

ale możesz za to pomyśleć o jakimś eleganckim podświetleniu schodów na przykład...

...no myślę, myślę..co mi innego pozostało ... :lol:

tak dumam sobie, że halogeniki to już wyświechtane, ale może na przykład cienka świetlówka wzdłuż całego stopnia ? Tylko elektryka musisz mieć o anielskiej cierpliwości ;) no i skasuje straszliwe pieniądze :lol:

...no z tym elektrykiem o anielskiej cierpliowści to bedzie kłopot :lol: ...instalację będzie robił mój teść... :lol:

no to jak teść, to chyba lepiej :) możesz sobie zaprojektować co tylko dusza zapragnie:)

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, moze w ramach hasła: w kupie siła, zjednoczą się Ci, którzy chcą w danym czasie kupić podobne mat budowlane.

Altariela i brachol dogadują się odnośnie silikatów, Misiak też chyba chcce z tego budować.

Ja będę musiał kupić okna dachowe - 6 szt, okna zwykłe, wełnę na ocieplenie poddasza, styropian do ocieplenia ścian i również do ocieplenia posadzek. I pewnie kupę innych rzeczy.

Witam

Jestem za grupowymi negocjacjami.

Ja również piszę sie na silikaty z Przysieczyna i inne standardowe materiały. Na razie najlepszą cenę dała mi chyba hurtownia V-Bud. Problem z tym, że nie są oni skłonni przechowywyać materiałów u siebie i organizuja głównei transporty bezpośrednio na budowę, bo wychodzi to taniej.

Zaczynam w marcu, może na początku kwietnia. Wszystko zależy od pozwoleń i mediów, które są w trakcie załatwiania.

Pozdrawiam

Sylwia, jesli to nie tajemnica, to po ile te U220 kupujecie?

klasy 10 - 1 szt. po 2,70

klasy 15 - 1 szt. po 2,75

to nie jest aż tak tanio, ale Hurtownik ma już zapłacone za cegłe i trzyma ją u siebie na placu i potem w ramach tej ceny dowiezie na ponad 70 km w jedną stronę na miejsce i złoży.

Najtaniej tę cegłę można nabyć w cegielni w Brzostowie k/Jarocina. Odpowiednio po 2,37 i 2,43, ale trzba natychmiast odebrać i samemu łatwić transport. Dla nas korzystniejsza była pierwsza wersja. :D

Witam wszystkich serdecznie,

jestem tu nowy. Czytam forum od 3 godzin i probuje sie zorientowac ile trzeba by zaplacic za robocizne za 190m2 domu (w tym 135m2 uzytkowej). Dom Rachela z archetonu http://archeton.pl/. Dach 220m2. Dom z Porothermu i dach kryty dachowka. Czy ktos buduje moze cos podobnego? Ile bierze ekipa za stan surowy z ulozeniem dachowki?

...obstawiam 20k-25k stan surowy i prawie drugie tyle za ciesielkę i ułożenie dachówki...

Dzieki Majania,

a mozna wiedziec, ile wy placicie za Wasz dom. Widze, ze tez macie projekt z archetonu i podobnych rozmiarow do mojego.

Poszło na P.W.

tak dumam sobie, że halogeniki to już wyświechtane, ale może na przykład cienka świetlówka wzdłuż całego stopnia ? Tylko elektryka musisz mieć o anielskiej cierpliwości ;) no i skasuje straszliwe pieniądze :lol:

...no z tym elektrykiem o anielskiej cierpliowści to bedzie kłopot :lol: ...instalację będzie robił mój teść... :lol:

no to jak teść, to chyba lepiej :) możesz sobie zaprojektować co tylko dusza zapragnie:)

zaprojektować tak..ale co z wykonawstwem :roll: ...już sę boję :o ...może mnie z rodziny wyrzucić :lol:

to moze inne pytanie: ile kosztuje mniejsza chalupka?

15+15?

czy moze wiecej?

Ja za swoj domek http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m4471b21ae2bc5 będę płacić 30 kPLN + VAT za robociznę za stan surowy (w tym: fundamenty 8.500, ściany + strop 13.500 , dach 8.000). Pozdrawiam

w cenie masz też działówki, schody i tarasy ?? ..bo to dobra cena...szczególnie za dach :roll:

zaprojektować tak..ale co z wykonawstwem :roll: ...już sę boję :o ...może mnie z rodziny wyrzucić :lol:

eee, chyba demonizujesz ;) przecież synowa to oczko w głowie teścia ;)

Czy ktoś, tak jak ja, ma dylemat Porotherm Wienerbergera czy Poroton Róbena ? :roll:

Ja robię z 30P+W Porothermu a znajomy z 30P+W Porotonu ... żaden z nas nie ma dylematu :lol:

Ja mam w projeckie Porotherm 25+10 styropianu...a chce zrobić Poroton 24+12 styropianu...ta druga opcja wydaje się sensowniejsza....co Wy na to ?

eee, chyba demonizujesz ;) przecież synowa to oczko w głowie teścia ;)

...chyba masz rację :oops: ...jako jedyna synowa wiem, że mogę sobie rozbujać wyobraźnię :lol: ...biedny Tatko... :p

Ja mam w projeckie Porotherm 25+10 styropianu...a chce zrobić Poroton 24+12 styropianu...ta druga opcja wydaje się sensowniejsza....co Wy na to ?

Zależy od parametrów Porotonu. Z tego co pamiętam dla 30 Porotherm ma ciut mniejsze U niż Poroton. Nie wiem jak to jest dla 25. No i przy tej grubości sprawdziłbym izolacyjność akustyczną. A przede wszystkim cena :wink:

15+15?

czy moze wiecej?

Ja za swoj domek http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m4471b21ae2bc5 będę płacić 30 kPLN + VAT za robociznę za stan surowy (w tym: fundamenty 8.500, ściany + strop 13.500 , dach 8.000). Pozdrawiam

w cenie masz też działówki, schody i tarasy ?? ..bo to dobra cena...szczególnie za dach :roll:

Cena bez ścian działowych, bez tarasu (bo chcemy zrobić z kostki a nie wylewany), ale ze schodami wewnętrznymi i schodami wejściowymi. Aha, w cenie jest też zdjęcie humusu, wytyczenie budynku przez geodetę, ręczne kopanie fundamentów i rozprowadzenie wszystkich rurek pod posadzką, a więc rzeczy za które zazwyczaj trzeba dodatkowo płacić (np. zamawiać koparkę). Pan też wziął na siebie odpowiedzialność wykombinowania jak przetransportować materiały przez 300 m błotnistej drogi, dostarcza swój agregat prądotwórczy na czas robienia fundamentów, a potem "w cenie" będzie codziennie zwijał i rozwijał jakieś 400 m kabla do najbliższej skrzynki z prądem :roll: Nie wymaga baraku ani sławojki, nie wziął nawet złotówki zaliczki, pierwsza płatność dopiero po zakończeniu całych fundamentów, a i pan sprawia bardzo sympatyczne wrażenie, więc ja jestem bardzo zadowolona z ceny :D Krys, dzięki za namiar!! :D :D :D

witam

WCZORAJ ODEBRALIśMY POZWOLENIE NA BUDOWę !!!!

Teraz juz nie ma odwrotu ,czas wziąć się do pracy. Jola juz zaczęła działac i nie boi sie błocka ani deszczu i tak trzymać jola ,byle do przodu.My obecnie zaczniemy załatwiać kredycik ,zobaczymy co nam zaoferują banki ?

Gratuluję "Pozwolonka" !!! ... i ... do dzieła :D

15+15?

czy moze wiecej?

Cena bez ścian działowych, bez tarasu (bo chcemy zrobić z kostki a nie wylewany), ale ze schodami wewnętrznymi i schodami wejściowymi. Aha, w cenie jest też zdjęcie humusu, wytyczenie budynku przez geodetę, ręczne kopanie fundamentów i rozprowadzenie wszystkich rurek pod posadzką, a więc rzeczy za które zazwyczaj trzeba dodatkowo płacić (np. zamawiać koparkę). Pan też wziął na siebie odpowiedzialność wykombinowania jak przetransportować materiały przez 300 m błotnistej drogi, dostarcza swój agregat prądotwórczy na czas robienia fundamentów, a potem "w cenie" będzie codziennie zwijał i rozwijał jakieś 400 m kabla do najbliższej skrzynki z prądem :roll: Nie wymaga baraku ani sławojki, nie wziął nawet złotówki zaliczki, pierwsza płatność dopiero po zakończeniu całych fundamentów, a i pan sprawia bardzo sympatyczne wrażenie, więc ja jestem bardzo zadowolona z ceny :D Krys, dzięki za namiar!! :D :D :D

To jest dobra cena...szczególnie dach mnie intryguje...mnie cieśla powiedział 25-30 za m2 więżbę i drugie tyle za pokrycie dachówką :roll:

To jest dobra cena...szczególnie dach mnie intryguje...mnie cieśla powiedział 25-30 za m2 więżbę i drugie tyle za pokrycie dachówką :roll:

Jak ja wałkowałem stawki, to kształtowało się to mniej więcej tak.

Konstrukcja 25-30-35 zł m2

Deskowanie 8 zł m2

Dachówka 20-25-30 zł 2

U mnie za konstrukcję ostatecznie wyszło 25 zł m2, a dachówki mam zamiar połozyć sam 8)

A z pierwszym cieslą, z którym rozmawiałem, ustaliliśmy za wszyssko 45 zł m2. To była bardzo dobra cena. Niestety wtedy nie miał terminu. Szkoda.... :(