Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Witam

Gdzie kupowaliście albo planujecie kupić piasek, żwir różnej granulacji (do dużych otoczaków włącznie).

Dostawa Zachód Poznania - Skórzewo.

Pozdrawiam

Ostatnio przejeżdżaliśmy w tych okolicach i spisaliśmy telefony:

Żwirownia Dolata w Dąbrowie - 602505707, 61 8944644

Sortownia żwiru kawałek dalej (za żwirownią w Dąbrowie skręcić w lewo w ul szkolną - przy reklamie marmurów i jechać cały czas prosto, na rozwidleniu w prawo aż skończy się asfalt i już prawie jesteś) - 602487337, 61 8143329

Jak będziesz miał jakieś dane cenowe to udostępnij :)

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wsztstkich

Ale sie rozpisaliście.Misiak ale masz problem z tą piwnicą ,nie wiem czy jest sens ją budować ,bo te koszty są ogromne biorąc pod uwagę fakt,że za normalne fundamenty zapłaciłbyś około 20k.

Natus my także wierciliśmy studnię i udało się . Braliśmy okolicznego studniarza , był najtańszy i co ciekawe sam szukał wody(jakieś druty wyciągnął ) wskazując dwa miejsca na działce gdzie warto wiercić. Pierwszy odwiert i już trafiony.

Co do cen to 100zł za metr rury wierconej i jakieś 400-500 zł za materiał .Także nas studnia kosztowała tylko 1100 zł ,bo woda była na 7m ,nie wiem tylko czy ta woda będzie zdatna do picia ale na cele budowlane i pózniej ogrodnicze na pewno wystarczy. :p

Natus my także wierciliśmy studnię i udało się . Braliśmy okolicznego studniarza , był najtańszy i co ciekawe sam szukał wody(jakieś druty wyciągnął ) wskazując dwa miejsca na działce gdzie warto wiercić. Pierwszy odwiert i już trafiony.

Co do cen to 100zł za metr rury wierconej i jakieś 400-500 zł za materiał .Także nas studnia kosztowała tylko 1100 zł ,bo woda była na 7m ,nie wiem tylko czy ta woda będzie zdatna do picia ale na cele budowlane i pózniej ogrodnicze na pewno wystarczy. :p

ja też mam okolicznego z drutami i też wychodził najtaniej ...może to ten sam???

Wróciłam z Budmy i pare fajnych rzeczy udało mi się znaleźć, ale o tym spokojnie pogadamy jutro, a na którą to spotkanie w ogóle?

brachol, Tomcio: napiszcie ile jakich silikatów potrzebujecie, na kiedy i dokąd transport, skoro lepsze efekty daje osobista wizyta odstrzelę się ładnie w sobotę i udam się do V-Budu pertraktować 8) brachol, jak będziesz w HDMB to pytaj od razu o silikaty dla mnie, ja potrzebuję 2700 szt. N18 i 350 szt. N24. Na drugą połowę lutego do Lusówka. Thx.

witam

bylem w HDMB i ceny jakie dostalem sporo sie roznia od tych z listopada a mianowicie dostalem 3 gr mniej netto niz cena w cenniku producenta dodatkowo Pani poinformowala mnie ze nie przyjmie zamowien na N 18 z powodu tego ze teraz fabryka robi N 24 i potem ma robic N 12 a N 18 nie wiadomo kiedy :o tak wiec ogolnie kicha moze w V-budzie maja lepsze wejscia w Przysieczynie

brachol, Tomcio: napiszcie ile jakich silikatów potrzebujecie, na kiedy i dokąd transport, skoro lepsze efekty daje osobista wizyta odstrzelę się ładnie w sobotę i udam się do V-Budu pertraktować 8) brachol, jak będziesz w HDMB to pytaj od razu o silikaty dla mnie, ja potrzebuję 2700 szt. N18 i 350 szt. N24. Na drugą połowę lutego do Lusówka. Thx.

witam

bylem w HDMB i ceny jakie dostalem sporo sie roznia od tych z listopada a mianowicie dostalem 3 gr mniej netto niz cena w cenniku producenta dodatkowo Pani poinformowala mnie ze nie przyjmie zamowien na N 18 z powodu tego ze teraz fabryka robi N 24 i potem ma robic N 12 a N 18 nie wiadomo kiedy :o tak wiec ogolnie kicha moze w V-budzie maja lepsze wejscia w Przysieczynie

No to faktycznie kicha - w sobotę idę do V-Budu. Jak tam powiedzą to samo to zostaje silka z Xelli - wychodzi 12% drożej, co na moj dom wyjdzie ok. 1000 zł :evil: niby nie az tak duzo, ale roznicy jakosciowej tez nie ma ponoc wielkiej :evil:

No to faktycznie kicha - w sobotę idę do V-Budu. Jak tam powiedzą to samo to zostaje silka z Xelli - wychodzi 12% drożej, co na moj dom wyjdzie ok. 1000 zł :evil: niby nie az tak duzo, ale roznicy jakosciowej tez nie ma ponoc wielkiej :evil:

u mnie silka wychodzi kolo 2000 zl drozej no ale jak nie bede mial innej mozliwosci to trudno mozna jeszcze sprobowac w Teodorach tylko ze transport moze byc dosc drogi ale zapytac mozna

No i jak tam Budma? Byliscie?

My dzisiaj bylismy, popatrzylismy, w sumie troche mnie te targi zawiodły.

Spodziewałam się, ze zobaczę rozne cegły - silkę, ytong, keramzytobeton,a tu wystawców było mało, albo na nich nie trafilismy.

Spotkalismy za to od lat niewidzianych kolegów ze studiów - i to było w dzisiejszych taragch najfajniejsze.

A jesli chodzi o jutrzejsze spotkanie to jaki znak rozpoznawczy? gumofilce czy łopata?

hej Renia i Rob

Możecie podesłac namiar na tego studniarza. Czy macie studnię z kręgów betonowych, czy wąskorurową ?

Tez planuję zrobić studnię na swojej działce na potrzeby ogrodu i spłuczek toalet oraz może jeszcze pralki. A na początku to równiez pod budowę, bo raczej nie zdąże z uruchomieniem przyłącza.

Czy ktoś ma jeszcze namiary na studniarzy. Proszę o info.

Pozdrawiam :)

hej Renia i Rob

Możecie podesłac namiar na tego studniarza. Czy macie studnię z kręgów betonowych, czy wąskorurową ?

Tez planuję zrobić studnię na swojej działce na potrzeby ogrodu i spłuczek toalet oraz może jeszcze pralki. A na początku to równiez pod budowę, bo raczej nie zdąże z uruchomieniem przyłącza.

ja mam tych namiarów kilka, tylko pytanie Tomcio gdzie masz działkę, bo ten mój lokalny, to się na drugą stronę Poznania pchać nie będzie pewnie...

podaję takie, które spisałam, ale to nic sprawdzonego:

618689654; 660304308; 618178430; 618351497; 618726632; 501319216; 616521300;

ufff :wink:

No i jak tam Budma? Byliscie?

My dzisiaj bylismy, popatrzylismy, w sumie troche mnie te targi zawiodły.

Spodziewałam się, ze zobaczę rozne cegły - silkę, ytong, keramzytobeton,a tu wystawców było mało, albo na nich nie trafilismy.

Spotkalismy za to od lat niewidzianych kolegów ze studiów - i to było w dzisiejszych taragch najfajniejsze.

A jesli chodzi o jutrzejsze spotkanie to jaki znak rozpoznawczy? gumofilce czy łopata?

i ja z zonka bylem - wiec stwierdzam ze szkoda czasu, 30 zl i zdrowia !

bylem w kazdej hali oporcz 4, moim zdaniem chaos na maxa, mogli bardziej tematycznie porobic, bardzo chcialem porozmawaic z xella ale ich nie znalazlem

z betonu komorkowego to chyba tylko byl solbet bo nic innego nie znalazlem

zadnych prawie piecy - jednego przez przypadek znalazlem stal w malym namiociku z piecami na ekogorszek miedzy halami

mysle ze bedzie temat jutro na spotakniu ;-)

a odnosnie spotkania rezerwacje zrobilem od 19 do 4 rana :-)

wiec prosze sie przygotowac

8)

Witam :)

Gdzie najtaniej można kupić pręty zbrojeniowe? Prosze o namiary.

Pozdrawiam

Sylwia

sprawdz na Lutyckiej bo chyba maja najtaniej !

natus

jak tam rozmowy z bartkiem ?

zrobil tobie wycene ?

czy kots buduje lub bedzie budowal z ytongu ?

dlaczego wybraliscie silke ? jest lepsza czy gorsza ? bo widze pare osob wybralo silke a ytongu nikt :(

czy ktos slyszal o solbet?

12 % ?? :o Gdy ja się pytałem o Silkę to wszedzie mówili mi o cenie blisko 4 zł/szt, a to przy 2,46 zł/szt silikatów z Przysieczyna znacznie większa różnica.

1 m2 s. z Przysieczyna to 18 szt = 45 zł/m2, silka z Xelli - 15 szt/m2 to 60 zł, Jak dla mnie to 30% wiecej . :evil: Trzeba szukać tych silkatów z Przysieczyna.

natus

jak tam rozmowy z bartkiem ?

zrobil tobie wycene ?

zrobili, muszę powiedzieć, że pierwsi punktualni :), ale koszty zaczynają mi jakoś drastycznie rosnąć :cry:

Jako ekspertom zawierzam Wam i podaję:

projekt 143m, z pddaszem użytkowym, w sumie prosty dach http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=311&action=showProject

chcę bez tarasu i schodów żelbetonowych w środku

oto wycena Bartków:

ETAP 1 fundamenty

-wykopanie zaszalowanie

-zazbrojenie

-zalanie

-wymurowanie z bloczków betonowych

-izolacja dysperbit od środka

-izolacja zewnącz dysperbit ,styropian ,siatka ,klej i jeszcze raz dysperbit

-zasypka do stanu zera + zagęszczenie

-kanalizacja wewnącz budynku parter

podbeton

cena etap 1 -13750zł netto

ETAP 2 parter

-wymurowanie ścian zewnęcznych

-wymurowanie ścian działowych

-zaszalowanie słupów

-wymurowanie kominów

cena etap 2 -10625zł netto

ETAP 3 strop

-ułożenie belek stropowych i pustaków stropowych

-zazbrojenie

-zalanie

cena etap 3 -6500zł netto

Etap 4 poddasze

-wymurowanie ścianki kolankowej

-wymurowanie szczytów

-zaszalowanie ,zazbrojenie i zalanie wieńca poziomego i pionowego

-wymurowanie kominów

cena etap 4 -4900zł netto

RAZEM 35775zł netto

liczyłam na trochę mniej...

ja mam tych namiarów kilka, tylko pytanie Tomcio gdzie masz działkę, bo ten mój lokalny, to się na drugą stronę Poznania pchać nie będzie pewnie...

podaję takie, które spisałam, ale to nic sprawdzonego:

618689654; 660304308; 618178430; 618351497; 618726632; 501319216; 616521300;

ufff :wink:

Trochę tych telefonów jest :D Jakiś preferowany, szczególnie polecany namiar ? Moja działka jest w Skórzewie (na zachód od Poznania)

czy kots buduje lub bedzie budowal z ytongu ?

dlaczego wybraliscie silke ? jest lepsza czy gorsza ? bo widze pare osob wybralo silke a ytongu nikt :(

czy ktos slyszal o solbet?

Solbet to zwykły pustak, siporex, beton komórkowy - jak kto woli.

Tylko, że Solbet to tak jak Xella wśród silikatów, najbardziej wypromowana marka, a co za tym idzie chyba najdroższy.

A z Ytongu mało kto buduje, bo to droga technologia i mało który wykonawca jest w stanie jej prawidłowo sprostać. Boją się tego, tak jak niektórzy boją się silikatów.

druga sprawa, że przy obecnych cenach i tendencjach w ogrzewaniu, mało kto wierzy juz w ściany jednowarstwowe, mimo ze współczynniki wypadają całkiem nieźle. A ocieplać Ytong, to się juz kompletnie nie opłaca, więc ludzie wybierają najzwyklejszy siporex (choćby ten Solbet) i walą na to styropian. Efekt podobny, albo i lepszy.

Trzeba sobie dobrze policzyć i na 100% być pewnym, że za 5 lat nie zechcemy sobie ścian docieplić.

hej Renia i Rob

U mnie wiercil studnie p Henryk Jopek 61 8138266. Studnie zrobil ekspresowo i bierze 100pln za metr dziury w ziemi. Ostrzegam jednoczesnie, ze facet bardzo slabo wypada przez telefon, ale tym sie nie zrazaj.