RENA I ROB 27.01.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Witam Co tu tak cicho !!! Po wczorajszym spotkaniu to już się wam pisać nie chce ,czy kac tak ogromny że leczycie się do wieczora ? A co do materiału to my budujemy z betonu komórkowego białego z firmy Prefbet kupowany za 7,25/szt. W 1m2 wchodzi około 7-8 pustaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.01.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 bo wszyscy się nagadali i teraz nie chcą nawet myśleć o budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 27.01.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 mi się mózg lasuje po zgłębianiu umowy co to z wykonawcą mam w poniedziałek podpisać. A na spotkaniu byłem i się ciesze że tylu takich jak ja wariatów po świecie chodzi - jakaś nowa wiara we mnie wstąpiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 28.01.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 czy kots buduje lub bedzie budowal z ytongu ? dlaczego wybraliscie silke ? jest lepsza czy gorsza ? bo widze pare osob wybralo silke a ytongu nikt nio my będziemy budować z ytongu ale tylko ściany zewnętrzne. do środka wybierzemy jednak cosik tańszego jak na razie grześ zagłębia się w tajniki fundamentów które jak twierdzi koniecznie chce sobie zrobić sam pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 28.01.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 czy kots buduje lub bedzie budowal z ytongu ? dlaczego wybraliscie silke ? jest lepsza czy gorsza ? bo widze pare osob wybralo silke a ytongu nikt Misiak chce budowac z ytongu nio my będziemy budować z ytongu ale tylko ściany zewnętrzne. do środka wybierzemy jednak cosik tańszego BK 12 i gitara jak na razie grześ zagłębia się w tajniki fundamentów które jak twierdzi koniecznie chce sobie zrobić sam Jak ma chęci to dlaczego nie. Jest to do zrobienia, pod warunkiem, że ma sie sprzęt i pomocnika. Ja nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 28.01.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Witam wszystkich.Czy mozecie mi podać namiar na dobrą, sprawdzona a także tanią ekipę do budowy domu.Dom ma powstać w Kostrzynie Wielkopolskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 28.01.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Witam wszystkich.Czy mozecie mi podać namiar na dobrą, sprawdzona a także tanią ekipę do budowy domu.Dom ma powstać w Kostrzynie Wielkopolskim no no, ale wymagania! dobra, sprawdzona i w dodatku tania? taka chyba nie istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 28.01.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Witam wszystkich.Czy mozecie mi podać namiar na dobrą, sprawdzona a także tanią ekipę do budowy domu.Dom ma powstać w Kostrzynie Wielkopolskim no no, ale wymagania! dobra, sprawdzona i w dodatku tania? taka chyba nie istnieje Zgadzam się taka ekipa chyba nie istnieje, a znalezienie takiej w obecnych czasach graniczy z cudem Ale życzę powodzenia w poszukiwaniach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 28.01.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 K74dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 28.01.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 bracholskąd brałeś cement? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 28.01.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Witam wszystkich.Czy mozecie mi podać namiar na dobrą, sprawdzona a także tanią ekipę do budowy domu.Dom ma powstać w Kostrzynie Wielkopolskim szukasz 3 różnych ekip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 29.01.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Ja chciałem budować z ytonga ale okazało się że solbet jest równiejszy niż ytong. Tak więc postawiłem z solbetu ściane jednowarstwową 42. Kleju nie musiałem dokupować choć mnie straszyli że zabraknie tego który dokładali do bloczków 1 worek na palete. Starczyło tylko dlatego że bloczki były proste znajomy który stawiał z ytonga oczywiście musiał dokupić a i ściany po postawieniu miały prześwity pomimo szlifowania każdej warstwy takie miał kłopoty z nierównym ytongiem A jak będzie się sprawować to zobaczymy jak narazie jeszcze nie mieszkamy choć już moge powiedzieć że wchodząc tam po wekendowej przerwie w ogrzewaniu jest wrażenie że jest ciepło a jak się pali to jest jak w puchu pomimo jeszcze nie do końca wysuszonego budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 29.01.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Nie mówcie, że nie ma takiej ekipy budowlanej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg7710 29.01.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 My najprawdopodobniej będziemy budować z Plothermu narazie ściana jednowarstwowa w przyszłości ocieplona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg7710 29.01.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Wracam do pączątku długiej drogi Wy już wszyscy jesteście na dalszych etapach ale mam nadzieje że ktoś z Was pamięta jak to było na początku ja już zaczynam się gubić. Ile was wyszedł projekt z ewentualnymi zmianami i adaptacją. Czy jeśli robisz projekt indywidualny to trzeba robić jakieś dodatkowe projekty instalacji czy mi się wydaje. Rozmawiałam z gościem który za adaptację z projektem szamba chce 1 500 zł a za projekt indywidualny razem z powyższym 2 500 no tak więc bardziej opłaca się chyba indywidualny ale czy do tego trzeba jeszcze coś dodatkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 29.01.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 2500 za indywidualny to podejrzanie mało 1500 za adaptację + szambo to w miarę normalny pułap cenowy. Zależy czy adaptacja oznacza adaptację do działki czy adaptację projektu ze zmianami konstrukcyjnymi/elewacyjnymi. Jak to pierwsze to można już złapać za 900-1000. Ja płaciłem 1800 choć mogłem też 1300 ale wolałem kogoś kto zrobi ciut lepiej i więcej niż oleje a ja się będę potem bujał z papierami w urzędzie albo z kierownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 29.01.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Wracam do pączątku długiej drogi Wy już wszyscy jesteście na dalszych etapach ale mam nadzieje że ktoś z Was pamięta jak to było na początku ja już zaczynam się gubić. Ile was wyszedł projekt z ewentualnymi zmianami i adaptacją. Czy jeśli robisz projekt indywidualny to trzeba robić jakieś dodatkowe projekty instalacji czy mi się wydaje. Rozmawiałam z gościem który za adaptację z projektem szamba chce 1 500 zł a za projekt indywidualny razem z powyższym 2 500 no tak więc bardziej opłaca się chyba indywidualny ale czy do tego trzeba jeszcze coś dodatkowego? To jest rzeczywiście tanio, ale należy wypytać co wchodzi w zakres takiego projektu (zazwyczaj tylko projekt do pozwolenia - architektura i konstrukcja - przy czym w dużo bardziej ograniczonym zakresie niż projekty gotowe - np bez rozrysowanych elementów konstrukcyjnych itp) Ma to zasadnicze znaczenie przy systemie gospodarczym, bo jeśli zleca się wszystko jakiejś firmie od A-Z to sobie na pewno poradzą - jeśli się chce budować bardziej "samodzielnie" to może się okazać że będzie trzeba zlecić jeszcze dodatkowo, chociażby z zakresu konstrukcji, wyrysowanie jakiś elementów dokładniej - wykonawczo. O to należałoby wypytać architekta - tzn co on da w tej cenie Co do projektów branżowych to wodę, kanalizację i elektrykę przeciętnie dobrzy wykonawcy powinni zrobić dobrze nawet bez projektu, dodatkowo MUSI być projekt inst gazowej wykonany przez uprawnionego projektanta (jeśli oczywiście jest gaz) polecałabym również wykonanie projektu chociażby wstępnego i ogólnego ogrzewania - tu wykonawcy robią już błędy na których inwestor może stracić i na komforcie użytkowania i na ekonomice instalacji Uff... ale się rozpisałam... Życzę udanych początków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 29.01.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 @ brachol, Tomcio totalna katastrofa, nie ma nigdzie silikatów i w najbliższym czasie nie będzie W Przysieczynie nie produkują 18, Xella z Żabinka też nie, w Leżajsku też nie, w V-Budzie powiedzieli że mogą sprowadzić z Ostrołęki ale też nie bardzo wiadomo kiedy, po 3,10 brutto/ szt. z transportem . W desperacji zdecydowałam że trudno, buduję z betonu komórkowego, a tu... bloczek 7,90/szt co wychodzi 63 zł/m2!!! To już Silka z Xelli wychodzi taniej... gdyby była dostępna oczywiście I co teraz??? Do wszystkich W połowie lutego drożeje dachówka cementowa (o 8 - 15% w zależności od producenta), kto ma zamiar kłaść to ustrojstwo na dachu to niech się lepiej pospieszy z zamówieniem Idę się załamać budowy mi się zachciało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.01.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Uff nie ma człeka 14 dni a tu ho,ho, ho ale się działo. Spotkania hmm...., hmmm... Budma, kurcze trochę żałuje nieobecności bo mam okna na głowie, Okna okna okna okna Czy ktoś już coś węszył albo może polecić namiary na okna PCV Z poferiowymi pozdrowieniami Wciornastek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 29.01.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 @ brachol, Tomcio totalna katastrofa, nie ma nigdzie silikatów i w najbliższym czasie nie będzie W Przysieczynie nie produkują 18, Xella z Żabinka też nie, w Leżajsku też nie, w V-Budzie powiedzieli że mogą sprowadzić z Ostrołęki ale też nie bardzo wiadomo kiedy, po 3,10 brutto/ szt. z transportem . W desperacji zdecydowałam że trudno, buduję z betonu komórkowego, a tu... bloczek 7,90/szt co wychodzi 63 zł/m2!!! To już Silka z Xelli wychodzi taniej... gdyby była dostępna oczywiście I co teraz??? Idę się załamać budowy mi się zachciało... Nie załamuj się, głowa do góry coś się wymyśli Można spróbować zadzwonić do producentów silikatów: (tu są linki do nich) Ludynia lub Teodory i zapytać o najbliższe przedstawicielstwa Poznania. Bo np. we Wrocławiu silikaty są ale tu nie przywiozą. A silki to ponoć w całej Polsce nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts