majania 01.02.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Cześć, ... w jaki sposób oprawiacie swoje projekty oddając je do Starostwa ? Właśnie dostałem postanowienie, a w nim jeden z punktów mówi, że muszę oprawić projekt w sposób uniemożliwiający jego dekompletację. Wystarczy bindowanie,czy tak jak prace mgr ? ...wystarczy że przeszyjesz projekt w dwóch miejscach zszywaczem, najlepiej takim mocniejszym niż zwykła zszywka...w każdym punktcie opraw powinni taki mieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 01.02.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 A my będziemy zamawiać 16 KW. Nie wiem dlaczego, ale mąż mówi, że tak ma być Skoro mąż tak powiedział, to świętość. Amen Marzin nie zdążyliśmy porozmawiać "Pod Aniołem", ale widzę, że chyba znaleźlibyśmy wspólny język Popieram niech no tylko wrócę do domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 01.02.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Dzwoniłam do Enei i po podpisaniu umowy nie powinni robić problemu z pozwoleniem na przyłączenie tymczasowe i prąd budowlany: 1 Kwh- 0,37zł, abonament z opłatą przesyłową czy coś w tym rodzaju 50zł z groszami; przyłącze robi się oczywiście na własny koszt- jest to alternatywa, jeśli sąsiedzi wilkiem np. patrzą... i zapomniałam dodać, że ja do Gniezna należę, więc w Poznaniu może być inaczej... z wiercone studni nici- na 9 metrach szara glina, a gość w sąsiedztwie wiercił 30m i też nic będą kopać, można powiedzieć, że 1000zł poszło się... ile by było browarów za to? o proszę właśnie Bartek dzwonił...przejrzał projekt i może zjechać z ceny czekam do poniedziałku, wtedy porównam wszystkie oferty ze spokojem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.02.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Marzin nie zdążyliśmy porozmawiać "Pod Aniołem", ale widzę, że chyba znaleźlibyśmy wspólny język Popieram Nic straconego, zapraszam na wiosnę na zapowiadanego grila! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 01.02.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam Przydałyby mi się namiary na "koparkowego" do ściągnięcia humusu, operującego po zachodniej stronie Poznania. Ile srednio kosztuje taka usługa ?? Jaka jest obecnie cena stali zbrojeniowej i gdzie polecacie ją kupić? Jak obliczyć zapotrzebowanie na stal ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.02.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 o proszę właśnie Bartek dzwonił...przejrzał projekt i może zjechać z ceny Tak sam z siebie, czy "zasugerowałaś mu, że jest trochę -ten teges - drogawo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.02.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam Przydałyby mi się namiary na "koparkowego" do ściągnięcia humusu, operującego po zachodniej stronie Poznania. Ile srednio kosztuje taka usługa ?? Ok 70-80 zł/rbh. A dokładnie ten zach Poznań? Jaka jest obecnie cena stali zbrojeniowej i gdzie polecacie ją kupić? Jak obliczyć zapotrzebowanie na stal ?? Stal np w Novastal, lub Centrostal Szczecinek. Namiary tu już są, jak nie chce się szukać, to pogoogluj. Ile stali? Projekt w rączki i rachujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 01.02.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam Przydałyby mi się namiary na "koparkowego" do ściągnięcia humusu, operującego po zachodniej stronie Poznania. Ile srednio kosztuje taka usługa ?? Jaka jest obecnie cena stali zbrojeniowej i gdzie polecacie ją kupić? Jak obliczyć zapotrzebowanie na stal ?? nie wiem jak teraz ale na wiosne ceny byly jakies 70 zl za godzine pracy + ewentualnie dojazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 01.02.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 o proszę właśnie Bartek dzwonił...przejrzał projekt i może zjechać z ceny Tak sam z siebie, czy "zasugerowałaś mu, że jest trochę -ten teges - drogawo? sam z siebie to nie... dzwoniłam do niego i mówiłam, że na Twój, mój i kierownika rzut okiem, to trochę za dużo i że ja mu wyślę takie dokładnie rozpisane poszczególne prace żeby je wycenił bo chcę być pewna co mam w tym jego kosmosie zagwarantowane. Jak wysłałam, to zadzwonił i sam i mówi, że wyliczy tak szczegółowo jak się już na pewno zdecyduję, ale ostateczna jego cena to 30.500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 01.02.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Wracając do tematu prądu - dla tych którzy są zainteresowani - zrobiłam dzisiaj gruntowny wywiad (dwa telefony z infolinią ENEA - ogólną, darmowa , rozmowa z elektrykiem, rozmowa z wykonawcą, rozmowa z kierownikiem budowy - znajomi nie nasi docelowi ) Taryfa za prąd budowlany C11 jak przyszła docelowa Opłata za kWh 0,3651zł brutto opłata abonamentowa - 2,72 zł brutto opłata za moc zamówioną 2,84 za 1kW mocy zamówionej sprawdziłam też w cenniku dostępnym na stronach ENEA: http://www.klient.enea.pl/index.php?adm=&page_id=57 w innych okręgach niż poznański drobne różnice Co do potrzebnej mocy zamówionej: Elektryk - 9-12kW Wykonawca: najwyższa moc urządzenia które używa ok 2,5kW, wymagane zabezpieczenie 20A żeby nie wybijało przy "starcie" korka co w przeliczeniu wg ENEA daje 12kW mocy max przy trójfazowym (zwykle na budowie) a ten max oznacza że zamówiona jest liczona jako 9kW (tzn dozwolony pobór stały) Kierbud potwierdził dane od wykonawcy to tyle co się dowiedziałam - więc się dzielę - może ktoś skorzysta pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 01.02.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Czołem Natus Bartek miał dzisiaj ciężki dzień,bo mój Robcio też do niego dzwonł w sprawie obcięcia wyceny. A tak swoją drogą to dużo ci opuścił, widzę że jesteśmy za miękcy.Skoro tobie opuścił prawie 5k to my my musimy wytargować conajmniej 3k.Byłoby swietnie natus gdybyśmy mieli wspólnego wykonawcę,można by ich pracę kontrolować i mieć na nich oko.Przerzucaliby się z mojej budowy na Twoją i odwrotnie .Oczywiście Robert pochwalił się że widział na zdjęciach na forum jego pracę tę ładną i nieładną( wieniec Marzina ) więc gitara mu zmiękła i zaproponował że przeliczy jeszcze raz i jutro przysle nową wycenę; sie zobaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 01.02.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Zapomniałam Marzin Proponowałeś obejrzenie swojego domku i ,jeżeli to aktualne to proszę o kontakt może num.tel. na priv w celu omówienia się ,dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 01.02.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 do mnie tez dzisiaj bartek dzownil i powiadomil ze moze wejsc na moja budowe za 2 tyg albo dopiero za 6 tyg - jutro spotkanie na marcina budowie (sciaga szalunek czy cos tam ) i podejmiemy decyzje kiedy !zrezygnowalem jednak z piwnicy bo jak mam zrobic izolacje typu ciężkiego z kosmiczna kase to dziekuje ! a co do cen to tak naprawde pewnie zawsze sie beda roznic - bo kazdy mimo wszystko ma inny domek i z innych materialow bedzie budowal - jak ktos chce moge udostepnic swoja wycene przez bartka ustalona w zeszlym roku ! a odnosnie pradu to jak ktos ma mozliwosc to niech sie dogada z sasiadem - qpi licznik i sie rozlicza - wyjdzie duzo taniej niz budowlany ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 01.02.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Misiak dawaj ta wycena bo my nie mamy porównania co do cen a z zeszłego roku to już wcale.To Bartki teraz u ciebie zaczynają robotę ,to fajowo 3 osoby z forum i ten sam wykonawca ,współczuje mu naprawdę ,uszy będą go piekły całymi dniami ... Zobaczymy ile nam zejdzie z ceny mam nadzieję że dużo.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 01.02.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 a co do Enea to jutro mam zakładają licznik i jak dostanę rachunek to napiszę na jaką kwotę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.02.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Oczywiście Robert pochwalił się że widział na zdjęciach na forum jego pracę tę ładną i nieładną( wieniec Marzina ) więc gitara mu zmiękła i zaproponował że przeliczy jeszcze raz i jutro przysle nową wycenę; sie zobaczy? No to nieźle. Ze mną też Bartek dziś rozmawiał Wnerwiłem się i napisałem mu smsa, bo od miesiąca ściąga mi szalunki i zabiera stemple. Powiedziałem, że jak tego nie zabierze, to oddam komuś na opał. Zadziałało - oddzownił. Wypomniałem mu tez ten mój wieniec, że zapłaciłem zanim dobrze to obejrzałem, że zaufałęm mu... i takie tam. Umówiliśmy się, że przy okazji murowania chałupy Misiaka to poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.02.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 do mnie tez dzisiaj bartek dzownil i powiadomil ze moze wejsc na moja budowe za 2 tyg albo dopiero za 6 tyg - jutro spotkanie na marcina budowie (sciaga szalunek czy cos tam ) i podejmiemy decyzje kiedy ! A Ty jesteś za którą opcją? Za 2, czy 6 tygodni? zrezygnowalem jednak z piwnicy bo jak mam zrobic izolacje typu ciężkiego z kosmiczna kase to dziekuje ! No to teraz pójdziesz do przodu z grubej rury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 01.02.2007 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 [ A Ty jesteś za którą opcją? Za 2, czy 6 tygodni? chcialbym juz nawet za 2 tygodnie qrde ale ja jeszcze nic nie mam bo nie wiedzialem co i jak bede robil - nie wiem czy uda mi sie material zalatwic no i od pogody zależy bo wykopy to nie beda normalne jak beda musieli kopac jeszcze na 1,5 metra a tu moja wycena nie wiem czy duzo czy malo - nie szukalem ! u pana zdzisia pewnie bylo by taniej ale czy dobrze ? Wycena prac budowlanych ETAP 1 fundamenty -wykopanie zaszalowanie -zazbrojenie -zalanie -wymurowanie bloczków betonowych do stanu zera -izolacja dysperbit od środka -izolacja zewnącz dysperbit ,styropian ,siatka ,klej i jeszcze raz dysperbit -zasypka do stanu zera + zagęszczenie (ubijanie ubijarka spalinową) -kanalizacja wewnącz budynku parter -podbeton cena etap 1 –7250zł ETAP 2 parter -wymurowanie ścian zewnęcznych -wymurowanie ścian działowych -wykonanie podciągów (zaszalowanie , zazbrojenie , zalanie) -wykonanie słupów (zaszalowanie , zazbrojenie , zalanie) -zalanie zazbrojenie tup (wejście do domu) -wymurowanie kominów cena etap 2 –9600zł ETAP 3 strop -ułożenie belek stropowych i pustaków stropowych -zazbrojenie -zalanie cena etap 3 –4800zł ETAP 4 poddasze -wymurowanie ścianki kolankowej -zaszalowanie , zazbrojenie i zalanie wieńca poziomego i pionowego -wymurowanie kominów cena etap 4 –4600zł RAZEM :26250zł Netto zaznaczam ze to byla wycena z zeszlego roku i zabardzo nic nie targowalem wiec nie wiem czy to duzo czy malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 02.02.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Witam Przydałyby mi się namiary na "koparkowego" do ściągnięcia humusu, operującego po zachodniej stronie Poznania. Ile srednio kosztuje taka usługa ?? Ok 70-80 zł/rbh. A dokładnie ten zach Poznań? Ten Zachód to Skórzewo. Jeżeli ktoś ma namiar na koparę, to proszę o info. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 02.02.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Jak jest sąsiadka, to z nią będzie taniej. Prąd budowlany to abonament 100pln/msc + wyższa stawka za kWh Zbulwersowałeś mnie tą informacją bo moi rodzice jak się budowali to wychwalali prąd budowlany że tańszy niż zwykły - no i zadzwoniłam do ENEA i tak: taryfa zwykła taka jak docelowa: C11 tzn 0,3651/kWh dodatkowo 2,72zł + 2,84 x moc zamówiona [kW] - w moim przypadku to wyjdzie 28zł z kawałkiem plus zużycie pozdrawiam Asia czy ktos moze mi powiedziec ile kosztuje zalozenie takiego pradu budowlannego??? pozdrowiam fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts