Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

misiak

można się uśmiechnąć o tabelkę?

a moze tak jakis mailik ? bo narazie to nie wiem na co mam wyslac ;-) ?

Misiak Wysłałem na priva

moze ktos wie jaka jest cena chudego betonu w betoniarniach ?

Które betoniarnie wogóle polecacie, bo słyszałem ze z terminowością i z jakością obsługi jest u nich różnie...?

Widzę, że wszyscy już myślicie (załatwiacie) materiały budowlane a my ciągle stoimy w miejscu nadal nie mamy proektu. Szlak mnie trafia bo co sobie coś wymyśle to zachwile okazuje się, że tak nie może być. Już mam dosyć oglądania projektów. podobno mam się nie zniechęcać ale chyba się nie da. Wiem że to jeszcze nic bo problemy dopiero się zaczną i dlatego walę się w głowe co mi strzeliło do głowy żeby budować. :( :-?

Szlak mnie trafia bo co sobie coś wymyśle to zachwile okazuje się, że tak nie może być.

To zależy kto mówi że nie może być - jeśli architekt to może po prostu nie chce mu się ;)

My też walczyliśmy z naszym architektem żeby przeforsować niektóre nasze pomysły - na końcu i tak wyszła masa poprawek - chociaż to nasz dobry znajomy

W każdym razie życzę wytrwałości w dążeniu do celu

pozdrawiam

Asia

No u nas wreszcie też coś budowlanego się wydarzyło! Byli u nas panowie od oczyszczalni ścieków. Przyszli z dwóch różnych firm i zaproponowali ... dokładnie takie samo rozwiązanie. Czy ktoś z was też będzie zakładał oczyszczalnię? System zaproponowany przez panów pochodzi z firmy HABA. Czy ktoś coś o nich słyszał? Obaj panowie zrobili generalnie bardzo dobre wrażenie i dali bardzo podobne ceny - około 7000. Nie wiem teraz czy to dużo czy mało. Pomóżcie! Dodam tylko, że to rozsączenie HABA to nie jest takie coś jak w większości POŚów, tylko ma być z racji swojej konstrukcji wydajniejsze. Jak by ktoś coś wiedział na ten temat to byłbym wdzięczny.

Mąż Jaloski

Hej, hej, my własnie zamówilismy okna. Po obejrzeniu w kilku sklepach, porównaniu 6 wycen, zamówilismy te które zobaczylismy za pierwszym razem, tj Braci Bertrand, cenowo w miare ok, a poza tym spodobały nam się po prostu od pierwszego spojrzenia:) Co do okien MS wysłałam zapytania do 3 przestarwicieli podawanych na ich www, i róznice w wycenach sięgały 3.000 zł:))

Ryby:

Szukam wykonawcy przyłącza gazowego od granicy działki do domu.

Ile to to może kosztować tzn, projekt i wykonastwo?

pzdr

Hej, jezeli dobrze pamietam, to budujesz w Luboniu, moge polecic ci naszego wykonawce, który mieszka dosyc blisko Ciebie (stęszew), bylismy zadowoleni, bo terminowy, w miare tani i solidny. Jezelii jeszcze potrzebujesz to sprawdze namiary i dam Ci znac na pryw.

Mam tez pytanie, czy u kogos z Was pracuja obecnie elektrycy z rogoźna, polecani tutaj na forum? U mnie na razie zaczeli elektrykę na górze, ale przerwali bo sie ochłodziło. chciałabym wymienić doświadczenia.[/img]

Witam wszystkich!

Zaczynam na wiosnę... hehe... jak nie zejdę wcześniej z tego świata... im dalej w las tym więcej drzew.

Jak myślicie, ile trzeba liczyć za stan surowy otwarty: dom parterowy "L", prosty dach, powierzchnia 210m2 z garażem dwustanowiskowym, dachówka cementowa, poroterm.

Macie jakieś dobre firmy budowlane- najchętniej dos tanu surowego otwartego/zamkniętego, ew. na poszczególne etapy

Buduję dom bazujący na Gracji z Horyzontu- ma trochę większy garaż i prostszy dach nad garażem.

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=126&sid=5

Pozdrawiam

Piotrek

witam petergol

ceny caly czas w gore wiec ciezko powiedziec

poszperaj pare/parenascie postow wczesniej na naszej grupie a mysle ze bedziesz wiedzial wiecej :wink:

i nie przejmuj sie, kazda budowa w porównaniu z moja to "pikuś"

wlasnie wpadlem na pomysl ze zamiast wymieniac pod lawami ziemie na chudy beton rozważam dom na palach lub studniach (troche pisali to w styczniowym muratorze ) wlasnie przeliczam koszty - dosc ciekawe rozwiazanie a domek wielkosciowo i glebokosciowo (chodzi mi o zle grunty ) prawie taki sam

moze ktos wie gdzie mozna wynajac pana(firme) ze swidrem o przekroju 35 cm (tylko bez podtekstów :wynik:)

albo slyszal o firmach budujących na palach lub studniach (najlepiej z wlkp)

widze ze praca wre na budowach bo malo cos piszecie :(

Hej, hej, my własnie zamówilismy okna. Po obejrzeniu w kilku sklepach, porównaniu 6 wycen, zamówilismy te które zobaczylismy za pierwszym razem, tj Braci Bertrand, cenowo w miare ok, a poza tym spodobały nam się po prostu od pierwszego spojrzenia:)

Ale to są okna PCV, nie? Braliście z okleiną czy bez?

Kurcze, nie przeczytałm jeszcze wszystkich Twoich maili z wycenami. :oops: Cały czas po pracy gdzieś latam. Sądze, że w nich będzie odpowiedź na moje pytania powyżej.

Cześć Petergol

Twoja chatka ma parę meterków. Ciężko podać koszty, może spróbuj pomnożyć moje razy dwa :roll: Zawsze to jakiś punkt zaczepienia.

Misiak, weź "na lewo" tych z geofizyki, którzy robią odwierty przy poszukiwaniu gazu czy ropy. Mają takie autka ze świdrami o średnicy podobnej jak pisałeś. Poszukaj też wśród firm robiący studnie głębinowe.

Witam wszystkich!

Zaczynam na wiosnę... hehe... jak nie zejdę wcześniej z tego świata... im dalej w las tym więcej drzew.

Witam przyszłego sąsiada 8)

A gdzie dokładniej Szczytniki ?

Jak myślicie, ile trzeba liczyć za stan surowy otwarty: dom parterowy "L", prosty dach, powierzchnia 210m2 z garażem dwustanowiskowym, dachówka cementowa, poroterm.

Macie jakieś dobre firmy budowlane- najchętniej dos tanu surowego otwartego/zamkniętego, ew. na poszczególne etapy

Buduję dom bazujący na Gracji z Horyzontu- ma trochę większy garaż i prostszy dach nad garażem.

Co do wyceny to trudno powiedzieć każdy dom jest inny a firmy nie podają ceny za metr.

Z ekipą będzie ciężko, dostałem wycenę jednej czekam na 3 następne ale jakoś olewają. Poza tym wszyscy mówią wprost, że terminy o ile w tym roku to najwcześniej w maju :o

Anstak napisał:

A moje pytanie, gdzie teraz kupiliście lub kupujecie swoje działki w WLKP? Ja juz swoją mam:), ale dalsza rodzina szuka:))

Witam

Jestem z Pniew 50km na zachód od "stolicy" i tu w okolicznych wioskach można wyłapać piękną działkę budowlaną za cenę conajmniej połowę(dam 1/4) tego co pod Poznaniem. Taką właśnie kupiłem z lasem za 25/m2 woda, prąd i będę budował w tym roku - jesień. Dołączam do grupy. Pozdrowionka

Tomasz geodeta :D

Misiak Wczoraj u mnie wiercili kolesie z firmy Grunt może oni by Tobie pomogli (namiary: Wojciech Gruntmejer, ul Półwiejska 37/13, tel: 061 8533172, kom 602 528037) możesz się na mnie powołać

ok dzieki

a co wiercili u ciebie, jaka srednica ?

witaj geodezja1

troszke daleko od poznania ale im dalej tym pewnie piekniej i zdrowiej

majac jednak prace w poznaniu sporo kasy i czasu traci sie na dojazdy :(

1) ile placiliscie (lub bedziecie placic ) za wytyczenie domu na dzialce ???

2) ile na ta chwile biora kierownicy budowy ??? (moj 1800 zl - jest miejscowy)

aktualne ceny mysle ze sie przydadza nowo budujacym!

Jestem geodetą Pniewy - cena za wytyczenie Poznań okolice; za 4 narożniki 400 zł (bryła) , za każdy profil dodatkowy ok. 80zł np. za tzw. "elkę" 4 narożniki + 2 pośrednie profile = 560 zł. to sa ceny standardowe zbyt więcej lub zbyt mniej - podejrzana sprawa - lub rabat dla forumowiczów

Dla wszystkich forumowiczów, którzy negocjuja ceny , szukają dobrych cen towarów i usług mam do zaoferowania konkurencyjne ceny za wytyczenie budynku, ale tylko z zachodniej strony Poznania np. Lusówko , Rokietnica itp.. Też zaczynam budowę (etap papierów) i co mogę to pomogę.

Pozdro dla wszystkich piszących, szczególnie dola założyciela grupy.

Nara

Pozdro

Tomasz