TomcioB 08.02.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Ja planuję studnię do podlewania ogródka, ale kurcze jak przyjdzie mi za to dać więcej niż 2000 zł to chyba mi się nie opłaca... No i pytanie zasadnicze: jakie są mniej więcej koszty obu studni za metr? Ja oprócz wody do ogródka planuję jeszcze dodatkowo wodę ze studni doprowadzić do spłuczek toaletowych i prawdopodobnie pralki, jezeli woda będzie jako taka. Zgodnei z wyliczeniami "kibelki" zużywają około 40% wody, oczywiście nie liczxąc ogródka, wiec jest sie o co bić, chociaż wymaga trochę wiecej rurek. Z tego co się orientuję tańsza jest studnia wiercona (około 100 zł/m). Obawiam się, że z tymi 2000 tysiącami może być problem, ponieważ oprócz rury dochodzi jeszcze pompa, której koszt jest od 1500 zł. W którymś z Muratorów czytałem ostatnio o różnych studniach i pompach. Niestety numeru nie pamietam, możliwe ze starszy, bo robiłem porządki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 08.02.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 najpierw poszło mi na szukanie wody, transport i wiercenie 9,5 metra 1.000zł- okazało się, że szara glina i wody to tam tyle co kot napłakał potem 1.100 na kręgi (13szt. +zwężka), a teraz kopią...już nie wiem, czy ja taka głucha, czy ten mój studniarz ściemnia- wydawało mi się, że 100zł za metr- a on, że to za krąg, na domiar złego ten nieszczęsny kamień, więc w sumie będą zamawiać caterpilara, żeby wyciągnął te wkopane i na głębokość 10 kręgów wykopią łyżką...coś czuję, że na tym się nie skończy Natus, nie narzekaj. My za podłączenie do wodociągu zapłaciliśmy 4000zł i tera zmożemy już płacic tylko za to co zużyjemy. A przy studni koszty ponosisz jednorazowo i są one i tak niższe. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 08.02.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam No przedew szytskim bardzo mnie cieszy ze jest taka grupa na forum. ja oczywisce tez ruszam na wiosne teraz koncze papierki i zaczynam intensywnie analizowac materialy. Widze ze ta grupa to skarbnica wiedzy, i tak trzymać!!!Mam 2 pytanka:1. czy slyszeliscie o podwyzkach na ceramike od marca?2. czy ktos buduje s YTONG-u czy to warte grzechu? Wit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geodezja1 08.02.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 No ok, to juz znam różnice techniczne, dzięki A czym to się różni w praktyce, tzn. jaką lepiej zrobić (jak juz pisalam chodzi tylko o wodę do podlewania ogrodka)? Wydaje się z opisu powyżej że taka wiercona to i zgrabniej wygląda (mniejsza? ) i taniej wypada, ale czy tak jest w rzeczywistości? Kiedy nie można takiej wierconej zrobić? No i pytanie zasadnicze: jakie są mniej więcej koszty obu studni za metr? Dowiem się jakie ceny, ale na pewno estetyka po stronie studni wierconej - wystaje Ci tylko rurka - podłączasz pompę ele. i jazda. Nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 08.02.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam No przedew szytskim bardzo mnie cieszy ze jest taka grupa na forum. ja oczywisce tez ruszam na wiosne teraz koncze papierki i zaczynam intensywnie analizowac materialy. Widze ze ta grupa to skarbnica wiedzy, i tak trzymać!!! Mam 2 pytanka: 1. czy slyszeliscie o podwyzkach na ceramike od marca? 2. czy ktos buduje s YTONG-u czy to warte grzechu? Wit Witam nie ma co sie stresowac - bo sami napedzamy te ceny spekulacjami cos tan napewno bedzie drozej ale nie daj sie zwariowac bo zamiast spotykac sie w pubach czy na grilu beda nas odwiedzac w wariatkowie ja tez chce budowac z ytongu ale narazie mam problem bardziej "przyziemny" a raczej podziemny poszukaj dziennika swierszcza on budowal (uje ) sie z ytongu ps. geodezja1 jak cytujesz wpisujesz tu tekst tej osoby i zamykasz przez [/quote ] (spacje przed ostatnimi nawiasami sa specjalnie zeby pokazac!)[/b] bo dziwnie sie czyta i juz myslalem ze plec zmieniles na poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.02.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam No przedew szytskim bardzo mnie cieszy ze jest taka grupa na forum. ja oczywisce tez ruszam na wiosne teraz koncze papierki i zaczynam intensywnie analizowac materialy. Widze ze ta grupa to skarbnica wiedzy, i tak trzymać!!! Mam 2 pytanka: 1. czy slyszeliscie o podwyzkach na ceramike od marca? 2. czy ktos buduje s YTONG-u czy to warte grzechu? Również witam, i coś słyszałem na temat podwyżek na targach od przedstawiciela Wienerberger-a. Niby od 1 marca. aha co do materiału z którgo budujesz, to ile osób tyle opinii a chodzi o to, żeby Tobie pasował (przeanalizuj co jest ważniejsze w parametrach i cenie i będziesz wiedział). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 08.02.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Nadal szukam namiarów na producenta parkietu dębowego.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 08.02.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam No przedew szytskim bardzo mnie cieszy ze jest taka grupa na forum. ja oczywisce tez ruszam na wiosne teraz koncze papierki i zaczynam intensywnie analizowac materialy. Widze ze ta grupa to skarbnica wiedzy, i tak trzymać!!! Mam 2 pytanka: 1. czy slyszeliscie o podwyzkach na ceramike od marca? 2. czy ktos buduje s YTONG-u czy to warte grzechu? Również witam, i coś słyszałem na temat podwyżek na targach od przedstawiciela Wienerberger-a. Niby od 1 marca. aha co do materiału z którgo budujesz, to ile osób tyle opinii a chodzi o to, żeby Tobie pasował (przeanalizuj co jest ważniejsze w parametrach i cenie i będziesz wiedział). Na chwile obecna chce budowac z ceramiki Porotherm lub podobne, ale ostatnio duzo osob mnie bombarduje infomacjami o Ytongu ze to takie zdrowe nie trzeba ocieplac i bardzo oszczedne pod wzgledem ogrzania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.02.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Na chwile obecna chce budowac z ceramiki Porotherm lub podobne, ale ostatnio duzo osob mnie bombarduje infomacjami o Ytongu ze to takie zdrowe nie trzeba ocieplac i bardzo oszczedne pod wzgledem ogrzania domu. Dlatego napisałem, że musisz sam wybrać. Nikt nie powie co jest akurat dla Ciebie najodpowiedniejsze. Ja też raczej Porotherm ale dlaczego to już moja słodka tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 08.02.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam Gdzie zamawialiście lub bedziecie zamawiać beton towarowy, na ławy, wylewki, stropy itd. Macie jakąś betoniarnię godną polecenia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 08.02.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Tak a propos cen. PTH 25 za 6,75 brutto. M-6 za 2,75. Stal fi 12 i 10 - 3 3700,00 Zakłady wstrzymują sprzedaż czekając na marcową górkę. Nie cierpię tego narzekania, że ceny rosną. Ale nie mogę się już doczekać tego embarga z Rosji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 08.02.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Ja chyba wybiorę Poroton. Jak dla mnie na dzisiaj o 2 pln tańszy od porothermu. MisiakWielkie dzięki za tabelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.02.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Ja chyba wybiorę Poroton. Jak dla mnie na dzisiaj o 2 pln tańszy od porothermu. 2 pln na m2 ? No to chyba max 300pln różnicy na całości Czyli idą de facto łeb w łeb cenowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geodezja1 08.02.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 ps. geodezja1 jak cytujesz wpisujesz tu tekst tej osoby i zamykasz przez [/quote ] (spacje przed ostatnimi nawiasami sa specjalnie zeby pokazac!)[/b] bo dziwnie sie czyta i juz myslalem ze plec zmieniles na poczatku Ok. Przyjąłem do wiadomości. Dzieki Ps. nadal facet sprawdziłem Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geodezja1 08.02.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam Gdzie zamawialiście lub bedziecie zamawiać beton towarowy, na ławy, wylewki, stropy itd. Macie jakąś betoniarnię godną polecenia ?? Cze Moge Ci polecić betoniarnie DORA - chyba z Buku. Znam dobrze kierowce, który tam pracuje dwa lata i wozi beton w gruszce - mówi, że szef firmy woli dołożyć do gruchy na ilośći i jakości niż stracić wiarygodność. Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 08.02.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Natus, a tak w zasadzie to po co ty tą studnię kopiesz? Bo takie koszta to rozumiem, że raczej nie na ogródek? Ja planuję studnię do podlewania ogródka, ale kurcze jak przyjdzie mi za to dać więcej niż 2000 zł to chyba mi się nie opłaca... I pytanie laika: czym sie rozni studnia kopana od wierconej? z tego samego samego powodu co Ty oraz dlatego, że wodociągu póki co nie mam i nie dowiem się kiedy będę mieć dopóki gmina budżetu nie zatwierdzi Natus, nie narzekaj. My za podłączenie do wodociągu zapłaciliśmy 4000zł i tera zmożemy już płacic tylko za to co zużyjemy. A przy studni koszty ponosisz jednorazowo i są one i tak niższe. z mojej studni kopanej, jeśli wystarczy wody na podlanie ogródka, to bedzie sukces...tam jest coś mało wody, poza tym jak piszę- nie sądzę, aby się na tym skończyło: rurki, pompa i nie wiem co tam jeszcze... 1. czy slyszeliscie o podwyzkach na ceramike od marca? tak, na pewno drożeje Phoroterm, co do reszty to nie wiem, ale ja chciałam kupić ceramikę z jakiejś prywatnej cegielni i nie mają po prostu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 08.02.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 a ja chciałabym zapytać ile kosztuje piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błażej1719499387 08.02.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Za piach płaciłem u Smirnowa (Ceradz Dolny) 800 zł za tzw wannę. Nie wiem dokladnie ile to jest, ale bardo dużo i chyba starczy na wymurowanie całego domu. Smirnow tel.(0-61) 29-18-963 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 08.02.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Mice oczywiście ,masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 08.02.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Misiak Wielkie dzięki za tabelki. spoko mam nadzieje ze sie przyda dzisiaj dzwonilem odnosnie stali i wychodzi ze stal z novostali z lutyckiej maja najtaniej za f12 2,97 m /brutto w innych 3,45 brutto ceny za beton betoniarnia w mrowinie B20 -211 netto a dla pompy 220 netto pompa 230 1h i dojazd 100 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts