Błażej1719499387 09.02.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 No u nas wreszcie też coś budowlanego się wydarzyło! Byli u nas panowie od oczyszczalni ścieków. Przyszli z dwóch różnych firm i zaproponowali ... dokładnie takie samo rozwiązanie. Czy ktoś z was też będzie zakładał oczyszczalnię? System zaproponowany przez panów pochodzi z firmy HABA. Czy ktoś coś o nich słyszał? Obaj panowie zrobili generalnie bardzo dobre wrażenie i dali bardzo podobne ceny - około 7000. Nie wiem teraz czy to dużo czy mało. Pomóżcie! Dodam tylko, że to rozsączenie HABA to nie jest takie coś jak w większości POŚów, tylko ma być z racji swojej konstrukcji wydajniejsze. Jak by ktoś coś wiedział na ten temat to byłbym wdzięczny. Mąż Jaloski naprawdę nikt ni ma nic do powiedzenia w tej sprawie? Macie kanalizację u siebie czy jest to na razi tmat zbyt odlgły żeby o nim pisać? Nie mam kanalizacji a w projekcie szambo. Chciałbym oczyszczalnię, ale jeszcze nie orientowałem się w cenach. Same urządzenia są dość tanie, ale trzeba doliczyć koszty robót ziemnych. Szambo jest prostym rozwiązaniem. Obecnie takie właśnie wykorzystuję. Ale wywóz powoduje, że za m3 wody zużytej przez moją rodzinę płacę prawie 15zł. Przy 15 - 20 m3 miesięcznie wychodzi 225 - 300 zł. Niezła rata. Jeśli gmina da pozwolenie zmienię szambo na oczyszczalnię. Słyszałem, że często odmawiają, bo potem nie mogą przyłączyć do swojej kanalizy i tracą klienta. Jak masz szambo, to będziesz musiał zlikwidować i przyłączyć się kanalizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 09.02.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Witam My też mieliśmy dylemat, ale pomiędzy U220 a krothermem. Wybraliśmy U220. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 09.02.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 co do oczyszczalni to mamy takową w planach, tyle że bez rozsączania, z odprowadzeniem do rowu, a to trochę inna technologi więc i ceny inne - niżej 10 tys nie znaleźliśmy, właśnie jesteśmy na etapie wyboru, jak wybierzemy to opisze w dziennikupozdrawiamAsia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 09.02.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 W tej chwili mam dylemat: pln czy chf? Hmmm dziwne, moja małżonka była dzisiaj w BPH pogadać o kredytach i powiedzieli, że wg tych nowych przepisów nie dostaniemy inaczej jak w PLN bo dostaje się w walucie w jakiej się zarabia tez mialem ten problem ale wybralem chf -czy dobrze czy tez zle okaze sie za jakis czas (rata mnie przekonala a na ta nowa ulge i tak sie nie lapalem ) jak chodzi o ta nowa ulge to tylko kredyt w pln ! ale normalnie musza tobie dac jak chcesz (a napewno maja w ofercie inna walute- no chyba ze bph juz nie) mnie tez sciemniali ze tylko pln - oznajmilem pani niech mi ciemnoty nie wciska bo wiem o co chodzi - w pierwszej kolejnosci maja proponowac pln, wieksza prowizja jest dla nich mezu joloski bede robil kawalek sieci wodociagowej i kanalizy na swoj koszt ale bez oddawania tego puk-owi dopoki nie splaci mnie a musza koszty wrocic sam wicewójt zadeklarowal ze gmina na poczatek moze zaplacic/oddac kase za studnie ktora kosztuje ok 7 tys wiec szamba i oczyszczalni nie bede robil - nie chce mi sie w "gównie babrac" i patrzac na koszty taniej wychodzi jednak kanaliza (jak jest oczywiscie) witam jslawek o sicankach to pierwsze slysze chociaz nie buduje z ceramiki to wydaje mi sie ze ktos cos sciemnil ale popytaj tych co juz kupili cegly napewno wiedza wiecej moze ktos wie gdzie mozna wynajac lub widział duze wiertła na samochodach ! cos wielkosci (chodzi o srednice) slupow energetycznych moze firmy wiercace studnie ? to prosze o namiary ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 09.02.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 a co do swiebodzina to daja tam chyba lepsze okucia z teog co sie orientuje oczywiscie wyslalem do nich zapytanie o wycene i zobaczymy jak mnie potraktuja Pewnie dostaniesz standard cenę. Dostałem od nich ofertę, ale jak zadałem jeszcze parę dodatkowych pytań, odesłali mnie do ich przedstawiciela, niejakiej firmy Progress. Może to i dobrze, bo tamcji na dobry początek dali 5%. Potem jeszcze było kilka maili (już z progresem) w konsekwencji których dryndnął do mnie ich handlowiec i umówiliśmy się na spotkanie. Powiem ci brachol, że jeżeli zdecyduje się na drewniaki, to będą te ze Świebodzina. Miałem przyjemność dokładnie obejrzeć ich okna montowane w 1999 roku. Do dziś wyglądają i działają prefekto. Zresztą mam okazję porównywać okna Gąsiorka (zamontowane u mnie w pracy) i ze Świebodzina. Te drugie działają o niebo lepiej. Pewnie to sprawa okuć. Odnośnie porównania cen, to napiszę jutro wieczorem. Powiem tylko tyle, że moje okna mają inne wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druti 09.02.2007 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Witam, czy ktos z Was buduje moze dom w Kamionkach pod Poznaniem ? ja buduje niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SPartys 10.02.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam , to mój pierwszy post na grupie więc sorry jeśli coś pomieszam.Chcę zacząć budowę na wiosnę 2007 w Tarnowie Podgórnym i mam pytanie : Czy ktoś wie , gdzie można kupić najtaniej żerdzie na ogrodzenie placu w okolicy Tarnowa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 10.02.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam , to mój pierwszy post na grupie więc sorry jeśli coś pomieszam. Chcę zacząć budowę na wiosnę 2007 w Tarnowie Podgórnym i mam pytanie : Czy ktoś wie , gdzie można kupić najtaniej żerdzie na ogrodzenie placu w okolicy Tarnowa. Pozdrawiam Nie wiem gdzie można kupić żerdzie a gdzie masz działkę bo ja na Wrzosowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SPartys 10.02.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam , na ul.Cichej.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 10.02.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam , na ul.Cichej. Pozdr. No to jestesmy bliskimi sąsiadami. Witam sąsiada. Jakiś projekcik wybrany? My czekamy na pozwolenie na budowę i udzielamy sie towarzysko na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 10.02.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam dołączam się do Grupy Budującej Wielkopolska Szukam teraz materiału na ściany Dostałem oferte POROTHERM za 6zł z transportem i rozładunkiem ale przekazano w innym miejscu że POROTHERM ma cienkie ścianki w środku i bardzo łatwo się uszkadza Polecono Mi POROTON firmy ROBEN w cenie około 4,65zł Wychodzi taniej niż PROTHERM a podobno ma grubsze ścianki wewnętrzne Miał ktoś może taki dylemat jak JA ? Pozdr Ja prawie jestem na niego zdecydowany. Jeszcze tylko ostatecznie skonsultuje się z kierownikiem bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 10.02.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mice A to dziwne, moja małżonka również wczoraj była w bph. Czyżby mamy tę samą? BPH daje we frankach, jak się we frankach zarabia. Także tylko pln. A to również ze względu na ich łączenie się z Pekao Sa. Znacie maksymę Bieleckiego, prezesa PEKAO. Misiak Dla mnie różnica na racie to około 300 pln. To dużo. Nie obawiam się, że przy wzroście kursu nie poradzę sobie ze spłatą raty. Mnie tylko martwi, że jak wzrośnie kurs to będę miał o wiele więcej kapitału do spłaty. Zaś bezpłatne przewalutowanie to fikcja. Zawsze robisz w nieodpowiednim momencie. Dodatkowo zabiera ono mnóstwo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 10.02.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Ale się pięknie watek rozwinął Za tydzień jadę do Poznania w sprawie działki. Może coś wreszcie ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.02.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mice A to dziwne, moja małżonka również wczoraj była w bph. Czyżby mamy tę samą? Zapytaj czy była dzisiaj w PKO BP jeśli tak to chyba ta sama a tak z cyklu śmiesznych rzeczy, byliśmy dzisiaj w PKO BP, gadamy z Panem, podajemy wartość inwestycji, wartość kredytu i ... Pan szuka kalkulatora. Po chwili mówię, wie Pan, menu Start, programy, akcesoria ... Pan nie może znaleźć, no to mówię, Menu start, uruchom, calc i jazda ... uśmiech na twarzy Pana i ... cisza, Pan mówi, że nie umie policzyć procentów, no orzeszek nie wytrzymałem i mu policzyłem w komórce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 10.02.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 a tak z cyklu śmiesznych rzeczy, byliśmy dzisiaj w PKO BP, gadamy z Panem, podajemy wartość inwestycji, wartość kredytu i ... Pan szuka kalkulatora. Po chwili mówię, wie Pan, menu Start, programy, akcesoria ... Pan nie może znaleźć, no to mówię, Menu start, uruchom, calc i jazda ... uśmiech na twarzy Pana i ... cisza, Pan mówi, że nie umie policzyć procentów, no orzeszek nie wytrzymałem i mu policzyłem w komórce ja pare lat temu mialem kontrole z US w firmie i Pani przy mnie liczyla czy sie nie pomylilem w Picie i tez jej nie bardzo szlo w koncu ja policzylem i Pani zaakceptowala moje wyliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jslawek 10.02.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Acidtea napisał Pozdr Ja prawie jestem na niego zdecydowany. Jeszcze tylko ostatecznie skonsultuje się z kierownikiem bud. Jeżeli mozesz to podaj Mi jakieś materiały na temat PROTON szukałem jakieś informacje chcesz murować tradycyjna zaprawą czy na klej? Ja też się na Niego zdecydowałem praktycznie i zastanawiam się nad klejem czy zaprawą cementowo wapienną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 10.02.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam kolejnych członków grupy Pozwólcie, że zapytam ponownie ile płaciliście za kopanie 1metra studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 10.02.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mam pytanie. Ile się płaci teraz kierownikowi budowy? I jak to wygląda w praktyce, tzn. płaci się za etapy budowy, za przyjazd czy za całość, czy jak się tam dogadamy? Proszę wszystko mających (tzn. kierbuda) o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 10.02.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mam pytanie. Ile się płaci teraz kierownikowi budowy? I jak to wygląda w praktyce, tzn. płaci się za etapy budowy, za przyjazd czy za całość, czy jak się tam dogadamy? Proszę wszystko mających (tzn. kierbuda) o odpowiedź. ja płacę 2000zł, 1000 po postawieniu murów, reszta po zakończeniu budowy, z tego co się orientuję w Poznaniu cena jest około 2.500 i rożnie to wygląda, niektórzy życzą sobie dodatkowe pieniądze za dojazdy itp. a tak w ogóle krys1 kiedy złożyliście wniosek o PnB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 10.02.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 a tak w ogóle krys1 kiedy złożyliście wniosek o PnB? W połowie grudnia. No i tak sobie czekamy http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a227.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts