Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Nie przesadzałbym z mocą, jesli ktoś nie będzie miał pieca elektrycznego to 12kW nie jest w stanie wykorzystać, podobnie jak 9kW. Zobaczcie jakie macie moce w mieszkaniach teraz. Jeśli ktoś nie zakłada grzania i gotowania elektrycznego to kilka urządzeń więcej nie stanowi problemu bo nie używa się ich jednocześnie i długotrwale. Ja mam teraz zabezpieczenie chyba 16A co przy 230V daje poniżej 4kW mocy czynnej maksymalnej do pobrania. Wylatuje mi dopiero wtedy jak włączymy jednocześnie pralkę, piekarnik elektryczny, komputer z całym osprzętem i mikrofalówkę lub czajnik elektryczny.

Kuchenka indukcyjna: ok 3kW

Piekarnik ok. 3kW

Toster: ok 1kW

Czajnik od 1kW

Pralka: ok 2kW

Mikrofalówka: od 0,6kW

Komputer: od 0,3kW

Odkurzacz (zwykły): od 0,8kW

itd itp

W obecnym miejscu zamieszkania mam zabezpieczenie 16A i wszystko na prąd (dom pochodzi z lat 30-tych ubiegłego wieku). Jak żona włącza piekarnik, to praktycznie przez 2-3h siedzimy o lampce nocnej. Chcecie tego?

Podtrzymuję to co napisałem wcześniej: usiądźcie sobie z mężem, weźcie kartkę papieru i spiszcie co byście chcieli zainstalować w domu. Jeśli macie wszystko na gaz, to te 9kW Wam powinno wystarczyć, ale jeśli inwestujecie w elektryczną maszynkę do gotowania i piekarnik to radzę się zastanowić. Bieganie do bezpieczników lub uczenie się mocy wszystkich urządzeń na pamięć wcale nie jest przyjemne.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wloczykij

dzięki, ale ja będę korzystać z gazowni we Wrześni :)

Dzwoniłam tam dzisiaj i faktycznie od podpisania umowy, jest okres 6 miesięcy na skorzystanie z gazu, inaczej płaci się karę.

Bardzo miły Pan kazał mi przyjść najlepiej 8 miesięcy przed zamiarem skorzystania z gazu. I też tak zrobię, bo po co się spieszyć, jak przecież chcemy się budować ze środków własnych :D :D Uda się czy nie, ale spróbować trzeba :D :D

Może wybiorę się po warunki techniczne przyłącza gazowego, które ważne są 1 rok! Sama nie wiem, czy będą potrzebne, skoro mamy już PnB.

Co do tematu o prądzie to ja "pasuje", bo jestm w tym zielona. :evil:

Za tydzień wybieramy się razem z mężusiem po dziennik budowy :D

To będzie wielki dzień :D

Pozdrawiam

Sylwia

Hej

Nie było mnie kilka dni a tu tyle się zmieniło grupa się powiększyła oczywiście wszystkich witam.

Wracając do kanalizacji my to dopiero mamy pecha kanalizacje zatrzymali dwie działki wcześniej i dalej nie kopią bo nie ma spadu a od drugiej strony nie doczekamy się tak szybko, na oczyszczalnie mamy za małą działkę więc pozostaje szambo nad czym bardzo ubolewam, może nie będzie tak źle ale nie mogę jakoś sobie tego wyobrazić

A nasz etap - nadal czekamy za mapkami bo nasz geodeta pomylił nr działki i wszystko się przedłuża. Pozdrowienia

Mam małą-średnią działeczkę w Lusowie (1000m2)

"Małą-średnią"? no ja też chciałbym zamiast 1250m2 mieć taka np. ze 3000, ze stawem i kawałkiem lasu :lol: Ale mimo wszystko nie uważam takiej powierzchni za małą

Marzin, jjsod i S&M> Powiem tylko dla jasności, że aby otrzymać szczegółowe warunki przyłączenia do sieci gazowych trzeba najpierw uzyskać PnB.

Mice i Acidtea> ja byłem narazie tylko w ING i BZ WBK i z tych dwóch to mi się oferta ING podoba. Dla wyjaśnienia powiem, że biorę 350 tys w PLN-ach

wloczykij

Ja biorę identyczną kwotę. Bierzesz w pln czy chf? Jeśli w chf nie boisz się, że jak kurs wzrośnie to będzie więcej kapitału do spłaty? Jakie warunki dostałeś w ING? W jaki sposób obliczają wypłatę transzy?

Mi się w Nordei i PKO BP nie podoba to, że wypłacają transze w wysokości połowy tego, jakie są postępy na budowie. Tzn. jeśli dostaniesz 1 transzę na 50 kpln, a pracownik banku oceni postępy na budowie na 30 kpln, to następna transza jest w wysokości 15 kpln.

W PBH oprocentowanie dla pln to marży 0,75% + wibor 6M.

Mi się w Nordei i PKO BP nie podoba to, że wypłacają transze w wysokości połowy tego, jakie są postępy na budowie. Tzn. jeśli dostaniesz 1 transzę na 50 kpln, a pracownik banku oceni postępy na budowie na 30 kpln, to następna transza jest w wysokości 15 kpln.

jakoś dziwne, bo jak rozmawiałem, to wychodziło, że jak masz szacunkowy kosztorys, np. stan 0 wyceniony na 30k pln. Przyjeżdża, robi fotkę, jest ok, wypłacają następną.

Ale się pięknie watek rozwinął :D

Za tydzień jadę do Poznania w sprawie działki. Może coś wreszcie ruszy

Cześć Verunia :D

Znalazłem fajną działkę w Nowej Wsi. Podobno bajecznie położona pod lasem. 650 m kw okazyjnie za 267 000 PLN - reflektujesz? 8) 8) 8) 8)

Phi pod lasem :wink: , ja jadę zobaczyć taką bajecznie połozoną nad jeziorem, powierzchnia 2500, cena jeszcze nieznana :o . Boje sie tylko że nie przeżyje jak sie dowiem ile :roll:

Kuchenka indukcyjna: ok 3kW

Piekarnik ok. 3kW

Toster: ok 1kW

Czajnik od 1kW

Pralka: ok 2kW

Mikrofalówka: od 0,6kW

Komputer: od 0,3kW

Odkurzacz (zwykły): od 0,8kW

itd itp

W obecnym miejscu zamieszkania mam zabezpieczenie 16A i wszystko na prąd (dom pochodzi z lat 30-tych ubiegłego wieku). Jak żona włącza piekarnik, to praktycznie przez 2-3h siedzimy o lampce nocnej. Chcecie tego?

ale trzeba pamietac ze w domu masz przylacze 3 fazowe tak wiec masz 3x9 kW

Acidtea napisał:

to nie tak

np. działka warta 100 tyś =pierwsz transza 50% watrtości tj.50 tyś

włożysz to w budowę: działka +to co zbudujesz warte 150 tyś druga transza 50% czyli 75 tyś itd.

tak przynajmniej jest w PKO BP

pozdrawiam atka :lol

witam wszystkich , nasza grupa coraz bardziej sie powieksza , że nie nadążam śledzic na bieżąco forum.

Na temat pieca i ogrzewania,popieramy MISIAKA,bo także mamy gaz w działce , choc chcemy wstawic piec na paliwo stałe,w naszym przypadku chyba na jęczmień ,a miejsce na składowanie opału,wystarczy postawic jakiś blaszak,lub szopkę,tak tylko na odbór budynku,pózniej ją rozebrać, bo na dzisiejsze czasy to każdy zaopatruje sie w opał na bieżąco,bez składowania go na zapas kilkunastu ton...

Atka13

Być może masz rację.

Wcześniej napisałem, że pani kiepsko się orientowała i musiała co chwila latać do kogoś innego w oddziale, żeby odpowiedzieć na moje pytania.

W identyczny sposób tłumaczyli mi w Nordei. Więc przyjąłem, że to normalna praktyka?

Jeśli nie mam racji, to bardzo zle świadczy to o pracownikach niektórych banków.

Witam

No przedew szytskim bardzo mnie cieszy ze jest taka grupa na forum. ja oczywisce tez ruszam na wiosne teraz koncze papierki i zaczynam intensywnie analizowac materialy.

Wit

Hej Witolo :)

W której części Skórzewa budujesz, bo ja przy Wiosennej..

Hej TomcioB

Powiem Tobie jedno czuje ze bedziemy razem popijac piwko przy sąsiedzkim grillu bo ja tez bede sie budowal przy Wiosennej:):):)

Rozważaliście kwestie: umowa z wykonawcą czy bez?

Bark umowy = brak gwarancji dla mnie i 19% zarobku dla niego (który nie musi odprowadzić do US)?

umowe mozesz spisac a nawet powinno sie natomiast nie musisz brac faktury za robocizna i wtedy wykonawca powinien Ci opuscic cene o kwote podatku ktory nei zaplaci niekoniecznie musi to byc 19% bo moze byc na ryczalcie i wtedy placi podatek 5,5% a moze tez przekroczyc prog i musiec zaplacic 30% tak czy inaczej nie biorac faktury powinno sie zadac obnizenia kwoty robocizny