majania 17.02.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 A`propos instalacji. Czy ktos z Was rozważa instalację kominka z DPG ? Szukam namiarów na sprawdzonych wykonawców... Marzyła mi sie wentylacja mechaniczna z GWC ale koszt ... no dobra, niech będzie - mąż, ze względu na koszty skutecznie wybił mi to z głowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taro 17.02.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Marzyła mi sie wentylacja mechaniczna z GWC ale koszt ... no dobra, niech będzie - mąż, ze względu na koszty skutecznie wybił mi to z głowy ... dlaczego od razu zrezygnować..może po prostu wykonać GWC i wykorzystać go do wentylacji grawitacyjnej ewentualnie z wymuszonym nawiewem a kiedyś może uda sie centralkę podłączyć. GWC daje spore oszczędności sam w sobie więc jest to kwestia godna rozważenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 17.02.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 No myślę i kombinuję cały czas, że może tylko rozprowadzic instalację a "serce" zakupić w terminie późniejszym. Koszt instalacji przedstawiłam w Dzienniku...nie jest to mała suma Jak na razie szukam argumentów "za" i "przeciw". Jeżeli ktoś z Was także zastanawia się nad tego rodzaju instalacją będę wdzieczna za podzielenie się przemyśleniami ... w grupie raźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taro 17.02.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Wszystko na gotowo ale ile bierze ci nie powiem bo okazało się że u mnie (tak jak w całej okolicy) niestety nie ma wody wiercili aż ponad 50 metrów i nic do korzystania ze studni głębszej niż30m trzeba mieć pozwolenie wodno-prawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 17.02.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 ale o tym parkiecie zakladajac PC to trzeba teraz myslec co do sciagania humusu to zalezy od sasiadow bo jak niemasz pozwolenia to moga sie do Ciebie przyczepic ze zaczynasz budowe bez pozwolenia to raz a drugie jak masz gluine to wtedy powstanie wanna w ktorej bedize sie ladnie zbierala woda i potem bedziesz ja musiala gdzies wypompowac tak wiec moim zdaniem humus najlepiej sciagac zaraz przed wykopami tym bardziej ze nie trwa to dlugo bo raptem pare godzin dzięki wielkie, w takim razie energię spożytkuję inaczej...znaczy już mogę powiedzieć spożytkowałam, paliliśmy ognisko i trochę mi spłonęły spodnie, ale co tam kiełbaski były super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 17.02.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Gdzie w okolicy Lubonia moge kupić a może dostać gruz? Potrzebuję na utwardzenie drogi dojazdowej do działki, bo mam coraz większe bagno. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taro 17.02.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Gdzie w okolicy Lubonia moge kupić a może dostać gruz? Potrzebuję na utwardzenie drogi dojazdowej do działki, bo mam coraz większe bagno. pzdr. kiedyś była kruszarnia na wjeździe do Mosiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 17.02.2007 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Po prawej stronie? Myślałem, że tam była cegielnia. ale dzieki, sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 18.02.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 czy mozecie polecic jakis Tartak w okolicy Poznania? Probuje ustalic jakie beda koszty drewna na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 18.02.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Witam wszystkich! Ruszam z budową na wiosnę (mam nadzieję, że jeśli warunki pogodowe na to pozwolą to w drugiej połowie marca).Jeśli chodzi o dom (D24 z oferty Muratora, ale z wieloma zmianami...) itp. to zapraszam do zapoznania się z moim dziennikiem budowy. Nie mam tam jeszcze zbyt dużo treści, ale to przecież dopiero początek...Pozdrawiam - Bentul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 18.02.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 czy mozecie polecic jakis Tartak w okolicy Poznania? Probuje ustalic jakie beda koszty drewna na dach. koszt drewna konstrukcyjnego w Poznaniu i okolicach to 750 zl netto albo drozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 18.02.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 co do mnie to rzeczywiście ogrzewanie na gaz, ale zupełnie inne - bez grzejników - powietrzne z piecem nadmuchowym kondensacyjnym dokładnie opiszę to w bliższej lub dalszej przyszłości w dzienniku A możesz już teraz coś podlinkować, co bym sobie o tym poczytał? Waracając do dyskusji na temat CO. Same obniżenie pieca o 0,5 metra nie spowoduje, że nasza instalacja nagle zrobi się "grawitacyjna" Pisała o tym jjsod. Nie da rady aby przy obecnych przekrojach rur, panelowych grzejnikach, termostatycznych głowicach ogrzewanie zadziałało bez wymuszonego obiegu. Jestem pewien, że jak policzycie koszty CO dodatkowo z opcją że zadziała grawitacyjnie bez prądu, to temat raczej odpuścicie. Przepraszam, że nie byłem zbyt miły, ale powiedz Asia, że nia mam racji. Aaaa, jeszcze coś dopiszę. Bedę miał gaz, ale komin kupiłem taki, aby kiedyś w razie "W" wstawić tam piec na paliwo stałe Zeby nie było że gazowy burżuj jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 18.02.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Przepraszam, że nie byłem zbyt miły, ale powiedz Asia, że nia mam racji. Kiedy Marzinie nie byłeś miły??? ja nie zauważyłam Witam Bentula serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 18.02.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Kiedy Marzinie nie by łeś miły??? ja nie zauważyłam Takie odniosłem wrażenie, czytając swoje wypowiedzi... Ale OK, dobrze że to tak nie zabrzmiało jak ja myślałem. Witam Bentula serdecznie Własnie! Witamy nowych grupowiczów! Zapraszamy do spamowania aga_pn - pierwszy swój post napisała własnie tutaj! Projekt robicie na zamówienie, czy robi się, bo są poprawki do typówki? Bentul - jak ruszacie w połowie marca, to pewnie ekipa i inne sprawy juz zaklepane, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petergol 18.02.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Witam przyszłego sąsiada A gdzie dokładniej Szczytniki ? Jadąc Jeziorną (w kierunku Kamionek) skręcasz przed tablicą 'Szczytniki' w lewo. Jedziesz między jeziorkami (jedno z nich jest ogrodzone płotem) tak z 200-300 metrów i lądujesz na moich (czyt. bankowych) 'włościach' . A Ty Mice- gdzie się budujesz? To samo pytanie do Ani i Grzesia... witajcie SĄSIEDZI- niedługo będziemy mieszkać w tej samej 'wiosce' ) http://images20.fotosik.pl/62/445eabae05018d22med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petergol 18.02.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Czy macie namiary na 'Bartkow' o ktorych tak duzo slyszalem? Bede wdzieczny za info na priva... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 18.02.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 wielkie dzięki Marzin wreszcie jakieś zrozumienie - już nie czuję się taka samotna - że to ja, nie wiem, jakiś lobbysta gazowni i zniechęcam do paliw stałych swoją drogą, jak już pisałam sami gdybyśmy się budowali na pierwszej działce to mielibyśmy kocioł na pellety może dlatego że to kobieta pisze to nikt nie wierzy że może coś sensownego wiedzieć na techniczne tematy jesteśmy oboje z mężem projektantami wszelkich instalacji i sieci (poza elektrycznymi), mąż pisał magisterkę o biomasie w czasie jak w polsce był 1-2 producentów kotłów tego typu (nie mylić z węglowymi), ja na temat GWC wtedy gdy Rehau był na początkach wymyślania swoich "super rur" i alternatywą był głównie żwirowy - i od tego czasu staramy się być jak najbardziej na bieżąco w tych tematach wracając do naszego ogrzewania w skrócie układ będzie taki: czerpnia świeżego powietrza poprzez płytowy GWC umiejscowiony w obrysie fundamentów, następnie wpływa wraz z recyrkulowanym z niektórych pomieszczeń do kotła nadmuchowego (kondensacyjny, gazowy, prawdopodobnie firmy Miller ) następnie jest podgrzewane max do 32 stopni (przy -18stC na zewn, wartość dla naszego domu wynikająca z ilości powietrza i bilansu cieplnego budynku) i rozprowadzane kanałami do pomieszczeń. Z łazienek i wyciągu kuchennego powietrze będzie w jakiś sposób dogrzewać nieogrzewany garaż - jeszcze wymyślamy dokładnie jak, a z reszty pomieszczeń zawracane jako recyrkulacyjne - powoduje to całkowitą kontrolę nad ilością powietrza wentylacyjnego w poszczególnych pomieszczeniach i wiele jeszcze innych zalet (uprzedzając sceptycznych, nie twierdzę że jest to system całkowicie pozbawiony minusów ) W miarę dobry opis systemu jest na stronach Polskiego Komfortu, ale oni mają o ok 2 tys droższe urządzenia i montaż również o tyle droższy, poza tym są za mało elastyczni jak dla mnie Dużo lepsza wydaje mi się pod tym względem firma Karbon Jak zakończę nasz projekt wykonawczy to zamieszczę go w dzienniku ale to jeszcze trochę... pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 18.02.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 czy mozecie polecic jakis Tartak w okolicy Poznania? Probuje ustalic jakie beda koszty drewna na dach. To z forum, większość niestety bez nr tel. Trzeba doszukać. Przybecki z Lubonia Tartak Gadkach Witar Gądki k/Poznania tel. 0-61 817 12 36 Tina Gniezno Wox Vitar Rawicz http://www.drewno.rokietnica.pl tartak Zębowo tartak Komorniki tartak Jan tartak Jawor ul. Lutycka tartaki mazurskie ul. Starołęcka 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 18.02.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 jjsod ja tez sie z toba zgadzam jako laik w tym temacie opisalem co widzialem i ze to dziala ! (opisalas to tez na przykladzie moich rodzicow- dokladnie tak maja) wiadomo ze nie bede korzystał z grawitacyjnego ciagle a tylko w wyjątkowych przypadkach (jak nie bedzie pradu - ale moj komp bez pradu nie chodzi wiec i tak agregat bede miał ) wiec moze sie okazac ze nigdy nie bedzie mi to potrzebne a obnizyc kotłownie chce dlatego zeby male pomieszczenie na opal pod podloga (pomieszczenia obok ) zrobic ciagle jednak (jak pisałem wyżej) kusi mnie gaz i wygoda z tym związana - ustawia sie regulator i wracajac po wyjezdzie do domu jest ciepelko a tak bede musial w piecu napalic i poczekac 1h zeby cieplo sie zrobilo ;-( musze poczytac o twoim rozwiazaniu moze zmienie zdanie jakie sa przyblizone koszty twojego rozwiazania duzo wieksze niz w przypadku normalnego tradycyjnego ogrzewania za pomoca kaloryferow ? napisz pare "-" tego rozwiazania i pare "+" (jak mozesz oczywiscie ) i czy przez nawiewy nie beda bardziej sie brudzily sufity(sciany) bo ponoc tak jest jak ma sie z kominka ogrzewanie puszczone ? Marzin kiedy byles nie mily ? tu nikt sie nie obraża (taka mam nadzieje) kazdy cos tam wie, cos pod slyszal czy poczytal - po to jest to forum zeby te wiadomosci weryfikowac i pomagac sobie na wzajem "co pare glow to nie jedna" mamy tez osoby w grupie (np. jjsod) ktore znaja sie w danym temacie lub pracuja zawodowo i ich wskazówki (porady) sa bardzo cenne ps. marzin ja nie mam zamiaru dodatkowo zwiekszac sobie kosztow zeby miec grawitacyjne bo pewnie mnie taniej wyjdzie agregacik a prad bedzie w calym domu mozna tez w kominku napalic tak jak pisala natus, bedzie cieplo i romantycznie ania i grzes 0,5 m (moze troche wiecej) to w wiekszym stopinu dla pomieszczenia na opal !!! kuzyn zrobił dosc sporo na pare stopni ( nie wiem dokladnie ile) wydaje mi sie ze za duzo. Oczywiscie bylem u niego i zrobilem male rozeznanie w temacie (fotek nie mam bo zapomnialem cyfraka zabrac ;-( jak bede nastepnym razem to zrobie i podesle na priva ) cale ogrzewanie robil jego ojciec rurki plastikowe zgrzewane, piec bez podajnika na wegiel i zbiornik na ciepla wode a odnosnie grawitacji on jednak zrobil obieg otwarty (pisallismy dosc obszernie o tym z jjsod ) dlatego mial cieplo w domu jak pradu nie bylo !!! na pytanie ktore zadalem wujaszkowi(on robil tez ogrzewanie u moich rodzicow) co z ew. korozja dal mi przyklad moich rodzico przez przeszlo 20 lat mieli obieg otwarty, kaloryfery a raczej plyty i zadna nie przeciekla a ojciec wymienil na nowe konwektory tylko dlatego ze juz mu sie nie podobaly i mniej ciepla dawaly! a odnosnie komina jjsod juz odpowiedziala jak zrobisz teraz wiekszy komin na c.o. na p. stale bedziesz mogl przerobic na gaz a w druga strone mysle ze bedzie ciezko patrz przyklad marzina ! witam tez nowych grupa nam sie rozrasta !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 18.02.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 czy mozecie polecic jakis Tartak w okolicy Poznania? Probuje ustalic jakie beda koszty drewna na dach. To z forum, większość niestety bez nr tel. Trzeba doszukać. Przybecki z Lubonia Tartak Gadkach Witar Gądki k/Poznania tel. 0-61 817 12 36 Tina Gniezno Wox Vitar Rawicz http://www.drewno.rokietnica.pl tartak Zębowo tartak Komorniki tartak Jan tartak Jawor ul. Lutycka tartaki mazurskie ul. Starołęcka 31 Odnośnie namiarów to mam jeden: Tartak w Komornikach "Unidrew" ul. Kościelna 45, tel. (061) 8107-417 p. Andrzej Kozak (0602-44-37-68 ) http://www.unidrew.poznan.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts