kenji 21.02.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Za to jedna przykra informacja dzisiaj do mnie dotarła. Zaprzyjaźniony hurtownik powiedział mi, że mogę sobie z głowy wybić Silkę. Takie mają obładowanie, że praktycznie do końca roku mają już zamówień.Zostaje zatem Porotherm. W sumie to był mój plan B. Tak się tylko zastanawiam co lepiej: dać 30+ocieplenie, czy 44 i na razie bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 21.02.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 ma ktos moze namiar na hurtownie w Kicinie? Domart, Kicin Poznańska 47 tel: 514 532 624 lub 061 811 10 23 i obok na Szkolnej, ale to już jest Czerwonak 061 8920 109 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 21.02.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Ech...znowu zima się przebudziła ... dziwne, ale w tym roku wcale nie odczułam jej braku, ani za nią nie tęsknię... Niech już przestanie straszyć i pozwoli rozpocząć porządnie sezon budowlany, bo nudą powiewa A swoją drogą, poszukuje obecnie sprawdzonych cieśli i dekarzy. Będę wdzięczna za namiary na osoby, które polecacie:) Z danych jakie posiadam m2 dachu (więźba + pokrycie dachówką) to koszt ok. 65 zł ... hmmm...juz wiem czemu w listopadzie nikt nie chciał podpisać umowy Korzystałem i polecam - Przemysław Liberek - 602-666-141 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 21.02.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Spoko, spoko. Zawiła to była mechanika i wytrzymałość na studiach, którą zresztą dwa razy powtarzałem, no i może termodynamika. To co piszesz, jest jasne i zrozumiałe Dzięki Marzin widzę że mam stałe poparcie cieszę się że jednak piszę w miarę jasno, bo z racji tego że b.lubię swój zawód potrafię się nakręcić i już wtedy nie idzie ze mną wytrzymać wytrzymałość to faktycznie był kosmos - ale termodynamikę na studiach polubiłam pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 21.02.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 A może FILMIK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 21.02.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 WitamMam pytanie Czy lepiej zgłosić poprawki do projektu chodzi mi o wydłużenie przy wystąpieniu o pozwolenie na budowę czy lepiej w trakcie budowy?Dzisiaj dzwoniłem do Starostwa na ul.Jackowskiego z zapytaniem w tym temacie ale nie otrzymałem odp. Osoba która mi udzielała informacji była bardzo nie przyjemna i nie miła w rozmowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 21.02.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 krys1, ryby dzieki za namiary Widzę, że możnaby utworzyć nowy wątek "Budujących po Polibudzie" ...ja tez się do nich zaliczam ... i potwierdzam, wytrzymałość i geometria wykreślna bleee.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 21.02.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Witam Mam pytanie Czy lepiej zgłosić poprawki do projektu chodzi mi o wydłużenie przy wystąpieniu o pozwolenie na budowę czy lepiej w trakcie budowy? Dzisiaj dzwoniłem do Starostwa na ul.Jackowskiego z zapytaniem w tym temacie ale nie otrzymałem odp. Osoba która mi udzielała informacji była bardzo nie przyjemna i nie miła w rozmowie. to zależy jakie zmiany kolego. jeśli to coś poważnego np. zmiana ścian nośnych to lepiej teraz. ale jeśli błachostka np. zmiana rozmiaru okna to spokojnie zrobisz to później robiąc wpis w dzienniku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 21.02.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Ostatno był ciekawy artykuł w jednej z gazet. Otóż ok 50% strat ciepła to wentylacja , średnio po 15% przypada na dach sciany i okna. Stąd wniosek - docieplaj okna bo to wychodzi najtaniej. Co z tego że będzie U<0,2 na murze jak więcej ciepła i tak wyjdzie przez okna ? Załóż rekuperator, kup ciepłe okna i duuuuuuużo wełny na poddasze. Efekt murowany Wszystko będzie tak jak piszesz . Ciepłe okna już zamontowane (u=0,6; cena początkowo wydawała mi się ogromna, ale w porównaniu z wycenami innych forumowiczów, okazało się, że zapłaciliśmy malutko). Rekuperator już prawie zamówiony. Na poddaszu 25 cm wełny (tylko tyle się zmieści ) i dodatkowo w podłodze na gruncie 14 cm styropianu. Będzie ciepło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 21.02.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 A swoją drogą, poszukuje obecnie sprawdzonych cieśli i dekarzy. Będę wdzięczna za namiary na osoby, które polecacie:) Z danych jakie posiadam m2 dachu (więźba + pokrycie dachówką) to koszt ok. 65 zł ... hmmm...juz wiem czemu w listopadzie nikt nie chciał podpisać umowy Polecam moich (naprawdę dobra ekipa, sprawdzona też u igi9), ale obawiam się, że liczą więcej niż 65 zł/m2. My płaciliśmy w grudniu 2006 - 35zł za więźbę z deskowaniem i papą. Dachówka (karpiówka, sic!) bedzie w marcu - 55zł . Namiary na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 21.02.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 obawiam się, że liczą więcej niż 65 zł/m2. My płaciliśmy w grudniu 2006 - 35zł za więźbę z deskowaniem i papą. Dachówka (karpiówka, sic!) bedzie w marcu - 55zł Ceny faktycznie kosmos, ale za to jaki fikuśnie piękny masz dach no i karpiówka kładzie się mozolniej niz tradycyjna ceramiczna... Co mnie pokusiło z tymi lukarnami ?? ... ale one też są fikusnie piękne Będę wdzięczna za namiary (dach planujemy na maj). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 21.02.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Witam Doradzcie mi, z której strony działki powinna być umieszczona skrzynka energetyczna ? Czy lepiek zrobić skrzynkę z tej strony działki, na której bedzie budowana część garażowa domu, czy może z tej strony mieszkalnej. Tam gdzie garaż, mam równiez w planie przyłącze wodne. Jaki ma wpływ umieszczenie skrzynki z tej czy innej strony działki i jakie to może mieć kosekwencje przy dalszych podłączeniach. Chodzi mi potem o potencjalne komplikacje z krzyżowaniem się poszczególnych mediów. Troszkę namieszałem.... , ale może ktoś zrozumie i pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 22.02.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witam Doradzcie mi, z której strony działki powinna być umieszczona skrzynka energetyczna ? właśnie firma projektująca też nam przysłała pismo z pytaniem czy nam pasuje proponowana przez nich lokalizacja - wrysowali tam gdzie planowaliśmy mieć śmietnik - po wywiadzie wyszło że tak jest ok - moi rodzice też tak mają i śmietnikowi to nie przeszkadza . I będzie to od strony garażowej. Jaki ma wpływ umieszczenie skrzynki z tej czy innej strony działki i jakie to może mieć kosekwencje przy dalszych podłączeniach. Chodzi mi potem o potencjalne komplikacje z krzyżowaniem się poszczególnych mediów. Największe odległości wymagane są przy prowadzeniu rur/przewodów równolegle przy krzyżowaniu wystarczy ok 30cm (takie można przyjąć średnie założenie żeby nie wnikać w szczegóły) i będzie bez problemu (tzn jak wodą i tak pójdziesz głębiej niż prądem to przy skrzyżowaniu się miną Pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 22.02.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Troszkę namieszałem.... , ale może ktoś zrozumie i pomoże... ja rozumiem doskonale, ale nie pomogę bo dokładnie te same pytania chodzą mi po głowie...może jakąś burzę mózgów zrobimy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 22.02.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 TomcioB, w moim przypadku przyłącza mamy po stronie garażu i pomieszczenia gospodarczego. Dlaczego? Planujemy zainstalowanie liczników wody i energii w garażu jak najbliżej bramy garażowej, coby nie łazić po domu za spisywaniem liczników... a swoją drogą są to urządzenia wątpliwej urody Przyłącze gazowe chcemy doprowadzić do pomieszczenia gospodarczego które mamy bezpośrednio za garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 22.02.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 majania a dlaczego nie chcecie liczników "w płocie" ? skrzynkę prądową i gazową teraz zawsze standardowo w płocie montują i nawet nie musisz ich wpuszczać na działkę jak spisują - może Cię nawet nie być... a wodomierza również zazwyczaj można uniknąć w budynku - np poprzez studzienkę wodomierzową - zależy od zapisu w warunkach i jak będziesz miała w projekcie przyłącza - tzn jak sobie zażyczysz pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 22.02.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witam Mamy bardzo pracowity tydzień. Mąż w domu, więc codziennie coś załatwiamy na budowę. Mamy dziennik budowy (4 zł) jak ja bym chciała takie rachunki w czasie budowy rozpoczęcie budowy zgłoszone u Inspektora Nadzoru Budowlanego, złożony wniosek w Enei (skrzynka stoi na działce, ale pusta), załatwiony elektryk (który przyspieszy sprawę w Enei), załatwiony geodeta, koparka, no i kupiony pojemnik na wodę (1000 l). No wykonawca w osobie kolegi mojego męża i osobie mojego męża gotowi do pracy. Obmyślany plan ile kupić stali na cały dom i jakieś drobiazgi. Mąż przeliczał cały dzień stal, bo robimy fundamenty inne niż w projekcie. Zaczynamy zaraz po Świętach. jeszcze opiszę problem energii. Złożyliśmy wniosek o określenie warunków przyłączenia. Czekamy aż przyślą do nas odpowiedź. Potem składamy wniosek o zawarcie umowy z Eneą. W tym czasie robimy skrzynkę budowlaną, która zostanie sprawdzona przez elektryka i zrobiony pomiar i wtedy dopiero możemy złożyć wniosek o umowę. No i czekamy i przyślą nam umowę do podpisu i odsyłamy ją do Enei i czekamy na włożenie licznika do skrzynki, która już stoi na działce. Pan elektryk i Pan z Enei twierdzi, że zmieścimy się w miesiącu i na końcu marca powinien już prąd płynąć. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 22.02.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 majania a dlaczego nie chcecie liczników "w płocie" ? skrzynkę prądową i gazową teraz zawsze standardowo w płocie montują i nawet nie musisz ich wpuszczać na działkę jak spisują - może Cię nawet nie być... a wodomierza również zazwyczaj można uniknąć w budynku - np poprzez studzienkę wodomierzową - zależy od zapisu w warunkach i jak będziesz miała w projekcie przyłącza - tzn jak sobie zażyczysz pozdrawiam Asia Skrzynki od prądu i gazu będą w płocie ... na ścianie śmietnika, ale "wejście" do domu przyłączy odbędzie się na zasadach opisanych powyżej... Pewnie nie precyzyjnie się wyraziłm , u nas elektryka w garażu to nie licznik tylko tablica rozdzielcza, a wodę już mamy (bez studzienki wodomierzowej na zewnątrz, bo taniej wyszło od razu "wyjście" do domu) i wodomierz jest w garażu. S&M, trzymam kciuki za łatwe trudne początki Nie mogę się doczekać oficjalnego otwarcia sezonu budolwanego...a tu śnieg za oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 22.02.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Skrzynki od prądu i gazu będą w płocie ... na ścianie śmietnika, ale "wejście" do domu przyłączy odbędzie się na zasadach opisanych powyżej... Pewnie nie precyzyjnie się wyraziłm , u nas elektryka w garażu to nie licznik tylko tablica rozdzielcza, a wodę już mamy (bez studzienki wodomierzowej na zewnątrz, bo taniej wyszło od razu "wyjście" do domu) i wodomierz jest w garażu. teraz wszystko jasne fajnie macie, już tacy "uzbrojeni" jesteście a, pewnie że w studzience drożej ... pozdrawiam i życzę wszystkim szybkiego powrotu wiosny Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 22.02.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 fajnie macie, już tacy "uzbrojeni" jesteście A gdzie tam! ... mamy tylko wodę na działce ... prąd i gaz przy granicy, ale jeszcze nie "w granicy" (nie w skrzynkach) ... ale już niedługo Dzisiejsza cena Porothermu 25 w niektórych hurtowniach to 7,50 PLN brutto !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts