jaloska 26.02.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 cisza jak makiem zasiał,to chyba z powodu braku dobrej pogody, ale chyba juz blizej niż dalej do dobrej pogody... a u nas są już zrobione mapki geodezyjne 4 szt. za 600 pln. to chyba dobra cena? nam godeta zrobił za 450 bez faktury, ale za to dał 15 oryginałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 26.02.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 nam godeta zrobił za 450 bez faktury, ale za to dał 15 oryginałów. nam to wszystko architekt załatwia, może dlatego 600zł ale nie rozumiem po co wam aż 15 szt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 26.02.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Po drugie - czy ten gruntowy wymiennik ciepła można zarobić tylko po to aby spełniał rolę klimatyzacji? Do ogrzewania będzie kominek. jak najbardziej może być sama klima, ale jeśli ten kominek ogrzewa powietrze (tzn nie jest to wersja z płaszczem wodnym) to można to łatwo połączyć z korzyścią ekonomiczna podczas okresu grzewczego w razie zainteresowania rozwiązaniem rozpiszę się bardziej Pozdrawiam i witam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość hubx 26.02.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 nam to wszystko architekt załatwia, może dlatego 600zł ale nie rozumiem po co wam aż 15 szt? Ja tez załatwiałem przez architekta za 450pln dostałem 17 szt ponoć taki standart. W sumie lepiej dostać więcej niz potem znowu wydac kase na mapki, bo zabrakło. Kumpel z innego zródła dostał 20szt a i tak mu zabrakło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 26.02.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 No może przesadziłam z tą Veną 4, ale jest też VENA 3 (350 m3) ale w sumie jest tańsza tylko jakieś 500 zł - a cena... cóż, porównywalna do innych reku Nie wiem, czy lepiej kupić wydajniejsza centrale i wtedy bedzie częściej na niższym biegu chodzić, czy jednak ten najniższy bieg będzie zbyt wysoki do potrzeb domu Muszę doczytać Wszystko masz na wykresach i w opisie, przede wszystkim policz dokładną kubaturę rzeczywistą domu Ale szczerze mówiąc prądu pożerają full te wentylatory a im większy wymiennik tym więcej, dlatego nie zawsze warto przewymiarowywać. No to czyli co: jak nie umiem sobie sama reku zbudować to mogę zapomnieć o oszczędnej (takiej żeby zużycie prądu na wentylatory nie pożerało zysków z odzysku ciepła) wentylacji mechanicznej?? Bo z tego co wiem to wszystkie "kupne" centrale mają duże zużycie prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.02.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 No to czyli co: jak nie umiem sobie sama reku zbudować to mogę zapomnieć o oszczędnej (takiej żeby zużycie prądu na wentylatory nie pożerało zysków z odzysku ciepła) wentylacji mechanicznej?? Jak to mówią, przez grzeczność nie zaprzeczę Ewentualnie szukać z dobrymi wentylatorami lub też zrobić tak jak zrobił Jezier, kupił wymiennik Bartosza i dokupił tylko wentylatory. Ja wyceniłem sobie dzisiaj moje reku i wychodzi 1600 za wentylatory (zamówione, znalazłem o 300 taniej ale już było za późno) ok 1100 za wymiennik (jutro zamawiam) + obudowa (amapur, kątowniki, uszczelki + filtry) i sterowanie 800. Razem jakieś 3500 pln brutto. Spróbujcie może pogadać w Heatexie. Może zrobią coś na zamówienie ? Ceny mieli w zeszłym roku niezłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaloska 26.02.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 nam godeta zrobił za 450 bez faktury, ale za to dał 15 oryginałów. nam to wszystko architekt załatwia, może dlatego 600zł ale nie rozumiem po co wam aż 15 szt? tyle dał. nie pytałem dlaczego tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 26.02.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 świercz podaję nr telefonu do gościa od caterpilara Pan ma na imię Piotr 601 746 436 , a tak w ogóle, to daleko ode mnie jesteś? Może bym zajrzała przy okazji do Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 27.02.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Jak to mówią, przez grzeczność nie zaprzeczę Ewentualnie szukać z dobrymi wentylatorami lub też zrobić tak jak zrobił Jezier, kupił wymiennik Bartosza i dokupił tylko wentylatory. Ja wyceniłem sobie dzisiaj moje reku i wychodzi 1600 za wentylatory (zamówione, znalazłem o 300 taniej ale już było za późno) ok 1100 za wymiennik (jutro zamawiam) + obudowa (amapur, kątowniki, uszczelki + filtry) i sterowanie 800. Razem jakieś 3500 pln brutto. Spróbujcie może pogadać w Heatexie. Może zrobią coś na zamówienie ? Ceny mieli w zeszłym roku niezłe. a gdzie zamawiasz wymiennik? rozumiem ze wentylatory EBM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.02.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Jak to mówią, przez grzeczność nie zaprzeczę Ewentualnie szukać z dobrymi wentylatorami lub też zrobić tak jak zrobił Jezier, kupił wymiennik Bartosza i dokupił tylko wentylatory. Ja wyceniłem sobie dzisiaj moje reku i wychodzi 1600 za wentylatory (zamówione, znalazłem o 300 taniej ale już było za późno) ok 1100 za wymiennik (jutro zamawiam) + obudowa (amapur, kątowniki, uszczelki + filtry) i sterowanie 800. Razem jakieś 3500 pln brutto. Spróbujcie może pogadać w Heatexie. Może zrobią coś na zamówienie ? Ceny mieli w zeszłym roku niezłe. a gdzie zamawiasz wymiennik? rozumiem ze wentylatory EBM? Dokładnie tak, wentylatory EBM-a, wymiennik heatexa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 27.02.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Znów miałem przerwę - jakoś tak dużo roboty mam, szkoda tylko że nie na froncie robót budowlanych. Na tym froncie to generalnie zastój. Ale ad rem: Altariela> są centrale gotowe które mało prądu biorą a i producent chwali się lepszą sprawnością. Oczywiście są one droższe. Ja jednak zdecydowałem się na jedną z takich: http://www.rekuperatory.pl/stork/modeleg90.shtml "Krzesiny, Szczytniki i okolice" Według mnie to mleko wylało się w momencie zatwierdzenia bazy lotniczej w Krzesinach na bazę dla F16. Tylko że działo się to raczej w zaciszach gabinetów. Teraz jest raczej po zabawie, bo ilość pieniędzy (poniekąd to nasze tzn podatników pieniądze) które wojsko już włożyło w renowację i rozbudowę bazy raczej blokuje jej przeniesienie w inne miejsce. A baza podejrzewam będzie się rozbudowywać. Mam jakieś taki niemiłe przekonanie, że w Polsce nie ma ani jednego pewnego spokojnego miejsca, co do którego można być pewnym, że zachowa sielskość, dzikość itp. Zawsze znajdzie się jakiś urzędniczyna, który głuchy będzie na interes lokalnej społeczności (a i ten interes nie zawsze jest spójny) i zezwoli na lokalizację przemysłu bazy wojskowej czy też obwodnicy w bezpośrednim sąsiedztwie lub wewnętrz n.p. Parku Krajobrazowego czy nawet Narodowego. "GWC" Ja też będę robił GWC, ale po roku lub dwóch od zakończenia budowy, teraz przygotuje tylko wyprowadzenie. Pani w firmie która będzie zakładać mi wentylację mechaniczną powiedziała, że i tak >>dobrze mieć "zwykłą" czerpnię, bo z GWC nie zawsze jest sens korzystać (zwłaszcza w okresach przejściowych znaczy jesień i wiosna) a zawsze GWC zwiększa opory przepływu.<< Ja tak wogóle mam ochotę na jakiś wariant wymiennika wodnego choć nie wiem jeszcze jaki. Różne są opisane w wątku na temat GWC. Zresztą chyba najpierw zajmę się awaryjnym źródłem zasilania - o ile to będzie możliwe to wolałbym coś innego niż zwykły agregat. "New kids on the block" Witam i pozdrawiam wszystkich nowych w grupie. Miło widzieć, że wariatów jest jeszcze więcej. "Mapki geodezyjne" Ja dostałem 12 mapek za 400zł. Natomiast też nie bardzo wiem po co aż tyle. Bo do pozwolenia na budowe 4, do uzgodnienia wyjazdu z działki wystarczyło ksero, do badań geotechnicznych także ksero, do przyłącza wod/kan 1, do gazowego 1, "prund" już na działce miałem, do warunków zabudowy tez 1. Wychodzi że 7 zużyłem... To chyba na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.02.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Znów miałem przerwę - jakoś tak dużo roboty mam, szkoda tylko że nie na froncie robót budowlanych. Na tym froncie to generalnie zastój. Ale ad rem: Altariela> są centrale gotowe które mało prądu biorą a i producent chwali się lepszą sprawnością. Oczywiście są one droższe. Ja jednak zdecydowałem się na jedną z takich: http://www.rekuperatory.pl/stork/modeleg90.shtml Tia, i podaj jeszcze dla jasności jego cenę ... pewnie z 8,5k pln I każdemu polecam prześledzenie ich charakterystyk ... wloczykij, skoro "kupiłeś" to mam nadzieję, że sprawdziłeś "Krzesiny, Szczytniki i okolice" Według mnie to mleko wylało się w momencie zatwierdzenia bazy lotniczej w Krzesinach na bazę dla F16. Tylko że działo się to raczej w zaciszach gabinetów. Teraz jest raczej po zabawie, bo ilość pieniędzy (poniekąd to nasze tzn podatników pieniądze) które wojsko już włożyło w renowację i rozbudowę bazy raczej blokuje jej przeniesienie w inne miejsce. A baza podejrzewam będzie się rozbudowywać. Mam jakieś taki niemiłe przekonanie, że w Polsce nie ma ani jednego pewnego spokojnego miejsca, co do którego można być pewnym, że zachowa sielskość, dzikość itp. Zawsze znajdzie się jakiś urzędniczyna, który głuchy będzie na interes lokalnej społeczności (a i ten interes nie zawsze jest spójny) i zezwoli na lokalizację przemysłu bazy wojskowej czy też obwodnicy w bezpośrednim sąsiedztwie lub wewnętrz n.p. Parku Krajobrazowego czy nawet Narodowego. Ale czas nauczyć "państwo", że : a. nie mogą robić co chcą b. jak im się zachce to ich to będzie kosztowało (niestety w sumie nas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 27.02.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam, mam nadzieje ze tu bedziemy umieszczac namiary na firmy i aktualne/atrakcyjne ceny na towary ktore wyszukalismy w gaszczu milina ofert na poszczegolnych etapach naszej budowy ! pozdr misiak Witam, pozwolę sobie dodać link do naszej strony. Zapraszam wszystkich, którzy projektu instalacji automatyki budynku (sterowanie urządzeniami elektrycznymi) nie odkładają na koniec prac budowlanych. Wszystkim zainteresowanym chętnie złożymy ofertę na wykonanie systemu automatyki budynku - w zakresie tzw. inteligentnych instalacji (przewdowe oraz bezprzewodowe). Pozdr. Dział Techniczny LR SYSTEMS - AUTOMATYKA BUDYNKÓW http://www.LRSYSTEMS.pl e-mail: [email protected] tel. +48 608 745 575 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.02.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 tia, wyciąg regulaminu forum : jedno(!) ogłoszenie można zamieścić wyłącznie w dziale: "Ogłoszenia drobne" na FORUM, gratuluję firmie, której pracownicy mają problemy z czytaniem lub uszanowaniem regulaminu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania i grześ 27.02.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 tia, wyciąg regulaminu forum : jedno(!) ogłoszenie można zamieścić wyłącznie w dziale: "Ogłoszenia drobne" na FORUM, gratuluję firmie, której pracownicy mają problemy z czytaniem lub uszanowaniem regulaminu ... potwierdzamy Mice,a autorowi tego ogloszenia radzimy usunięcie reklamy. Donaszych sąsiadów ze szczytnik; -z jednej strony baza wojskowa. -z drugiej nieopodal lotnisko - z trzeciej w borówcu linia wysokiego napięcia..... ....CHYBA ZACZNIJMY TUNEL KOPAĆ ZANIM NAS WKOŁO ZAGRODZĄ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.02.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Donaszych sąsiadów ze szczytnik; -z jednej strony baza wojskowa. -z drugiej nieopodal lotnisko - z trzeciej w borówcu linia wysokiego napięcia..... ....CHYBA ZACZNIJMY TUNEL KOPAĆ ZANIM NAS WKOŁO ZAGRODZĄ... Skład bomb pod bokiem oznacza spokojną okolicę (wojsko będzie pilnować spokoju) z wyjątkiem ataku bezpośredniego , ja dzisiaj gadam z potencjalnym wykonawcą stanu otwartego, zanim ruszymy miesiąc minie (a w międzyczasie szukamy innej działki ) A linia WN to pikuś ani jej nie widać, ani nie słychać ani nie oddziałuje w takim promieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 27.02.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Donaszych sąsiadów ze szczytnik; -z jednej strony baza wojskowa. -z drugiej nieopodal lotnisko - z trzeciej w borówcu linia wysokiego napięcia..... ....CHYBA ZACZNIJMY TUNEL KOPAĆ ZANIM NAS WKOŁO ZAGRODZĄ... Skład bomb pod bokiem oznacza spokojną okolicę (wojsko będzie pilnować spokoju) z wyjątkiem ataku bezpośredniego , ja dzisiaj gadam z potencjalnym wykonawcą stanu otwartego, zanim ruszymy miesiąc minie (a w międzyczasie szukamy innej działki ) A linia WN to pikuś ani jej nie widać, ani nie słychać ani nie oddziałuje w takim promieniu Łącze się w bólu z wszystkimi południowcami (budującymi się na południu P-ń). U mnie za to względnie blisko do lotniska. Zadziwiające jest, że żaden urząd w tym wojsko nie pomyśleli wcześniej o takich rzeczach. W Polsce myśli się o tym na końcu. Ciekawe, co jeszcze wyjdzie ciekawego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 27.02.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Po drugie - czy ten gruntowy wymiennik ciepła można zarobić tylko po to aby spełniał rolę klimatyzacji? Do ogrzewania będzie kominek. jak najbardziej może być sama klima, ale jeśli ten kominek ogrzewa powietrze (tzn nie jest to wersja z płaszczem wodnym) to można to łatwo połączyć z korzyścią ekonomiczna podczas okresu grzewczego w razie zainteresowania rozwiązaniem rozpiszę się bardziej Pozdrawiam i witam Asia Oczywiście jestem zainteresowany Jeżeli będzą dalsze wersje mapki z lokalizacją inwestycji wokół Poznania to my będziemy budować w Tulcach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 27.02.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Co do mieszkańców Krzesin i okolic. Źle patrzycie na to. Owszem sąsiedztwo tak wielkiej bazy wojskowej jest przykre (ja akurat na punkcie samolotów wojskowych mam hopla) ale ma też swoje plusy. W razie ewentualnej wojny atomowej giniecie jako pierwsi. Nie będziecie musieli wegetować w popromiennym świecie. Marne to pocieszenie, ale zawsze. A tak już zupełnie serio to chyba przekonaliście mnie do rekuperatora. Patrząc na permamentne problemy z wentylacją w moim obecnym miejscu zamieszkania, przekonuję się do przejścia na mechanikę. Generalnie staram się unikać potencjalnych punktów awarii, ale w tym przypadku pójdę na kompromis. Macie może jakieś sprawdzone strony na których można się trochę doedukować w tym temacie? PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.02.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 A tak już zupełnie serio to chyba przekonaliście mnie do rekuperatora. Patrząc na permamentne problemy z wentylacją w moim obecnym miejscu zamieszkania, przekonuję się do przejścia na mechanikę. Generalnie staram się unikać potencjalnych punktów awarii, ale w tym przypadku pójdę na kompromis. Macie może jakieś sprawdzone strony na których można się trochę doedukować w tym temacie? zależy jak bardzo chcesz się wgryzać w temat i czy firma ma projektować/robić/montować czy coś samemu. Zacznij do stron http://www.rekuperatory.pl i http://www.pro-vent.pl Jak oddzielisz marketing od wiedzy to jest tam sporo na początek. Potem to już dział zrób to sam i wątek o rekuperatorze samodzielnie robionym i samodzielnych obliczeniach instalacji A poza tym to google.pl i parę tygodni szukania, myślenia i nauki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts