wloczykij 27.02.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Tia, i podaj jeszcze dla jasności jego cenę ... pewnie z 8,5k pln I każdemu polecam prześledzenie ich charakterystyk ... wloczykij, skoro "kupiłeś" to mam nadzieję, że sprawdziłeś No przecież pisałem że są droższe a dokładnie model StorkAir 300-G91 BE kosztować mnie będzie 6000zł + 7% vat - ja taki wybrałem (umowy jeszcze nie podpisałem) bo nie jestem biegły w samodzielnym kompletowaniu i montowaniu central wentylacyjnych, poza tym wolałbym mieć gwarancję na całość. Wiesz to tak jak z kupowaniem komputera domowego - ja sobie sam składam z części które uważam za najlepsze (przy odpowiedniej cenie oczywiście) ale ja się na tym znam, ale jak ktoś nieznający tematu mnie pyta to radzę kupić całość gdzieś w sklepie - choć oczywiście to też nie jest gwarancją poprawności działania komputera. A co do charakterystyk to wydaje mi się że nie są złe (są zamieszczone na stronie do której link podałem). A może grzecznie wywołam jjsod do tablicy by skomentowała charakterystyki paru rekuperatorów (oczywiście jeśli się Tobie jjsod chce i masz czas) Ale czas nauczyć "państwo", że : a. nie mogą robić co chcą b. jak im się zachce to ich to będzie kosztowało (niestety w sumie nas) Zgadzam się z Tobą całkowicie. Niestety władzę wybraliśmy (my jako naród) aktywnie lub pasywnie taką, która uważa, że jak już ma legalnie zdobyty mandat do rządzenia to może wszystko (tak w zeszłym chyba tygodniu był fajny artykuł Żakowskiego w Polityce o nieliberalnych demokracjach). A za przykładem z góry idą urzędnicy szczebli średnich i niższych. Oczywiście są chlubne wyjątki i oby ich było najwięcej. A wracając do sprawy to nie sadzę, by było jedynie słuszne rozwiązanie. A najgorsze jest to, że nie ma chęci (głównie ze strony wojska) do dialogu i poszukania rozwiązania. Zresztą ta część aglomeracji ma pecha - sprawa linii energetycznej chyba też wciąż czeka na rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hunters 27.02.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam, chciielibyśmy zgłosić swoją obecność wśród zaczynających budowę na wiosnę 2007r. Nasz projekt to C75 Spójny z muratora: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=193&IdKolekcji= Jesteśmy na etapie czekania na PnB. Myślę,że w marcu powinno być. Budujemy w Szamotułach (pewnie tu nikogo z Szamotuł nie ma ). Chciałbym już poczynić jakieś inwestycje i planuję budowac z ceramiki. Czy ktoś buduje może z Porotonu? Jakie oferują Wam ceny? Czy ceramika % jest dużo droższa na całej budowie niż BK? Robił już ktoś z Was takie obliczenia? Pozdrawiamy R&A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.02.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam, chciielibyśmy zgłosić swoją obecność wśród zaczynających budowę na wiosnę 2007r. Nasz projekt to C75 Spójny z muratora: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=193&IdKolekcji= Jesteśmy na etapie czekania na PnB. Myślę,że w marcu powinno być. Budujemy w Szamotułach (pewnie tu nikogo z Szamotuł nie ma ). Chciałbym już poczynić jakieś inwestycje i planuję budowac z ceramiki. Czy ktoś buduje może z Porotonu? Jakie oferują Wam ceny? Czy ceramika % jest dużo droższa na całej budowie niż BK? Robił już ktoś z Was takie obliczenia? Witamy Co do porównań cenowych to zależnie od ceny na dany materiał i hurtowni wychodzi różnie. np. w sobotę ja sobie jeździłem po hurtowniach to Porotherm25 vs BK24(Solbet) wychodziło 15-20pln różnicy minimum na 1m2. Oczywiście ceny teoretyczne bo porothermu nigdzie nie było a BK też w różnych cenach i dostępności. W porównaniu do Porothermu 30 wychodzi jeszcze większa różnica ale też go nigdzie nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 27.02.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 ok, ok... widzę że nie można się polenić i tylko czytać... skoro już zostałam wywołana to się wypowiem Mice piszesz że te gotowce mają duże zużycie energii - no to się pochwal ile będzie zużywać Twoja centralka... do wszystkich ostatnio zainteresowanych - centralka nie może być dobrana na przepływ, tak po prostu - na każdym wykresie jest jeszcze coś takiego jak strata ciśnienia - i ta może spowodować że centralka która w opisie ma wydajność np 300m3/h da ostatecznie 200 lub mniej strata ciśnienia zależy od układu kanałów - tzn jak bardzo skomplikujemy rury , od tego czy jest lub nie ma GWC i jakiego typu włóczykij trudno mi się wypowiedzieć konkretniej co do wybranego przez Ciebie urządzenia - samo w sobie wydaje się ok, ale kilka czynników zależy też od tego np gdzie je zamontujesz (hałas), i jaką wydajność chcesz uzyskać - tak że przy dokładniejszych danych wyjściowych mogę pokusić się o dokładniejszy komentarz... przy tablicy pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.02.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 ok, ok... widzę że nie można się polenić i tylko czytać... skoro już zostałam wywołana to się wypowiem Mice piszesz że te gotowce mają duże zużycie energii - no to się pochwal ile będzie zużywać Twoja centralka... Że niby mam podejść do tablicy No dobra, teoretycznie te wentylatory mają max 64W dla 2700obr/s każdy, zakładając 0,5wym/h wyjdzie 64W na oba A jak będzie w rzeczywistości się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hunters 27.02.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam, chciielibyśmy zgłosić swoją obecność wśród zaczynających budowę na wiosnę 2007r. Nasz projekt to C75 Spójny z muratora: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=193&IdKolekcji= Jesteśmy na etapie czekania na PnB. Myślę,że w marcu powinno być. Budujemy w Szamotułach (pewnie tu nikogo z Szamotuł nie ma ). Chciałbym już poczynić jakieś inwestycje i planuję budowac z ceramiki. Czy ktoś buduje może z Porotonu? Jakie oferują Wam ceny? Czy ceramika % jest dużo droższa na całej budowie niż BK? Robił już ktoś z Was takie obliczenia? Witamy Co do porównań cenowych to zależnie od ceny na dany materiał i hurtowni wychodzi różnie. np. w sobotę ja sobie jeździłem po hurtowniach to Porotherm25 vs BK24(Solbet) wychodziło 15-20pln różnicy minimum na 1m2. Oczywiście ceny teoretyczne bo porothermu nigdzie nie było a BK też w różnych cenach i dostępności. W porównaniu do Porothermu 30 wychodzi jeszcze większa różnica ale też go nigdzie nie ma No własnie wszędzie straszą, że nie ma materiału, że od marca podwyżki. Oj biada nam, biada... W takich czasach oczekiwań na materiały to ja za 3 lata się wybuduję. Choć pewnie straszą, bo producenci się wstrzymują bo chcą ceny sztucznie windować. Szkoda gadać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 27.02.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 A tak na marginesie, ma ktoś namiar na kopiących studnie, bo wszystko co znajduję np w pf lub innych ditelach to wiercą... - jak na razie to tylko jeden i będzie uchwytny po 18 więc wtedy się dowiem co z ceną i terminem... ale będę wdzięczna za każdy namiar - aha, i po prostu ma wykopać bo wiem gdzie więc żadnych różdżek nie potrzebuję z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 27.02.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 A tak na marginesie, ma ktoś namiar na kopiących studnie, bo wszystko co znajduję np w pf lub innych ditelach to wiercą... - jak na razie to tylko jeden i będzie uchwytny po 18 więc wtedy się dowiem co z ceną i terminem... ale będę wdzięczna za każdy namiar - aha, i po prostu ma wykopać bo wiem gdzie więc żadnych różdżek nie potrzebuję z góry dzięki jak wiesz gdzie to moze wynajmij cata i niech wykopie i od razu kregi Ci ladnie wrzuci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 27.02.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 jak wiesz gdzie to moze wynajmij cata i niech wykopie i od razu kregi Ci ladnie wrzuci pomysł wydaje się świetny - tylko jak mi catepilar wykopie 5m wgłąb, na dodatek po kolei wkładając tam kręgi? bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić... może jakaś instrukcja lub inne propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 27.02.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 jak wiesz gdzie to moze wynajmij cata i niech wykopie i od razu kregi Ci ladnie wrzuci pomysł wydaje się świetny - tylko jak mi catepilar wykopie 5m wgłąb, na dodatek po kolei wkładając tam kręgi? bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić... może jakaś instrukcja lub inne propozycje najpierw kopie potem wrzuca ale czy na 5 metrow to nei wiem pewnie zalezy od cata i gruntu tzn od tego jak blisko nad wykopem moze stac. Mi operator cata mowil ze kilka razy kopal studnie i wkladal kregi ale to bylo juz jakis czas temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 27.02.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 pomysł wydaje się świetny - tylko jak mi catepilar wykopie 5m wgłąb, na dodatek po kolei wkładając tam kręgi? bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić... może jakaś instrukcja lub inne propozycje mi kopali catem z powodu tego "kamyczka" na głębokości 3 kręgu i wg mojej skąd inąd dość ubogiej wiedzy to: kopać można catem do głębokości 5m (10 kręgów) i odbywa się to tak, że potrzebny jest jeszcze jeden człowiek oprócz operatora, który na łyżce zjeżdża podobno w tę dziurę, która powstaje. Ja mam tylko namiary na mojego miejscowego, a on za daleko to się nie rusza. Jeśli chodzi o cenę, to gosć od cata brał 50zł za 1 krąg (wykopanie i ułożenie kręgów) + dojazd z tym, że to nie było podobno wcale jakoś super tanio, niewątpliwym minusem kopania catem jest robienie się syfu na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 27.02.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Mi operator cata mowil ze kilka razy kopal studnie i wkladal kregi ale to bylo juz jakis czas temu to może namiary na tego konkretnego operatora ? jak ma doświadczenie to może coś podpowie - a jak wykopie 4m to też może wystarczy - no i u nas jeszcze humus nie zdjęty - miałby hurtem 2 roboty będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 27.02.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Mi operator cata mowil ze kilka razy kopal studnie i wkladal kregi ale to bylo juz jakis czas temu to może namiary na tego konkretnego operatora ? jak ma doświadczenie to może coś podpowie - a jak wykopie 4m to też może wystarczy - no i u nas jeszcze humus nie zdjęty - miałby hurtem 2 roboty będę wdzięczna no niestety to jest problem bo byl to koles ktory pracowal w firmie u kolegi mojego ojca ale z tego co wiem to wyjechal do Anglii bo tam lepsze zarobki a ta firma nie zajmuje sie w sumie takimi sprawami a cata wykorzystuja przy swoich pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 27.02.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 No dobra, teoretycznie te wentylatory mają max 64W dla 2700obr/s ile? Michał, chyba 2700obr/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.02.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 No dobra, teoretycznie te wentylatory mają max 64W dla 2700obr/s ile? Michał, chyba 2700obr/min Heh, jasne, w robocie używam wszystkiego w "s" i z rozpędu się mi napisało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 28.02.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Nie wiem jak w innych rejonach Wielkopolski (pewnie tak samo), ale w okolicach Piły jest reglamentacja na BK (zapisy) a ceny zaczęły osiągać granice przyzwoitości... Udało mi się ("rzutem na taśmę") zakupić beton komórkowy SOLBET OPTIMAL na paletach zafoliowany, bez pióra i wpustu i bez kleju w cenie 8,45zł/szt. z możliwością odbioru w drugiej połowie kwietnia. I ponoć powinienem się cieszyć, bo SOLBET planuje podwyżkę w marcu i kwietniu. Ciekawe kiedy 1 sztuka przekroczy pułap 10zł ... Podobny problem jest z bloczkami betonowymi. Udało mi się zarezerwować w cenie 2,8 zł/szt (chyba cudem) ale bez transportu i rozładunku. Pozdrawiam wszystkich, którzy są na podobnym etapie walki. Teraz wchodząc do hurtownii trzeba się pytać "kiedy będzie" a nie "za ile"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 28.02.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Czy ktoś buduje może z Porotonu? Jakie oferują Wam ceny? Ja planuję z Porotonu.Cena z początku lutego 4,40 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 28.02.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 A ja się dowiedziałam że moja silka już leży na placu i na mnie czeka zamówiona w sobotę dachówka już też leży na placu i czeka Chyba faktycznie już czas założyć dziennik - będę miała z głowy zdawanie relacji wszystkim z osobna (zwłaszcza rodzicom, którzy dzwonią co drugi dzień i pytają jak budowa ) - a niech czytają sobie sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 28.02.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witam wszystkichZnam co prawda paru forumowiczów z Wlkp. ( pozdrówka dla Hanpio, Witolo, kenji - tego to osobiście), ale jestem tu pierwszy raz i chciałbym zacząć jeszcze w tym roku boje. Zobaczymy jak będzie. Z biurokracją to jestem dopiero na starcie i długa mozolna droga mnie czeka.Chciałbym zfinalizować zakup działki. Umowa przedwstępna spisana już pół roku temu, zaliczka konkretna wpłacona, ale z działki miało być wydzielone siakieś 260m2 na placyk do zawracania (zostanie 1140), bo uliczka ślepa a moja działka przedostatnia przy tej uliczce (nie będą mi samochody pod domem się kręcić).No i tu nasz kochany GEOPOZ decyzje o podziale wydał jeszcze przed końcem roku, ale jeszcze się nie pokwapili wprowadzić zmian do swojego systemu i nie można zrobic mapek aktualnych co by finalny akt notarialny podpisać Może macie znajomości w GeoPozie co by sprawe pogonić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 28.02.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Altariela no to macie już z górki, gratulacje Ja z ostatnich dokonań : wyłoniłem ekipę wykonawczą stanu surowego bez dachu mają ruszyć pod koniec kwietnia o ile będą materiały, gadałem z Enea ponoć w ciągu 8-10 tygodni ma być prąd, dostałem pismo z gazowni, że 2009-2010 zbudują gazociąg i niby z górki tylko co z tymi magazynami Ale budowa się zacznie i będzie toczyć do momentu aż nie powiedzą, że nie wolno Hm za robotę 35k pln + dach robota (od więźby do dachówek) około 13k kto mi powie dużo czy mało ? Bo z ofert które dostałem to raczej mało Kristofuros witamy na pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts