jjsod 02.03.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 To ja mam jeszcze tańszą ofertę. INLA WC 90 zł/miesiąc dzierżawa + 60 zł serwis (raz w miesiącu, ale jak nie ma potrzeby, to przyjeżdżają rzadziej). A z wychodkiem drewnianym, to jest tak, że jak masz jakiegoś "życzliwego" sąsiada, to może Ci narobić problemów . dzięki za poparcie i za namiar zapewne skorzystam pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 02.03.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 grupa 2008 to już nie to samo No właśnie, nie ma takiej drugiej jak ta. Jutro będziemy znów rozmawiać z budowlańcami. Zobaczymy co będzie - albo krok do przodu albo dwa do tyłu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.03.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Może ktos z was zna firma ktora postawi mi dom -stan developerski jeszcze w tym roku? Nie jestem stad więc nawet nie wiem gdzie szukać Orientujecie się może jakie sa ceny za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 02.03.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Może ktos z was zna firma ktora postawi mi dom -stan developerski jeszcze w tym roku? Nie jestem stad więc nawet nie wiem gdzie szukać Orientujecie się może jakie sa ceny za m2? Jak ja się orientowałam to 1700 - 2500 zł netto za m2. Z firm ktora najczesciej sie przewija na forum to Investdom wypada nienajgorzej (i opinie dobra i ceny przystępne - w dolnych widełkach). Postaram się w przyszlym tygodniu przyslac Ci na priv namiary na kilka firm po których ja łaziłam - zresztą radzę pogooglać, bo ja głównie w internecie wyszukiwałam te firmy (Amade, As-Tech, Bud-Ma, szerokim łukiem omijaj Marcco). Ale czy mają terminy na 2006 to nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.03.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 DziękiGoogluje i parę zapytań wysłałam. Ale to jak randka w ciemno, wolałabym firmy polecane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 02.03.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Część z nas będzie musiała się przepisać do grupy 2008 Znaczy, zakończy budowę w następnym roku. Czy też można zmienić nazwę grupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 02.03.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Część z nas będzie musiała się przepisać do grupy 2008 Znaczy, zakończy budowę w następnym roku. Czy też można zmienić nazwę grupy? To jest grupa zaczynająca w 2007(jakkolwiek zaczynająca ) , a nie kończąca w 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 03.03.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 To ja muszę zrobić out z grupy, bo rozpocząłem w 2006 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 03.03.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 To ja muszę zrobić out z grupy, bo rozpocząłem w 2006 roku Marzin, to był fallstart więc bez paniki Biada jak się ruszysz z grupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 03.03.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Szukam wykonawcy wewnetrznej instalacji gazowej. ( i nadal producenta parkietu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 03.03.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Cześć Zuza! Można wiedzieć gdzie się budujecie w Tulcach - bo ja tam mieszkam i będę się budował Witam Zioma Ja mieszkam w Tulcach os. Przylesie , a budować zamierzam w Szczepankowie, ech już się nie mogę doczekać startu ...to chociaż koszty przeprowadzki nie będą duże Masz rację, chyba wszystko przewiozę taczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 03.03.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Ech szczęściarz... jeszcze powiedz, że przez okno tam gdzie mieszkasz widzisz plac budowy to zaraz pęknę z zazdrości. Ja mało brakowało, a tak bym miał, żebym widział plac budowy z kuchni z mieszkania, ale niestety się nie udało To może zdradzisz na PRIV, gdzie mieszkasz i gdzie budowa ?? lubię podpatrywać inne budowy i wykradać różne patenty na ciekawe rozwiązania My też się czailiśmy na te działki... Ale w końcu udało nam się znaleść działkę w starej części. Działka jeszcze jest nie kupiona - ale to opowieść nacały dzień... Zaraz jak dostaniemy pozwolenie dam znać gdzie dokładnie będę spędzał bardzo dużo czasu Nie chcę zapeszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 03.03.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 szperając po forum znalazlem Najczęstsze błędy przy posadawianu budynków male streszczenie co i jak .....a ja caly czas walcze z moim gruntem ;-( nie wiem jakie ci inzynierowie kocznyli szkoly ale tragedia juz bylem z wizyta u kolejnego ktory odradzal mi posadowienie na mikropalach bo ponoc drogo a namawial na studnie ;-( na moje po miesiacu wertowania netu nie tak zle wychodzi wiec zacząłem szukac sam na wlasna reke rozwiazania - pierwsze to poszukac wiertło srednicy 20-35 cm najlepiej mechaniczne bo bedzie jakies 70 pali wiec torche wiercenia. i tu wlasnie problem okazal sie najwiekszy - takie wiertnice maja glownie firmy co wierca studnie i oni sobie licza od metra wiercenia a nie na h i to jest chore bo jak srednio bedzie glebokosc ok 2,5 m x 70 pali wiec kwota zrobila sie kosmos 17500 uświadamiałem im ze ze to cena kosmos bo dlaczego w takich przypadkach nie licza za godzine ? moga liczyc sobie za metr jak wiercą studnie np na 12m to w cene musi byc wkalkulowana cala logistyka i koszty przyjazdu wiec kasuja 1200 zl za 12 metrwa studnie i zajmuje im to prawie caly dzien ! i tu cena jest ok ! ale nie za odwiert 70 szt (hurt) na gleb. ok 2,5 m w jednym prawie miejscu wiec koszty dojazdu jedne i max. odwiercenie tyle szt. mysle ze zajmie im 2 dni robocze wiec za 2 dni 17500 to przesada narazie udalo mi sie poszukac 2 firmy co sa normalne i biora na godzine (tak jak jest w przypadku np. koparki) jedna ma stawke 125 zl/1h ale ma duze wiertla tylko srednica 55 lub 90 i druga firma co ma wiertlo o sred. 35 i stawka to 80 zl/1h wiec kwota za nawierty to ok. 2800 brutto !!! kwota za beton (przyjęte 70 szt. o srednicy 35 i wysokosi 2,5 ) to jest 3400 (beton liczony z betoniarni ale taniej wyjdze jak ekipa od zalewania bedzie mieszac to w betoniarce ) no i 3 prety f12 wiazane w kazdym palu to kwota ok 2000 (ponoc to i tak za duzo tego zborjenia ) to daje nam kwote pali ok 8200 zl na 70m/bieżących fundamentu !!! + kwota ekipie murarskiej ale glownie chce to robic wlasnymi silami z wsparciem ze strony bartkow wiec nie wiem dlaczego wszyscy tak zniechecaja do tych pali http://www.euroadres.pl/images/Wizytowka/kokpol.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_pn 04.03.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Witam Cię Misiak ! Rozmawiałeś z facetem na którego dawałam Ci namiar ? Jeżeli tak to napisz coś więcej czy coś konkretnego Ci doradził. Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 04.03.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 wiec nie wiem dlaczego wszyscy tak zniechecaja do tych pali ja Cie zniechęce nawet do tej działki - sprzedaj ją w cholere i kup normalną bo na palach pewnie sie nie skończą Twoje wydatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 04.03.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 ja Cie zniechęce nawet do tej działki - sprzedaj ją w cholere i kup normalną bo na palach pewnie sie nie skończą Twoje wydatki No nie! Co to za rady! Misiak, zakazuję Ci sprzedawać działkę!!! Odnośnie pali. Chciałem pogadac na skype, ale napiszę tutaj. Mój kolega, zarazem projektant mojej chałupki, zresztą pewnie już Ci o nim mówiłem, robił kiedyś projekt takich pali pod wybudowany budynek, który osiadał. To była jakaś szkoła. Powiedział, że to normalne rozwiązanie w takich przypadkach i może być z dobrym skutkiem wykorzystane. Inny przypadek, w którym uczestniczył jako kierbud, to sytuacja bardzo podobna do Twojej. W skrócie: Przejmuje kierownictwo nad budową, nikt nie robił badań geotechnicznych, robią wykop, okazuje się, że grunt do "d" Jako kierownik budowy (cytuję co powiedział: "nie robiłem łaski, i musiałem facetowi zaproponować rozwiązanie problemu projektując zmianę posadowienia budynku" Powiedział, że musiał to "przeliczyć", zmodyfikował projekt i postawili chatę! Pytałem, czy może Ci pomóc. Mówi, że trzeba nad tym chwilę posiedzieć, ale z powodu nawału roboty teraz się tego nie podejmie.... P.s.1 Misiak, ten szkic. Pale muszą być ostre??!! Przecież one muszą przenosić pionowe obciążenia całęgo domu... Jak na mój gust powinny mieć płaskie zakończenie. P.s.2 Moze pojedź na polibudę, tam gdzie jest wydział budownictwa, albo akademik i powieś ogłoszenie. Jakiś kumaty student zrobi Ci to za parę browarków. (znaczy wszystko przeliczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 04.03.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 ja Cie zniechęce nawet do tej działki - sprzedaj ją w cholere i kup normalną bo na palach pewnie sie nie skończą Twoje wydatki No nie! Co to za rady! w tym przypadku niestety słuszne - na palach sie nie skończy a wydatki mogą być finalnie większe niż zakup nowej działki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 04.03.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 ja Cie zniechęce nawet do tej działki - sprzedaj ją w cholere i kup normalną bo na palach pewnie sie nie skończą Twoje wydatki No nie! Co to za rady! w tym przypadku niestety słuszne - na palach sie nie skończy a wydatki mogą być finalnie większe niż zakup nowej działki Pozdrawiam Tylko, że zapomniasz o 2 rzeczach : 1. działki zdrożały gdzieś 2,5 - 3x od czasu zakupu przez Misiaka i teraz może go być nie stać na kupno lepszej (bo tej może tak drogo nie sprzedać, a nawet jeśli to pytanie czy gdzieś w okolicy się jeszcze jakieś ostały wolne) 2. Np. my wybraliśmy działkę ne tylko ze względu na cenę ale i samo miejsce, w tym miejscu nie ma już działek na sprzedaż i dlatego zrobimy wszystko, żeby się wybudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 04.03.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 ja Cie zniechęce nawet do tej działki - sprzedaj ją w cholere i kup normalną bo na palach pewnie sie nie skończą Twoje wydatki No nie! Co to za rady! w tym przypadku niestety słuszne - na palach sie nie skończy a wydatki mogą być finalnie większe niż zakup nowej działki Pozdrawiam Nie zgadzam się. Misiak ma już działkę, projekt, pozwolenie na budowę, zrobiony wykop, kupiony garaż, i wzięty kredyt. On szuka rozwiązania, jak ma postawić w określonych warunkach dom, a nie rad typu: sprzedaj działkę. Proponując takie rozwiązanie, wogóle nie pomagasz, oprócz dobijania kogoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 04.03.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Proponując takie rozwiązanie, wogóle nie pomagasz, oprócz dobijania kogoś. sprowadzam na ziemie..... za pare lat jak mu chałupa zacznie sie przechylać jakiej rady mu udzielisz? owszem, da sie wybudować dom nawet na środku morza, ale nie tanim kosztem i głównie na to zwracam uwage - KOSZTY mogą okazać sie po zakończeniu budowy o wiele większe niż zakładał, a że buduje na kredyt to dopiero może być dobijające jak będzie miał niewykończony dom i kredyt do spłacania i jeszcze jedno na koniec - widziałem kiedyś reklame firmy z Wrocławia, która robi coś na wzór prześwietlenia gruntu - polegało to na tym, że wkopują w ziemie na działce kable (całe mnóstwo) o na podstawie odbicia fal dają dokładny obraz geologiczny - reklama była skierowana do inwestorów indywidualnych, więc usługa nie może być za droga Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts