Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

Recommended Posts

Dzieki za wsparcie

ale powoli mam dosc tej dzialki ;-(

kupilem ja w miare niedrogo 34 tys. za 844 m2 wiec ponoszac koszty nawet 20 tys mysle ze na ta chwile nigdzie nie znajde za ta kase dzialki w rokietnicy wolaja teraz od 100 zl w gore za m2 ( na peryferiach rokiernicy a ja mam w samym centrum) wiec mysle ze moja dzialka to na ta chwile min 90 - 100 tys. kosztuje (nie biorac niespodzianek pod uwage ;-) )

ja podobnie jak mice nie tylko cena a dosc ciekawe polozenie dzialki w zaciszu (tak nazywa sie moja ulica) w samym centrum wszedzie blisko

ps. Marzin

wszystkiego najlepszego z okazji urodzin !!!

http://republika.pl/blog_ty_379279/616254/tr/gify-okazyjne_015.gif http://republika.pl/blog_ty_379279/616254/tr/mis.gif

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@fotograf

Widzisz, problem polega na tym, że nie znasz szczegółów dotyczących Misiaka inwestycji, a dajesz rady. Badania geologiczne, całkiem profesjonalne, ma już zrobione. Wynika z nich, że grunt nośny jest, tylko że ok 2 metry poniżej poziomu. Misiak rozważał opcje budowy domu z piwnicą, budowy domu na płycie fundamentowej lub posadowienie na palach. Głównym czynnikiem wyboru mają być koszty. Teraz rozważał temat tych pali i prosi o pomoc lub radę w tej konkretnej sprawie

Wracając do badań geologicznych. Można tam postawić dom, nie będzie się przechylał. Trzeba tylko to zrobić z głową.

I jeszcze jedno. Misiak będzie moim sąsiadem, nie przez płot, ale widać jego działkę z mojego podwórka. Płaciliśmy za metr działki ok 40 zł, teraz cena w tej okolicy to 100-120 pln/m2. I co Ty na to?

Powiedzmy, że jego działka jest teraz warta ok 100.000, cena zakupu była załóżmy 40.000 (bo szczegółów nie znam). Nawet jak wyda na te pale 10 tyś, a nawet niech 20 tyś, to i tak jest parę groszy do przodu.

W tym miejscu gdzie jest jego działka wolnych miejsc praktycznie już nie ma, a lokalizacja jest niezła.

P.s. Misiak, a gdzie Ty wogóle jesteś??? Śpisz, czy co? Pogodaj z kolegą fotografem :wink:

Dzieki za wsparcie

ale powoli mam dosc tej dzialki ;-(

kupilem ja w miare niedrogo 34 tys. za 844 m2 wiec ponoszac koszty nawet 20 tys mysle ze na ta chwile nigdzie nie znajde za ta kase dzialki w rokietnicy wolaja teraz od 100 zl w gore za m2 ( na peryferiach rokiernicy a ja mam w samym centrum) wiec mysle ze moja dzialka to na ta chwile min 90 - 100 tys. kosztuje (nie biorac niespodzianek pod uwage ;-) )

ja podobnie jak mice nie tylko cena a dosc ciekawe polozenie dzialki w zaciszu (tak nazywa sie moja ulica) w samym centrum wszedzie blisko

Noo. Jesteś!

ps. Marzin

wszystkiego najlepszego z okazji urodzin !!!

http://republika.pl/blog_ty_379279/616254/tr/gify-okazyjne_015.gif http://republika.pl/blog_ty_379279/616254/tr/mis.gif

DZIĘKI :oops:

A skąd Ty wiesz, że mam dziś urodziny??? :o

He he. Zakumałem. W moim profilu w skype jest wszystko napisane.

rozpracowałeś mnie :wink:

P.s. Jedziecie dziś do Rokietnicy? Bo my będziemy tam gdzieś ok 14.

nie wiem jeszcze bo na 16 jestesmy juz umowieni u znajomych wiec jak sie wyrobimy to moze wpadniemy na chwile zobaczyc ile wody w "stawie" mam

- chyba karpie na swieta zaczne hodować :wink:

jestem w tym tygodniu umowiony na wypompowanie wody i juz sie boje pewnie jakies 1000 zl pojdzie na to :cry:

moge komus odstapic jakies 50 m3 wody jak ktos ma braki :wink:

Marzinie :D spokojnego budowania i smacznego grillowania na następnych urodzinach (oczywiście na Twojej działce)

Misiak? Głowa do góry, myślę że te pale będą ok, tylko trzeba wymyślić jak to najtaniej wykonać, ja się nie mogę dodzwonić do gościa, który robi takie odwierty, ale będę dalej próbować- jeździ gdzieś i szuka takiej maszyny z grubym wiertłem właśnie.

Witam! Mam ogłoszonko!

Mój kolega chce pozbyć się za darmo 36 płyt betonowych (0,8 x 3 m) takich "drogowych" trzeba tylko załatwić transport - od razu mówię że 7 biorę.

Czy jest ktoś chętny na resztę? Najlepiej z okolic pólnocno-wschodnich rubieży Poznania ale nie koniecznie.

acha oferta ważna jest do jutra wieczora powiedzmy do 22:00

dodane 5-03-2007 o 0011

i już po płytach... miały spore powodzenie więc proszę już się nie zgłaszać.

moje nowe wyliczenia ( 70 m b fundamentu i glebokosc wlasciwego gruntu na 1,5 m -srednio) :

PALE

pal musi byc min 0,5 m w wlasciwym gruncie a teren jest nie rowny wiec zakladam ze bedzie na glebokosci 2,5m kazdy

srednica pala to 20 cm z 3 pretami powiazanymi f 12

pale beda w odleglosci co 1 m (mam nadzieje ze starczy) wiec wychodzi 70 pali

koszty wiercenia ok 2800 zl

koszty betonu ok 1100 zl (mi wyszlo 5,50 m3 betonu - cena betonu z betoniarni 200 zl za m3)

koszty pretow ok 1600zl (cena za metr preta 3 zl x 525 m)

razem wychodzi za pale 5500 zl

jest pewne ryzyko b. wysoki poziom wody i jest obawa ze moze podmywac woda scianki i obsypywac wywiert a pal musi byc dokladnie zalany

mozna zastosowac rury ale nie wiem czy to zda egzamin ;-(

KREGI

mi wychodzi ok 12 miejsc gdzie musza byc kregi

krag wystarczy osadzic na wlasciwym gruncie wiec srednio to 1,5 m

srednica kregu to 1 m a wysokosc 0,5 m wiec wyjdzie po 3 kregi x 12 =36 kregow i 18 m calosciowo kazdy krag musi byc wypelniony betonem ok 14 m3 z wystajacymi pretami ok 4 szt wiec 6 m x12= 72 m pretow x 3 zl

zakladajac ze studniarze biora 100 zl za metr wiec wychodzi tak

koszty kopania studni ok 1800 zl

koszty betonu ok 2800 zl

koszty zbrojenia ok 216 zl

koszty kregow (jeszcze nie zam bo nie sprawdzilem)

wiec bez kregow wychodzi ok 4800

w przypadku kregow jest problem z wieksza powierzchnia wiec wieksze prawdopodobieństow pojawienia sie wiekszej ilosci wody ;-(

ale jak dobrze licze tak tragicznie nie wychodza

chudy beton

wydaje sie najlatwiejsza metoda bez zbednej filozofii (tak mi zaproponowali w badaniach geologicznych) bo robi sie wykop kontrolowany do wlasciwego gruntu wiec w jednym miejscu bedzie wiecej chudego betonu a w drugim mniej ( przyjalem ze wszedzie jest na 1,5m ) i posadowic na tym lawe

ale cena sie robi - 1,5 wysokosci na szer. 70 cm x 70 m wychodzi ok 73 m3 chudego betonu najlepiej b15 wiec to cena ok 180 zl za m3 wiec kwota za sam beton wychodzi przeszlo 13 tys. a jeszcze musze doliczyc min caly dzien koparke ;-(

no i jest problem nadal z woda bo moze mi zalewac wykop !

ale mam rebus ;-(

nie zycze go najgorszemu wrogowi

:cry:

czaszka dymi setki obliczen kalkulacji ale brak poparcia i fachowego spojrzenia na problem przez fachowca :cry:

czy ktos mi pomoze ???!!!!???!!!???

bo naprawde zaczne hodowac karpie w moim dole !!! :evil:

http://www.directupload.net/images/070305/temp/lTuZxllV.jpg

Witam! Mam ogłoszonko!

Mój kolega chce pozbyć się za darmo 36 płyt betonowych (0,8 x 3 m) takich "drogowych" trzeba tylko załatwić transport - od razu mówię że 7 biorę.

Czy jest ktoś chętny na resztę? Najlepiej z okolic pólnocno-wschodnich rubieży Poznania ale nie koniecznie.

acha oferta ważna jest do jutra wieczora powiedzmy do 22:00

dodane 5-03-2007 o 0011

i już po płytach... miały spore powodzenie więc proszę już się nie zgłaszać.

Wloczykiju? mnie miałeś na myśli? jeśli tak, to super bo zastałeś mnie w fazie snu wczoraj i trochę nie ten teges, ale jak pora będzie bardziej ludzka, to do Ciebie zadzwonię

Kochani proszę o namiary. Może już ktoś zgłębiał temat - drzwi wejściowe i brama garażowa.

Myślę o takich namiarach gdzie hmm.. ceny nie powalają.

Wciornastek, przegryzłeś się już przez temat? Ja przerobiłam bramy garażowe Krispol i Hormann. Jezeli chodzi o drzwi zewnętrzne to Porta ze swoimi cenami odpada, bo zamarzyły mi się drzwi z naświetleniem :roll: W Swarzędzu na przeciwko Leroy Merlin`a jest miejsce, gdzie mozna kupić nie drogo ciekawe drzwi, ale nie znam dokładnie miejsca ... Muszę się tam wybrać i poszukac ;)