Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

piotrulex napisał:
Witam w piekne sloneczne przedpoludnie

Tzw. ekogroszek dzis do mnie zajechal - 3 toneczki luzem wiec mam zajecie na popoludnie ;)

A skąd bierzesz ekogroszek i za ile ? ;-)

Ja wziąłem na testy ekogroszek ze żwirowej. Mają nie drogi (czeski z Ledvic) i pali się ładnie. Jedyny minus że był mocno zawilgocony i musiałem go przesuszyć bo inaczej nie dało się palić , ale z drugiej strony mieliśmy deszczowe lato więc może namókł a że były pakowane w worki foliowe to nie wysechł ...

Cena atrakcyjna , chyba 580zł za tonę (pakowany po 25kg) ...

Tyle że nie wiem jak sobie poradzi w zimę, bo teraz wykorzystywałem go do wygrzewania podłogi ...

Nie ukrywam że cena atrakcyjna ...

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

kaszpir007 napisał:
A skąd bierzesz ekogroszek i za ile ? ;-)

Ja wziąłem na testy ekogroszek ze żwirowej. Mają nie drogi (czeski z Ledvic) i pali się ładnie. Jedyny minus że był mocno zawilgocony i musiałem go przesuszyć bo inaczej nie dało się palić , ale z drugiej strony mieliśmy deszczowe lato więc może namókł a że były pakowane w worki foliowe to nie wysechł ...

Cena atrakcyjna , chyba 580zł za tonę (pakowany po 25kg) ...

Tyle że nie wiem jak sobie poradzi w zimę, bo teraz wykorzystywałem go do wygrzewania podłogi ...

Nie ukrywam że cena atrakcyjna ...

Pierwszy raz pare lat temu bralismy z TOREC

Kapitalnie, z podajnika mialem niecale wiaderko 10 litrowe pylku

Kolejne 2 sezony bralismy tanszy ale z perspektywy nakladu pracy, zuzycia itd nie byly to dobre decyzje

W tym roku znow TOREC. Nominalnie 750 za tone + 60 zeta za transport 3 ton na moja wioske

Transport nieco sie opoznil bo prawie godzine wiec i cene byla nieco nizsza

Wyszlo 720 zeta tona

Mam taki boks zrobiony w garazu na wegiel. W zeszlym roku tez bralem 3 tony z innej firmy a wizulanie w tym roku mam tego wegla sporo wiecej

No i pozdrawiam z coraz bardziej slonecznego Krakowa. Wczoraj bylo pieknie wiec i dzis mam nadzieje na niezla pogode :)

piotrulex napisał:

Transport nieco sie opoznil bo prawie godzine wiec i cene byla nieco nizsza

Wyszlo 720 zeta tona

Mam taki boks zrobiony w garazu na wegiel. W zeszlym roku tez bralem 3 tony z innej firmy a wizulanie w tym roku mam tego wegla sporo wiecej

:)

Też myślałem o tym węglu z Toreca , bo pamiętam że kiedyś o nim już pisałes i byłeś zadowolony ...

Jakim tańszym ekogroszkiem paliłeś ? Pytam bo ten ze Żwirowej jest za 580zł pakowany , a ten z Toreca po 750zł luzem a pakowany chyba 80-100zł droższy :(

Chociaż kupiłem na próbę 4 worki ekogroszku ze Żwirowej to dwa worki spaliły sie w porządku , choć coś bardzo szybko się zużyły (jeden dzień i poszło 50kg ekogroszku !). Ale może to wina nie wygrzanego domu (nowy dom) i palenia na max (chciałem szybko ogrzać podłogi) i piec chodził na 60-70 stopni ...

Następne dwa worki ekogroszku to tragedia. Mokry niesamowicie i nie mogłem rozpalić pieca. Nie chciał się palić. Wysuszyłem go i po problemie ale no właśnie ...

Mokrym palić nie mogę bo zniszczę piec , a wyschnąć kiepsko będzie schnął w plastikowych workach ...

Jak wielki masz garaż i jak wygląda ten box ?

Nie ukrywam że węgiel w workach to pewien komfort używania i przechowywania ...

Tyle że węgiel musi być też kaloryczny bo inaczej że mimo że tańszy zużyje się go dużo wiecej :(

kaszpir007 napisał:
Też myślałem o tym węglu z Toreca , bo pamiętam że kiedyś o nim już pisałes i byłeś zadowolony ...

Jakim tańszym ekogroszkiem paliłeś ? Pytam bo ten ze Żwirowej jest za 580zł pakowany , a ten z Toreca po 750zł luzem a pakowany chyba 80-100zł droższy :(

Chociaż kupiłem na próbę 4 worki ekogroszku ze Żwirowej to dwa worki spaliły sie w porządku , choć coś bardzo szybko się zużyły (jeden dzień i poszło 50kg ekogroszku !). Ale może to wina nie wygrzanego domu (nowy dom) i palenia na max (chciałem szybko ogrzać podłogi) i piec chodził na 60-70 stopni ...

Następne dwa worki ekogroszku to tragedia. Mokry niesamowicie i nie mogłem rozpalić pieca. Nie chciał się palić. Wysuszyłem go i po problemie ale no właśnie ...

Mokrym palić nie mogę bo zniszczę piec , a wyschnąć kiepsko będzie schnął w plastikowych workach ...

Jak wielki masz garaż i jak wygląda ten box ?

Nie ukrywam że węgiel w workach to pewien komfort używania i przechowywania ...

Tyle że węgiel musi być też kaloryczny bo inaczej że mimo że tańszy zużyje się go dużo wiecej :(

Rok temu z Aleksandrowa kupilem bodajze, wczesniej lokalnie u mnie na wsi troche i w miescie chyba cos jak weglokoks

Pamietajac Torec to nie bylem zadowolony ale mam nadzieje ze i u nich dobra jakosc nie byla jednorazowa ;)

Garaz mam nieca 50mkw i na koncu mam w roku postawiona scianke z desek na sztywno na wysokosc metra z kawalkiem i od przodu wkladam deski w miare podnoszenia poziomu wegla. Ma to moze wymiar 2x2x1 z kawalkiem - jest calkiem wygodne w uzytkowaniu

W plastikowych workach to raczej przecietnie Ci wyschnie a za te wilgoc rowniez zaplaciles bo przeca woda tez wazy :)

Co do groszku to napisze tak. Nie chce Cie martwic, ale mialem do czynienia - wraz z sasiadem - z groszkiem ze zwirowej rok temu. Ja na szczescie kupilem tylko kilka workow a sasiad 4 tony. W okolicach lutego sasiad dokupywal dodatkowo a ja skonczylem caluy sezon na 2,5 tonach. Tez ze zwirowe owszem sie pali, ale zuzycie jest ok 90 procent wyzsze niz dobrego. Ja spalalem maks 15 kg na dobe przy siarczystych - 160 m2. Cena 900 zl tona. Kolega ok 35 kg - 180 m2 - cena 550 zl. Rachunek jest prosty. Wyzsza temperatura, mniej popiolu, wieksza pewnosc. Sprawdz kalorycznosc. 26 MJ to minimum

thorn napisał:
Co do groszku to napisze tak. Nie chce Cie martwic, ale mialem do czynienia - wraz z sasiadem - z groszkiem ze zwirowej rok temu. Ja na szczescie kupilem tylko kilka workow a sasiad 4 tony. W okolicach lutego sasiad dokupywal dodatkowo a ja skonczylem caluy sezon na 2,5 tonach. Tez ze zwirowe owszem sie pali, ale zuzycie jest ok 90 procent wyzsze niz dobrego. Ja spalalem maks 15 kg na dobe przy siarczystych - 160 m2. Cena 900 zl tona. Kolega ok 35 kg - 180 m2 - cena 550 zl. Rachunek jest prosty. Wyzsza temperatura, mniej popiolu, wieksza pewnosc. Sprawdz kalorycznosc. 26 MJ to minimum

Ja kupiłem tylko 4 worki. 2 spaliły mi się bardzo szybko bo po niecałych 24 godzinach poszło 50kg ! A używałem na wygrzewanie podłóg , odpowietrzanie podłogówki. Piec miałem na 60stopni , CWU też , ale kilka godzin walczyłem z odpowietrzaniem podłogówki , więc palił na maxa , bo niemalże tyle samo poszło w podłogę ...

Jednakże szybkość z jaką zniknął opał lekko mnie przeraziło ...

2 ostatnich worków nie mogłem spalić , bo węgiel był tak mokry że nie chciał mi się zupełnie palić ...

Dopiero po zupełnym wysuszenia węgla sądze że będzie ok , ale patrząć na tempo w jakim opał znikął raczej dam sobie spokój ...

kaszpir007 napisał:
Ja kupiłem tylko 4 worki. 2 spaliły mi się bardzo szybko bo po niecałych 24 godzinach poszło 50kg ! A używałem na wygrzewanie podłóg , odpowietrzanie podłogówki. Piec miałem na 60stopni , CWU też , ale kilka godzin walczyłem z odpowietrzaniem podłogówki , więc palił na maxa , bo niemalże tyle samo poszło w podłogę ...

Jednakże szybkość z jaką zniknął opał lekko mnie przeraziło ...

2 ostatnich worków nie mogłem spalić , bo węgiel był tak mokry że nie chciał mi się zupełnie palić ...

Dopiero po zupełnym wysuszenia węgla sądze że będzie ok , ale patrząć na tempo w jakim opał znikął raczej dam sobie spokój ...

CWU na 60 to moim zdaniem za duzo. Spadnie Ci tam temperatura o pewnie 3 stopnie i kociol znow buzuje do ponad 70 aby roznica podgrzac wode

Poczytaj jak inni maja ale ja bym zmniejszyl - no chyba ze macie takie wymagania a to sprawa bezdyskusyjna ...

gosiabartek napisał:
Witam wszytkich forumowiczow

Musimy podjac decyzje ktora fima ochroniarska wybrac aby ochraniala nasz domek w Łysomicach.Zastanawiamy sie miedzy solid a taurus ?? ktora i dlaczego polecacie ?? prosze pomozcie.pozdrawiam wszytkich.

Niedawno przerabiałam ten temat u siebie i w końcu zrobiłam bardzo prostą rzecz ( chociaż ja skłaniałam się ku konsalnetowi) miałam trochę wolnego i byłam na miejscu i zaczęłam liczyć ile razy jaki wóz jakiej firmy ochroniarskiej widziałam w swojej okolicy - a potem porozmawiałam z ochroniarzami którzy przyjezdżali. Po takich rozmowach to co mi mówiono w samej firmie a to co mówili mi ochroniarze i z samych obserwacji to były dwa końce świata. Sprawdziłam też sąsiadów w najbliższej okolicy z jakiej firmy korzystają( im więcej w tej samej firmie tym lepiej)

I niestety na razie odłożyliśmy temat kupiłam po prostu ubezpieczenie. A dlatego że: 1 musiałabym założyć alarm aby firma przyjeżdzałą (ok 1500zł) + abonament miesięczny dla firmy od 60 -80zł m-c. Dojazd do Kamionek średnio zajmuje mi 0,5h czasu do 50 minut gdy są korki. Wbrew temu co opowiadają firmy nie przyjeżdzają 2 razy dziennie na objazd. więc płaciłabym za to że przyjadą jak jest alarm. (w 0,5h -do 1h - to 3 razy można zdemolować czy okraść dom) więc w gruncie rzeczy stwierdziłam że o kant tyłka potłuc i tyle. Więc jest ubezpieczenie domu + pies + atrapy. A w okolicach Kamionek jeżeli Ci to pomoże to z firm ochroniarskich najczęściej widziałam solid ( ani razu zaś : konsalnet, taurus, auto-trezor, G4, raz: asekuracje)

Pozdrawiam

agnieszkakusi napisał:
A ja ...

... pozdrawiam z pieknego, slonecznego Sandomierza :)

W weekend bylismy w Warszawie i mielismy w planie wbic sie do CN Kopernik. Ponad 4 godzinna kolejka skutecznie nas zniechecila. Po raz pierwszy bylismy wieczorem na miescie i jestem zachwycony fontanna :)

Udanego tygodnia zycze i duzo slonka